Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

~   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 :
 ~

Όσιος Ισαάκ ο ΣύροςΌποιος διορθώνει τον αδελφόν αυτού εν τω κρύπτω, θεραπεύει την ιδίαν αυτού κακίαν και όποιος κατηγορεί τίνα έμπροσθεν των ανθρώπων, ενδυναμοί τάς ιδίας αυτού πληγάς.
~* Η  ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ !!!!
Κύριε Ιησού Χριστε Υιέ και λογε του Θεού τού ζώντος δια της Θεοτόκου ελεησων φωτιζοντας ημάς τούς αμαρτολους, Να σταματήσουμε να κατακρινουμε τούς αδελφούς μας, Γιατί είμαστε παιδιά ενός Παντοκρατορα πατέρα ημών Θεού 🌟 Θεού αλήθεινου ποιητην ουρανού και γης ορατω τε παντων και αορατων......Αγαπήσετε την Παν ανθρώπινη Ζωή, σε αντίθεση με τούς οπαδούς του αθρωπωκτονου των σατανικων εμπορων θηρίου πο...υ αγαπησαν τα υλικά αγαθά των ανθρώπων κάνοντας μας δούλος, Τιμάται τόν Πατέρα σάς και την Μητέρα σάς Αγαποντας τον πλησίον σάς ως των εαυτόν σάς, Αγαπήσετε αλληλους και όλα τα έθνη επί γης, Γίνεται αλήθεινα εν Χριστού αδέλφια, Τής μίας Αγίας Εκκλησίας και απεριόριστης οικογένειας που με ποτάμια και θάλασσες αίματος Αγίων και ηρώων μαρτυρισαν τον Παντοκρατορα πατέρα ημών
~ 29 Αυγούστου
Μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου (1). Οσίων Αρκαδίου, επισκόπου Σαλαμίνος εν Κύπρω, του θαυματουργού, Θεοδώρας της εξ Αιγίνης, Βασιλείου αυτοκράτορας, του Μακεδόνος.
(1)Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος γεννήθηκε από τον ιερέα Ζαχαρία και την Ελισάβετ. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην έρημο, όπου ασκήτευε και προετοίμαζε τους ανθρώπους για τον ερχομό του Κυρίου. Αξιώθηκε μάλιστα να βαπτίσει τον Χριστό, τον Υιό του Θεού. Κατά την εποχή που ζούσε ο Πρόδρομος, τετράρχης στην Ιουδαία ήταν ο Ηρώδης Αντύπας, ο οποίος είχε συνάψει ανόσιο δεσμό με τη γυναίκα του αδελφού του, Φιλίππου, την Ηρωδιάδα. Ο Ιωάννης έλεγχε δριμύτατα τον άρχοντα για την παράνομη σχέση του και για το λόγο αυτό ο Ηρώδης, παρακινούμενος από την Ηρωδιάδα, διέταξε να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν. Σε κάποια γιορτή για τα γενέθλια του τυράννου ο Ηρώδης μεθυσμένος ζήτησε από την κόρη της Ηρωδιάδας τη Σαλώμη να χορέψει και της υποσχέθηκε ότι θα της προσέφερε ότι αυτή του ζητούσε. Τότε η μητέρα της την παρακίνησε να ζητήσει ως αντάλλαγμα για το χορό της το κεφάλι του Ιωάννη. Ο Ηρώδης δέχθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά της Σαλώμης και διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη. Το άγιο σώμα του οποίου ενταφιάσθηκε με εξαιρετικές τιμές από τους μαθητές του.
~ Δίκαιος Εζεκίας ο Βασιλιάς  Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων Σύναξη των τριών Αγίων της Υπάτης Προφήτιδα Άννα θυγατέρα του Φανουήλ Σύναξη των Αγίων πατέρων των Σπηλαίων του Κιέβου Όσιος Μωυσής ο Αιθίοπας
Στις 29/08/2016 εορτάζουν:
Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου
~ Ἦχος β’.
~  Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοὶ δὲ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γὰρ ὄντως καὶ Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καὶ ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τὸν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καὶ τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεὸν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τὸν αἴροντα τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καὶ παρέχοντα ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
~* Απολυτίκιο Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου - 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : https://youtu.be/gLfknAdApIU  .-


Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων

Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων
 
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
 
Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας στην Ξυνιάδα Δομοκού

Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας τη....
 
Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιο Όρος

Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στο ....
 
Σύναξη της Παναγίας Θεομάνας στην Νέα Κίο Αργολίδας

Σύναξη της Παναγίας Θεομάνας στην Νέα Κί....
 
Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην Νέα Αρτάκη Χαλκίδας

Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην....
 
Σύναξη της Παναγίας της Βαρκού στην Ηλεία

Σύναξη της Παναγίας της Βαρκού στην Ηλεία
 
Σύναξη της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας στην Χιο

Σύναξη της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας ....
 
Σύναξη της Παναγίας Μακρυμάλλη στην Εύβοια

Σύναξη της Παναγίας Μακρυμάλλη στην Εύβοια
 
Σύναξη της Παναγίας της Λεσινιώτισσας στην Αιτωλοακαρνανία

Σύναξη της Παναγίας της
Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σφραγίδα Mονής Διονυσίου με τις παράστασεις της Γεννήσεως του Προδρόμου και της Aποτομής της κεφαλής του Προδρόμου - 1636 μ.Χ. - Mονή Διονυσίου, Άγιον Όρος Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

***  Η φοιτητική ζωή στην Καλαμάτα δε σε αφήνει να βαρεθείς ποτέ…
Οι βάσεις ανακοινώθηκαν. Η φοιτητική ζωή για χιλιάδες νέους και νέες μόλις ξεκινά. Μαζί της ανοίγει ένας νέος κύκλος στη ζωή. Καινούργιες εμπειρίες, νέες γνωριμίες, πολλές συγκινήσεις, άγχος για τις εξετάσεις που σταδιακά θα… «εξαφανιστεί» και απίστευτες ιστορίες για να εξιστορείς τα επόμενα χρόνια σε περιμένουν.
Εάν έχεις περάσει σε κάποια άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας σου, τότε σίγουρα σε περιμένει και ένας καινούργιος «κόσμος» να εξερευνήσεις! Νέα πόλη, νέοι ρυθμοί, νέα στέκια. Το πρώτο και κύριο, όμως, είναι το νέο σου σπίτι, που μπορείς να διαμορφώσεις όπως θες!
Είναι προφανές πως η φοιτητική ζωή σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα διαφέρει. Βέβαια, όχι τόσο όσο κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί. Υπάρχουν μερικά πράγματα, χαρακτηριστικά της φοιτητικής ζωής, που σε όποια πόλη και εάν έχεις περάσει δεν αλλάζουν με τίποτα.
Ένα χαλαρό καφεδάκι με την παρέα στο στέκι σας, μια χαλαρή βόλτα που καταλήγει τελικά σε ένα «ξέφρενο» βράδυ, μια βραδιά στο σπίτι ενός φίλου ή μιας φίλης για διάβασμα (πάντα παίζει το ενδεχόμενο να μη διαβάσετε καθόλου!) πριν από τις εξετάσεις και σίγουρα ένα πάρτυ στο νέο σου σπίτι.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις στιγμές που θα βρίσκεσαι στο μάθημα. Το να είσαι στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου διαφέρει πολύ από την τάξη που έχεις συνηθίσει στο σχολείο. Διαφορετικός τρόπος μαθήματος, προσέγγισης των όποιων ζητημάτων της επικαιρότητας. Ρωτάς, μαθαίνεις, κρατάς ή παίρνεις σημειώσεις, κάνεις διάλογο εντός και εκτός μαθήματος για το ό,τι είπατε. Πας… λίγο παρακάτω.
Τι συμβουλές, όμως, έχουν να δώσουν απόφοιτοι που σπούδασαν σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα; Τι να δει κάποιος; Τι έχει να κάνει; Με τι να ασχοληθεί και ποιες είναι οι προτεραιότητες σε μία μετακόμιση; Πώς να ξεκινήσει τη ζωή του σε μια «ξένη» πόλη; Διαβάστε μερικά «tips», από το ρεπορτάζ που έκανε "Κουτί της Πανδώρας", που μας δίνουν νέοι και νέες που μόλις αποφοίτησαν από τις σχολές τους.
  Καλαμάτα
Μια από τις κατεξοχήν περιφερειακές «φοιτητουπόλεις» είναι η Καλαμάτα. Η πόλη «σφύζει» από φοιτητική ζωή. Εκατοντάδες φοιτητές «βολτάρουν» στο κέντρο της πόλης και παίρνουν τα πιο ξέγνοιαστα, ίσως χρόνια τους, εκεί. Είτε σπουδάζεις στο ΤΕΙ είτε στο Πανεπιστήμιο, η Καλαμάτα είναι μια πόλη που σίγουρα δε θα σε αφήσει να… «βαρεθείς». «Καλύτερα να μείνεις στο κέντρο της πόλης. Θα μπορείς να μετακινηθείς πολύ εύκολα εντός και εκτός πόλης. Άλλωστε οι αποστάσεις είναι κοντινές», μας λέει ο Γιώργος που έζησε τέσσερα χρόνια ως φοιτητής στην πόλη.
«Πιστεύω το να αποφασίσεις να μείνεις στην πόλη είναι η καλύτερη λύση. Ειδικά, το απόγευμα προς το βράδυ που θα θες να βγεις και καμιά βόλτα με την παρέα σου».
«Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες να κάνει κάποιος στην Καλαμάτα, πέρα φυσικά από τα κλασικά. Δηλαδή έναν καφέ σε κάποια καφετέρια στην πόλη, μια βόλτα στο παλιό, το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας αλλά και στο καινούργιο κέντρο», συνεχίζει. «Είναι πανεύκολη και καθόλου κουραστική η μετακίνησή σου από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο. Υπάρχουν γραφικά σοκάκια, πολλά μεζεδοπωλεία, καφετέριες κ.ά».
«Για όποιον ξεκινά τώρα τη φοιτητική του ζωή στην πόλη και ίσως να μην έχει κάποιον γνωστό ή γνωστή εκεί, καλό θα ήταν να επισκεφτεί και το Κέντρο Νέων Καλαμάτας», προσθέτει ο Γιώργος.
«Είναι ουσιαστικά ένας χώρος διαδραστικός. Γνωρίζεις σίγουρα πολύ κόσμο. Υπάρχουν μέχρι και τουρίστες εθελοντές που δουλεύουν εκεί. Μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα, να παρουσιάσεις σαν φοιτητής μια εργασία σου, να πηγαίνεις σε πάρτυ που διοργανώνονται κ.λπ. Υπάρχουν ένα σωρό ασχολίες για να κάνεις. Θα κοινωνικοποιηθεί κάποιος αρκετά γρήγορα», λέει ο πτυχιούχος πλέον Γιώργος.
Για εκείνους, όμως, που θέλουν να αθλούνται; «Το κλειστό γυμναστήριο είναι στο πανεπιστήμιο της πόλης και υπάρχουν γήπεδα τένις αλλά και διάφορες άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Σίγουρα θα βρει πολλούς τρόπους να αθληθεί».
Το καλοκαίρι; «Ακόμα καλύτερα το καλοκαίρι. Πας στην παραλία, είναι πεντακάθαρα τα νερά. Κάνεις τη βόλτα σου εκεί. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά. Αν θες μπορείς να πάρεις το ΚΤΕΛ και να πας και αλλού για μπάνιο. Ανάλογα, δηλαδή, το τι θα κανονίσεις με την παρέα».
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

*** 4η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας: Πολύς ο κόσμος, λίγες οι σακούλες (φωτογραφίες και βίντεο) 
Πραγματοποιήθηκε χθες στην  Καλαμάτα η 4η Λευκή Νύχτα και για ακόμα μια φορά πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους, ενώ πολλοί ήταν και οι επισκέπτες που έφτασαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για  την εκδήλωση.
Την έναρξη της βραδιάς έκανε η Φιλαρμονική με ένα εορταστικό μουσικό πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν  εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου της Καλαμάτας.
Αυτό που έκανε εντύπωση αυτή τη φορά σε σχέση με τις προηγούμενες ήταν ότι λιγότερος κόσμος ψώνισε, κάτι που φάνηκε  από τις τσάντες που είδαμε αλλά και από δηλώσεις των καταστηματαρχών.

Video: Λευκή Νύχτα Καλαμάτα 2016 , https://youtu.be/tqFCxH1bkcI .-

***  Ακόμα και τα χάπια από το πρόγραμμα απεξάρτησης πωλούσε η εγκληματική οργάνωση στην Καλαμάτα
Συνθηματικά, αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και αδιάκοπη πώληση ναρκωτικών
 Ιδιαίτερα οργανωμένα στη δράση τους, εμφανίζονται τα μέλη της οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας. Τα μέτρα προφύλαξης που λάμβαναν, ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο, είναι ότι από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η παρακολούθηση της συγκεκριμένης ομάδας, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι είχαν συνεχή και αδιάκοπη δράση.
Τα ναρκωτικά τα προμηθεύονταν κυρίως από τσιγγάνους και Αλβανούς στην Αθήνα, ενώ μεταπωλούσαν – με το ανάλογο κέρδος φυσικά- σε αγοραστές σε Άρτα και Κόρινθο.
Μάλιστα, ο αγοραστής από την Κόρινθο, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, την ώρα που αναχωρούσε έχοντας αγοράσει χασίς, παρακολουθούσε πρόγραμμα απεξάρτησης στην Καλαμάτα, όπου τα ειδικά χάπια που του έδιναν για την απεξάρτησή του από την ηρωίνη, τα πωλούσε στην συγκεκριμένη οργάνωση αντί του ποσού των 10 ευρώ το ένα!
  Έπαιρναν αυστηρά μέτρα προφύλαξης
Ένα από τα μέτρα αντιπαρακολούθησης που λάμβαναν τα μέλη της οργάνωσης, ήταν η συχνή αντικατάσταση των τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν. Επίσης, επειδή από την εξάρθρωση άλλων ομάδων, γνώριζαν ότι η Αστυνομία προβαίνει σε παρακολουθήσεις τηλεφώνων, χρησιμοποιούσαν συνδέσεις που ανήκαν σε αλλοδαπούς και τα ενεργοποιούσαν σε καινούργια τηλέφωνα που δεν είχαν «παρελθόν». Επίσης, όταν κινούνταν εκτός Μεσσηνίας, επικοινωνούσαν από άλλες συσκευές και νούμερα, ώστε να μην μπορεί να εντοπισθεί η περιοχή που βρίσκονται.
Ακόμα, προσπαθούσαν να αποφύγουν τις συχνές επικοινωνίες μεταξύ τους και προτιμούσαν να συναντιούνται, ενώ όταν ήταν αναγκασμένοι να επικοινωνούν μέσω τηλεφώνων, χρησιμοποιούσαν όπως συνηθίζεται, συνθηματικές λέξεις και φράσεις.
Για παράδειγμα, «φκρεσκαδούρα», ήταν το ακατέργαστο χασίς από πρόσφατη παραγωγή, ενώ «ντόπιο», το χασίς ελληνικής προέλευσης και «πράσινο χρώμα» η ακατέργαστη κάνναβη. «Ψιλούμπα», το τριμμένο χασίς που δεν αποτελείται από μεγάλες φούντες. «Πεταμένα όξω», ήταν χαρακτηριστική αναφορά ότι τα ναρκωτικά είναι κρυμμένα ή θαμμένα έξω από τα σπίτια.
Την κοκαΐνη, την ανέφεραν ως «λευκό ή άσπρο χρώμα», «βανίλια» ή… «κοκορέτσι»! Ενώ την ηρωίνη ως «πούδρα» ή «ζα». Τα δε ναρκωτικά χάπια τα ονόμαζαν «κουμπιά».
  Τιμές
Όπως προαναφέρθηκε, τα μέλη της οργάνωσης απέφευγαν συστηματικά να κρατούν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είναι χαρακτηριστικές πολλές συνομιλίες που καταγράφηκαν από τους αστυνομικούς, όπου για παράδειγμα ο αρχηγός κατευθύνει μέσω τηλεφώνου μέλος της οργάνωσης, πως θα κινηθεί μέσα σε κτήμα για να βρει τα κρυμμένα ναρκωτικά, ενώ σε άλλη περίπτωση, ο πρώτος έχει ανάψει νωρίτερα φωτιά σε κτήμα, ενώ κάτω από τις στάχτες υπάρχει βουναλάκι από χώμα, όπου είναι θαμμένα ναρκωτικά. Σε άλλη περίπτωση, υπήρχε στο κτήμα ένα ξεκομμένο από οτιδήποτε άλλο λαχανικό, (για παράδειγμα, πιπεριά) κοντά στο οποίο ήταν κρυμμένα τα ναρκωτικά.
Η δε μεταφορά των ναρκωτικών από την Αθήνα ή αλλού, γινόταν συνήθως με αυτοκίνητα που μίσθωναν από εταιρείες ενοικιάσεων, προκειμένου να μην κινούν υποψίες, χρησιμοποιώντας τα δικά τους οχήματα. Αυτές τις έκαναν κυρίως ο κατηγορούμενος 31χρονος ως υπαρχηγός και ένας 36χρονος καλαματιανός που κατηγορείται ως μέλος της οργάνωσης.
Η τιμή πώλησης του ενός γραμμαρίου κοκαΐνης, είχε καθοριστεί από 90-120 ευρώ, η τιμή πώλησης του ενός γραμμαρίου ηρωίνης, είχε καθοριστεί από 25-30 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης του ενός γραμμαρίου ακατέργαστης κάνναβης, είχε καθοριστεί από 5-7 ευρώ.
Στον καθορισμό των τιμών, ιδιαίτερα των σκληρών ναρκωτικών (ηρωίνη – κοκαΐνη), είχε παίξει ιδιαίτερο ρόλο το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο είχαν εξαρθρωθεί σημαντικά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στη Μεσσηνία, με αποτέλεσμα πλέον η διακίνηση να έχει μείνει στα «χέρια» λίγων.
  Άρτα - Κόρινθο
Την ηρωίνη, αλλά και κοκαΐνη τις προμηθεύονταν από έναν 43χρονο, την 38χρονη σύζυγό του και τον 37χρονο ξάδελφό του, όλοι τσιγγάνοι, κάτοικοι Αθηνών και κάθε φορά αγόραζαν 100-250 γραμμάρια ηρωίνης. Επίσης, προμηθεύονταν ναρκωτικά και από έτερο τσιγγάνο στην Αθήνα.
Από τα ναρκωτικά που αγόραζαν, μεταπωλούσαν, με το ανάλογο κέρδος, ποσότητες και σε 42χρονο στην Άρτα. Μάλιστα, τον Απρίλιο, σε έρευνα της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Άρτας, συνέλαβαν τον 42χρονο, τον αδελφό του και τον πατέρα τους, καθώς στην αυλή του σπιτιού τους βρέθηκαν θαμμένα 100 γραμμάρια ηρωίνης.
Από δε τους συγκεκριμένους, χασίς αγόραζε και ένας 43χρονος από την Κόρινθο, ο οποίος ερχόταν σχεδόν κάθε Δευτέρα με το ΚΤΕΛ και συναντιόταν με τον κατηγορούμενο ως αρχηγό. Μάλιστα, ο 43χρονος παρακολουθούσε πρόγραμμα απεξάρτησης στην Καλαμάτα και ακολουθούσε θεραπεία με χάπια βουπρενορφίνης για απεξάρτηση από την ηρωίνη, τα οποία όμως στη συνέχεια πωλούσε στην οργάνωση αντί του ποσού των 10 ευρώ το ένα!
Η Αστυνομία, αποδίδει αρχηγικό ρόλο σε 54χρονο καλαματιανό που έχει συλληφθεί και στο παρελθόν με σημαντικές ποσότητες σκληρών ναρκωτικών. Αυτός, θεωρείται ότι  διηύθυνε και κατηύθυνε την οργάνωση, διαπραγματευόταν τις τιμές προμήθειας και πώλησης των ναρκωτικών, οργάνωνε τα περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, συνομιλούσε με τους προμηθευτές των ναρκωτικών ουσιών, συμμετείχε σε μεταφορές ναρκωτικών προς τη Μεσσηνία, είχε ρόλο εκτιμητή των ποσοτήτων, χάραζε τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης και διακινούσε και από μόνους του ποσότητες ναρκωτικών ουσιών σε αγοραστές.
Ο ρόλος του υπαρχηγού αποδίδεται σε 31χρονο καλαματιανό, ο οποίος επίσης είχε πολύπλευρό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης και στη διακίνηση των ναρκωτικών.
  Απολογίες
Στο μεταξύ, χθες από το πρωί απολογούντο στον ανακριτή Καλαμάτας τέσσερις από τους επτά συλληφθέντες,  που κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Μετά τις απολογίες  ο ένας εξ αυτών κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ οι άλλοι τρεις αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους βάσει του Ν. «Παρακευόπουλου» για τους χρόνιους χρήστες.
της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Σπίτι κινδύνεψε από φωτιά στην Περιβολακίων (φωτογραφίες)   
 
 
Ένα σπίτι κινδύνεψε να τυλιχθεί στις φλόγες όταν ξέσπασε φωτιά σε κτήμα με ελιές στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου (κοντά στα Γιαννιτσάνικα).
Για καλή τύχη των ιδιοκτητών της οικίας, είχαν καθαρίσει το οικόπεδο πρόσφατα από τα χορτάρια και σε συνδυασμό με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής η φωτιά σβήστηκε αφού πρόλαβε να κάψει μερικά ξερόχορτα.

***  Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες)
 
 
Λίγα λεπτά πριν τη 1 το μεσημέρι δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν στη διασταύρωση των οδών Βας. Κωνσταντίνου και Κανάρη.
Η σύγκρουση ήταν τόσο ισχυρή που το αυτοκίνητο που διέσχισε την οδό Βας. Κωνσταντίνου πήρε στροφή και βρέθηκε κάθετα στο δρόμο και κατέληξε σε παρκαρισμένο όχημα και αυτό με τη σειρά του σε παρκαρισμένο μηχανάκι.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά μια γυναίκα και ένα μικρό κορίτσι που επέβαιναν στο λευκό όχημα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας για προληπτικούς λόγους.
  
 ***  Έκρηξη πλειστηριασμών προβλέπει από Σεπτέμβριο ο Κ. Μαργέλης
Ούτε το 1/3 των αιτήσεων για πλειστηριασμούς που είχαν κατατεθεί πέρυσι, δεν έχει κατατεθεί φέτος στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την αρχή του έτους, είναι μόλις 26, όταν για το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν κατατεθεί 78.
Πάντως, μιλώντας στο «Θ», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, προβλέπει ότι από τις αρχές του Σεπτεμβρίου θα σημειωθεί «έκρηξη» κατάθεσης αιτήσεων για πλειστηριασμούς.
  Πλειστηριασμοί
Από τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, προκύπτει σαφέστατα ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μεγάλη μείωση, έως τα όρια της εξαφάνισης, καινούργιων υποθέσεων για ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, αλλά και πλειστηριασμούς.
Αντίθετα, από πέρυσι, έχει «φουντώσει» ένα άλλο φαινόμενο: οι «δηλώσεις τρίτων», οι οποίες είναι δικαστικές αποφάσεις τραπεζών και εφορίας εναντίον επιχειρήσεων και ιδιωτών, με τις οποίες αυτομάτως κατάσχεται το 50% των καταθετικών λογαριασμών των οφειλετών, με ισχύ και για τις μελλοντικές καταθέσεις μέχρι του ποσού της οφειλής.
Τις αιτήσεις πλειστηριασμών, φαίνεται να «πάγωσε» αρκετά και η μεγάλη σε διάρκεια αποχή των δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών από την αρχή του έτους.
  Στοιχεία
Τα προγράμματα πλειστηριασμών και οι κατασχετήριες εκθέσεις στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας παρουσίασαν μια τεράστια έκρηξη το 2009 και το 2010, όπου κατατίθονταν περίπου 2 κάθε ημέρα λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, το 2007 είχαν κατατεθεί 238 πλειστηριασμοί, το 2008 κατατέθηκαν 272, το 2009 αυξήθηκαν στους 374 πλειστηριασμούς, το 2010 έφτασαν τους 347 και από εκεί και πέρα άρχισε η μείωση. Το 2011 κατατέθηκαν 272 πλειστηριασμοί, το 2012 ήταν 191, το 2013 αυξήθηκαν λίγο και έφτασαν τους 218, το 2014 μειώθηκαν στους 194 και το 2015 κατατέθηκαν συνολικά 106 πλειστηριασμοί. Το 2016, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί, μόλις 26.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, εξέφρασε το φόβο ότι από 15 Σεπτεμβρίου, που σταματάνε και οι καλοκαιρινές διακοπές για τα δικαστήρια, θα υπάρξει μεγάλο κύμα κατάθεσης αιτήσεων για πλειστηριασμούς.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Διαχείριση απορριμμάτων: Εμείς πάμε με τον…αραμπά, ενώ οι άλλοι τρέχουν… 
Αν δεν υπήρχε και η πρόσφατη φωτιά στο σκουπιδότοπο του Δήμου Πύλου - Νέστορος, θα πίστευε κάποιος ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό και στην ευρύτερη Περιφέρεια έχει λυθεί. Κι αυτό, διότι μετά το θόρυβο των προηγούμενων εβδομάδων τα πράγματα έχουν καταλαγιάσει και δεν ακούγεται… φωνή.
Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Η κυβέρνηση "κλείνει το μάτι" στην ΤΕΡΝΑ, με τους νέους όρους που συμφωνήθηκαν στη σύμβαση, ο περιφερειακός ΣΥΡΙΖΑ είναι στα… κάγκελα υπέρ της τοπικής διαχείρισης, ενώ η στάση των δημάρχων της περιοχής χάνεται στην αφασία απόψεων για τη λύση του προβλήματος.
Έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος, η λύση μπερδεύεται ακόμα περισσότερο, και τα δάση, οι θάλασσες και όποιος άλλος δημόσιος χώρος χρησιμοποιούνται ως αποθήκη σκουπιδιών.
Τι γίνεται, όμως, στις άλλες Περιφέρειες της χώρας; Σύμφωνα με τον Γιώργο Λιάλιο και την "Καθημερινή", Κρήτη, Ήπειρος και Θεσσαλία είναι οι πρώτες τρεις περιοχές της χώρας που ολοκλήρωσαν την αναθεώρηση του σχεδιασμού τους για τα απορρίμματα. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για το δυσκολότερο κομμάτι, το πέρασμα... από τη θεωρία στην πράξη.
Ειδικά για την Ήπειρο, η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού συνεπάγεται την υπογραφή σύμβασης (ΣΔΙΤ) για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη.
Πριν από λίγες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ενέκριναν τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συνοδεύουν τα κείμενα των Περιφερειακών Σχεδιασμών για τα Απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) για την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Η Κρήτη δε χρειάστηκε να περάσει από την ίδια διαδικασία, καθώς απαιτήθηκαν μικρές μόνο αλλαγές στο σχεδιασμό της. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το τελευταίο στάδιο, η κύρωση των πρώτων περιφερειακών σχεδιασμών.
Για την Ήπειρο, ειδικότερα, η έγκριση του ΠΕΣΔΑ θα ανοίξει το δρόμο για την υπογραφή της δεύτερης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του είδους. «Είμαστε όμως η πρώτη Περιφέρεια που θα υπογράψει ΣΔΙΤ με βάση το νέο εθνικό σχεδιασμό», επισημαίνει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη.
Η σύμβαση (με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ οι αναθεωρημένοι περιβαλλοντικοί όροι των έργων στις αδειοδοτικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της Ηπείρου προβλέπει την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, μονάδας διαχείρισης 80.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, 9 σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (που δημοπρατούνται με χωριστό διαγωνισμό), την επέκταση τριών υφιστάμενων ΧΥΤΑ (Ιωαννίνων, Καρβουναρίου Θεσπρωτίας, Βλαχέρνας Άρτας) ως ΧΥΤΥ.
Επίσης, τη δημιουργία τεσσάρων μονάδων κομποστοποίησης (η μία στην ιδιωτική μονάδα στα Ιωάννινα) και τη συλλογή ανακύκλωσης σε τέσσερα ρεύματα (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο).
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την άλλη πλευρά, επέλεξε την κατασκευή δημοσίων έργων. Ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει τρεις μονάδες στους ΧΥΤΑ Λάρισας (δυναμικότητας 75.500 τόνων απορριμμάτων ετησίως), Βόλου (64.500 τόνοι ετησίως) και Τρικάλων (59.100 τόνοι ετησίως), που θα υποδέχονται και βιοαπόβλητα, αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης, ανακύκλωση με 3 ρεύματα κ.ά.
  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

*** Ανδρέας Ανδρεάδης: «Πρέπει οι πολίτες να αποκτήσουν τουριστική συνείδηση»
Η Ελλάδα να γίνει ηγέτης στην παροχή υπηρεσιών
 Αποτελεί κοινό τόπο ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με μεγάλη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ενισχύει την εξωστρέφεια και τη δυναμική του. Τα δε επίσημα στοιχεία για την επόμενη επταετία το επιβεβαιώνουν.
Η αύξηση της τουριστικής κίνησης μπορεί να επιφέρει 16,5 δισ. έσοδα ετησίως και να δημιουργήσει 225 χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, για κάθε ένα εκατομμύριο παραπάνω τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, σημειώνεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, μίλησε τις προηγούμενες ημέρες στη Λίνα Γιάνναρου και στην εφημερίδα "Καθημερινή" για την αξιοποίηση του "υπερόπλου" από τη χώρα μας:
  Πριν από πέντε χρόνια, ο κ. Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σάνη A.E., είχε «ξαναγευματίσει» με την «Κ». Όπως είχε πει τότε στον Ηλία Μαγκλίνη (6.09.11), «για να αλλάξει η Ελλάδα, θα χρειαστούν δυο γενιές».
«Σήμερα πιστεύετε το ίδιο;» τον ρωτάμε. «Ναι, πίστευα, όμως, ότι θα είχαν ήδη μπει κάποια θεμέλια για να αρχίσει αυτό να γίνεται. Αλλά δυστυχώς πέντε χρόνια μετά, είμαστε πάλι στα ίδια. Προφανώς δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα μέσα σε λίγα χρόνια. Θα περίμενε κανείς, όμως, ύστερα από τόσο πόνο και τόσο μεγάλα προβλήματα, να αρχίσει να κτίζεται η επόμενη ημέρα, να μπαίνουν κάποιες βάσεις, κάθε κυβέρνηση να έρχεται, να χτίζει και να το προχωράει ο επόμενος. Όμως, δεν το βλέπουμε, και το ερώτημα είναι γιατί».
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, το πεδίο ενδιαφέροντος και εξειδίκευσής του (αν και θα μου τονίσει πολλές φορές ότι ο τουρισμός δεν είναι αυθύπαρκτος, ενισχύεται και ενισχύει μια σειρά από άλλους κλάδους), συμβαίνει το παράδοξο τα χρόνια της κρίσης να έχει παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη. Αυξήθηκε 50%, όταν άλλοι τομείς παρουσίασαν πτώση 25% και 70% οι κατασκευές.
Όμως, μοιάζει να μην εκμεταλλευόμαστε πλήρως τη δυναμική του. «Κι αυτό, γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρο όραμα. Ρίξτε μια ματιά στο χάρτη, τη γεωστρατηγική θέση της χώρας. Είμαστε μια όαση σταθερότητας στην περιοχή, με έναν ομοιογενή λαό και ένα μοναδικό τρόπο ζωής. Είμαστε μέλος ενός ισχυρού κλαμπ που λέγεται Ευρώπη, της –παρά την κρίση– ισχυρότερης παγκόσμιας ένωσης. Είμαστε ένας φιλόξενος, εργατικός και σε μεγάλο βαθμό εκπαιδευμένος λαός, με δημιουργικότητα. Έχουμε το καλύτερο κλίμα, το πλουσιότερο πολιτιστικό απόθεμα. Πόσο δύσκολο είναι να καθίσουμε και να συλλάβουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο;».
Για τον ίδιο αυτό το όραμα είναι ξεκάθαρο. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ηγέτης στην παροχή υπηρεσιών. Να γίνει ιδανική χώρα να ζει ο Έλληνας και ο ξένος μόνιμα ή προσωρινά». Χρειάζεται συνολική αλλαγή νοοτροπίας, ξεκινώντας, φυσικά, από την Παιδεία.
«Σε μια χώρα, για παράδειγμα, που θα ήθελε να γίνει ηγέτης στις υπηρεσίες, θα έπρεπε να καλλιεργείται τουριστική συνείδηση από το Δημοτικό, να δημιουργηθούν και ανώτατες σχολές, όχι μόνο στο πεδίο των τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά και σε συναφείς τομείς. Ξέρετε ότι ένας καλός ζαχαροπλάστης, επιπέδου Γάλλου πατισιέ, βγάζει σήμερα στην Ελλάδα 2.000 ευρώ καθαρά; Κι όμως δεν υπάρχουν. Βγαίνουν ατέλειωτοι μηχανικοί, χωρίς να έχουμε κατασκευή να τους απορροφήσει».
Κανείς, όμως, δε φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει το όποιο πολιτικό ρίσκο και να χαράξει αυτή την πορεία. «Ο λόγος είναι η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση του Έλληνα, που θέλει να βλέπει το άμεσο και όχι το μεσομακροπρόθεσμο, καθώς και η ιστορική μας αδυναμία να δούμε το προσωπικό όφελος μέσα από την κοινή ευκαιρία για το γενικότερο καλό, το λεγόμενο win win. Δεν καταλαβαίνουμε ότι, κλέβοντας τον ΦΠΑ, κάνουμε ζημιά στον εαυτό μας. Αν δεν καταφέρουμε να τα αλλάξουμε αυτά, δεν μπορεί να λειτουργήσει η χώρα. Και δυστυχώς, πρέπει να πούμε ότι η πνευματική και οικονομική ελίτ δε βοηθήσαμε όσο θα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε κι εμείς ευθύνη.
Τα πάντα “ρίχνονται” στους δανειστές. Όμως, το όραμα γεννιέται από το λαό και ανήκει στο λαό, δεν ανήκει στους δανειστές. Είναι δικό μας θέμα και των επόμενων γενεών».
Αν έπρεπε να ξεχωρίσει κάποιο από τα θετικά των τελευταίων πέντε χρόνων, είναι ότι ο κόσμος έχει γίνει σοφότερος. «Από τη φάση της άρνησης περνάς στο συμβιβασμό και μετά στη λύση. Έτσι δε γίνεται σε μια αρρώστια; Μια αρρώστια χωρίς εύκολο φάρμακο που το παίρνεις και γίνεσαι καλά. Τώρα χρειάζεται να έρθει κάποιος να συμβάλει για να δημιουργηθεί το όραμα και να συλλάβει το χάρτη υλοποίησης. Είναι τεράστια ευκαιρία να αρχίσουμε να χτίζουμε και να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να επιλέγουμε αυτούς που μας διοικούν με βάση ποιος μπορεί να το υλοποιήσει αποτελεσματικότερα».
  Παρά την κρίση ο τουρισμός αντέχει
Στα μέσα Αυγούστου, ακόμα δεν είχε «κάτσει» η μπίλια σχετικά με τα επίπεδα που κινήθηκε φέτος ο τουρισμός. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι συνολικές αφίξεις τουριστών αναμένεται να φθάσουν στα 25 εκατ. φέτος, έναντι 23,6 εκατ. το 2015 (αύξηση 6%), σημειώνοντας ακόμη ένα ρεκόρ.
«Ο Ιούλιος πήγε καλά και ο Αύγουστος φαίνεται ότι πάει ακόμα καλύτερα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. «Επειδή πέρυσι ο οδικός τουρισμός είχε σημειώσει πτώση 14% τον Αύγουστο σε σχέση με το 2014 λόγω capital controls, πιστεύω ότι φέτος θα δούμε τον Αύγουστο ένα αρκετά μεγάλο συν. Άρα, ο στόχος που είχαμε βάλει από το Φεβρουάριο σε αφίξεις +6% φαίνεται εφικτός».
Φυσικά, το θέμα είναι τα έσοδα. «Το στοίχημα από τον πρωθυπουργό είναι στα έσοδα, όχι στα κεφάλια. Το θέμα είναι να γυρίσει το ΑΕΠ θετικά και για να συμβεί αυτό πρέπει ο τουρισμός να έχει θετικό πρόσημο (σ.σ.: ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ).
Θέλω να πιστεύω ότι τελικά και τα έσοδα θα είναι θετικά, απλώς δε θα είναι τόσο θετικά όσο οι αφίξεις. Πρέπει να περιμένουμε. Λόγω των παγκόσμιων δεδομένων ο κόσμος είναι πιο προσεκτικός γενικά, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια».
Η κατανάλωση ανά διανυκτέρευση, πάντως, στην Ελλάδα παραμένει κατά μέσον όρο υψηλότερη από την ανταγωνίστρια Ισπανία. Ο δείκτης όμως παρουσιάζει υποχώρηση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς επισκέπτες από την Τουρκία και τα Βαλκάνια, που μένουν λιγότερες ημέρες στη χώρα μας, ρίχνοντας τη μέση συνολική κατανάλωση.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μικρό, ή μάλλον μεγάλο, θαύμα. «Σκεφτείτε όλα αυτά που μεσολάβησαν. Τρομοκρατία, capital controls, Brexit, προσφυγικό, πραξικόπημα στην Τουρκία. Σκεφτείτε αν η χώρα είχε κάνει κάποια βήματα πού θα ήμασταν», λέει ο κ. Ανδρεάδης.
Ο ίδιος, για παράδειγμα, κρίνει αυστηρά τα «ήξεις αφήξεις» των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στα καταστήματα που δεν κόβουν αποδείξεις. «Δεν μπορείς τη μια στιγμή να αποφασίζεις το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν κόβουν απόδειξη, μετά να καταργείς το κλείσιμο, θεσπίζοντας ένα κωμικό πρόστιμο και τώρα να τρέχεις έντρομος να τις ξανακλείνεις. Ο καταστηματάρχης αυτό φοβάται, μην κλείσει δύο μέρες. Αν αυτό είχε κρατηθεί από την αρχή, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα σήμερα. Αυτά τα μπρος-πίσω κοστίζουν».
  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
 *** Ο καιρός  σήμερα Δευτέρα στην Καλαμάτα
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 29/8/2016 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ελάχιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 8.0 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» πολιτισμού, ιστορίας, κουλτούρας και παράδοσης
Φως πολιτισμού, ιστορίας, κουλτούρας φωτίζει από χθες την Τριφυλία και την Πελοπόννησο ολόκληρη, με τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες».
Η έναρξη του Φεστιβάλ, που αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Πελοποννήσου και διοργανώνεται από το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, την Κοινωφελή Επιχείρηση και το Δήμο Τριφυλίας, κηρύχθηκε προχθές το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας, δίπλα από το Κάστρο των Γιγάντων, στην ιστορική Αρκαδιά! Εκεί, με μια σεμνή αλλά λαμπερή εκδήλωση, παρουσιάστηκαν οι αποστολές που συμμετέχουν, από το Εκουαδόρ, την Ουγγαρία, την Ινδία, την Πολωνία, τη Νότια Κορέα και, βεβαίως, ο ΜΕΣΚ!
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επισήμανε πως «ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ιδεολόγος του Ελληνισμού, θέλοντας να προσδιορίσει αυτό που είναι Ελλάδα, γράφει “περπατώ βλέποντας χρόνους πολλούς πίσω απ’ το κάλυμμα της συνήθειας. Φορτωμένος με τόνους ανέμων, τσουβάλια Αυγούστων και καλαθούνες ανθέων. Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Τη πολύ μικρή και πολύ μεγάλη συνάμα, όχι μόνο στο χρόνο, αλλά και στο χώρο… Σας καλωσορίζω στην ευγενή και ανήσυχη, την ιδιαίτερη και μοναδική, την ελκυστική και φιλόξενη, μα κι απέραντα γοητευτική, Τριφυλία!»
Από την πλευρά της, η δραστήρια πρόεδρος του ΜΕΣΚ, Σόνια Τουρκολιά, σημείωσε ότι «παράδοση δεν είναι η διατήρηση της σπίθας, αλλά η μεταφορά της φλόγας! Υπάρχουν σημάδια στο δρόμο μας και σημάδια στην ψυχή μας. Τα πρώτα μάς καθοδηγούν πού να πάμε. Τα δεύτερα, όμως, μας υπενθυμίζουν από πού ερχόμαστε. Η παράδοση είναι παρθένα στις αναποδιές των καιρών και ο πολιτισμός είναι, από γεννησιμιού του, δραπέτης. Γεννιέται δραπετεύοντας απ’ τη μήτρα της χώρας που τον δημιούργησε και ζει δραπετεύοντας απ’ όλα τα γεωγραφικά σύνορα.
Ο ΜΕΣΚ, εδώ και χρόνια, ιδιωτεύει ως μεσίτης πόθων και προξενητής ονείρων! Προσπαθώντας, κάθε φορά, όχι μόνο να στοχεύει καλά, αλλά και να τεντώνει το τόξο με όλη του τη δύναμη. Για το ΜΕΣΚ, σκοπός της οργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης είναι η προαγωγή αξιών, όπως η συναδέλφωση των λαών, η ενδυνάμωση της φιλίας, της ειρήνης, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως είναι η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων…».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, Γιάννης Κατσούλας, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες, δηλώνοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση «ενός τόσο σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος στο Δήμο μας» και κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ.
Κατά την παρουσίαση προβλήθηκαν βίντεο με την ιστορία, τις ομορφιές, τον πολιτισμό, την παράδοση των χωρών, καθώς με τη δράση των Συλλόγων, ενώ παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί.
Μετά τις παρουσιάσεις των αποστολών, στα καταστήματα της ιστορικής Αρκαδιάς προσφέρθηκε παραδοσιακό δείπνο, με πολυπολιτισμικό γλέντι, όπου όλοι ήταν ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ και την παρουσία τους στην Τριφυλία.
Η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί απόψε στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας. Την Κυριακή το πρωί, στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, θα γίνει ανταλλαγή δώρων των διοργανωτών και των εκπροσώπων των συγκροτημάτων που συμμετέχουν.
Χθες δόθηκε παράσταση στο Κοπανάκι, την Κυριακή το βράδυ στα Φιλιατρά και τη Δευτέρα στους Γαργαλιάνους, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης.
Σημειώνεται πως στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης από την Ελλάδα συμμετέχουν, εκτός από το ΜΕΣΚ, το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Δράμας, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός», ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων και ο Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου «Καλλιπάτειρα»! 

 *** Τα φραγκόσυκα… 
Τα φραγκόσυκα είναι ένα φρούτο που το βλέπουμε σε όλες τις γειτονιές της Καλαμάτας, αλλά οι περισσότεροι το υποτιμούμε. Αν γνωρίζαμε και τις ιδιότητές του, μπορεί και να το κόβαμε- με προσοχή όμως- ή να το αγοράζαμε.
Τα φραγκόσυκα λοιπόν, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, όπως και τα περισσότερα προϊόντα της φύσης, έχουν εκτός από μεγάλη διατροφική αξία και πολλά οφέλη για την υγεία μας! Περιέχουν μαγνήσιο, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Β, βήτα καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
Αντί, λοιπόν, να ψάχνουμε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, αρκεί μια καλή δόση φρούτων εποχής  την ημέρα.  Α.Π. 

*** Σκοράρουν στα γήπεδα της Μεσσηνίας αλλά και στο Πανεπιστήμιο!
Ευτυχισμένα νέα παιδιά και υπερήφανοι γονείς αυτές τις μέρες για τις επιτυχίες στις πανελλήνιες εξετάσεις και την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν διπλή αξία όταν συνδυάζονται με την παράλληλη ενασχόληση με τον αθλητισμό. Η σχετική λίστα είναι ευτυχώς πολύ μεγάλη και μόνο ενδεικτικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις και δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε όλα τα παιδιά τόσο για τις επιτυχίες, όσο και για τις προσπάθειές τους.
Ξεχωριστή περίπτωση είναι σίγουρα αυτή της Δανάης Κουτέλας, τον αγώνα της οποίας «φωτίζει» η μαμά της Πιπίνα Κουμάντου:
«Από σήμερα η κόρη μου Δανάη Κουτέλα είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η σειρά εισαγωγής (27η) δεν θα είχε τόση σημασία εάν δεν αντικατόπτριζε τον προσωπικό της άθλο της περυσινής χρονιάς. Επιμελές διάβασμα, εντατικές προπονήσεις αθλητισμού και χορού, συνέπεια στους αγώνες της Α2 Εθνικής κατηγορίας Μπάσκετ αλλά και στις πρόβες των παραστάσεων της Σχολής Χορού»! Ποιος είπε ότι γράμματα και αθλητισμός δεν συνδυάζονται;
Ο Αίαντας είναι μια ακόμη υπερήφανη αθλητική οικογένεια που κάθε χρόνο αναδεικνύει παιδιά που διακρίνονται στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο σχολείο.
Η φετινή …λίστα περιλαμβάνει τους: Παλιατσέα Νικόλαο (Εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών Αθήνα), Ξενιό Στέφανο (χημικών μηχανικών Αθήνα), Πουλουπάτη Παναγιώτη (διαχείριση πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών Αγρίνιο) και Σακελλαρόπουλο Σαράντο, γιο του προπονητή της ομάδας Γιάννη Σακελλαρόπουλου, ο οποίος πέρασε στη σχολή Μηχανολόγων μηχανικών Αθήνας.
Επίσης, από τον Αίαντα προέρχονται οι Νίκος Νικολόπουλος (αγωνίζεται στην Καλαμάτα), Αναστάσης Μπούτσης, οι οποίοι πέρασαν στην Πάτρα διοίκηση επιχειρήσεων και τον Γιώργο Λειβαδίτη που πέρασε στο Οικονομικό Θράκης.
Ο πρόεδρος του Πανθουριακού, Αγαθοκλής Χριστόπουλος, καμαρώνει ιδιαίτερα για τον γιό του Χρήστο, ο οποίος πέτυχε στη σχολή Χημικών Μηχανικών Πάτρας, καθώς μάλιστα το αντικείμενό της συνδέεται με την φαρμακευτική εταιρεία της οικογένειας.
Η μεγάλη οικογένεια του Χανδριναϊκού ΠΣ «εύχεται συγχαρητήρια και καλή ακαδημαϊκή πορεία στα μέλη της ομάδας μας που στελέχωσαν τα παιδικά τμήματα και την αντρική ομάδα τα τελευταία χρόνια και πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναλυτικά, ο Θ. Κοντός θα φοιτήσει στο τμήμα Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Ν. Καραταράκης στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Οι Ι. και Στ. Λύρας στην σχολή Ευελπίδων (Όπλα και Σώματα αντίστοιχα) και ο Π. Κολοκάθης στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού περιβάλλοντος & νέων τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών. Καλή ακαδημαϊκή πορεία και καλή τύχη στη ζωή σας».
Το καλαματιανό δίδυμο του βόλεϊ και του μπητς βόλεϊ Ιφιγένεια Σαμπάτη και Δήμητρα Παυλέα είναι σε μεγάλα διλήμματα, καθώς πέρασαν στο Μαθηματικών Ηρακλείου και στο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Κοζάνης αντίστοιχα.
Από το σκακιστικό τμήμα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας ο Δημήτρης Λούκας πέρασε Φυσική Αθήνας και ο Χρήστος Κλαμπατσέας Μαθηματικών Ηρακλείου.
Ο Πάνος Σγάντζος από τους Τοξότες Καλαμάτας …ευστόχησε στη σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης.
Η κόρη του Καλαματιανού προπονητή, Σωτήρη Μπουραντώνη, Αγγελική, εισάγεται στη σχολή Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Αθήνας.
Γνωρίσαμε φέτος το Καλοκαίρι τους τολμηρούς ποδηλάτες Δημήτρη Κατάκο, Αναστάση Κινινή και Παναγιώτη Καρμποίρη, οι οποίοι έκαναν το εκπληκτικό ταξίδι Καλαμάτα-Θεσσαλονίκη με τα ποδήλατά τους και τώρα ετοιμάζονται για τις σπουδές στο πανεπιστήμιο, Μηχανικών Αυτοματισμού στη Θεσσαλονίκη, όπως το είχε προβλέψει ο Δημήτρης, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο, όπου σίγουρα θα βρει ενδιαφέρον ο Αναστάσης (υπολόγιζε Γυμναστική Ακαδημία) και Τροφίμων και Διατροφής στη Λήμνο απ’ όπου κατάγεται ο Παναγιώτης.
Χ.Ε.

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Οκτώ ματς για τη β΄ φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας
Πρεμιέρα σήμερα στο Κύπελλο Μεσσηνίας, καθώς διεξάγονται οκτώ ματς, στο πλαίσιο της β΄ φάσης. Πρέπει  δε ν’ αναφέρουμε ότι  οι αγώνες είναι διπλοί και στη γ΄ φάση έχουν περάσει ήδη ο Δωριέας Δωρίου και ο Παπαφλέσσας Χώρας (στάθηκαν τυχεροί στην κλήρωση).
Στην εφετινή διοργάνωση δεν λαμβάνει μέρος ο Τσικλητήρας Πύλου
(με δύο σερί κατακτήσεις Κυπέλλου) καθώς ανέβηκε στη Γ΄ Εθνική κατηγορία (βέβαια θα συμμετάσχει και στο Κύπελλο Γ΄ Εθνικής).
Να επιστρέψουμε στο σημερινό πρόγραμμα και να πούμε ότι θεσμός του Κυπέλλου
πάντα «κρύβει» εκπλήξεις και από τη στιγμή που οι ομάδες είναι ακόμη ανέτοιμες, θα περιμένουμε και πολλά γκολ.
Στο πρόγραμμα τώρα ξεχωρίζουν οι συναντήσεις Αναγέννησης Παραλίας – Απόλλωνα Καλαμάτας, Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας – Πανθουριακού, που τίθενται αντιμέτωπες ομάδες Α΄ Τοπικής κατηγορίας.
Ακόμη, η Ομόνοια «κοντράρεται» με τον Ηρακλή Καλαμάτας, η Εράνη φιλιατρών φιλοξενεί τον Απόλλωνα Πεταλιδίου, ο Αστέρας Αρφαρών αντιμετωπίζει τον ΑΟ Ασπροχώματος, ο ΑΟ Φαραί «συγκρούεται» με τον Ολυμπιακό Καλαμάτας, ο Ολυμπιακός Ανάληψης περιμένει τον Χανδριναϊκό, ενώ ο Νέος Άρις υποδέχεται τον Ολυμπιακό Καλαμάτας.
  ΟΜΟΝΟΙΑ – ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛ.
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον Ηρακλή Καλαμάτας η Ομόνοια. Ο τεχνικό Σωτήρης Δημάκης και οι συνεργάτες του Μιχάλης Παυλάκης, Παναγιώτης Παπατζίκης, δύσκολα θα έχουν  στη διάθεσή τους τους Παναγιώτη Παπαδέα, Επαμεινώνδα Καστριτσέα και Παναγιώτη Δημητρίου (για διάφορους λόγους).
Στους «κυανόλευκους» τώρα, ο προπονητής Πέτρος Χιώτης θα στερηθεί τις υπηρεσίες του έμπειρου αμυντικού Γιώργου Γεωργακόπουλου (λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων).
Ο Ηρακλής Καλαμάτας θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες του για την πρόκριση στην επόμενη φάση.
  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡ. – ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ.
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Καλαμάτας η Αναγέννηση Παραλίας στη νέα της έδρα το Δημοτικό Στάδιο Παραλίας. Ο προπονητής Αντώνης Μαυρέας, ο συνεργάτης του Αντώνης Παπαγιαννόπουλος και οι ποδοσφαιριστές τους θέλουν νίκη με σκορ πρόκρισης. Η «Μπάρτσα» εκτός από το πρωτάθλημα θέλει καλή πορεία και στο Κύπελλο Μεσσηνίας.
Στους «μαυρόασπρους» τώρα ο τεχνικός Τζίμης Ανασταστασόπουλος δεν μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία των Δημήτρη Πανταζή, Δημήτρη Τσουλάκου, Θανάση Κλουβάτου (για διάφορους λόγους). Ο Απόλλων θα προσπαθήσει να κάνει αξιόλογη εμφάνιση και ό,τι βγει.
  ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – ΘΟΥΡΙΑ
Με τους Κώστα Στυλιανόπουλο και Βασίλη Μπλέτσα στον πάγκο  (αντικατέστησαν τον Κώστα Λαμπρόπουλο που παραιτήθηκε την Παρακευή το βράδυ), υποδέχεται τον Πανθουριακό ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας. Νοκ άουτ για την τριφυλιακή ομάδα είναι οι Νίκος Γιαννόπουλος και Θεολόγης Στρατής (λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων). Ο Μιλτιάδης θέλει νίκη με καλή εμφάνιση.
Στον Πανθουριακό τώρα, ο προπονητής Γιώργος Αργυρόπουλος και ο συνεργάτης του Φραγκίσκος Κεράνης δεν θα έχουν στη διάθεση τους τους Βασίλη Βασιλόπουλο και Θέμη Καράμπελα (για διάφορους λόγους), Σπύρο Δασκαλάκη, Μιχάλη Μιγκάκη.
  ΕΡΑΝΗ ΦΙΛ. – ΠΕΤΑΛΙΔΙ
Με νίκη θέλει να ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της στο Κύπελλο Μεσσηνίας, ένα θεσμό που έχει μεγάλη παράδοση, η Εράνη Φιλιατρών, που φιλοξενεί σήμερα τον Απόλλωνα Πεταλιδίου. Ο προπονητής Νίκος Φρούσσος και ο συνεργάτης του, Κώστας Λυμπερόπουλος προβληματίζονται για τη συμμετοχή ορισμένων ποδοσφαιριστών λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Χωρίς άγχος θ’ αγωνιστεί η ομάδα του Πεταλιδίου που βλέπει το ματς ως ένα δυνατό φιλικό προετοιμασίας.
Ο νέος τεχνικός Αλέκος Τσατάς θα στερηθεί  αρκετά βασικά στελέχη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
  ΑΝΑΛΗΨΗ – ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ
Νίκη με σκορ πρόκρισης θα επιδιώξει στο σημερινό αγώνα με τον Χανδριναϊκό ο Ολυμπιακός Ανάληψης. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» της Ανάληψης Δημήτρης Αναστασόπουλος ενδέχεται να μην έχει στη διάθεσή του ορισμένους ποδοσφαιριστές (κυρίως για επαγγελματικούς λόγους).
Ένα θετικό αποτέλεσμα  θα «κυνηγήσει» ο Χανδριναϊκός, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για πρόκριση στη γ΄ φάση. Ο τεχνικός του Χανδριναϊκού, Δημήτρης Μάλαμας μετά και την απόκτηση των Σωτήρη Παυλέα, Νίκου Μητρόπουλου έχει πλέον περισσότερες λύσεις για τις υποχρεώσεις της νέας  σεζόν.
  ΑΡΦΑΡΑ – ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον ΑΟ Ασπροχώματος ο Αστέρας Αρφαρών, που πάντως δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο πρωτάθλημα της  Α΄ Τοπικής κατηγορίας. Ο τεχνικός Γιώργος Γκέγκας, ενδέχεται να μην έχει στη διάθεσή του ορισμένους νεοαποκτηθέντες λόγω δελτίων.
Ένα καλό αποτέλεσμα θα «κυνηγήσει» η ομάδα του Ασπροχώματος. Ο προπονητής  Βαγγέλης Σκουρλέτης δεν μπορεί να υπο9λογίζει στα πλάνα του στην παρουσία των Αντώνη Φίλιου, Παναγιώτη Τσίρμπα, Παναγιώτη Παπανικολόπουλου, Εράλ Μουράτι, Χρήστου Ντάση, Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου (για διάφορους λόγους).
  ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ.
Χωρίς άγχος φιλοξενεί τον Ολυμπιακό  Καλαμάτας ο Νέος Άρις και θα προσπαθήσει να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση. Ο προπονητής Γιάννης Ζαπρόπουλος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Με στόχο το διπλό θ’ αγωνιστούν οι «ερυθρόλευκοι» βάζοντας έτσι βάσεις πρόκρισης. Ο τεχνικός Λάκης Σπάλλας αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
  ΑΟ ΦΑΡΑΙ – ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ.
«Κομπλέ» θα αντιμετωπίσει τον Αίαντα Καλαμάτας ο ΑΟ Φαραί, καθώς ο τεχνικό Νίκος Γεωργακλής έχει όλους τους ποδοσφαιριστές του «ετοιμοπόλεμους». Ο ΑΟ Φαραί βλέπει μόνο νίκη. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα θ’ αγωνιστεί ο Αίαντας Καλαμάτας και ο προπονητής Γιάννης Σακελλαρόπουλος με τους ποδοσφαιριστές του θέλουν αξιόλογη  εμφάνιση και ό,τι βγει.
  Οι διαιτητές των πρώτων αγώνων της β΄φάσης
Αναλυτικά οι πρώτες συναντήσεις της β΄ φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας, που διεξάγονται σήμερα και αύριο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις σφυρίζουν, έχουν ως εξής:
Σήμερα  – 6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ομόνοια – Ηρακλής Καλαμάτας: Στ. Λάμιας, Σ. Αθανασοπούλου, Γ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας
Αναγέννηση Παραλίας – Απόλλων Καλαμάτας: Δ. Πλακογιάννης. Χ. Τσοπανάκης, Β. Βρυώνης
Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – Πανθουριακός: Δ. Νίκας, Ηλ. Ρέκκας, Ι. Γιαννέτσος
Δημοτικό Γήπεδο Φιλιατρών
Εράνη Φιλιατρών – Απόλλων Πεταλιδίου: Ν. Τουρλομούσης, Απ. Καυκάς, Κ. Βοσνάκης
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Ολυμπιακός Ανάληψης – Χανδριναϊκός: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Αν. Τσουκάλη, Γ. Νιάρχος
Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – ΑΟ Ασπροχώματος: Ν. Γκούμας, Στ. Παλλαδινός, Ηλ. Ρηγόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Άριος
Νέος Άρις – Ολυμπιακός Καλαμάτας: Π. Σερεμέτης, Ε. Μπασιλάρης, Δ. Τάγαρης
Ώρα 7.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φαραί – Αίαντας Καλαμάτας: Ηλ. Αλεξέας, Ν. Τσίρμπας, Δ. Ταβουλαρέας
 Κυριακή 28 Αυγούστου – 6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΑΟ Διαβολιτσίου – Μεσσηνιακός: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Β. Βρυώνης, Ι. Γιαννέτσος
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – ΑΟ Σπερχογείας: Δ. Γιαννόπουλος, Ηλ. Ρέκκας, Ευστ. Ζαρακοβίτης
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
ΑΣ Ανδρούσας – ΑΕ Αβίας: Ηλ. Σκόρδος, Αν. Τσουκάλη, Δ. Σταύρου
Δημοτικό Στάδιο  Μεσσήνης
Πάμισος Μεσσήνης  - Εθνικός Μελιγαλά: Δ. Πλακογιάννης, Σ. Αθανασοπούλου, Απ. Καυκάς
Δημοτικό Γήπεδο Γαργαλιάνων
Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων – Καλαμάτα: Γ. Μπλάνας, Στ. Λάμιας, Π. Σερεμέτης
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Ακρίτας Κορώνης – Αστέρας Μικρομάνης: Ν. Γκούμας, Αρ. Κυριόπουλος, Δ. Τσακόπουλος.

*** Πέντε ακόμη συναντήσεις για τη β΄ φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας
Πέντε ακόμα συναντήσεις για τη β’ φάση του
Ο αγώνας μεταξύ του Τέλου Άγρα Γαργαλιάνων και της Καλαμάτας ξεχωρίζει από το σημερινό πρόγραμμα της Β΄ φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας.
Ακόμη, ο Πάμισος Μεσσήνης φιλοξενεί τον Εθνικό Μελιγαλά, ο ΑΟ Κυπαρισσίας αντιμετωπίζει τον ΑΟ Σπερχογείας, ο ΑΟ Διαβολιτσίου «συγκρούεται» με τον Μεσσηνιακό, ο ΑΣ Ανδρούσας περιμένει την ΑΕ Αβίας, ενώ ο Ακρίτας Κορώνης φιλοξενεί τον Αστέρα Μικρομάνης.
  ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ
Νίκη με σκορ πρόκρισης θα προσπαθήσει να συνδυάσει στο σημερινό εντός έδρας ματς με τον Μεσσηνιακό ο ΑΟ Διαβολιτσίου. Ο τεχνικός των «νερατζούρι» του Διαβολιτσίου Μιχάλης Φασουλής δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Στους «πράσινους» τώρα ο προπονητής Νίκος Μουλατσιώτης, ο συνεργάτης του Δημήτρης Ξυγκώρος και οι ποδοσφαιριστές τους βλέπουν τον αγώνα ως ένα δυνατό φιλικό τεστ.
Ο βασικός στόχος του Μεσσηνιακού στη νέα αγωνιστική περίοδο είναι το πρωτάθλημα της Α1 Τοπικής κατηγορίας.
  ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ – ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ
Με νίκη θέλει να ξεκινήσει τις επίσημες αγωνιστικές του υποχρεώσεις ο ΑΟ Κυπαρισσίας που φιλοξενεί τον ΑΟ Σπερχογείας. Ο προπονητής Τάκης Παναγόπουλος αναμένεται να έχει όλους τους ποδοσφαιριστές του «ετοιμοπόλεμους».
Με αρκετές απουσίες  θ’ αγωνιστεί το συγκρότημα της Σπερχογείας. Συγκεκριμένα, ο τεχνικός Γιώργος Καλόμαλος δεν μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία των Αντώνη Χριστόπουλου, Δημήτρη Μπάλα, Χρήστου Ζουμπόπουλου, Αντώνη Σβερκούνου (για διάφορους λόγους).
Ο ΑΟ Σπερχογείας παρά τα προβλήματα θα προσπαθήσει να κάνει αξιόλογη εμφάνιση και ό,τι βγει.
  ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ – ΑΕ ΑΒΙΑΣ
Προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση θα επιδιώξει να πάρει στο σημερινό εντός έδρας αγώνα με την ΑΕ Αβίας (που είναι πίσω από πλευράς προετοιμασίας) ο ΑΣ Ανδρούσας.
Ο προπονητής Σπύρος Τσίκινης προβληματίζεται για τη συμμετοχή ορισμένων ποδοσφαιριστών λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Με ορισμένες απουσίες θα παραταχθεί η ομάδα  του Κάμπου. Συγκεκριμένα ο τεχνικός Διονύσης Πουλής θα στερηθεί τις υπηρεσίες των Δημήτρη Πολυμενέα, Αντρέι Γκλίγκα, Θανάση Ψαρρέα (κυρίως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων).
  ΠΑΜΙΣΟΣ Μ. – ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛ.
Νίκη με σκορ πρόκρισης  θέλει κόντρα στον Εθνικό Μελιγαλά ο Πάμισος Μεσσήνης. Ο τεχνικός Αλέξης Μαντζούνης και ο συνεργάτης του Ευτύχης Τασιόπουλος, δε θα έχουν στη διάθεσή τους τον έμπειρο αμυντικό Δημήτρη Φιλόπουλο (ταλαιπωρείται από τραυματισμό).
Ένα θετικό αποτέλεσμα θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει το συγκρότημα του Μελιγαλά, που έχει πλέον στον πάγκο του το Γιάννη Αντωνόπουλο. Ιδιαίτερα  αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν.
Τ. ΑΓΡΑΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Αποφασισμένος να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για την πρόκριση, φιλοξενεί την Καλαμάτα ο Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων. Ο προπονητής Γιώργος Πολυμενέας και ο συνεργάτης του, Κώστας Δημόπουλος δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Χωρίς τους Γιώργο Κυριακόπουλο, Άγγελο Σαραντόπουλο (έχουν υπόλοιπο τιμωρίας από την περυσινή σεζόν), θ’ αγωνιστεί η Καλαμάτα. Το τεχνικό δίδυμο ΄Ελβιο Μάνα, Τάσος Χατζηαγγελής και οι ποδοσφαιριστές τους, θέλουν το «διπλό» αποκτώντας έτσι σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση.
  ΚΟΡΩΝΗ – ΑΣΤΕΡΑΣ Μ.
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υποδέχεται τον Αστέρα Μικρομάνης ο Ακρίτας Κορώνης. Ο τεχνικός Κώστας Κρητικάκης και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν να συνδυάσουν νίκη με καλή εμφάνιση.
Ένα θετικό αποτέλεσμα  θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει η ομάδα της Μικρομάνης, αυξάνοντας τις ελπίδες της για πρόκριση στη γ΄ φάση. Ο προπονητής Μιχάλης Σκαρπαλέζος προβληματίζεται για τη συμμετοχή του Χριστόγιαννη Καρδάση (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό).
Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις με τους διαιτητές και τους βοηθούς  που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΑΟ Διαβολιτσίου – Μεσσηνιακός: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Β. Βρυώνης, Ι. Γιαννέτσος
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – ΑΟ Σπερχογείας: Δ. Γιαννόπουλος, Ηλ. Ρέκκας, Ευστ. Ζαρακοβίτης
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
ΑΣ Ανδρούσας – ΑΕ Αβίας: Ηλ. Σκόρδος, Αν. Τσουκάλη, Δ. Σταύρου
Δημοτικό Στάδιο  Μεσσήνης
Πάμισος Μεσσήνης  - Εθνικός Μελιγαλά: Δ. Πλακογιάννης, Σ. Αθανασοπούλου, Απ. Καυκάς
Δημοτικό Γήπεδο Γαργαλιάνων
Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων – Καλαμάτα: Γ. Μπλάνας, Στ. Λάμιας, Π. Σερεμέτης
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Ακρίτας Κορώνης – Αστέρας Μικρομάνης: Ν. Γκούμας, Αρ. Κυριόπουλος, Δ. Τσακόπουλος.
Τα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων της β΄ φάσης
Τα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων της β΄ φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας είχαν ως εξής:
Ομόνοια – Ηρακλής Κ.           0-3
Αναγέννηση Παρ. – Απόλλων Καλ.   1-0
Μιλτιάδης – Θουρία    1-1
Εράνη Φιλ. – Πεταλίδι            8-0
Ανάληψη – Χανδριναϊκός       0-1
Αρφαρά – Ασπρόχωμα           2-0
Νέος Άρις – Ολυμπιακός Καλ.           0-1
ΑΟ Φαραί – Αίαντας Καλ.     2-1
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ-ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ 1-1
«Μπλόκο» στο Πυργάκι

Ο Μιλτιάδης μπορεί τα ταλανίζεται από προβλήματα και να άλλαξε μόλις πριν λίγες μέρες προπονητή, αλλά με τη δύναμη της έδρας του και το πάθος των ποδοσφαιριστών του …μπλόκαρε τον ισχυρό και φιλόδοξο Πανθουριακό. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1 χθες στο γήπεδο του τριφυλιακού Πύργου στον πρώτο τους αγώνα της σεζόν, για το κύπελλο Μεσσηνίας, και η πρόκριση στη γ’ φάση θα ξεκαθαρίσει στο γήπεδο του Ασπροχώματος στις 5 Σεπτεμβρίου.
Το γρήγορο γκολ, μόλις στο 10ο λεπτό, που πέτυχε ο Βασίλης Πανταζής με απ’ ευθείας φάουλ δεν ήταν αρκετό για την ομάδα του Γιώργου Αργυρόπουλου, καθώς στο 56’ ο Θανάσης Γεωργιόπουλος (έπειτα από πάσα του Παλιά) έφερε το ματς στα ίσα για το συγκρότημα που προπονεί πλέον ο Κώστας Στυλιανόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φιλοξενούμενοι είχαν ένα ακόμη γκολ στο 25΄με τον Κωνσταντόπουλο, όμως ο διαιτητής Δημήτρης Νίκας υπέδειξε επιθετικό φάουλ.
Οι γηπεδούχοι τελείωσαν το παιχνίδι με δέκα παίκτες, καθώς λίγα λεπτά πριν το φινάλε αποβλήθηκε με 2η κίτρινη ο Αναστασόπουλος.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: Αλεξόπουλος, Τσέρτος, Διαμαντόπουλος, Κάππος, Δημόπουλος, Γαλάνης, Καραμπότσος (74’ Ταγκαλάκης), Παλιάς, Αναστασόπουλος, Μπαρσελό (90’ Παντελής), Γεωργιόπουλος.
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ: Καλλιντέρης, Παντσιώτης,  Κωνσταντόπουλος, Σεφεράσι, Καράμπελας, Ηλιόπουλος (78’ Αντωναίος), Μουστάκας, Ντόκο (75΄Μιγκάκης), Καραγιάννης (90’ Μαργαρίτης), Χελάς, Πανταζής.
 ΑΟ ΦΑΡΑΙ-ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2-1
«Δήμιος» της παλιάς του ομάδας ο Κακαλής

Μικρό προβάδισμα πήρε ο ΑΟ Φαραί εν όψει της ρεβάνς που θα κρίνει το εισιτήριο για τη γ’ φάση, κερδίζοντας χθες το βράδυ στο γήπεδο «Π. Μπαχράμης» τον Αίαντα με 2-1. Και τα δύο γκολ των νικητών σημείωσε ο Βασίλης Κακαλής ...πληγώνοντας την ομάδα που τον ανέδειξε. Ο νεαρός παίκτης που τα προηγούμενα χρόνια φόρεσε τη φανέλα της Καλαμάτας άνοιξε το σκορ στο 25’ με πλασέ στην καρδιά της άμυνας και έπειτα από ωραία μπαλιά του Μαυροειδάκου. πλασέ στην καρδιά της άμυνας
Στο 38’ ο Αίαντας που ισοφάρισε με πλασέ του Παλιατσέα από κοντά, κι ενώ είχε προηγηθεί φάουλ του Λαγωνικάκου, το οποίο απέκρουσε ασθενώς ο Μαρής.
Τελικά στο 80’ ο Κακαλής χάρισε τη νίκη στον ΑΟ Φαραί, παίρνοντας το …ριμπάουντ μετά την απόκρουση του Μπαχράμη σε σουτ του Σεριάτου έξω από την περιοχή.
Οι δύο ομάδες τελείωσαν το παιχνίδι με δέκα παίκτες, καθώς στο 76’ αποβλήθηκε με 2η κίτρινη κάρτα για την ανατροπή του Τσέρτου έξω από την περιοχή, ενώ στο 78’ ο Παχής αντίκρισε την απ΄ευθείας κόκκινη κάρτα του Ηλία Αλεξέα (Τσίρμπας-Ταβουλαρέας οι βοηθοί του), για απώθηση αντιπάλου.
ΦΑΡΑΙ: Μάρης, Μάραντος (70’ Αντωνόπουλος), Μαυροειδάκος, Καπακλής, Λάζαρης, Μούσα, Παχής, Σεφεράσι (60’ Λικάι), Σεριάτος, Κακαλής (80’ λ. τρ. Δοβλέτης), Τσέρτος.
ΑΙΑΝΤΑΣ: Μπαχράμης, Αλεξανδρόπουλος, Παπαθεοδωρίδης, Λαγωνικάκος, Περιβολάρης (70’ Διονυσόπουλος), Παλιατσέας, Ζαφείρης, Μιχαλόπουλος, Πανταζής, Στραβάσκος, Μπαζίγος (60’ Καραγιάννης).
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ 8-0
Καρέ γκολ ο 17χρονος Νικολακόπουλος
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΜΕ 10 ΠΑΙΚΤΕΣ 

Ανέτοιμος για τις ανάγκες του κυπέλλου ο Απόλλωνας Πεταλιδίου παρατάχθηκε χθες στα Φιλιατρά με 10 μόλις παίκτες, καθώς κάποιες επαγγελματικές υποχρεώσεις και προβλήματα υγείας δεν του επέτρεψαν να συμπληρώσει 11άδα.
Με δεδομένη και την διαφορά κατηγορίας και δυναμικότητας η Εράνη πέρασε ένα πολύ εύκολο απόγευμα σκοράροντας οκτώ φορές!
Την επίσημη πρεμιέρα της φιλιατρινής ομάδας παρακολούθησε από κοντά ο κορυφαίος Μεσσήνιος, βετεράνος πια, ποδοσφαιριστής Νίκος Λυμπερόπουλος, που είχε μάλιστα την  ξεχωριστή ικανοποίηση να δει τον ανιψιό του να πετυχαίνει καρέ γκολ. Ο 17χρονος Φώτης Νικολακόπουλος δείχνει να έχει πάρει πολλά από ταλέντο του θείου του, βρίσκοντας δίχτυα στο 17’, στο 26’, στο 32’ και στο 67’. Ο Βασίλης Αλεβίζος στο 39’ και ο Γιώργος Μητρόπουλος στο 45’ είχαν κλείσει το σκορ του ημιχρόνου στο 5-0, ενώ δύο γκολ πέτυχε στην επανάληψη ο Νίκος Κόλλιας, σφραγίζοντας τη νίκη της ομάδας του στο 55’ και στ6ο 72’
Διαιτητές: Τουρλομούσης (Καυκάς-Βοσνάκης).
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ:  Λυμπερόπουλος, Καραχάλιος, Βλάμης, Φουντάς, Μιχαλακόπουλος, Χότι, Αλεβίζος (70’ Χρονόπουλος), Μητρόπουλος (65’  Διονυσόπουλοςς), Νικολακόπουλος, Δημόπουλος (75’ Σπυρόπουλος), Κόλλιας.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ: Ευστ. Χρονόπουλος, Σαρατσιώτης, Καρδάσης, Πανταζόπουλος, Κ.Κορμπής, Ανδρ. Χρονόπουλος, Καπετανάκης, Παπανικολάου, Δημητρουλόπουλος, Κοστόφ.
ΟΜΟΝΟΙΑ-ΗΡΑΚΛΗΣ 0-3
Αγκαλιά με την πρόκριση με Σπαντιδέα, Μάρη, Γκελγκέρια 

Μια πρόγευση ντέρμπι κορυφής του πρωταθλήματος της Α1 περίμεναν όλοι ότι θα δώσει ο χθεσινός αγώνας κυπέλλου στο «Γ. Λουκαρέας», αλλά οι παίκτες του Ηρακλή είχαν διαφορετική άποψη, επικρατώντας με το ευρύ 3-0 σε βάρος της Ομόνοιας.
Ένα αποτέλεσμα που δίνει σαφές προβάδισμα στους «κυανόλευκους» για την πρόκριση στη γ’ φάση, εν όψει του επαναληπτικού που θα ακολουθήσει στις 4 Σεπτεμβρίου.
Οι γηπεδούχοι του Σωτήρη Δημάκη ξεκίνησαν καλύτερα στο παιχνίδι, πιέζοντας με κάποια σουτ τον αντίπαλό τους, αλλά οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν την απόδοσή τους μετά τα μέσα του ημιχρόνου καταγράφοντας μια σημαντική ευκαιρία στο 39’ μετά από ωραίο συνδυασμό (πάσα από την άμυνα του Μπρακούλια, τακουνάκη Σπαντιδέα, σέντρα από δεξιά του Μπακλαβά και σουτ πάνω από το οριζόντιο από τον Γκελγκέρια).
Κάτι που αποδείχθηκε σαν προειδοποιητική βολή, αφού ένα λεπτό πριν την συμπλήρωση του 45λέπτου ο Γκελγκέρια έβγαλε την κάθετη μπαλιά στον Σπαντιδέα κι εκείνος αφού πέρασε τον τερματοφύλακα Μέτσο, πλάσαρε εύστοχα από αρκετά πλάγια, ανοίγοντας το σκορ για τον Ηρακλή σε ένα κομβικό σημείο του αγώνα.
Η ομάδα του Πέτρου Χιώτη δεν έχασε τη …φόρα της στα αποδυτήρια, ίσα ίσα αιφνιδίασε την Ομόνοια πετυχαίνοντας μέσα σε 5’ λεπτά στο ξεκίνημα άλλα δύο γκολ! στο 49’ μετά από εκτέλεση φάουλ του Γ. Παπαδέα από αριστερά ο Μάρης με κεφαλιά πέτυχε το 0-2 και στο 51’ ο Γκελγκέρια με ωραία προσπάθεια μέσα στην περιοχή και σουτ (έπειτα από κάθετη μπαλιά του Κωνσταντόπουλου) διαμόρφωσε το 0-3.
Ο ίδιος παίκτης είχε ένα γκολ που ακυρώθηκε για οπφ σάιντ 80’.
Η προσπάθεια της Ομόνοιας να ανατρέψει τα δεδομένα ήταν υποτονική, χωρίς ψυχολογία και φυσικές δυνάμεις, απείλώντας στο 63’ σε μια φάση που ο Κ. Κοστρίβας δεν βρήκε για ελάχιστα τη μπάλα κοντά στο «Γ» σε σέντρα του Παπαδέα, ενώ ο τελευταίος στο 84’ νικήθηκε σε τετ α τετ από τον τερματοφύλακα Μαντζάκο και στη συνέχεια ο Κοτταρίδης με διπλή προσπάθεια (το πρώτο σουτ κόντραρε, το δεύτερο πέρασε άουτ) δεν κατάφερε να μειώσει το σκορ.
Διαιτητές: Λάμιας (Αθανασοπούλου-Μιχαλόπουλος).
ΟΜΟΝΟΙΑ: Μέτσος, Σώκαλης (46’ Ταπεινός), Δ. Κοστρίβας, Ντέρτζια (52’ Χάντζος), Κ. Κοστρίβας, Δεδούσης, Χατζηπαναγιώτης (52’ Χριστόπουλος), Δημόπουλος, Κοτταρίδης, Παπαδέας, Δρογγίτης.
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Μαντζάκος, Τζ. Παπαδέας, Μπρακούλιας, Τζαβάρας, Γ. Παπαδέας (79’ Πραστέλας), Κωνσταντόπουλος, Μάρης (58’ Ζαφειρόπουλος), Μουρούφας, Σπαντιδέας, Γκελγκέρια, Μπακλαβάς.
Χ.Ε.
  ΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 1-0 ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Όλα κρίθηκαν στο α΄  ημίχρονο 

Προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας πήρε η Αναγέννηση Παραλίας, καθώς επιβλήθηκε με 1-0 του Απόλλωνα Καλαμάτας χθες στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας.
Βέβαια, όλα θα κριθούν στον αγώνα ρεβάνς που θα διεξαχθεί την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας».
Η «Μπάρτσα» ήταν καλύτερη και εκτός από το γκολ του νεοαποκτηθέντα Γιώργου Μουλιάτου, είχε αρκετές αξιόλογες ευκαιρίες.
Από την άλλη πλευρά οι «μαυρόασπροι» φάνηκαν κυρίως στο α΄ ημίχρονο, αλλά τη μεγάλη τους ευκαιρία την έχασαν προς το τέλος του αγώνα με τον Δημήτρη Σκαφιδά.
  ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
14΄ ο Χρήστος Εμμανουήλ ωραίο γύρισμα, ο Φώτης Φωτιάδης δεν πρόλαβε να πλασάρει τον Πάτρικ Ανδρέου, καθώς ο υψηλόσωμος πορτιέρο της Αναγέννησης Παραλίας έδιωξε σωτήρια.
22΄ ο Νίκος Τριανταφυλλάκης εκτέλεσε φάουλ, ο Θεόδωρος Δασκαλάκης πλάσαρε, ο Σπύρος Αντωνόπουλος απέκρουσε εντυπωσιακά με τα πόδια.
26΄ο Γιώργος Μουλιάτος διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή, ο Σπύρος Αντωνόπουλος απέκρουσε, ο Ηλίας Μπιζίμης έδιωξε σε κόρνερ προ του Θεόδωρου Δασκαλάκη.
32΄ ο Θεόδωρος Δασκαλάκης εκτέλεσε κόρνερ, ο Κώστας Αργυρόπουλος γυριστή κεφαλιά μόλις άουτ.
35΄ ο Νίκος Τριανταφυλλάκης, δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή, μόλις άουτ.
43΄ο Γιώργος Μουλιάτος ωραία ατομική προσπάθεια και διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή, αιφνιδίασε τον Σπύρο Αντωνόπουλο, ανοίγοντας το σκορ. Ένα γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον Μουλιάτο αλλά και από τους συμπαίκτες του.
75΄ ο Γιώργος Βελλής δυνατό σουτ, μόλις άουτ.
82΄ο Φώτης Φωτιάδης, ασίστ στο Δημήτρη Σκαφιδά, που έκανε το πλασέ, δίπλα από το κάθετο δοκάρι της εστίας του Πάτρικ Ανδρέου.
Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Δημήτρη Πλακογιάννη, που είχε βοηθούς του Χάρη Τσοπανάκη και Βασίλη Βρυώνη.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (Αντώνης Μαυρέας, Αντώνης Παπαγιαννόπουλος): Ανδρέου, Γερμάνης, Δουρούμης (60  Βελλής), Βεργόπουλος, Κανελλόπουλος, Μάρρης (87΄ Καλύβας), Αργυρόπουλος, Μουλιάτος, Δασκαλάκης, Τρίψας, Τριανταφυλλάκης.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Δημήτρης Αναστασόπουλος): Αντωνόπουλος, Φέστας, Μπούρας (66΄ Σκαφιδάς), Παυλάκος, Μπιζίμης, Παπαγεωργίου (82΄ Μπραχίμι), Καρδάσης, Ευστ. Τσουλάκος, Εμμανουήλ (54΄ Ξυδιάς), Φωτιάδης, Φαράντος.
Παρατηρητής αγώνα ήταν ο Νίκος Μαυρίκης, ενώ γιατρός ο Νίκος Γεωργόπουλος.
 Το ματς παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 φίλαθλοι.
Στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας διακρίναμε  τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας και τεχνικό διευθυντή της ΕΠΣΜ Άγγελο Σκαφιδά.
Mε ιδιαίτερη αγωνία παρακολούθησαν το ματς ο πρόεδρος της Αναγέννησης Παραλίας Τάκης Σερεμέτης, όσο και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Σερεμέτης, οι οποίοι φυσικά έμειναν ικανοποιημένοι  τόσο από την εμφάνιση, όσο και από το αποτέλεσμα.
  Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2-0 ΤΟΝ ΑΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ
Προβάδισμα πρόκρισης 

Με γκολ των Χρήστου Καίσαρη (82΄ με πλασέ έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Γρηγόρη Τσιλίκου και Παναγιώτη Καπόγλη (84΄ με σουτ έπειτα από ωραίο γύρισμα του Σέρτζιο Καραπετιάν), ο Αστέρας Αρφαρών επικράτησε με 2-0 χθες στην έδρα του του ΑΟ Ασπροχώματος  και απέκτησε έτσι προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας. Το ματς ήταν δυνατό με αρκετές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Πέναλτι ζήτησε η ομάδα του Ασπροχώματος στο 20΄ σε μαρκάρισμα πάνω στον Αργύρη Κουραμπά μέσα στην περιοχή. Τη συνάντηση σφύριξε ο Νίκος Γκούμας, που είχε βοηθούς τους Στέφανο Παλλαδινό και Ηλία Ρηγόπουλο.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ (Γιώργος Γκέγκας): Σταθόπουλος, Π. Βανικιώτης, Παν. Καπόγλης, Παν. Χαραλαμπόπουλος, Τσιλίκος, Π. Χαραλαμπόπουλος,  Γ. Βανικιώτης (85΄ Μπούρας), Ηλ. Καπόγλης, Καραπετιάν, Βοσνάκης, Καίσαρης (85΄ Λυμπερόπουλος).
ΑΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ (Βαγγέλης Σκουρλέτης): Δεικτάκης, Μουράτη, Ζαφειρόπουλος, Πολίτης, Λέκκας, Αναστασόπουλος, Π. Ηλιόπουλος, Γυφτέας, Κουραμπάς (46΄ Θεοδωρόπουλος), Αρ. Ηλιόπουλος.
  Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-0 ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΙ
Με πέναλτι – γκολ του Σώκαλη 

Ο Ολυμπιακός Καλαμάτας νίκησε με 1-0 το Νέο Άρι χθες στο Δημοτικό Γήπεδο Άριος, στον πρώτο αγώνα της β΄ φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας, αποκτώντας έτσι προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Δημήτρης Σώκαλης (10΄ με εύστοχο κτύπημα πέναλτι – ανατροπή Μάριου Μαρούδα από Δημήτρη Σαρρή).
Οι ερυθρόλευκοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχασαν αρκετές σημαντικές ευκαιρίες.
Από την άλλη πλευρά ο Νέος Άρις στάθηκε αρκετά καλά, αλλά φάνηκε να κουράζονται οι ποδοσφαιριστές στο β΄μέρος.
Διαιτητής ήταν ο Παναγιώτης Σερεμέτης, ενώ βοηθοί οι Ευάγγελος Μπασιλάρης και Δημήτρης Τάγαρης.
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ (Δημήτρης Ζαπρόπουλος): Παπαβασιλόπουλος, Σαρρής, Φλέσσας, Πολίτης, Κατσιμαγκλής, Ηλ. Μπουζαλάς, Δρούγας (46΄ Αναστασόπουλος), Ι. Σκαλιώτης, Μαρκόπουλος, Σταυριανέας (62΄ Μπάκας), Καπόγλης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Λάκης Σπάλλας): Λυμπερόπουλος, Μπαχράμης (75΄ Γεωργουλάκος), Σταυρόπουλος (46΄Στριλιγγάς), Πολυμενέας, Τσαναλίας, Αργάνης, Στυλιανόπουλος (71΄ Μπέρμπερι), Αναγνωστόπουλος, Μπαζάνης, Ζώκλης, Μαρούδας.
  Ο ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ 1-0 ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ
Με γκολ του Κοντού

Ο Χανδριναϊκός επικράτησε με 1-0 του Ολυμπιακού Ανάληψης, χθες στο Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης, στον πρώτο αγώνα της β΄ φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας και απέκτησε έτσι σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Βέβαια, όλα θα κριθούν στον αγώνα ρεβάνς που θα διεξαχθεί το επόμενο Σάββατο στο Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου.
Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Θανάσης Κοντός (88΄ με σουτ).
Δοκάρι για τον Χανδριναϊκό είχε ο Αλέξης Ζωγόπουλος (10΄ με κεφαλιά).
Διαιτητής ήταν ο Ευστάθιος Ζαρακοβίτης, ενώ βοηθοί η Αναστασία Τσουκάλη και ο Γιώργος Νιάρχος.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ (Δημήτρης Αναστασόπουλος): Καραμπάτος, Βανικιώτης, Καννάς, Ζερβάκος, Δουρούμης, Μ. Παναγιωτόπουλος, Πράττης, Μιχαλόπουλος, Σαραντόπουλος (68΄ λ. τρ. Κορομηλάς), Κ. Παναγιωτόπουλος, Κουτσοπέτρος.
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ (Δημήτρης Μάλαμας): Κούρταλης, Βασιλόπουλος, Φωτόπουλος, Ζωγόπουλος, Κοντός, Καραταράκης, Κότι, Φ. Μεμά, Λύρας, Καραμπάτσος, Γκ. Μεμά.
 
***~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02  Αυγούστου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03  Αυγούστου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Αυγούστου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-05-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-06-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07  Αυγούστου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-07-2016.html  .-
~Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  06 και 07 Αυγούστου 2016  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ αγώνες ΡΙΟ  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/06-07-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Αυγούστου  2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-08-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΝΩΝΕΣ  2016 ΡΙΟ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ Δευτέρα  08  Αυγούστου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-08-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 09 Αυγούστου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-09-2016.html .- ~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ ΒΡΑΖΗΛΙΑΣ Αποτελέσματα 3ης  ΗΜΕΡΑΣ Κληρώσεις -πρόγραμμα ΕΠΣΜεσσηνίας   Τρίτη 09 Αυγούστου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/3-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Αυγούστου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-10-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-11-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 4η  και 5η  Ημέρα Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/4-5-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-12-2016.html  
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου 2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-13-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-13-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14  Αυγούστου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-14-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και  14  Αυγούστου 2016 Ολυμπιακοί Ρίο 7η, 8η και 9η Ημέρα   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/13-14-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-15-2016.html .-
* ~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ 2016  9η  Ημέρα Δευτέρα  15 Αυγούστου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-9-15-2016.html .- 

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  16 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-16-2016.html .-
~ 31η  Ολυμπιακοί Ρίο Βραζιλίας 10η  και  11η  Ημέρα Τρίτη 16  Αυγούστου 2016
 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-10-11-16-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 17 Αυγούστου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-17-2016.html .-
~ 31η   Ολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016  12η Ημέρα αγώνων Τετάρτη 17  Αυγούστου  2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31.html  .- 
   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-18-2016.html .- 

~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-18-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Αυγούστου  2016:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-19-2016.html .-
31η Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ  Βραζιλία 2016 Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 13η Ημέρα αγώνων : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-2016-19-2016-13.html  .-
~  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   :   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  20  Αυγούστου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .-
~  31οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ Βραζιλίας  14η και 15η  Ημέρα Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 :    http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-14-15-20-2016.html .-   
~   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  20  και  21  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/20-21-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Αυγούστου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .- 

~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 22  Αυγούστου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-22-2016.html .- 
~ ΒΙΟΙ  ΑΓΙΩΝ  ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 9ο  Κεφάλαιο Παναγιές της Ελλάδας  μας Τρίτη 23  Αυγούστου 2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/9-23-2016.html .-
 ~   Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-24-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  24 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-24-2016.html .-
~ ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25  Αυγούστου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-25-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-28-2016.html .-  
ΤΗΝΟΣ Το  νησί της Παναγίας 26   και 27  Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/26-27-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-29-2016.html  .-
~

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4928 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3049 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3052  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                 11.016          βίντεο   .-  
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ    .-

  OΛΑ ΓΙΑ Τ΄ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ :
** ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΡΦΑΡΑ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
~**  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΚΩΜΟΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/search/label/%CE%97%20%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A1%CE%A6%CE%97%CE%A3%20%CE%9A%CE%A9%CE%9C%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A3%20%CE%A4%CE%A9%CE%9D%20%CE%91%CE%A1%CE%A6%CE%91%CE%A1%CE%A9%CE%9D%20%CE%9C%CE%95%CE%A3%CE%A3%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%91%CE%A3%20%20.  
~*  Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008 ..Οι Άγιοι Θεόδωροι των Αρφαρών , (2).- http://snsstamoskal.blogspot.com/search/label/%CE%B1%CF%81%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%AC .-
~* ΑΡΦΑΡΑ η ιστορία μας (2)  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/search/label/%CE%A4%CE%9F%20%CE%91%CE%A1%CE%A6%CE%91%CE%A1%CE%91.-%2001%20sns .- ~* H Iστορία  ενός  χωριού Β΄ συνέχεια  Αρφαρά  -Μεσσηνίας Δεκέμβριος  2010 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2010/12/h-i%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CE%B2-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%AC.html  .-

~* Ιστορία ενός χωριού ...Αρφαρά -Μεσσηνίας ...Γ΄συνέχεια Τετάρτη 15/12/2010 * :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2010/12/15122010.html
~*     ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 10- Απριλίου  2014 .- :http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html .-
 ~*  Η   Ιστορία ενός χωριού , ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2010   :    http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2010/12/2010.html  .-   
~* Η   Ιστορία ενός χωριού , ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2010    :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2010/12/h-i-2010.html .-                               
καί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου