Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  03 Ιουλίου  2013 :
ΖΑΛΟΓΓΟΣ
 

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :


*** Η Μεσσηνία τίμησε τον Μιχαήλ Στασινόπουλο
              Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στο Μεσσήνιο Μιχαήλ Στασινόπουλο, πρώτο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση, ακαδημαϊκό και δικαστή, πραγματοποίησε η Σχολή Πληροφορικής «Αλγόριθμος», παρουσία του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μιχαήλ Στασινοπούλου, στον υπαίθριο χώρο του Καφέ Σινέ το περασμένο Σάββατο.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό και μίλησαν για τον Μιχαήλ Στασινόπουλο ο πρόεδρος του Ιδρύματος και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεώργιος Παναγιωτόπουλος και ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Παυλόπουλος. Εν συνεχεία προβλήθηκε ντοκιμαντέρ σε ψηφιακή μορφή, παραγωγής ομάδας μαθητών από τη Μεσσήνη της Σχολής Πληροφορικής «Αλγόριθμος» βασισμένο σε βιβλίο του γυμνασιάρχη Γεωργίου Κούβελα. Ακολούθησε η απονομή βραβείων με χρηματικό έπαθλο σε μαθητές από τη Μεσσήνη που διακρίθηκαν τον Οκτώβριο του 2012 σε διαγωνισμό ψηφιακής δημιουργίας για τον Μιχαήλ Στασινόπουλο. Οι μαθητές που βραβεύθηκαν ήταν οι: Πηνελόπη Γκιούλου, Αγγελική Λουκάκου και Αφροδίτη Ρούτση. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον κ. Παναγιωτόπουλο, την κυρία Στασινοπούλου, κόρη του αείμνηστου Μιχαήλ Στασινοπούλου και τον κύριο Παυλόπουλο.
Ο δε διευθυντής της σχολής, Γιάννης Λάσκαρης, κλείνοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στη δημιουργία ομάδας μαθητών από τη Μεσσήνη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας, η οποία θα αναλάβει για τα επόμενα χρόνια την ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους από το συγγραφικό έργο του Μιχαήλ Στασινοπούλου.
Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο Θόδωρος Μπρεδήμας, ο Νίκος Φωτέας, δημοτικοί σύμβουλοι, η Βίκυ και ο Ανδρέας Καρέλιας, ο πρόεδρος του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κούρτης, ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
Πολύτιμη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν η προσφορά των ιδιοκτητών του Καφέ Σινέ, Βαγγέλη και Θανάση Αναγνωσταρά, του Σωτήρη Θεοδωρόπουλου και του Γιάννη Λαγογιάννη.

*** «Μαύρος καπνός» από το Πρωτοδικείο για την απομάκρυνση του «AMADA»
Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Απρόσμενη κατάληξη είχε η υπόθεση του πλοίου AMADA μετά την έκδοση της απόφασης του προέδρου Πρωτοδικών Καλαμάτας, με την οποία και κηρύχθηκε απαράδεκτη η συζήτηση από το δικαστήριο, όπως μας ενημέρωσε ο νομικός σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου, Χρήστος Αρχοντής.
Υπενθυμίζουμε ότι το πλοίο από τις 19/11/2005 ναυλοχεί στο λιμάνι της Καλαμάτας, εξαιτίας κατάσχεσης της εταιρείας αλβανικών συμφερόντων «Marzipan SH.P.K.». Το Σεπτέμβριο του 2012, μάλιστα, παρουσίασε επικίνδυνη κλίση λόγω ρήγματος στη δεξιά πλευρά. Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί μικρής έκτασης ρύπανση από σεντινόνερα στο λιμάνι, η οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με κοινή προσπάθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού Ταμείου, του Λιμεναρχείου και του Δήμου Καλαμάτας, ενώ το ρήγμα αποκαταστάθηκε προσωρινά από τοπικό τεχνικό συνεργείο.
Ωστόσο, το AMADA εξακολουθεί να είναι μια «βραδυφλεγής βόμβα» στο λιμάνι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.
  Ευθύνες
Μετά το ατύχημα ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες προκειμένου να αρθεί η δέσμευσή του και να απομακρυνθεί από το λιμάνι, με ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Oriana Management S.A.».
Η υπόθεση έφθασε από το 2005 στο 2012 με ευθύνες και των δύο εταιρειών, αλλά και από το δυσκίνητο και αναποφάσιστο Ελληνικό Δημόσιο.
Η αλβανική εταιρεία που επέβαλε την κατάσχεση είχε απαίτηση από την πλοιοκτήτρια ποσού περίπου 208.000 ευρώ, ενώ είχε ασκήσει αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Ουδέποτε, όμως, ενδιαφέρθηκε για την ολοκλήρωση της υπόθεσης και τη διεκδίκηση των χρημάτων. Το δικαστήριο που δίκασε την αγωγή το 2008 ζήτησε γνωμοδότηση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, για διάφορα νομικά θέματα που αφορούσαν στο αιγυπτιακό κυρίως δίκαιο, αλλά και το δίκαιο θαλασσών.
Η αλβανική εταιρεία αμέλησε για τη σύνταξη της γνωμοδότησης από το Ινστιτούτο, με αποτέλεσμα η πλοιοκτήτρια να κρίνει ότι η απαίτησή της έχει παραγραφεί. Άλλος τρόπος απομάκρυνσης του πλοίου δεν υπήρχε, διότι το Ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να κινήσει διαδικασία απομάκρυνσης και μεθόρμισης σε άλλο ασφαλές σημείο, επικαλούμενο λόγους που δεν είχαν ακόμα εμφανισθεί – το ατύχημα έγινε πρόσφατα λόγω διάβρωσης και ελλιπούς συντήρησης. Επίσης, μια τέτοια ενέργεια απαιτεί μεγάλα χρηματικά ποσά. Πιθανολογείται ότι θα ξεπερνούσε τα 70.000 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να ακολουθηθεί διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού. Παράλληλα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο δεν μπορούσε να επιδώσει κανένα έγγραφο στην έδρα της αλβανικής εταιρείας, διότι σε αυτήν δεν έβρισκε κανέναν!
  Ασφαλιστικά μέτρα
Το ατύχημα το 2012 αφύπνισε τους φορείς και σε σύσκεψη στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας αποφασίσθηκε η δρομολόγηση απομάκρυνσης του πλοίου με τη διαδικασία της ανάκλησης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, με ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης που είχε επιβάλει την κατάσχεση.
Η εταιρεία του AMADA στις αρχές Οκτωβρίου του 2012 και για να προλάβει τον επερχόμενο χειμώνα, υπέβαλε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Καλαμάτας αίτηση ανάκλησης της απόφασης που είχε επιβάλει την κατάσχεση του πλοίου.
Η υπόθεση εκδικάσθηκε στις 13/11/2012 και σε αυτήν παρενέβη υπέρ της πλοιοκτήτριας, ως έχον άμεσο έννομο συμφέρον για την απομάκρυνση του πλοίου, και το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
Το δικαστήριο, όμως, έδειξε αδυναμία στην έκδοση απόφασης και το θέμα άρχισε να περιπλέκεται. Έκρινε ότι οι διατάξεις των αιγυπτιακών νόμων που είχε προσκομίσει στο δικαστήριο η εταιρεία του AMADA δεν επαρκούσαν για να ερμηνεύσει εάν η ασφαλιζόμενη απαίτηση είχε παραγραφεί.
  Κηρύχθηκε απαράδεκτη η αίτηση
«Το πρόβλημα αρχικά έδειχνε ήσσονος σημασίας, αφού μία γνωμοδότηση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου πιθανόν να έλυνε το νομικό ζήτημα. Γι’ αυτό και αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας η πλοιοκτήτρια απηύθυνε ερώτημα στο Ινστιτούτο για τα θέματα παραγραφής των ναυτικών απαιτήσεων. Το Ινστιτούτο άμεσα απάντησε ότι πράγματι οι απαιτήσεις της αλβανικής εταιρείας είχαν παραγραφεί.
Ανακουφισμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πίστευαν ότι το θέμα ήταν τυπικό και απαιτούσε επανάληψη της διαδικασίας με νέα αίτηση της πλοιοκτήτριας, η οποία συζητήθηκε στο ίδιο δικαστήριο στις 23/4/2013.
Άλλες, όμως, οι βουλές των δικαστών, καθότι το Δικαστήριο, αυτή τη φορά με άλλη σύνθεση, με ένα νομικό άλμα που δεν είχε προτείνει ούτε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της αλβανικής εταιρείας που παρέστη στη δίκη, δεν εξέτασε καθόλου τα θέματα κατεπείγοντος ή δημοσίου συμφέροντος για την απομάκρυνση της επιπλέουσας “βόμβας” από το λιμάνι, κήρυξε την αίτηση απαράδεκτη και ασχολήθηκε με όλα εκείνα τα θέματα που είχε ζητήσει το ίδιο δικαστήριο να ελεγχθούν το 2008, χωρίς να λάβει καθόλου υπόψη του τη γνωμοδότηση του Ινστιτούτου.
Μάλιστα, προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ η συγκεκριμένη απόφαση θα έπρεπε να έχει εκδοθεί από το Πολυμελές Δικαστήριο, στην προμετωπίδα της αναγράφεται “Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας”», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αρχοντής.
Το θέμα πλέον μετά από αυτή την αναπάντεχη εξέλιξη έχει περιπλακεί, δεδομένου πως η αλβανική εταιρεία για να κωλυσιεργήσει την υπόθεση έχει επαναφέρει την αρχική αγωγή της και αναμένεται να συζητηθεί – αν δεν αναβληθεί - το Νοέμβριο του 2013.
Η απομάκρυνση του πλοίου με άλλον τρόπο από το Ελληνικό Δημόσιο δε φαίνεται να μπορεί να γίνει, ενώ από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου είναι αδύνατη, λόγω έλλειψης πόρων. Μάλιστα, όπως πληροφορούμεθα, το Λιμενικό Ταμείο ετοιμάζει έγγραφες αναφορές προς όλα τα διάδικα μέρη, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη μεθόρμιση του πλοίου και την αποφυγή νέου ατυχήματος. 

***Πεζοπορία στην Κάτω Βέργα
            Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στα παλιά παραδοσιακά καλντερίμια στην Κάτω Βέργα, από την κάτω βρύση, μέσω του Αγ. Σπυρίδωνα και της Ευαγγελίστριας, μέχρι την πάνω βρύση, τον Αγ. Κωνσταντίνο και το εστιατόριο «Πετράλωνο».
Συμμετείχαν μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κ. Βέργας για τη Διάσωση και Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας και της ομάδας «Πάμε Βόλτα».
Οι συμμετέχοντες χάρηκαν τη δροσιά και τη σκιά της πυκνής βλάστησης κατά μήκος του καλντεριμιού, την πανοραμική θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο και την ομορφιά και τη λειτουργικότητα του λιθόκτιστου μονοπατιού.
Σε αρκετά σημεία, όμως, έχουν γίνει νεότερες κατασκευές από τσιμέντο και πλάκες που δεν ταιριάζουν με την παραδοσιακή όψη της βρύσης και του καλντεριμιού, αλλά και κακότεχνη τοποθέτηση μεταλλικών σωλήνων ύδρευσης και πλαστικών σωλήνων ποτίσματος.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την επιθυμία να πάρουν μέρος σε όποιες προσπάθειες καθαρισμού και αποκατάστασης του καλντεριμιού και των πετραλώνων γίνουν την επόμενη περίοδο.  Α.Π. 

*** Δύο νεκροί στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τους δραπέτες των Τρικάλων
         Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή Κόνισκα Αιτωλοακαρναρνίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραπετών των φυλακών Τρικάλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους δράστες είναι νεκροί. Οι αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκο σε μία χαράδρα στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Τριχωνίδας, όπου είχαν εντοπιστεί οι δραπέτες.
Οι δύο από τους καταζητούμενους επιχειρούσαν να περάσουν από το σημείο με αποτέλεσμα να συμπλακούν με τους αστυνομικούς και να πέσουν νεκροί από τις σφαίρες.
Η επιχείρηση συνεχίζεται για τον εντοπισμό και των άλλων τριών ατόμων.
H αστυνομία εδώ και αρκετές εβδομάδες βρίσκεται σε συναγερμό για τον εντοπισμό των εξαιρετικά επικίνδυνων κακοποιών.
Τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου οι κακοποιοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 37χρονο αστυνομικό, σε ενέδρα που είχαν στήσει σε ομάδα της Ασφάλειας Λειβαδιάς.
Ορισμένοι από αυτούς είχαν εμπλακεί πριν από λίγο καιρό και στην αιματηρή συμπλοκή στα Ίσθμια Κορινθίας, όπου είχε πέσει νεκρή μια 25χρονη κοπέλα.
Επίσης, οι δραπέτες των φυλακών είχαν συμμετοχή και στην ένοπλη ληστεία που έγινε τον Μάιο σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα με λεία που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ένας από τους δραπέτες, ο 36χρονος Μάριο Κόλα υπήκοος Αλβανίας, συμμετείχε στη συγκεκριμένη ληστεία, ενώ φέρεται να εμπλέκεται και στη δολοφονία της 25χρονης κοπέλας στα Ίσθμια.
O δραπέτης αναγνωρίστηκε τόσο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της τράπεζας -αφού τα πρόσωπα των ληστών δεν ήταν καλυμμένα- όσο και από δακτυλικό αποτύπωμα το οποίο ταυτοποιήθηκε.
Πώς έγινε η απόδρασηΗ οργανωμένη απόπειρα απόδρασης των 11 ατόμων έγινε στις 23 Μαρτίου. Οι δραπέτες από την τρίτη πτέρυγα των φυλακών έκοψαν τα κάγκελα, ανέβηκαν στην ταράτσα και άρχισαν να πυροβολούν την εξωτερική φρουρά.
Ταυτόχρονα, έξω από τις φυλακές άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί από αυτοκίνητο συνεργών των κρατουμένων που επιχειρούσαν να αποδράσουν.
Στις έρευνες στη φυλακή μετά την απόδραση, βρέθηκαν η αυτοσχέδια σκάλα που χρησιμοποιήσαν οι δραπέτες -από μεταλλική σκάλα διώροφου κρεβατιού, λωρίδες από σεντόνια, ξύλα και σχοινι με γάντζους.
Στις 24 Φεβρουαρίου σημειώθηκε στις φυλακές Τρικάλων η επεισοδιακή απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Παναγιώτη Βλαστού, κατά την οποία δόθηκε πραγματική μάχη μεταξύ των φρουρών και του βαρυποινίτη και των συνεργών του.
Newsroom ΔΟΛ

***
"Μυστηριώδες" Ελληνικό αεροσκάφος,αναστατώνει τους Τούρκους
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένα «μυστηριώδες» ελληνικό αεροσκάφος το οποίο σύμφωνα με τους Τούρκους παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο την Δευτέρα πρώτη Ιουλίου, έχει αναστατώσει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο γιατί ...
δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα και το είδος του κάτι που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά για το σύστημα παρακολούθησης των τουρκικών ραντάρ στην περιοχή του Αιγαίου.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, η οποία επικαλείται το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, στις 1 Ιουλίου και ώρα 8,37 λεπτά το πρωί, ένα «μυστηριώδες» ελληνικό αεροσκάφος πετώντας βορειοανατολικά της ελληνικής νήσου Χίου προχώρησε σε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου την πρώτη φορά για έξη ολόκληρα λεπτά. Το ελληνικό αεροσκάφος πλησίασε την τουρκική ακτή του Karaburnu στην απέναντι από την Χίο μικρασιατική ακτή και πολύ κοντά στην Σμύρνη, προκαλώντας τον συναγερμό στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο καθώς δεν έγινε δυνατόν να διαπιστωθεί ο τύπος του αεροσκάφους κάτι που εξέπληξε δυσάρεστα τους Τούρκους αφήνοντας τους πολλά ερωτηματικά.
Όπως αναφέρεται, αμέσως το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έστειλε σήμα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να προβεί σε διαμαρτυρία προς την ελληνική πλευρά. Την ίδια σχεδόν ώρα ένα φουσκωτό σκάφος με ελληνική σημαία, σύμφωνα πάντα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, παραβίαζε τα «τουρκικά χωρικά ύδατα» στην περιοχή των Ιμίων, η οποία σύμφωνα με τους Τούρκους ανήκουν στην τουρκική πλευρά. Η μέρα όμως ήταν φαίνεται πολύ έντονη καθώς πάλι σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς την ίδια ώρα στην περιοχή πέριξ της νήσου Λήμνου τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 συνεπλάκησαν σε αλλεπάλληλες αερομαχίες με τα ελληνικά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Η περιοχή ανοιχτά της Σμύρνης όπου έγινε η εμφάνιση του ανεξακρίβωτου ελληνικού αεροσκάφους θεωρείται από τους Τούρκους σαν η πιο εύφλεκτη περιοχή καθώς πολύ συχνά παρατηρούνται εμπλοκές των πλοίων της ακτοφυλακής των δυο χωρών εξ’ αιτίας του μεγάλου ρεύματος των λαθρομεταναστών που επιλέγουν την εν λόγω περιοχή για να προωθηθούν στην Ελλάδα από τις μικρασιατικές ακτές.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια τουρκική εφημερίδα, στις 30 Ιουνίου έγινε κυριολεκτικά «πάρτι» πάνω από το Αιγαίο καθώς τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε αλλεπάλληλες αερομαχίες στην περιοχή μεταξύ Λήμνου Λέσβου και Χίου στο βόρειο Αιγαίο.
Πάντως το τελευταίο επεισόδιο με το ανεξιχνίαστο ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος για άλλη μια φορά καταρρίπτει τους μύθους περί της τουρκικής υπεροπλίας στο Αιγαίο και καταρρακώνει όλο αυτό το κλίμα της τουρκικής υπερδύναμης που έχει καλλιεργηθεί σκόπιμα από διάφορες ελληνικές πηγές δημιουργώντας ένα κλίμα ηττοπάθειας στην ελληνική πλευρά και εξυπηρετώντας ξένα προς τα ελληνικά συμφέροντα κέντρα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
http://olympia.gr/

***
Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας
Εκπληκτικό κατόρθωμα παραμένει στο πέρασμα του χρόνου, η ανοικοδόμηση του περίφημου πυροφόρου πύργου της Αλεξάνδρειας που έμεινε γνωστός ως Φάρος της Αλεξάνδρειας... τόσο κατασκευαστικά όσο και τεχνολογικά. Δίκαια κατατάχτηκε ανάμεσα στα επτά θαύματα. Κτίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο και η κατασκευή του διήρκησε 12 χρόνια. Το συνολικό του ύψος έφτανε τα 140 μ. και ήταν χτισμένος σε τέσσερα επίπεδα. Το πρώτο, ήταν τετράγωνο, διάτρητο από παράθυρα και γύρω-γύρω υπήρχε πλήθος δωματίων όπου στεγάζονταν οι μηχανικοί και οι φύλακες.
Στο κέντρο του υπήρχε υδραυλικός μηχανισμός με την βοήθεια του οποίου ανέβαζαν τα διάφορα εφόδια και καύσιμα του πυργίσκου. Το δεύτερο τμήμα, ήταν οκταγωνικό, γεμάτο με ελικοειδής σκάλες και το τρίτο, ήταν κυκλικό, στολισμένο με κίονες. Στο τελευταίο τμήμα στη κορυφή υπήρχε ο μηχανισμός που αντανακλούσε το φως.
Εκεί υπήρχε τόσο η φωτιά όσο και ευαίσθητα όργανα ενώ την ημέρα ύψωνε στον ουρανό μια μεγάλη στήλη καπνού που την αντανακλούσαν πολλά χιλιόμετρα μακριά (300 στάδια). Από επάνω του υπήρχε το άγαλμα του Διός Σωτήρος.
Πολλές αναφορές μιλάνε για έναν παράξενο καθρέπτη από γυαλί, ή διαφανή επεξεργασμένη πέτρα που μέσω αυτού μπορούσαν να βλέπουν πλοία στην θάλασσα, που δεν ήταν ορατά με γυμνό μάτι (κάτι σαν τηλεσκόπιο).
Ο φάρος σε Αλεξανδρινό νόμισμα του 2ου αιώνα
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο φάρος εκτός από την θαυμαστή του κατασκευή, περιελάμβανε πολλές εφαρμογές αυτομάτων μηχανισμών, υδραυλικών οργάνων, κατόπτρων κλπ , δείγματα των τεχνολογικών ικανοτήτων της εποχής.
Υπάρχουν πολλές αναφορές για έργα τέχνης με αυτοματισμούς όπως ένα άγαλμα που το δάχτυλό του ακολουθούσε την τροχιά του ηλίου στη διάρκεια της ημέρας, ένα άλλο που σήμαινε τις ώρες της ημέρας με ποικίλες και μελωδικές φωνές, ένα άλλο που έδινε το σύνθημα του συναγερμού όταν ερχόταν εχθρικός στόλος, που δεν ήταν ακόμα ορατός. Για τη συντήρηση της φωτιάς χρειάζονταν τεράστιες ποσότητες καυσίμων.
Την τροφοδοτούσαν με ξύλα, που μετέφεραν χάρη στο σπειροειδές κεκλιμένο επίπεδο άλογα και μουλάρια. Τα πλοία μπορούσαν να τη διακρίνουν από 50 χιλιόμετρα μακριά. Κατά το δωδέκατο αιώνα το λιμάνι της Αλεξάνδρειας γέμισε από λάσπη και τα πλοία έπαψαν να το χρησιμοποιούν.
Ο φάρος έπεσε σε αχρηστία. Ενδεχομένως τα φύλλα του ορειχάλκινου κατόπτρου αποσπάστηκαν κι έγιναν νομίσματα. Κατά το δέκατο τέταρτο αιώνα ένας σεισμός κατάστρεψε το φάρο. Μερικά χρόνια αργότερα οι Μουσουλμάνοι χρησιμοποίησαν τα υλικά του για την κατασκευή ενός οχυρού. Το οχυρό αυτό ανακατασκευάστηκε και παραμένει ακόμη στη θέση, του πρώτου φάρου στον κόσμο.
Φανταστικές αναπαραστάσεις του Φάρου
http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/


*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  :
*** Νέα συνάντηση Ράλλη με Κακαλέτρη & Σακελλαρόπουλο
             ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ
 ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΝΤΟΥΓΕΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΣΟ»

 Του Νίκου Μπαλόπουλου
Η πρόθεση του Γιώργου Ράλλη να ανανεώσει τη συνεργασία με τους Νίκο Κακαλέτρη και Τάκη Σακελλαρόπουλο, εξωτερικεύτηκε στη συνάντηση που είχε μαζί τους, με τον καθένα ξεχωριστά, τις προηγούμενες ώρες.
Ο πρόεδρος της Καλαμάτας μετέφερε στον καθένα χωριστά την επιθυμία διεύρυνσης της συνεργασίας, έκανε τις προτάσεις του και άκουσε τις δικές τους.
Οι συνομιλίες δεν προχώρησαν σε περισσότερες λεπτομέρειες και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για το αν οι δύο προπονητές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο τιμόνι της Μαύρης Θύελλας.
Το κλίμα, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες επαφές, είναι πάντως θετικό και από τις δύο πλευρές και δύσκολα θα χαλάσει το σενάριο επιμήκυνσης της συνεργασίας.
  Αθανασόπουλος και Ντουγέρογλου στη λίστα
Από εκεί και πέρα, κορυφώνονται οι διεργασίες με στόχο την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας και η επιθυμία είναι να κλείσουν οι περισσότερες εκκρεμότητες μέχρι τις 15 με 20 Ιουλίου, για να διαμορφωθούν καλές συνθήκες με την έναρξη της προετοιμασίας.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα τελειώνει το κομμάτι της διατήρησης του περυσινού κορμού και αναμένουμε επαφές της διοίκησης με τους παίκτες αυτούς, για τους οποίους είναι δεδομένη η επιθυμία, από πλευράς διοικούντων, παραμονής τους. Μιλάμε για ένα γκρουπ 7-8 παικτών, που θα αποτελέσουν τον κορμό της Θύελλας και για τη νέα χρονιά.
Μαζί μ’ αυτούς και οι νεαροί Μεσσήνιοι για τους οποίους μίλησε ο κ. Ράλλης στην πρόσφατη γενική συνέλευση – τα ονόματα που εξετάζονται είναι αυτά των Κλουβάτου, Σταματελλόπουλου, Πουλάκου, Βασιλόπουλου, Μπούνα και κάποιοι ακόμη – καθώς επίσης και κάποιοι έμπειροι παίκτες, ικανοί να κάνουν τη διαφορά.
Ξεκινώντας από το μηδέν, οι άνθρωποι της διοίκησης δημιουργούν τη σχετική λίστα και κορυφώνουν τις επαφές. Βλέπουν διάφορες περιπτώσεις και σήμερα θα αναπτύξουν αυτές που παίζουν για την κάλυψη της νευραλγικής θέσης του τερματοφύλακα.
Έτσι, εξετάζονται ο 31χρονος Γιαννιώτης τερματοφύλακας Χρήστος Αθανασόπουλος, που πέρυσι έπαιξε στον Πανηλειακό, ενώ έχει περάσει από Ατρόμητο Ιωαννίνων, Πατραϊκό, Παναχαϊκή, Άρτα, Καλλιθέα και Αιολικό Μυτιλήνης, αλλά και ο 27χρονος Φιλιατρινός πορτιέρο Θόδωρος Ντουγέρογλου, που πέρυσι έπαιξε στην Κυπαρισσία, έχοντας αγωνιστεί σε Ολυμπιακό, Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Κεραυνό Κερατέας.
Οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται, όμως, δεν υπάρχει κάτι δεδομένο, πλην των συζητήσεων που έχουν γίνει σε καθαρά πρώιμο επίπεδο.

*** O καλύτερος προπονητής της χρονιάς στην Ευρώπη, Γιώργος Μπαρτζώκας στην Costa Navarino
    Σε λίγες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα «Brent Petway & Friends» στην Costa Navarino. Μικροί και μεγάλοι φίλοι του μπάσκετ, από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου, θα μυηθούν στα μυστικά του αθλήματος, από τον Αμερικανό MVP του AllStarGame, Brent  Petway και από τους διάσημους καλεσμένους του.
  Με δύο ξεχωριστά προγράμματα για όσους θέλουν να απολαύσουν το άθλημα κατά τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία The West in Resort, Costa Navarino και The Romanos, a Luxury Collection Resort, ένα basketcamp 5 ημερών αποκλειστικά για παιδιά το πρωί (10:00-15:00) και ένα ανοικτό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες το απόγευμα (17:30-18:00), μικροί και μεγάλοι θα συμμετέχουν σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με προπονήσεις, συζητήσεις και ειδικά tips εκμάθησης.
  Πρώτος guest star του «Brent Petway & Friends» ο νικητής του βραβείου «Aleksander Gomelski Euroleague Coach of the Year 2013», κ.Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε και πρωταθλητής Euroleague με τον Ολυμπιακό, θα διδάξει, θα συνομιλήσει και θα μεταφέρει τις εμπειρίες του από το μπάσκετ σε όλους όσοι λάβουν μέρος στο πρόγραμμα που θα διεξαχθεί στο άρτιο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Navarino Dunes, στην Costa Navarino.
  Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε για τη συμμετοχή του στο πρωτότυπο event, για τα «πρέπει» κάθε ηλικίας στο άθλημα του μπάσκετ αλλά και για την πρώτη συνάντηση που θα έχει με το νέο παίκτη των πρωταθλητών Ευρώπης:
 -Κύριε  Μπαρτζώκα, πόσο σημαντικά θεωρείτε πως είναι τα καλοκαιρινά camp για την εξέλιξη των παιδιών στο αγαπημένο τους άθλημα;
  «Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος κατά την οποία όχι μόνο τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν το άθλημα, αλλά και οι επαγγελματίες μπασκετμπολίστες, έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν ατομικά για να βελτιώσουν κομμάτια του παιχνιδιού τους. Σε αντιστοιχία είναι θεωρώ κάτι ανάλογο με το σχολείο και τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν για κάποιο διάστημα τα παιδιά έχουν την ικανότητα να συνδυάσουν τη ξεκούραση, ύστερα από μια κοπιαστική χρόνια, με τη μάθηση τότε θα έχουν πετύχει έναν τέλειο συνδυασμό. Έτσι και στο μπάσκετ αν μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές με συλλογή νέων πληροφοριών και γνώσεων για το άθλημα θα έχουν σημαντικό κέρδος»
 -Κυρίως τι πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες;
  «Είναι μεγάλο το φάσμα των ηλικιών από 6 έως 16 ετών. Στις πρώτες ηλικίες, μέχρι τα 12 χρόνια, εκείνο που πρέπει να πετύχουμε εμείς οι προπονητές είναι να χαρούν, να διασκεδάσουν και τελικά να αγαπήσουν τα παιδιά το άθλημα. Μετά πρέπει να τα βοηθήσουμε ώστε να βάλουν το ένστικτο τους στο παιχνίδι, να μάθουν να ακολουθούν τους κανόνες και να πειθαρχούν στην ομάδα, χωρίς όμως να χάνουν τη χαρά και την αγάπη τους για το παιχνίδι».
  -Το πρόγραμμα της Costa Navarino θα έχει την ιδιαιτερότητα να λάβουν μέρος και φίλοι του αθλήματος από μεγαλύτερες ηλικίες. Οι γονείς δηλαδή των παιδιών ή όποιοι άλλοι αγαπούν το μπάσκετ και θελήσουν να συμμετάσχουν στο «Brent Petway & Friends». Εκτός από τη διασκέδαση τους, πόσο σημαντικό θεωρείτε πως είναι να γνωρίζουν καλύτερα το άθλημα που παρακολουθούν αλλά και να αθληθούν;
  «Καθότι οι περισσότεροι θα είναι γονείς, πιστεύω πως το σημαντικότερο είναι να καταλάβουν πως δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά τους. Να αντιληφθούν επίσης ότι δεν πρέπει να νομίζουν πως η γνώμη τους είναι πιο σημαντική από εκείνη των προπονητών των παιδιών τους. Από εκεί και πέρα θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν παίζοντας μπάσκετ και ως φίλαθλοι να κατανοήσουν πως ορισμένα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ό,τι φαίνεται από έξω πως είναι. Έτσι θα είναι πιο ακριβοδίκαιοι και επιεικείς στις κρίσεις τους. Τέλος δεν χωρά αμφιβολία οτι η συμμετοχή τους στην άθληση είναι για όλους ωφέλιμη».
  -Κόουτς θα συναντήσετε για πρώτη φορά τον Brent Petway, ο οποίος από τη νέα σεζόν θα είναι παίκτης της ομάδας σας. Θα τον βάλετε να προπονηθεί για να μάθει από την πρώτη συνάντηση σας τη φιλοσοφία σας ως προπονητή;
  «Όχι βέβαια! Νομίζω οτι ο Brent Petway είναι ο πιο θεαματικός παίκτης που έχω δει στην Ευρώπη και πιστεύω πως εκείνες τις ημέρες πρέπει να απολαύσουμε το ταλέντο του. Ο Brent αγαπά το μπάσκετ και επειδή στόχος όλων μας είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το άθλημα καλό είναι να τον αφήσουμε να προσφέρει θέαμα και μέρος από το ταλέντο του».
  Πληροφορίες συμμετοχής και κρατήσεων
Navarino Dunes, Costa Navarino, τηλ: 27230 97000 και 91130
και στις ιστοσελίδες
http://www.costanavarino.com 
http://www.romanoscostanavarino.com 
http://www.westincostanavarino.com 

***Στην οροσειρά Bucegi στην κεντρική Ρουμανία, ο άνεμος και η βροχή έχουν διαβρώσει με παράδοξο τρόπο τα βράχια. Ο πιο παράξενος σχηματισμός είναι η περίφημη Σφίγγα, σε υψόμετρο 2.216 μέτρων, το ύψος της οποίας φτάνει τα 8 μέτρα και η ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι η καλύτερη για να τη θαυμάσει κάποιος.
http://grizosgatos.blogspot.gr/
***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2013 :
 
*
http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 01 Ιουνίου 2013.-
*
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 .-
*
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html  ,  Μιά νέα ζωή ...αρραβώνες ..δυό νέων ανθρώπων ... Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 ,  To Σάββατο 01 Ιουνίου 2013 στην όμορφη Καλαμάτα Μεσσηνίας .-
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/06/2-2013.html , Διαδρομές στο Βασιλικό κτήμα Τατοϊου Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 : Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013.-                                                                                                                  ~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/04-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 04 Ιουνίου                                                       ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  05  Ιουνίου  2013 .-

~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/06-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  06   Ιουνίου   2013.-

~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/06/07-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  07 Ιουνίου  2013.-

~ ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 08 Ιουνίου 2013.-

~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 09 Ιουνίου 2013.-

  ~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 .-

~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/06/10-2013.html , Το Δευτεριάτικο  αγιάζι της ενημέρωσης 10  Ιουνίου  2013.-

  ~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/11-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  11 Ιουνίου  2013.-

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/12-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη   12  Ιουνίου  2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/12-2013.html ,, Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013.-

~ ~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/06/13-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  13  Ιουνίου  2013.-

~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/06/14-2013.html , Άμεση ενημέρωση στο  αγιάζι μας Παρασκευή  14  Ιουνίου  2013 .-

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/15-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 15 Ιουνίου 2013.-

~http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html , Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 22, 23 καί 24 Ιουνίου 2013 Διαδρομές.-

~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/06/27-2013.html , Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  27  Ιουνίου  2013.-

~ ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/28-2013.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Ιουνίου  2013.-

~ ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/28-2013.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Ιουνίου  2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html
  , Μένουμε  Ζούμε Μαθαίνουμε γιά  την Ελλάδα μας  , Παρασκευή 28/6/2013
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-

~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-

~~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/06/30-2013.html , ΕΛΛΑΔΑ  το αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  30  Ιουνίου  2013 .-

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 : ~


~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/01-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Ιουλίου 2013.-

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02 Ιουλίου 2013 .-
Στην  Αίγυπτο  Σουέζ .

 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html   , Άρωμα από Ελλάδα Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-

~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-

  * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
ΑΓΙΟΣ  ΦΛΩΡΟΣ ΑΡΦΑΡΩΝ  2013
  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-

** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  

 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-

~

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου