Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 13 Απριλίου 2018 .
 ΟΧΗΡΑ ΡΟΥΠΕΛ

 ~ VIDEO:
~*ΒΛΑΣΗΣ ΣΟΥΖΑΝΑ Σταμάτης 2 τορπίλη γάμος ΔΕΣΠΟΙΝΟΥΛΑ    2017-18: : https://youtu.be/fOX8Xy2KQQk .-
*Στέφανος Β Σ και εγγόνια υπόλοιπα  2018 ΑΡΦΑΡΑ:
https://youtu.be/9dpV5E-b7ag .-
~ Ζωοδόχου Πηγής 2018: Αφιέρωμα στην εορτή
: Την Παρασκευή της Διακαινησίμου, η Eκκλησία μας εορτάζει την εορτή της Zωοδόχου Πηγής. H εορτή αυτή ανήκει στις λεγόμενες κινητές εορτές του εκκλησιαστικού έτους. Kινητές λέγονται οι εορτές του Tριωδίου και του Πεντηκοσταρίου, που έχουν ως κέντρο την ημέρα του Πάσχα.
*  Oι εορτές αυτές ονομάζονται κινητές, γιατί δεν έχουν σταθερή ημερομηνία, εν αντιθέσει με τις άλλες εορτές του εκκλησιαστικού έτους που έχουν σταθερά ημερομηνία και λέγονται ακίνητες. Των κινητών εορτών η ημερομηνία κάθε χρόνο αλλάζει.
Eξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Όταν το Πάσχα είναι πρώιμο, έρχονται και αυτές ενωρίτερα· όταν το Πάσχα είναι όψιμο, αυτές έρχονται αργότερα. H εορτή της Zωοδόχου Πηγής εορτάζεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου, δηλαδή την εβδομάδα που ακολουθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Mετά την Aνάσταση είναι η πρώτη εορτή του Πεντηκοσταρίου. Eορτάζεται την ωραία εποχή της ανοίξεως μέσα στο κλίμα της πασχαλινής χαράς και αγαλλιάσεως.
H Zωοδόχος Πηγή είναι μία εορτή πρός τιμήν της Παναγίας. δεν έχει σχέση με τη ζωή της υπεραγίας Θεοτόκου, όπως οι άλλες γνωστές θεομητορικές εορτές, λόγου χάριν τα Eισόδια, ο Eυαγγελισμός ή η Kοίμησις της Θεοτόκου. H εορτή αυτή έχει σχέση με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας πρός σωτηρίαν δυστυχών και ταλαιπώρων ανθρώπων που την επικαλέσθηκαν με πίστη.
H Zωοδόχος Πηγή μας υπενθυμίζει τα θαύματα, που έκανε η Παναγία σε ένα ορισμένο ναό της στον τόπο εκείνο που προκαλεί τη συγκίνηση κάθε Έλληνος.
Aπό πού έχει την αρχή της η εορτή της Zωοδόχου Πηγής;
Σχετικά με την αποκάλυψη του Αγιάσματος υπάρχουν δυο εκδοχές:
Α.Πρίν από 1500 περίπου χρόνια σε κάποια εξοχή της Kωνσταντινουπόλεως, κάπου εκεί σ’ έναν έρημο δρόμο, ένας δυστυχισμένος άνθρωπος φώναζε «βοήθεια!». Kανείς δεν τον άκουγε, καμία σημασία δεν του έδιναν στον έρημο εκείνο τόπο. Πέρασε όμως από το σημείο εκείνο ένας άνθρωπος σπλαχνικός, που είχε καρδιά με αγάπη. Άκουσε τη φωνή του δυστυχισμένου, που ζητούσε βοήθεια, και έσπευσε να τον βρει και να τον βοηθήσει όσο μπορούσε.
Tον βρήκε σε ελεεινή κατάσταση. Ήταν τυφλός και έμενε εκεί. Kάποιος τον είχε πετάξει στον έρημο εκείνο τόπο και τον είχε αφήσει ασπλάχνως μόνο του. O τυφλός είχε μέρες νηστικός, πεινασμένος και διψασμένος. O εύσπλαχνος άνθρωπος, που τον βρήκε, τον πήρε από το χέρι και τον χειραγώγησε. O τυφλός του λέει·―Έχω μέρες να πιώ νερό· σε παρακαλώ, νεράκι θέλω. Eκείνος έψαξε. Mπήκε σ’ ένα δάσος. Προχώρησε για να βρει πηγή. Δεν βρήκε. Tότε ακούει μια φωνή, μιά μυστηριώδη φωνή·―Δεν χρειάζεται να αγωνιάς.
Tο νερό είναι κοντά. Προχώρει και θα το βρεις.Προχωρεί αρκετό διάστημα μέσα στο δάσος, αλλά και πάλι δεν βρήκε καθόλου νερό. Aκούει ξανά τη φωνή·
―Mην απογοητεύεσαι. Προχώρει και θα βρείς.Προχώρησε λίγο ακόμα μέσα στο δάσος. Kαι τότε εκεί βρίσκει ένα γάργαρο δροσερό νερό. Έδωσε στο διψασμένο να πιει. O τυφλός ήπιε και ευφράνθηκε.Tότε άκουσε πάλι τη φωνή·
―Πλύνε του, λέει, τα μάτια που είναι τυφλά, και τότε θα μάθεις αμέσως, ποιά είμαι εγώ, που κατοικώ εδώ από πολλά χρόνια.
Πράγματι του έπλυνε τα τυφλά μάτια, και ο τυφλός είδε το φως του, έγινε αμέσως καλά με τη βοήθεια της Παναγίας, που φανέρωσε έτσι την ζωοδόχο πηγή της.Aς μην πιστεύουν οι άπιστοι, δικαίωμά τους. Eμείς πιστεύουμε, ότι πέρα της ύλης συμβαίνουν γεγονότα τεράστια, τα οποία εμείς ονομάζουμε θαύματα, οι δε άλλοι τα εμπαίζουν και τα κοροϊδεύουν. Aλλ’ εμείς πιστεύουμε στά θαύματα τα οποία έκανε ο Θεός και η Παναγία.Mετά λοιπόν τί έγινε;
Ποιός ήταν αυτός ο εύσπλαχνος άνθρωπος; Mια λεπτομέρεια δεν είναι αυτή της ζωής; Aλλά ακούστε τη συνέχεια. Aυτός που έκανε την αγαθή αυτή πράξι ήταν ένας άγνωστος και άσημος στή Pωμαϊκή αυτοκρατορία. Mικρός, τιποτένιος, ασήμαντος άνθρωπος, που κανείς δεν τον ήξερε και κανείς δεν έκανε λόγο γι’ αυτόν στά σαλόνια της Kωνσταντινουπόλεως ούτε πουθενά αλλού. Ήταν ένας ταπεινός άνθρωπος μακέλλης στο επάγγελμα, δηλαδή κρεοπώλης. Ήταν ο Λέων. Ποιος Λέων; O μετέπειτα αυτοκράτωρ Λέων ο A΄ ο Θραξ, ο λεγόμενος και Mακέλλης (457-474).
Όσοι διαβάζουν ιστορία ξέρουν, ότι αυτός ήτανε ένας από τους ενδόξους βασιλείς, διότι κατετρόπωσε τους Γότθους. Ήταν αγαθός και πράος.Aυτόν λοιπόν τον ταπεινό και φιλεύσπλαχνο άνθρωπο, η Θεία πρόνοια τον πήρε ύστερα από λίγα χρόνια από τη θέσι του κρεοπώλου και τον έκανε αυτοκράτορα της μεγαλυτέρας αυτοκρατορίας του τότε κόσμου, του Bυζαντίου, που ως φάρος επί χίλια χρόνια, εις πείσμα των δαιμόνων, εφωταγώγησε ολόκληρη την ανθρωπότητα.O Λέων, όταν έγινε αυτοκράτωρ, δεν λησμόνησε το περιστατικό αυτό.
Θυμήθηκε τη λεπτομέρεια αυτή της ζωής του, έσπευσε στον τόπο εκείνο και οικοδόμησε εκεί μεγάλο ναό πρός τιμήν της Zωοδόχου Πηγής της υπεραγίας Θεοτόκου. Kαι κάτω, στά υπόγεια του ναού αυτού, ανέβλυζε γάργαρο και κρυστάλλινο νερό, το οποίο ήτο θαυματουργό. στον τόπο αυτό, που λέγεται Mπαλουκλί, συνέρρεαν χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας. Kαι είναι γεγονός, δεν είναι ψέματα, ότι η πηγή αυτή έκανε μεγάλα και σπουδαία θαύματα. Aγιασμένο νερό βγαίνει από τη γη και θαυματουργεί.
Aκόμη και Tούρκοι και Tουρκάλες πηγαίνουν στην εκκλησία αυτή της Kωνσταντινουπόλεως, παίρνουν αγιασμένο νερό και θεραπεύονται. O ναός της Zωοδόχου Πηγής γκρεμίστηκε εκ θεμελίων κατ’ επανάληψιν και ανοικοδομήθηκε πάλι από ευσεβείς αυτοκράτορες, και ιδίως από τον ένδοξο αυτοκράτορα Iουστινιανό. O ναός αυτός έχει ιστορία, είναι ιστορικός. Yπάρχει ακόμη και σήμερα. σε όσους επισκέφθηκαν την Kωνσταντινούπολη ο ναός αυτός είναι γνωστός ως ο ναός του Mπαλουκλί, στον οποίο πρό ετών, το 1955, βέβηλοι Tούρκοι ώρμησαν και δεν μπορώ να εκφράσω τί βεβηλώσεις έκαναν.
Β.Η δεύτερη εκδοχή: Την εξιστορεί ο ιστορικός Προκόπιος, τοποθετείται χρονολογικά στις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στον Ιουστινιανό. Ο Ιουστινιανός κυνηγούσε σε έναν πολύ όμορφο τόπο με πολύ πράσινο, νερά καί δένδρα. Εκεί, σε όραμα, είδε ένα μικρό παρεκκλήσι, πολλούς ανθρώπους και έναν ιερέα μπροστά σε μία πηγή. «Είναι η Πηγή των Θαυμάτων» του είπαν. Και έχτισε εκεί μοναστήρι με υλικά που περίσσεψαν από την Αγιά Σοφιά.
Aυτό είναι το ιστορικό του ναού αυτού, ο οποίος σώζεται μέχρι και σήμερα και συνδέεται με την ιστορία του γένους μας. Aδελφοί μου! Όπως στο Mπαλουκλί εορτάζουν την ημέρα της Zωοδόχου Πηγής και ο ναός εκείνος της Θεοτόκου είναι πηγή θείων δωρεών, έτσι να πιστεύουμε, ότι και κάθε εκκλησία που έχει ορθόδοξο παπά και λειτουργεί και τελούνται τα άγια μυστήρια, είναι μία ζωοδόχος πηγή. Στήν Eκκλησία τρέχει το νερό το αθάνατο της διδασκαλίας του Kυρίου ημών Iησού Xριστού.
Tο νερό αυτό ξεδιψά. Σβήνει τη μεταφυσική δίψα του ανθρώπου.Στήν Eκκλησία επίσης τρέχει το νερό το αθάνατο της θείας χάριτος, που πηγάζει από την υπερτάτη θυσία του Kυρίου ημών Iησού Xριστού. Tο νερό αυτό θεραπεύει. Δίνει την υγεία στις ανάπηρες και τραυματισμένες ψυχές, διά πρεσβειών της Παναγίας. Aμήν.
Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το Αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή.
Απολυτίκια:
Ηχος πλ. α. Τον συνάναρχον Λόγον.
Η αναβλύζουσα Θειον ύδωρ αθάνατον, η προχέουσα ρείθρα ζωής αέναα· τοις προστρέχουσι πιστώς τη Ζωοδόχο σου Πηγή και ταύτα αρυoμένοι, βραβεύεις νυν τε παρθένε ρώσιν και θεραπείαν, και συμφορών απολύτρωσιν.
Δεύτερο Απολυτίκιο Ζωοδόχου Πηγής
Ήχος α΄
Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Η Θεοτόκος κατέστη διά της θείας κυοφορίας Της η αγιότερη ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτή αξιώθηκε και ευλογήθηκε να γίνει το τίμιο δοχείο στο οποίο καταδέχτηκε να ενοικήσει ο άπειρος Θεός. ᾿Αξιώθηκε να γίνει τροφός του απόλυτα ανενδεούς Θεού, για τη δική μας σωτηρία. ῾Η συμβολή Της στην υλοποίηση του θείου σχεδίου και στο έργο της σωτηρίας του κόσμου υπήρξε καθοριστική. Το πάναγνο σώμα Της έγινε ο σύνδεσμος της ανθρώπινης φύσεως με την θεία φύση. Στο καθαρότατο και αγιότατο σαρκίο της έγινε η μεγάλη συνάντηση Θεού και ανθρώπου!
῾Η πάναγνη καρδιά Της ξεχειλίζει από αγάπη για τον κάθε άνθρωπο, όσο αμαρτωλός και αν είναι, ακόμα και για τους χυδαίους υβριστές Της. Δεν υπάρχει χώρος σε αυτή για μίσος και εκδίκηση. ῾Ως φυσική μητέρα του Θεανθρώπου Υιού Της, είναι ταυτόχρονα και μητέρα όλων ημών των αδελφών του Χριστού (῾Εβρ. 2·12) και όπως η φυσική μάνα νοιάζεται για τα παιδιά της έτσι και Εκείνη νοιάζεται για μας.
῾Ως η μητέρα του Θεού, αξιώθηκε να έχει απόλυτη παρρησία σε Αυτόν. Ο θρόνος Της βρίσκεται κοντά στο φοβερό βήμα της Θεότητας. Την άκρα τιμητική αυτή θέση την χρησιμοποιεί για να δέεται αδιάκοπα στον Υιό Της για μας. Καί εμείς επειδή γνωρίζουμε αυτή την σχέση Της με τον Σωτήρα μας Χριστό την παρακαλούμε να πρεσβεύει για μας και να μας προστατεύει στις αντιξοότητες της ζωής.
῾Η αγία μας Εκκλησία διδάσκει πως η χάρις του Θεού διοχετεύεται στον κόσμο ακόμα και μέσω υλικών στοιχείων, διότι με την πρόσληψη του Θεού Λόγου του υλικού σώματος, μέσω αυτού έχει καθαγιαστεί ολόκληρη η υλική κτίση. Το πιο ευλογημένο υλικό στοιχείο είναι ίσως το νερό. Αυτό δίνει ζωή στον άνθρωπο και σε όλα τα έμβια όντα. Χάρις στην αναντικατάστατη χρησιμότητά του για τη ζωή κατέστη ο πιο συνηθισμένος δίαυλος της θείας χάριτος στην ανθρωπότητα. ᾿Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχαν στην Εκκλησία πάμπολλα «αγιάσματα», δηλαδή πηγές κάτω ή πλάι σε ιερούς ναούς, στα οποία οι πιστοί συνέρεαν για να ζητήσουν την ευλογία και την χάρη του Θεού και να αγιαστούν.
Τα πιο πολλά «αγιάσματα» ήταν και είναι αφιερωμένα στην Θεοτόκο, διότι, όπως αναφέραμε αυτή είναι, μετά τον Τριαδικό Θεό, η αγιότερη ύπαρξη και κατά συνέπεια η αέναη πηγή ευλογίας του κόσμου. Τα «αγιάσματα» της Θεοτόκου, δηλαδή τα ύδατα των πηγών, που έρεαν και ρέουν κοντά στους ναούς Της θεωρούνται αγιασμένα και οι πιστοί αντλούν από αυτά πλήθος θαυματουργών ιάσεων. ῾Η χάρις της Παναγίας μας καθαγιάζει τα υλικά αντικείμενα, τα οποία έχουν σχέση με την τιμητική της προσκύνηση. Οι πηγές των υδάτων είναι οι κυριότεροι δίαυλοι αγιασμού των πιστών.
῞Ενα από τα ονομαστά «αγιάσματα» υπήρξε το προαναφερόμενο της Κωνσταντινουπόλεως. Σήμερα στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν άπειρα «αγιάσματα». Σε όλα τα μεγάλα Προσκυνήματα της Παναγίας μας υπάρχουν ταυτόχρονα και «αγιάσματα». ᾿Αναφέρω για παράδειγμα το «αγίασμα» της Μεγαλόχαρης της Τήνου, του Μεγάλου Σπηλαίου, του Προυσού και άλλα.
Ο πιστός ορθόδοξος λαός μας σπεύδει να τιμήσει την Θεομήτορα και να ζητήσει την βοήθειά της. Τα ιερά Της Προσκυνήματα και «αγιάσματα» είναι τόποι έλξης χιλιάδων πιστών. Με δάκρυα στα μάτια πλησιάζουν τους ιερούς Της τόπους και εναποθέτουν σε Αυτή τα μεγάλα προβλήματά τους. ᾿Αγγίζουν τους αστείρευτους κρουνούς των «αγιασμάτων» Της, μεταλαμβάνουν από τα γάργαρα αγιασμένα νάματα και χρίουν με αυτό τα πονεμένα σαρκία τους. Εκείνη πλημμυρισμένη από ευσπλαχνία,
Εκείνη πλημμυρισμένη από ευσπλαχνία, χαρίζει απλόχερα τις ευλογίες Της. Πλήθος θαυματουργικών ιάσεων λαμβάνουν χώρα εκεί. Ο κάθε ευσεβής ορθόδοξος έχει να διηγηθεί κάποιο γεγονός θαυματουργικής επέμβασης της Παναγίας μας, στο οποίο έγινε αυτόπτης μάρτυρας. Ο κάθε ένας από εμάς έχει να επιδείξει μια προσωπική εμπειρία θαυμαστής ενέργειας Εκείνης στη ζωή του!
῞Ολα αυτά έχουν υπόψη τους οι πιστοί και γι’ αυτό γεραίρουν και τιμούν την γλυκιά μας Παναγία όπως της αξίζει. Γι’ αυτό και εμείς σήμερα συγκεντρωθήκαμε σ’ αυτόν εδώ τον ιερό χώρο να προσκυνήσουμε, να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε την νοητή Ζωοδόχο Πηγή, την Μητέρα του Σωτήρα μας και να την παρακαλέσουμε να ανοίξει τους ακένωτους κρουνούς του θείου αγιασμού στον πολύπαθο κόσμο. Να είναι πάντοτε αρωγός στην ζωή μας και οδηγός στην ουρανοδρόμο πορεία μας.
(www.imkby.gr)
~ Η προέλευση της ονομασίας Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα:
Μπαλούκ, (Balik) στα τουρκικά σημαίνει ψάρι. Η παράδοση μας λέει πως δίπλα στο Αγίασμα, στις 23 Μαΐου το 1453 μ.Χ. ένας μοναχός τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του είπε πως οι Τούρκοι πήραν την Πόλη. Ο μοναχός, τότε, απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν από το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο Αγίασμα θα πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και τότε τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στο Αγίασμα. Μέχρι και σήμερα, μέσα στην δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής υπάρχουν επτά ψάρια και μάλιστα από την μία πλευρά φαίνονται σαν μισοτηγανισμένα.
Το Μπαλουκλί (Τα ψάρια της Ζωοδόχου Πηγής), ποίημα του Γ.Βιζυηνού
Σαράντα μέρες πολεμά ο Μωχαμέτ να πάρη την Πόλη την μεγάλη.
Σαράντα μέρες έκαμεν ο ‘γούμενος το ψάρι στα χείλη του να βάλη.
Απ’ τες σαράντα κι ύστερα, πεθύμησε να φάγη τηγανισμένο ψάρι.
–Αν μας φυλάγ’ η Παναγιά καθώς μας’ε φυλάγει, την Πόλη ποιος θα πάρη;
Ρίχτει τα δίχτυα στον γιαλό, τρία ψαράκια πιάνει,
–Θεός να τα βλογήση!
Το λάδι βάλλει στην φωτιά μες στ’ αργυρό τηγάνι, για να τα τηγανίση.
Τα τηγανίζ’ από την μια, και πά’ να τα γυρίση κι από το άλλο μέρος.
Ο παραγιός του βιαστικά πετά να του μιλήση, και τάχασεν ο γέρος!
–Μην τηγανίζης, γέροντα, και μόσχισε το ψάρι στην Πόλη την μεγάλη!
Την Πόλη την εξακουστή οι Τούρκοι έχουν πάρει, μας κόβουν το κεφάλι!
–Στην Πόλη Τούρκου δεν πατούν κι Αγαρηνού ποδάρια!
Με φαίνεται σαν ψεύμα!
Μ’ αν είν’ αλήθεια το κακό, να σηκωθούν τα ψάρια να πέσουν μες στο ρεύμα!
Ακόμ’ ο λόγος βάσταγε, τα ψάρι’ απ’ το τηγάνι, την μια μεριά ψημένα,
πηδήξανε κι επέσανε στης λίμνης την λεκάνη, γερά, ζωντανεμένα.
Ακόμ’ ώς τώρα πλέουνε, κόκκιν’ από το μέρος, όπου τα είχε ψήσει.
Φυλάγουν το Βυζάντιο ν’ αναστηθή κι ο γέρος
να τ’ αποτηγανίση.
Σύντομα ιστορικά στοιχεία για το Αγίασμα στο Μπαλουκλή
Στην θαυματουργή πηγή αυτού του ιερού Ναού, βρήκε τη γιατρειά και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α΄, ο Λέοντας ο ΣΤ΄ ο Σοφός, η γυναίκα του, Αγία βασίλισσα Θεοφανώ, ο Ρωμανός Α΄ ο Λεκαπηνός και η γυναίκα του, ο Πατριάρχης Στέφανος (886-912), ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιωάννης(964-966), αλλά και πλήθος ακόμη, άρχοντες και απλοί άνθρωποι εκεί γιατρεύτηκαν. Μέχρι και νεκρό ανέστησε το αγιασμένο νερό της Ζωοδόχου Πηγής.
Το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, γκρέμισαν οι Τούρκοι για να φτιάξουν με τα υλικά του το τέμενος του Σουλτάνου Βαγιαζήτ. Οι χριστιανοί στη θέση αυτή έχτισαν ένα παρεκκλήσι και αργότερα ένα πιο μεγάλο Ναό(1835).
Αυτού του ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής, τα εγκαίνια εορτάζει η Εκκλησία μας την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Λαμπροβδομάδα).
Ο δεύτερος κτήτωρ και ανακαινιστής του Ναού της Θεοτόκου των Πηγών, είναι ο Μεγάλος Αυτοκράτωρ Ιουστινιανός (527 – 565). Ο Ιουστινιανός, εκτός από τον περίλαμπρο και πολύκλαυστο Ναό της Αγίας Σοφίας, άφησε στην Πόλη και άλλα λαμπρά οικοδομήματα. Ένα από αυτά είναι και ο Ναός της Παναγίας των Πηγών, τον οποίο ανακαίνισε, και αυτό ύστερα από ένα θαύμα πού του έκανε η Παναγία, γιατρεύοντας τον από μια νεφρική ασθένεια.
Τρίτος κτήτωρ του Ναού και της Μονής πιά, γίνεται η Αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία, η συγκαλέσασα την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο. Η Ειρήνη, γιατρεύτηκε από κάποια ασθένεια, και γι’ αυτό ως ευγνωμοσύνη προς την Παναγία, ανακαινίζει τον Ναό και το Μοναστήρι, με εικόνες και υπέροχα ψηφιδωτά.
Ο Ναός τον οποίο χτίζει η Ειρήνη η Αθηναία, γκρεμίζεται από ένα ισχυρό σεισμό, και οι μόνοι πού σώθηκαν ήταν οι Μοναχοί, σύμφωνα με τον ιστορικό Νικηφόρο Κάλλιστο.
Ο Ναός και το Μοναστήρι ξαναχτίζονται από τον Αυτοκράτορα Βασίλειο τον Α’ τον Μακεδόνα, για να ανακαινιστεί και πάλι από τους Αυτοκράτορες Λέοντα τον ΣΤ’ τον Σοφό, και τον Νικηφόρο Φωκά, ο οποίος παρακολούθησε και την Θεία Λειτουργία την ημέρα της Αναλήψεως.
Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, ο Ναός καταλαμβάνεται από τους Λατίνους, για να επανέλθει κιαι πάλι στα χέρια των Ορθοδόξων μετά την ανακατάληψη της Πόλεως από τον Μιχαήλ τον Η’ τον Παλαιολόγο.
Ο Ναός και το Μοναστηριακό συγκρότημα, κατά τα χρόνια της Αλώσεως έπαθαν σοβαρές ζημιές από τους Οθωμανούς. Μετά την Άλωση το Μοναστήρι εγκαταλείπεται, για να ξαναρχίσει η ζωή και η λειτουργία του το 1727 επί Μητροπολίτου Δέρκων Νικοδήμου και Πατριάρχου Παϊσίου του Β’, όπου χτίζεται ένας μικρός Ναός και έτσι ξαναρχίζουν οι Λειτουργίες και οι ακολουθίες.
Το 1821, ο Ναός παθαίνει και πάλι σημαντικές καταστροφές από τους Γενιτσάρους. Μετά από 12 χρόνια, ο Πατριάρχης Κωνστάντιος ο Α’ ζητά την άδεια για την ανέγερση του Ναού. Ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β’ το 1833 εκδίδει το Φιρμάνι και έτσι αρχίζει η ανοικοδόμηση του Ναού και των Κελλιών.
Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, δέχτηκε τις επιθέσεις του όχλου την νύχτα της 6ης προς 7ην Σεπτεμβρίου του 1955, όπου καταστράφηκε ο Ναός, ενώ λεηλατήθηκαν και οι Τάφοι των Πατριαρχών, πού το 1860 περίπου και μετά θάπτονται εκεί.
Σήμερα το Μοναστήρι, ανακαινισμένο χάρη στις ενέργειες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, διαλαλεί στα πέρατα της Οικουμένης, την Δόξα της Παναγίας της Μπαλουκλιώτισσας, όπως την έλεγε η Λωξάνδρα, αλλά και την ένδοξη ιστορία του Γένους μας. Μοναχές προερχόμενες από διάφορα Μοναστήρια της Ελλάδος σήμερα, κάθε τρείς μήνες διακονούν το ιστορικό αυτό Μοναστήρι και το Αγίασμα της Παναγίας.
Το Μοναστήρι αυτό είναι συνδεδεμένο και με το Γένος μας, αφού σύμφωνα με την ιστορία και την παράδοση, την ημέρα της Αλώσεως, ο Καλόγερος δεν πίστεψε πώς η Πόλη έπεσε, και γι’ αυτό ζήτησε τα ψάρια πού τηγάνιζε να βγούν και να πέσουν μέσα στο αγίασμα. Και όπως θέλει η παράδοση το θαύμα έγινε. Αυτή την ιστορία, ο Μεγάλος μας Ποιητής Γεώργιος Βιζυηνός, την έκανε ποίημα, με τον τίτλο » Το Μπαλουκλή (Τα ψάρια της Ζωοδόχου Πηγής)».
Το εκπληκτικό αυτό ποίημα τελειώνει:
«Ακόμα ως τώρα πλέουνε, κόκκιν’ απ’ το’ να μέρος, όπου τα έχει ψήσει.
φυλάνε το Βυζάντιο ν’ αναστηθεί, κι ο γέρος να τ’ αποτηγανίσει»
Επιμέλεια: πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

***  Πένθος για τον Γεώργιο Μπαλταδώρο Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, θλίψη στο χωριό του στην Καρδίτσα
~ Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο χαμός του 34χρονου Σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου που έχασε τη ζωή του το πρωί της Πέμπτης, όταν το μαχητικό αεροσκάφος τύπου Μιράζ 2000-5 που κυβερνούσε κατέπεσε λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Σκύρου.
Ο Μπαλταδώρος κυβερνούσε το ένα από τα δύο μαχητικά αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί από το νησί, μόλις έγινε γνωστό ότι υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά F-16. Γύρω στις 11.30 το πρωί, ο Μπαλταδώρος με έναν ακόμη συνάδελφό του, επιβιβάστηκαν σε δύο Μιράζ και απογειώθηκαν άμεσα για να αναχαιτίσουν τα εχθρικά μαχητικά.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ελληνικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον αέρα επί 45 λεπτά και μετά το τέλος της αποστολής τους – δεν υπήρξε εμπλοκή με τα εχθρικά αεροσκάφη – επέστρεφαν στην Σκύρο. Στάθμευαν στο νησί αυτό, προερχόμενα από την Τανάγρα τα αεροσκάφη, εξαιτίας των μέτρων αυξημένης επαγρύπνησης που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, το αεροσκάφος που κυβερνούσε το ο Γιώργος Μπαλταδώρος, δεν κατάφερε να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση του, και κατέπεσε στη θάλασσα. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των συνεργείων διάσωσης, καθώς ο δεύτερος πιλότος ειδοποίησε τη βάση για την πτώση του αεροσκάφους. Το μεσημέρι, εντοπίστηκαν συντρίμμια και άλλες ενδείξεις που υποδήλωναν τον θάνατο του αξιωματικού.Με εντολή ΥΕΘΑ έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις «για τον ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος» όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες. Θρήνος στο Μορφοβούνι ΚαρδίτσαςΒαθιά θλίψη και οδύνη σκόρπισε η είδηση και στη γενέτειρα του Σμηναγού στην Καρδίτσα. Ο Μπαλταδώρος καταγόταν από το χωρίο Μορφοβούνι το οποίο βυθίστηκε στο πένθος από τον απρόσμενο χαμό του.Η οικογένεια και οι φίλοι του αδικοχαμένου κυβερνήτη αδυνατούν να πιστέψουν το άσχημο παιχνίδι της μοίρας που χτύπησε την οικογένεια και τον δικό τους άνθρωπο. Όλοι μιλούν για έναν έμπειρο κυβερνήτη, έναν φιλότιμο και γελαστό νέο, που αγαπούσε τα αεροπλάνα και την Πολεμική Αεροπορία.Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η σύζυγός του, ενώ συνάδελφοι και φίλοι έχουν σπεύδε να συμπαρασταθούν τόσο σε εκείνη όσο και στα δύο ανήλικα παιδιά τους.Πατέρας Μπαλταδώρου: Ήταν η τελευταία του πτήση στη ΣκύροΜιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» ο πατέρας του Σμηναγού αποκάλυψε ότι ο γιος του έκανε την τελευταία του πτήση στη Σκύρο και θα επέστρεφε στη μονάδα του στην Τανάγρα, στη Μοίρα 331 Παντός Καιρού «Θησέας». «Σήμερα θα επέστρεφε στην Τανάγρα, τελευταία ημέρα ήταν σήμερα. Στη Σκύρο πηγαίνουν πότε τα Μιράζ, πότε τα F16. Ηταν για αναχαίτιση το πρωί. Δεν ξέρουμε τίποτε άλλο» είπε ο Απόστολος Μπαλταδώρος. Πρόσθεσε δε ότι «ήταν χρόνια στα Μιράζ, ήταν ο καλύτερος πιλότος, έμπειρος πιλότος».Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Μιράζ πήγαν στη Σκύρο για εβδομαδιαία αποστολή και ήταν σε επιφυλακή όταν γίνονταν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.Ο Μπαλταδώρος ήταν εκεί όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και περίμενε πως και πως να πάρει άδεια και να πάει στην οικογένειά του.

*** Ο Δήμος Καλαμάτας διεκδικεί ηλεκτροκίνητα λεωφορεία 
Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ, σε συνεργασία με την εταιρεία Solaris, σχεδιάζει την παροχή ολοκληρωμένου «πακέτου» υπηρεσιών, για την προμήθεια και χρήση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων.
Μάλιστα, ο Δήμος Καλαμάτας, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου, έχει ήδη αποστείλει έγγραφο, με το οποίο εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Όπως έχει τονίσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, η άσκηση του έργου αστικής συγκοινωνίας με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία δεν μπορεί παρά να γίνει σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε στο έγγραφο του δημάρχου και έχει ζητήσει περαιτέρω επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα.
Σημειώνεται ότι μετά τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, η ΔΕΗ επεκτείνεται στο μεγάλο χώρο της ηλεκτροκίνησης στις αστικές μεταφορές. Για το λόγο αυτό έχει υπογράψει, από τον περασμένο Νοέμβριο, μνημόνιο συνεργασίας με την πολωνική εταιρεία Solaris Bus και Coach που διαθέτει τεχνογνωσία στον τομέα.
Το «προϊόν» που ετοιμάζεται θα αφορά καταρχήν τη δημοτική συγκοινωνία και θα περιλαμβάνει συνολική λύση για την ηλεκτροκίνηση: από την προμήθεια των οχημάτων και της ενέργειας μέχρι τους σταθμούς ανεφοδιασμού και την επισκευή βλαβών.
Προβλέπεται, επίσης, ότι η ενέργεια που θα καταναλώνεται για τις αστικές μεταφορές των Δήμων θα συνοδεύεται από πράσινα πιστοποιητικά. Σε πρώτη φάση θα επιλεγεί ένας Δήμος για πιλοτική εφαρμογή και στόχος στη συνέχεια είναι να επεκταθεί το σύστημα σε περισσότερους Δήμους.
Μιλώντας σε συνέδριο για τις «πράσινες» μεταφορές την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής υλοποίησης επιχειρηματικών δράσεων της ΔΕΗ, Φώτης Καραγιάννης, τόνισε ότι η ηλεκτροκίνηση και η αγορά φυσικού αερίου είναι δύο τομείς στους οποίους θα δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού που αποσκοπεί στην αντιστάθμιση των απωλειών από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ήδη ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), θυγατρική της ΔΕΗ, έχει υποβάλει πρόταση για ανάπτυξη περισσότερων των 1.500 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία προσελκύει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς στη διαβούλευση για τις τεχνικές τους προδιαγραφές συμμετείχαν 8 επιχειρήσεις. Α.Π.

*** Με συμμετοχή από Ισπανία και Αγγλία το 7ο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη
 
Με τη συμμετοχή δέκα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εκ των οποίων δύο από το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε της Ισπανίας και τη Βασιλική Δραματική Σχολή του Λονδίνου, κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 17 Απριλίου το 7ο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Αρχαίας Μεσσήνης.
Χθες το πρωί, στο νέο πολυχώρο πολιτισμού του Δήμου Μεσσήνης, στο Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου, οι διοργανωτές του φεστιβάλ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.
  Γιώργος Τσώνης
Τη μεγάλη του χαρά που ο καιρός πέρασε γρήγορα και ήρθε η ώρα για τη διοργάνωση του 7ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που αποτελεί πλέον θεσμό για την Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και ολόκληρο τον καλλικράτειο Δήμο Μεσσήνης, εξέφρασε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης. Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του για όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ και για όσους δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχία της εκδήλωσης. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στο νέο πολυχώρο πολιτισμού του Δήμου Μεσσήνης, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο του Καρτερολίου, τονίζοντας ότι ο χώρος αυτός θα λειτουργήσει σύντομα για τη νέα γενιά, βάζοντας παρακαταθήκη για τις επόμενες.
  Σταμάτης Φριτζήλας
Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, συνδιοργανωτών του φεστιβάλ, ο προϊστάμενος Σταμάτης Φριτζήλας ευχήθηκε καλή επιτυχία στην 7η κατά σειρά διοργάνωση. Επίσης, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του να βλέπει νέους απ’ όλο τον κόσμο να ανεβαίνουν στη σκηνή και να παρουσιάζουν αξεπέραστα έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη.
Σημείωσε δε, ότι πριν από περίπου 2,500 χρόνια για πρώτη φορά το 534 π.Χ. ο Θέσπις δίδαξε αρχαία τραγωδία στα Μεγάλα Διονύσια στην Αθήνα και είναι άξιο θαυμασμού ότι και σήμερα νέοι σ’ ολόκληρο τον πλανήτη διδάσκονται αρχαία τραγωδία..
  Γεωργία Παναγοπούλου
Από την πλευρά της, η αρμόδια αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού, Γεωργία Παναγοπούλου, αφού εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκονται σ’ ένα νέο και πολύ όμορφο πολυχώρο πολιτισμού, τόνισε ότι άπαντες πλέον πρέπει να βλέπουν τη Μεσσήνη, όχι κοντόφθαλμα, αλλά με τα μάτια της Ευρώπης.
Πρόσθεσε δε ότι στο φετινό 7ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος συμμετέχουν 10 εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκ των οποίων δύο από την Ισπανία (για πρώτη φορά) και την Αγγλία. Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, τους εθελοντές του φεστιβάλ, αλλά ιδιαιτέρως τόσο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, που μερίμνησε για τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ, όσο και τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Πέτρο Θέμελη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ο άνθρωπος που «φωτίζει» το μονοπάτι πολιτισμού στο Δήμο Μεσσήνης, ώστε να γίνει λεωφόρος…
 Νίκος Φουσιάνης
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο εκπαιδευτικός και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, Νίκος Φουσιάνης. Από την πλευρά του, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Αρχαίας Μεσσήνης διευρύνεται, καθώς στην 7η διοργάνωση συμμετέχει για πρώτη φορά εκπαιδευτικό ίδρυμα από την Ισπανία, ενώ για ακόμα μια χρονιά το “Royal Academy of Dramatic Art” του Λονδίνου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα λάβει μέρος και το τμήμα των θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο θα παρουσιάσει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ την Τρίτη 17 Απριλίου.
Ο κ. Φουσιάνης έκανε ακόμη γνωστό ότι τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 8.00 μ.μ, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα διεξαχθεί ημερίδα με ομιλητές τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, με θέμα «Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και Δημοκρατία».
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι το 2018 είναι παγκόσμιο έτος πολιτιστικής κληρονομιάς και η Ελλάδα με τα 190 αρχαία θέατρα που διαθέτει σ’ όλη τη Μεσόγειο, προσδιορίζει τα σύνορα του ελληνισμού.
  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Όλες οι παραστάσεις θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης
Τρίτη 17 Απριλίου: 10.00 π.μ. Τελετή έναρξης, μουσική εκδήλωση, 10.15 π.μ. Βάκχες Ευριπίδη, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Τετάρτη 18 Απριλίου: 10.00 π.μ. Βάκχες Ευριπίδη, Λύκειο Μεσσήνης
Πέμπτη 19 Απριλίου: 10.00 π.μ. Λυσιστράτη Αριστοφάνη, 1ο Λύκειο Αυλώνα
Παρασκευή 20 Απριλίου: 10.00 π.μ. Επτά επί Θήβας, 7ο Γυμνάσιο & 4ο Λύκειο Κέρκυρας
Δευτέρα 23 Απριλίου: 10.00 π.μ. Βάκχες Ευριπίδη, Alumni of Colegio de Alicante, Spain
Τρίτη 24 Απριλίου: 10.00 π.μ. Τρωάδες Ευριπίδη, Royal Academy of Dramatic Art, England
Τετάρτη 25 Απριλίου: 10.00 π.μ. Όρνιθες Αριστοφάνη, Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης
Πέμπτη 26 Απριλίου: 10.00 π.μ. Ελένη Ευριπίδη, Γυμνάσιο & Λύκειο Βροντάδου Χίου
Παρασκευή 27 Απριλίου: 10.00 π.μ. Βάτραχοι Αριστοφάνη, Γυμνάσιο Γαζίου, Ηρακλείου Κρήτης
Τελετή Λήξης
Του Κώστα Γαζούλη

*** Έπιασε… ταβάνι ο παραλογισμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
 
Ένα θέατρο του παραλόγου, με πρωταγωνίστρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξελίσσεται εδώ και αρκετές μέρες. Αιτία ο κοριός που βρέθηκε στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη και η απαίτηση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για παραίτησή της λόγω των χειρισμών που υπήρξαν.
Η κορύφωση της… παράστασης έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, προχθές το απόγευμα στην Τρίπολη, όπου και συζητήθηκε το θέμα κατόπιν ομόφωνης απόφασης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Κατά την ομιλία του, ο περιφερειάρχης ζήτησε επιτακτικά την παραίτηση της κας Αλειφέρη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η κα Αλειφέρη είναι εκτός Περιφερειακής Αρχής. Την καλώ να παραιτηθεί, γιατί υπάρχει ασυμφωνία, χαμένη εμπιστοσύνη, ενώ και η παραμονή της δείχνει ασυνέπεια σ’ αυτό που είχαμε συμφωνήσει».
Το θέμα, επαναλαμβάνουμε, ήρθε ως τακτικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο από συμβούλους μειοψηφικών παρατάξεων, οι οποίοι στις ομιλίες τους κατηγόρησαν την Περιφερειακή Αρχή για τον τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκε, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το… καυτό αυτό ζήτημα.
Συγχρόνως, διαπίστωσαν και… εσωτερικά προβλήματα στην περιφερειακή παράταξη της πλειοψηφίας, ενώ ζήτησαν την υιοθέτηση ψηφίσματος απ’ το Σώμα, που θα καταδίκαζε τις πιθανές υποκλοπές και θα στήριζε την κα Αλειφέρη.
Ο κ. Τατούλης, αφού μίλησε σε… σκληρή γλώσσα και με προσωπικές αναφορές σε αυτούς που νωρίτερα είχαν τοποθετηθεί, επανέλαβε ότι το θέμα είναι πολιτικό και ότι η Νέα Πελοπόννησος είναι ισχυρή, αφού «είναι μέσα στην κοινωνία και το έργο της είναι οι ίδιοι οι πολίτες».
Την παραίτηση της κας Αλειφέρη ζήτησαν και οι αντιπεριφερειάρχες, ενώ η ίδια στην ομιλία της επανέλαβε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να παραιτηθεί και ότι έπραξε και εξακολουθεί να πράττει αυτά που επιβάλλουν ο θεσμικός της ρόλος, οι αξίες της, αλλά και οι εντολές της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.
Αρνητικός σε προοπτική παραίτησης φάνηκε απ’ την ομιλία του και ο περιφερειακός σύμβουλος, Περικλής Μαντάς.
Σε νεότερη δε ανακοίνωσή της, η μείζων μειοψηφία «Πελοπόννησος Πρώτα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, για το ίδιο θέμα: «Δυστυχώς, η συμπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει την ομόφωνη πρόταση των παρατάξεων και κατέθεσε δικό της ψήφισμα, το οποίο εμφανίστηκε ξαφνικά στο τέλος της συζήτησης του θέματος και πέρασε δια βοής, χωρίς να γίνει σαφές το περιεχόμενό του, ούτε πόσοι ακριβώς και ποιοι το ψήφισαν, καθώς στην αίθουσα επικρατούσε αναβρασμός, φωνές από την πλειοψηφία και διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση.
Στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που αφορά στο θέμα των “κοριών”, με τίτλο “Νίκη της Αλήθειας απέναντι στην προβοκάτσια και την πολιτική παραφροσύνη”, γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για “κακοσχεδιασμένη πλεκτάνη”, “συνωμοσιολογία” και “παραμύθι” που εμπνεύστηκαν κάποιοι, οι οποίοι “στόχευαν να θίξουν τις υπολήψεις προσώπων” και να “αποπροσανατολίσουν την κοινωνία”.
Πάντως, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, καθώς το πρωί (σ.σ. προχθές) ο περιφερειάρχης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Καλαμάτα, δήλωνε από τη μια ότι δεν έχει καμία επαφή με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, από την άλλη ήξερε ότι πρόκειται για οξειδωμένο παλαιό – “κοριό” (από την εποχή του Κολοκοτρώνη, είπε κάποιος αντιπεριφερειάρχης).
Επιπλέον, το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι πρόκειται για “παραμύθι” και ότι “έλαμψε η αλήθεια” απέναντι στην προβοκάτσια και την πολιτική παραφροσύνη.
Πραγματικά μας εκπλήσσουν οι συνεχείς αντιφάσεις τους και η βιασύνη τους να προλάβουν τα γεγονότα!
Στα… ωραία από τα λεγόμενα του περιφερειάρχη, το βράδυ της συνεδρίασης, προστέθηκε ο ισχυρισμός ότι για το γεγονός της παρακολούθησης του γραφείου της αντιπεριφερειάρχη, φταίνε όλοι οι άλλοι (ΜΜΕ, ιδιοτελείς περιφερειακοί σύμβουλοι, η αντιπολίτευση, οι κακόβουλοι εκτροπείς, τα κόμματα) και ότι είναι ο μόνος περιφερειάρχης που δεν… έγλειψε την κυβέρνηση κατά τη διενέργεια των Αναπτυξιακών Συνεδρίων!».
  Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου
Όσο για το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει ως εξής: «Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της 10ης/4/2018, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, καθώς και την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πιθανής υποκλοπής στην Π.Ε. Μεσσηνίας και συγκεκριμένα:
1. Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, στις οποίες έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.
2. Η μέχρι τώρα πληροφορία από τα αποτελέσματα της έρευνας των αρμόδιων Αρχών για τον περιβόητο “κοριό” που... “βρέθηκε” στις εγκαταστάσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας, αποκαλύπτει αφενός μεν την υπεύθυνη και σοβαρή στάση της Περιφερειακής Αρχής, αφετέρου δε τη μοναδική και σαφή πρόθεση αυτών που ανέδειξαν το θέμα.
3. Η κακοσχεδιασμένη πλεκτάνη που κατέρρευσε εκκωφαντικά μπροστά στην αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Η προβοκάτσια, η πολιτική περιφρόνηση και η συνωμοσιολογία δεν κατάφεραν, όπως στόχευαν, να θίξουν τις υπολήψεις προσώπων που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Δεν κατάφεραν, όπως στόχευαν, να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία και τη Διοίκηση της Πελοποννήσου από τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν στον τόπο. Δεν κατάφεραν, όπως στόχευαν, να υφαρπάξουν μέσα από σκευωρίες τη “συμπάθεια” της κοινής γνώμης για εκλογικούς και μόνο λόγους. Η αλήθεια έλαμψε.
4. Ως μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και να εγγυόμαστε για τη θωράκιση και την ενίσχυση της Δημοκρατίας και των θεσμών με κάθε κόστος. Ελπίζουμε, εκείνοι που εμπνεύστηκαν και επιχείρησαν με πανικό και αλαζονεία το ακριβώς αντίθετο, να πράξουν πολιτικά τα δέοντα, ως ελάχιστο ύστατο δείγμα σεβασμού στον πελοποννησιακό λαό».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Γενικός γραμματέας στο νέο Δ.Σ. Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ο Παναγιώτης Παπαντωνίου
 
Γενικός γραμματέας στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) για τη διετία 2018-2020 εκλέχθηκε ο Καλαματιανός Παναγιώτης Παπαντωνίου.
Να σημειωθεί πως οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 28 Μαρτίου, ενώ προχθές αυτό συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Κώστας Κεπαπτσόγλου
Αντιπρόεδρος: Λίλα Γαϊτανίδου
Γενικός γραμματέας: Παναγιώτης Παπαντωνίου
Ειδικός γραμματέας: Μαρία Σαρτζετάκη
Ταμίας: Θανάσης Τσιάνος
Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ιδρύθηκε το 1976 ως το επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο που εκπροσωπεί τους Έλληνες συγκοινωνιολόγους μηχανικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αριθμεί σήμερα περισσότερα από 800 μέλη, τα οποία είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξειδικευμένοι συγκοινωνιολόγοι μηχανικοί (προερχόμενοι κατεξοχήν από πανεπιστημιακά τμήματα Πολιτικών και Τοπογράφων Μηχανικών) από επαγγελματικούς χώρους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, που είναι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό, σχεδιασμό, εφαρμογή, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση συγκοινωνιακών συστημάτων με στόχο την παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας και άνεσης στις μετακινήσεις προσώπων και αγαθών.

*** Μεσσηνιακή παρουσία στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιεραποστολής και Ευαγγελισμού
 
Σε μία από τις περιοχές του πλανήτη που μαστίζεται από τη φτώχεια και τις αρρώστιες , στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Αρούσα Τανζανίας, διοργανώθηκε πρόσφατα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών  (Π.Σ.Ε.) το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιεραποστολής και Ευαγγελισμού.
Να σημειωθεί πως στην Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών συμμετέχει τα τελευταία χρόνια η Καλαματιανή θεολόγος Κατερίνα Βούλγαρη, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στις εργασίες έλαβε μέρος, επίσης ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.
Κατά το συνέδριο, που είχε γενικό σύνθημα “Moving in the Spirit: Called to Transforming Discipleship”, συμμετείχαν 1.000 και πλέον σύνεδροι από κάθε γωνιά του πλανήτη, ανάμεσά τους εκπρόσωποι Ορθοδόξων Εκκλησιών, ακαδημαϊκοί, θεολόγοι, μέλη της Επιτροπής Ιεραποστολής και Ευαγγελισμού, καθώς και μέλη του προσωπικού του Π.Σ.Ε. και της Κεντρικής Επιτροπής.
Η διοργάνωση στην αφρικανική ήπειρο είχε ως στόχο να προβληθούν τόσο τα πάμπολλα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα από τα οποία μαστίζονται οι λαοί της Αφρικής όσο και ο αντίκτυπος που αυτά έχουν στην παγκόσμια κοινότητα. Σκοπός  ήταν η ανάδειξη του πολυδιάστατου και πολυσήμαντου ρόλου της Ιεραποστολής και του Ευαγγελισμού, η συμφιλίωση των λαών του κόσμου, η έμπρακτη συνεργασία, η ενότητα, η ευθύνη και η καθοριστική συμβολή του χριστιανικού κόσμου τόσο στην εξάλειψη της κοινωνικής αδικίας όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Μακαριώτατος πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’, έχοντας την πνευματική, ποιμαντική και κοινωνική ευθύνη για τον ορθόδοξο πληθυσμό της αφρικανικής ηπείρου, έχουν θέσει ως πρωταρχικό πεδίο δράσης την ιεραποστολή και έχουν αναπτύξει μία τεράστια φιλανθρωπική δράση, με στόχο την κάλυψη οικονομικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και υγειονομικών αναγκών, με κύριο και βασικό μέλημα την προστασία των ανυπεράσπιστων παιδιών.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε διομολογιακή συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών με τους εκπροσώπους των Προχαλκηδονίων Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, κατά την οποία προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το «παρών», επίσης, έδωσε ο Συροορθόδοξος πατριάρχης κ. Ιγνάτιος,  ο οποίος και παρουσίασε εκτενώς την προβληματική κατάσταση που βιώνουν οι Χριστιανοί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καταθέτοντας τα εντυπωσιακά ποσοστά μετανάστευσης ως τραγική απόρροια του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και της θρησκευτικής βίας που υπόκεινται.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Γαβριήλ και η κα Βούλγαρη, παρουσίασαν και πρόβαλαν τόσο την Ορθόδοξη Θεολογία και παράδοση όσο την πλούσια και πολυποίκιλη προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος στην οικονομική και προσφυγική κρίση, τονίζοντας τη σημασία της ορθόδοξης μαρτυρίας και την ανάγκη καταδίκης του προσηλυτισμού ως μέσου ιεραποστολής.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι συμμετέχοντες εξήραν τη γενναία φιλοξενία και την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου, με την καθοριστική συνεργασία και μέριμνα του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου.

*** Παλιά Καλαμάτα: Το σπίτι της Μεσσηνιακής Γερουσίας
 
Το εικονιζόμενο κτίσμα - το οποίο βέβαια δεν υπάρχει τώρα- έχει μεγάλη προεπαναστατική και επαναστατική (1821) ιστορία, όπως προκύπτει από τους ιστορικούς μας και το μητροπολίτη Ιεζεκιήλ Βελανιδιώτη.
Βρισκόταν στους πρόποδες του Κάστρου μεταξύ των πύργων και κτημάτων των Ζάρκου και Κουζή.
Κατά της παράδοση αυτό ήταν τουρκικό τζαμί. Εκεί συνήλθε η πρώτη Μεσσηνιακή Γερουσία το 1821 και εκεί γράφτηκε απ’ τους ελευθερωτές της Καλαμάτας το κήρυγμα της ελευθερίας προς όλες τις ευρωπαϊκές αυλές.
Σήμερα εκεί υπάρχει ΝΔ τοίχος εφαπτόμενος του Αλεξανδράκειου Κληροδοτήματος, ο οποίος φέρει μαρμάρινη πλάκα, η οποία αναγράφει: «Ενταύθα συνήλθε η Α’ Μεσσηνιακή Γερουσία με ηγεμόνα τον αρχιστράτηγον Πέτρον Μαυρομιχάλην, απευθύνασα προς τα Ευρωπαϊκάς Αυλάς την 25 Μαρτίου 1821 προκήρυξιν εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου Καλαμάτας, ζητήσασα αρωγήν όλων των εξευγενισμένων λαών διά την απολύτρωσιν των δυστυχισμένων Πελοποννησίων Γραικών εκ του ανυπόφορου ζυγού της Οθωμανικής Τυραννίας.
Η πλαξ αυτή ετέθη υπό της ΕΟΝ Μεσσηνίας. Εν Καλάμαις τη 25 Μαρτίου 1940».
Λίγο αργότερα, επί κυβερνήσεως Ι. Καποδίστρια, το κτίσμα αυτό έγινε το πρώτο εθνικό τυπογραφείο μετά την απελευθέρωσή μας.
Το πιεστήριο (τυπογραφείο) προμήθευσε ο Δημ. Υψηλάντης απ’ την Τεργέστη.
Οι Καλαματιανοί θα πρέπει να καυχώνται, γιατί σ’ αυτό εκδόθηκε η πρώτη ελληνική εφημερίδα το 1821 σ’ ελεύθερο έδαφος. Ήταν η «Σάλπιγξ Ελληνική», της οποίας εκδόθηκαν μόνον 3 φύλλα με ημερομηνία 1, 5, 20 Αυγούστου 1821. Αυτά φυλάσσονται ως κειμήλια στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.
Εκεί τυπώθηκαν και άλλα έντυπα, όπως η γνωστή προκήρυξη του Δημ. Υψηλάντη, στρατιωτικοί νόμοι και άλλα έγγραφα.
Με την πάροδο των χρόνων ο ιερός αυτός τόπος έγινε σχολείο του Αδαμαντίου και αργότερα, με την πάροδο των χρόνων, κατάντησε στάβλος. Με τη μέριμνα του τότε δημάρχου Π. Σάλμα απαλλοτριώθηκε και έτσι έληξε αυτή η ανίερη βεβήλωση.
Αυτή ήταν εν συντομία η ιστορία αυτού του ιστορικού και ιερού κτίσματος, το οποίο δεν υπάρχει πλέον.
Σήμερα, ως μοναδικό στοιχείο, έχουμε τη φωτογραφία του αείμνηστου φωτογράφου της πόλης μας Διον. Δημητριάδη και τις ομολογίες (με κάποιες επιφυλάξεις βέβαια) των ιστορικών Ιεζεκιήλ Βελανιδιώτη, του λόγιου δημάρχου Π. Σάλμα, του Μίμη Φερέτου- του Δημ Δουκάκη και του μετέπειτα Πόπη Δ. Οικονομάκη.
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

***  Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας: Ο καθημερινός αγώνας, οι δράσεις και οι προτάσεις για τα αδέσποτα
 
Μια συνέντευξη Τύπου, παρουσία όλων των τοπικών ΜΜΕ, που θα έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και καιρό, παραχώρησε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, αναφερόμενο στο δύσκολο και πολύτιμο εθελοντικό έργο των μελών του για τη διαχείριση των αδέσποτων.
Παράλληλα, παρουσίασε ένα περίγραμμα προτάσεων για την αντιμετώπιση του διογκούμενου και στην περιοχή μας προβλήματος. Επίσης, έγινε ξεκάθαρο ότι η λειτουργία του Ομίλου και οι δράσεις του διέπονται από διαφάνεια και νομιμότητα, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τα ζώα, με μέλη εθελοντές και όχι επιχειρηματίες ή επαγγελματίες.
«Πώς είναι δυνατόν τα ζώα που σώζουμε, ζώντας όλη την αγωνία, να τα δίνουμε σε μια κακή υιοθεσία ή για εκμετάλλευση;» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος Κατερίνα Πεζώνη, παρουσιάζοντας φωτογραφίες σκύλων όπως περισυνελέγησαν εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα και πώς εξελίχθηκαν μετά τη φροντίδα και φιλοξενία από τον ΦΟΚ.
Σε καφέ της μαρίνας βρέθηκε χθες το μεσημέρι σύσσωμο το Δ.Σ. του Φιλοζωικού, που συμπληρώνεται από την αντιπρόεδρο Μαρία Κουτσούκου, τη γραμματέα Πόπη Δρακοπούλου, την ταμία Βασιλεία Χανδρινού και τα μέλη Άννα Σπανογιάννη, Τατιάνα Λογκβινένκο, Αντρέα Ντονέλλυ. Επίσης, η Κανέλλα Καλαποθαρέα (τέως πρόεδρος), λίγοι μικροί και μεγάλοι φιλόζωοι μαζί με σκυλάκια, καθώς και η Μαρία Πέτρουλα, η οποία επιμελείται την έκδοση του περιοδικού «Φίλοι», που διανέμεται δωρεάν από τον ΦΟΚ σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ομαλή συνύπαρξη με τα ζώα.
«Πρέπει να δούμε τους λόγους που οδηγούν στην αύξηση των αδέσποτων και μετά να βρούμε λύσεις» ανέφερε αρχικά η κα Πεζώνη, εξηγώντας ότι καθημερινά οι εθελοντές βρίσκονται στους δρόμους για να επιληφθούν αμέτρητων περιστατικών, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ή ενημερώνονται τηλεφωνικώς.
Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Φιλοζωικός κάνει προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προκειμένου οι πολίτες να αποκτήσουν σχέση σεβασμού και υπευθυνότητας απέναντι στα ζώα.
  Μαζί Πολιτεία, κόσμος, Δήμοι, ΜΜΕ
«Χρειαζόμαστε την Πολιτεία, τον κόσμο, τους Δήμους και τα ΜΜΕ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Στόχος μας είναι να μην έχει αδέσποτα η Μεσσηνία» τόνισε ακόμα η πρόεδρος του ΦΟΚ, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε η εκτίμηση ότι περίπου 2.000 αδέσποτα υπάρχουν στις περιοχές της Καλαμάτας και της Μεσσήνης (με αύξηση 40% τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σύμφωνα με το BBC).
 Νομότυπα και με διαφάνεια
Ο Φιλοζωικός διαθέτει ταμία και λογιστή, είναι στο φορολογικό σύστημα και οι αποφάσεις του εγκρίνονται και ελέγχονται από τη γενική συνέλευση των μελών, εξήγησε για το πλαίσιο λειτουργίας του εν λόγω φορέα η πρόεδρός του. Όσο για τις πηγές χρηματοδότησης, η ίδια μετέφερε ότι προέρχονται από δωρεές μελών τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα. Επίσης συνδράμουν σωματεία από ξένες χώρες, όπως από Αγγλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αμερική.
Όπως τόνισε η κα Πεζώνη, η στήριξη αυτή, ιδιαίτερα η προερχόμενη από τους ντόπιους, δεδομένου ότι η χώρα μας χειμάζεται οικονομικά, αποτελεί αναγνώριση του έργου και των αγαθών προθέσεων του ΦΟΚ.
«Τα αδέσποτα έχουν δικαίωμα να βρίσκουν ένα σπίτι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, στον καναπέ ή στον κήπο και να έχουν αγάπη. Τότε θα πούμε ότι τα έχουμε καταφέρει. Τηρούμε όλα τα νόμιμα στις διαδικασίες υιοθεσίας, ενώ τα ζώα που φεύγουν από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας συνοδεύονται από τα απαραιτήτα έγγραφα ενώ ζητάμε την θέσπιση της καθολικής εφαρμογής των TRACES. Ό,τι άλλο γράφεται ή λέγεται είναι εκ του πονηρού και συκοφαντικό. Πώς είναι δυνατόν ένας εθελοντής που σώζει ένα σκύλο, να του κάνει μετά κακό;» πρόσθεσε στην παρέμβασή της.
  Περί της σύμβασης διαχείρισης τουΔήμου Καλαμάτας για τα αδέσποτα
Όσον αφορά στη σύμβαση διαχείρισης των αδέσποτων του Δήμου Καλαμάτας που αναμένεται να ανανεωθεί το επόμενο διάστημα, η κα Πεζώνη διατύπωσε με σαφήνεια το αυτονόητο: «Παίρνουμε μέρος στη δημοπράτηση του Δήμου για τα αδέσποτα, καθώς ούτως ή άλλως φροντίζουμε, σιτίζουμε και περιθάλπουμε τα ζώα που έχουν ανάγκη. Το κάνουμε καλύτερα με ευσυνειδησία, γνώση και φιλοζωική ευαισθησία, εθελοντικά και όχι επιχειρηματικά».
  Αστυνομία ζώων και ενημερωτικά σποτ
Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΦΟΚ πρότεινε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων, όπως συναντήσεις με φορείς για προτάσεις και αποφάσεις, πίεση προς την Πολιτεία, δημιουργία αστυνομίας ζώων που θα επιλαμβάνεται θεμάτων τόσο για αδέσποτα όσο και για ιδιόκτητα ζώα. Ενημερωτικά τηλεοπτικά/ραδιοφωνικά σποτ ή φυλλάδια, όπου - μεταξύ άλλων - θα αναφέρονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, η ανάγκη για στειρώσεις και τσιπάρισμα, η αποτροπή των εγκαταλείψεων και οι εναλλακτικές που υπάρχουν.
Ειδικά για τη στείρωση, η κα Πεζώνη υποστήριξε ότι δε χρειάζεται να επιβάλλεται όπως ήταν η πρόβλεψη στο νόμο που αποσύρθηκε, αλλά να την επιλέγει ως αναγκαιότητα ο κόσμος, αφού τα κουτάβια δεν μπορούν να «απορροφηθούν». Επίσης καίρια είναι η ανάπτυξη της φιλοζωικής παιδείας, με δημοτικά ή κρατικά προγράμματα σε σχολεία.
  «Να μας νιώσετε ότι δίνουμε αγώνα κάθε στιγμή»
Με τη σειρά της η αντιπρόεδρος Μαρία Κουτσούκου κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία, που ξεκίνησε ως ενεργή φιλόζωος από 16 ετών και συνεχίζει στα 43 της. Έδωσε μια αισιόδοξη νότα, τονίζοντας ότι κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί, ωστόσο τα περιστατικά με τα αδέσποτα που είναι σε ανάγκη είναι τόσα πολλά που κάνουν όσους ασχολούνται να «λυγίζουν». «Αγαπάμε ό,τι έχει ζωή και όποιος βοηθάει ένα ζώο, θα βοηθήσει και το συνάνθρωπο» ανέφερε η κα Κουτσούκου, ενώ συναισθηματικά φορτισμένη ζήτησε να σταματήσει η παραπληροφόρηση, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να δουν τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εθελοντές («Να μας νιώσετε ότι δίνουμε αγώνα κάθε στιγμή» είπε χαρακτηριστικά) και πώς λειτουργεί ο ΦΟΚ, ανοικτός σε όλους και σύμφωνα με τη νομιμότητα.
  Όχι σε κυνοκομεία, όχι πωλήσεις, επιβεβαίωση ευζωίας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος του Φιλοζωικού Καλαμάτας τόνισε ρητά πως ο ΦΟΚ δε δίνει ποτέ ζώα σε κυνοκομεία στο εξωτερικό. Εξήγησε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υιοθεσιών εκτός Ελλάδος οι φιλόζωοι έρχονται οι ίδιοι να παραλάβουν το σκύλο, αναλαμβάνοντας όλες τις διαδικασίες και τα έξοδα μεταφοράς.
Εξίσου κατηγορηματική ήταν η κα Πεζώνη και στο ότι ο ΦΟΚ δεν παίρνει χρήματα ως αντίτιμο πώλησης, καθώς τα περίπου 400 ευρώ που αναφέρονται σε φιλοζωική αγγελία υιοθεσίας αφορούν στη μεταφορά και τα υπόλοιπα έξοδα μετακίνησης του ζώου. «Κανένα σωματείο στην Ελλάδα με ενεργούς εθελοντές δεν πουλάει ζώα» ανέφερε με βεβαιότητα η κα Πεζώνη, ενώ διαβεβαίωσε ότι για όλα τα ζώα που έχουν δοθεί για υιοθεσία στο εξωτερικό υπάρχουν στοιχεία διεύθυνσης και επιβεβαίωση ευζωίας.
Δίνοντας ένα σχετικό νούμερο, υπολόγισε ότι 3-4 σκύλοι μπορούν να υιοθετηθούν από ξένους τους καλοκαιρινούς μήνες και ίσως ένας τους υπόλοιπους, ενώ ενθαρρυντική είναι η τάση με Έλληνες που ανοίγουν πιο εύκολα πλέον το σπίτι τους για να πάρουν ένα ζώο.
  Αίτηση για άδειαστο χώρο φιλοξενίας
Σε διαδικασία έκδοσης άδειας έχει μπει ο χώρος φιλοξενίας και επανένταξης αδέσποτων που λειτουργεί σε ιδιωτική έκταση ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας κοντά στη Μεσσήνη και όπου φιλοξενούνται σταθερά περίπου 200 αδέσποτοι σκύλοι (δεκάδες άλλοι φιλοξενούνται σε σπίτια φιλόζωων και εθελοντών).
Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να λειτουργήσει και δημοτικός χώρος, όμως υπάρχει δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου οικοπέδου.
  «Δε βεβαιώθηκεπαράβαση ή πρόστιμο»
Σχετικά με τον έλεγχο που έκαναν η Αστυνομία και η Κτηνιατρική Υπηρεσία στο χώρο φιλοξενίας αδέσποτων του ΦΟΚ πριν από περίπου δύο μήνες, η κα Πεζώνη, εξήγησε ότι έγινε ύστερα από καταγγελία συγκεκριμένου προσώπου που επιχειρεί να αμαυρώσει την εικόνα του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, αναφέροντας μάλιστα ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα ως κίνητρο.
«Δε διαπιστώθηκε κάποια παράβαση και δεν επιβλήθηκε πρόστιμο» μετέφερε η πρόεδρος η ΦΟΚ.
  «Εισπρακτικός, όχι φιλοζωικός,δε λύνει προβλήματα ο νέος νόμος»
Η παθητική και η ενεργητική κακοποίηση αφορά και στην περιοχή μας, με συχνό φαινόμενο τα «βαρελόσκυλα-μπαλκονόσκυλα» και τις «φόλες».
Τελείως αντίθετος με το νόμο Τσιρώνη που αποσύρθηκε και αναμένεται να τροποποιηθεί είναι ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, με την πρόεδρό του να τον χαρακτηρίζει «εισπρακτικό, όχι φιλοζωικό, χωρίς να λύνει προβλήματα».
Την τελευταία «πινελιά» έβαλε η κα Μαρία Πέτρουλα, τονίζοντας τις παράλληλες προσπάθειες που γίνονται (μεταξύ άλλων, με επισκέψεις σχολείων στο χώρο φιλοξενίας αδέσποτων του ΦΟΚ) για να αναπτυχθεί η φιλοζωική παιδεία, καθώς «αν δεν αλλάξει η νοοτροπία, τίποτα δεν μπορεί να γίνει»…
 ** Για τη στήριξη του έργου του ΦΟΚ ή ενημέρωση για τις δράσεις του, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας στο facebook, ενώ διαθέσιμο είναι και το τηλέφωνο 6947-962410.
  Της Χριστίνας Ελευθεράκη


*** Ανάβαση στις κορυφές Μαυροβούνα και Αννίνα του Ταϋγέτου με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας 
Το δάσος της Βασιλικής είναι αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα της χώρας. Αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για πολλά είδη ζώων, ενώ πολύτιμα θεωρούνται τα απομεινάρια των πανάρχαιων δέντρων, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά την αρχαιότητα έπαιζαν οι νύμφες. Στην ανατολική δε πλευρά του Ταϋγέτου, δεσπόζουν η Μαυροβούνα και η Αννίνα. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο κορυφών η απλόχερη θέα που σου προσφέρουν προς όλες τις κορυφές του Ταϋγέτου.
Σε αυτές τις κορυφές, λοιπόν, θα εξορμήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας το προσεχές Σαββατοκύριακο. Οι ορειβάτες θα χωριστούν σε δύο ομάδες: Η πρώτη θα αναχωρήσει το Σάββατο 14 Απριλίου, στη 1.00 μετά το μεσημέρι, με σκοπό την ανάβαση στη Μαυροβούνα, ενώ η δεύτερη την επόμενη ημέρα, στις 6.30 το πρωί, με στόχο να ανέβει στην κορυφή Αννίνα.
Η δυσκολία της διαδρομής θα είναι δευτέρου βαθμού, μέτρια δηλαδή, και κατάλληλη για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση, ενώ η διαδρομή θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες.
Για πληροφορίες, καθώς και δηλώσεις συμμετοχής, απευθυνθείτε στα γραφεία του συλλόγου κάθε βράδυ μετά τις 9.00, αλλά και στο τηλέφωνο: 27210 - 97733.

***  Βλάβη αγωγού νερού στη Βέργα 
Νωρίς χθες το πρωί, παρουσιάσθηκε διαρροή στον αγωγό νερού Φ300 στην Παραλία Βέργας, πλησίον της συμβολής των οδών Κουμουνδούρου και Μάνης. Για την επισκευή της κινητοποιήθηκε ο Σύνδεσμος Ύδρευσης, στην ευθύνη του οποίου υπάγεται ο αγωγός.
Η παροχή νερού στο σημείο της διαρροής είχε διακοπεί, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποια προβλήματα υδροδότησης στην περιοχή που ο αγωγός εξυπηρετεί, δηλαδή στη Μικρή Μαντίνεια και προς νότον, μέχρι τους Δολούς. Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΚ, για την αποκατάσταση της βλάβης απαιτήθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα και η ολοκλήρωση των εργασιών αναμενόταν αργά το απόγευμα.  Φώτο αρχείου 

***

~

*** Αθλητική ενημέρωση :

***Οριστική ρήξη Παναθηναϊκού με την Ευρωλίγκα
 Μη αναστρέψιμη φαίνεται πως είναι η κατάσταση ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο με την Ευρωλίγκα και όλα δείχνουν το καλοκαίρι το «τριφύλλι» θα αποχωρήσει από τη διοργάνωση
~  Οριστική φαίνεται να είναι η ρήξη του Παναθηναϊκού με την Ευρωλίγκα, αφού ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος διαφώνησε με τον Τζόρντι Μπερτομέου και το καλοκαίρι οι «πράσινοι», όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσουν από τη διοργάνωση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Μπερτομέου αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία τα διάφορα ζητήματα που έθεσε ο κ. Γιαννακόπουλος και αφορούσαν τη διαιτησία, τα έσοδα, καθώς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Μάλιστα ο γενικός διευθυντής της Ευρωλίγκα βρήκε υποστήριξη από πολλές ομάδες που ανήκουν στο γκρουπ των μετόχων, απορρίπτοντας ουσιαστικά το αίτημα του.
Μετά από αυτή την εξέλιξη στο «τριφύλλι» θεωρούν παράλογη την παραπάνω απόφαση κάνοντας παράλληλα σαφές πως δεν συμφωνούν, ενώ επιφυλάχθηκαν για περαιτέρω κινήσεις το καλοκαίρι αφού θα έχει ολοκληρωθεί η σεζόν.

*** Τα αποτελέσματα των προημιτελικών αγώνων του Europa League
Ολοκληρώθηκαν οι αναμετρήσεις
~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Άρσεναλ 2-2 (Σκορ πρώτου αγώνα 1-4) Προκρίθηκε η Άρσεναλ
~ Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0 (Σκορ πρώτου αγώνα 0-2) Προκρίθηκε η Ατλέτικο Μαδρίτης
~ Σάλτσμπουργκ – Λάτσιο 4-1 (Σκορ πρώτου αγώνα 2-4) Προκρίθηκε η Σάλτσμπουργκ
~ Μαρσέιγ – Λειψία 5-2 (Σκορ πρώτου αγώνα 0-1) Προκρίθηκε η Μαρσέιγ

*** Η… εκτέλεση των φαβορί
 Στις φετινές διοργανώσεις καταποντίστηκαν τα φαβορί. Και εκείνα που ξεκίνησαν τη σεζόν σαν φαβορί, και τα άλλα που προέκυψαν στην πορεία
~ Σχηματίσθηκαν οι δύο τετράδες των ημιτελικών σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα. Σχηματίσθηκαν και αν κάποιος διπλανός σας έχει την έμπνευση να επικαλεστεί εκείνο το κλασικό «σας τα λέγα» μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε τις ποδοσφαιρικές παρέες σας. Ούτε ο… Φραντσέσκο Τότι δεν θα μπορούσε να πιστέψει την παρουσία της Ρόμα στους ημιτελικούς, πόσο δε μάλλον έπειτα από την 4-1 ήττα στο Καμπ Νου από τη Μπαρτσελόνα. Αντίστοιχα μικρότερης κλίμακας έκπληξη η Λίβερπουλ ειδικά μετά το «σταύρωμα» με τη Σίτι, αλλά και η Σάλτσμπουργκ με την Μαρσέιγ στο Γιουρόπα. Αν μάλιστα δεν ήταν ο περίφημος Όλιβερ, είναι πολύ πιθανό οι σημερινές κληρώσεις να μην είχαν μπαλάκι με το όνομα της Ρεάλ Μαδρίτης, και αν δεν ήταν ο Όμπλακ χθες βράδυ στη Λισαβόνα ίσως η ισπανική πρωτεύουσα να ένιωθε και τον πόνο της Ατλέτικο. H δε Άρσεναλ τη γλίτωσε στις… λεπτομέρειες στη Μόσχα.
Με δύο λόγια: Καταποντίστηκαν τα φαβορί. Και εκείνα που ξεκίνησαν τη σεζόν σαν φαβορί, και τα άλλα που προέκυψαν στην πορεία. Ο λόγος; Προφανής. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντέξεις σεζόν των 70 ματς  που επί της ουσίας είναι ακόμη μεγαλύτερες αν συνυπολογίσεις τις διεθνείς υποχρεώσεις των ποδοσφαιριστών (και φέτος είναι και χρονιά Μουντιάλ). Δοκιμάζουν οι ομοσπονδίες και οι λίγκες τα ανθρώπινα… όρια. Και τη καλύτερα μπάντα του κόσμου να ακούσεις εβδομήντα νύχτες στη σειρά κάποια στιγμή θα την πιάσεις να… φαλτσάρει. Με βάση την μεγάλη εικόνα είναι κρίμα που η Σίτι, η Μπαρτσελόνα και η Παρί δεν θα είναι στη σημερινή κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ. Με βάση την φετινή εικόνα μάλλον είναι κρίμα που θα είναι εκεί η Ρεάλ (αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση). Από τις πραγματικά καλές ομάδες της χρονιάς μόνο η Μπάγερν αποδείχθηκε λεφτά στην τράπεζα.Αντίστοιχα και στο Γιουρόπα. Τη διοργάνωση που… παράτησε η Νάπολι στη φάση των «32» για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, που δεν δικαιολόγησε το όνομα της η Ντόρτμουντ, και τη φανέλα της η Μίλαν. Την ίδια διοργάνωση που αν δεν προέκυπτε… αποκούμπι θα είχε μάλλον εγκαταλείψει ήδη και η Άρσεναλ.

*** Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ για την 23η αγωνιστική :
Παρασκευή 13 -04 -2018 :
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ     87-63  ,(49-36)  .,-^
Τα δεκάλεπτα : 24-24  , 25-12 , 21-12 , 17-15 .-^
~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς   73-79 ,(32-39) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 16-13 , 16-26 , 18-19 , 23-21 .-^
Σάββατο  14-04 -2018 :
~ ΤΡΙΚΑΛΑ -ΑΡΗΣ
~ ΚΥΜΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
~ Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΣΑ - ΑΕΚ Αθηνών
~ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Γ.Σ. ΛΑΥΡΙΟΥ
~ ΠΡΟΜΘΥΘΕΑΣ Πατρών - ΚΟΡΟΙΒΟΣ Αμαλιάδας

*** Για την Α2 στο Ελληνικό  μπάσκετ  27η αγωνιστική :
Σάββατο  14 -04-2018  :
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσσαλονίκης
ΑΕ. ΛΑΡΙΣΣΑ - ΑΣΕ ΔΟΥΚΑΣ
Γ.Σ.  ΕΡΜΗΣ  Αγιάς - ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς
ΑΣ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΨΥΧΙΚΟ
ΜΑΡΟΥΣΙ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ
ΑΠΌΛΛΩΝ Πάτρας -  ΑΣ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Α.Σ. ΠΑΠΑΓΟΥ - ΑΜΥΝΤΑΣ
ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ - ΔΟΞΑ Λευκάδας

***

  ~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-  
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018
  :  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news_25.html .-  
 ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζει της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_26.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 27  Μαρτίου 2018
   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_27.html .-   ~

** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 28  Μαρτίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_28.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 29  Μαρτίου  2017
  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 30  Μαρτίου  2018
   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_30.html .- 

~ **
 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2018 : 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  01  Απριλίου  2018 : ~ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε  ΟΛΟΥΣ μας  !  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
 ~**  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018 
με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ . Δευτέρα  02 Απριλίου 2018
  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τρίτη  03  Απριλίου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τετάρτη 04 Απριλίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. ΠΕΜΠΤΗ  05 Απριλίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Παρασκευή 06 Απριλίου 2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 

~ ** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Σάββατο  07  Απριλίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .- 
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 08 Απριλίου 2018 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-  Κυριακή ΠΑΣΧΑ -Αγίας Ανάστασης του Κυρίου μας !  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ  ! 
 ~**STAMOS-DYNAMI , http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/.../6-2018.html = ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ περιοχής Αρφαρών - Μεσσηνίας και Πελοποννήσου 2018 s.n.s. stamos01 Arfara ...

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 09 Απριλίου 2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης.
Τρίτη 10 Απριλίου 2018
: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-

~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 11 Απριλίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 13 Απριλίου 2018
: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_13.html .-
 ~ **

 
 

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6339   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.195   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-        https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebookhttps://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas           1947stamos011947                                          https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.                                                                Stamos011947                 stamosarfara01  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/groups/460785290757729/?multi_permalinks=955567821279471%2C955462251290028%2C955460191290234%2C955141891322064%2C955141491322104&notif_id=1517939363820293&notif_t=group_activity  + = ΟΡΔΟΔΟΞΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ..
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
https://beneas13.blogspot.gr/2017/09/blog-post_29.html  .- ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     https://wikifarmer.com/el/  =  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
http://www.arfara1964athens.gr/   ARFARA ATHENS .. www.arfara1964athens.grhttps://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ     
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου