Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Σάββατο 03 Φεβρουαρίου  2018 ,
~
Το ξεπέρασμα του πόνου
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- Γέροντα, τι χρειάζεται για να ξεπεράσεις τον πόνο;
- Παλικαριά, βία χρειάζεται.
- Και τον ανυπόφορο πόνο πως τον αντιμετωπίζει κανείς;
- Αν είναι κοσμικός, με το τραγούδι, αν είναι πνευματικός άνθρωπος με την ψαλμωδία.


Άγιος ΣταμάτιοςΟ΄΄Αγιος Σταμάτιος Άγιοι που εορτάζουν: Άγιος Σταματιος Ο Νεομαρτυρας Εκ Σπετσων (1804 - 1822), Αγιος Ιωαννης Ο Νεομαρτυρας Εκ Σπετσων (1800 - 1822), Αγιος Νικολαος Ο Νεομαρτυρας Εκ Σπετσων (1800 - 1822

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ ΣπετσώνΆγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών~ 3 Φεβρουαρίου
Προφήτου Συμεώνος (1), του δεξαμένου τον Κύριον και Άννης της προφήτιδος (2). Προφήτου Αζαρίου.Μαρτύρων Αδριανού και Ευβούλου, Βλασίου του βουκόλου, Παύλου και Σίμωνος. Νεομαρτύρων Ιωάννου και Σταματίου των αυταδέλφων και Νικολάου, των εκ Σπετσών και εν Χίω μαρτυρησάντων (†1822). Οσίου Κλαυδίου.
(1)O άγιος Συμεών κατοικούσε στο Ιεροσόλυμα και ήταν άνθρωπος δίκαιος και ενάρετος. Για τις αρετές του αυτές το Άγιο Πνεύμα, του είχε αποκαλύψει ότι δεν θα πέθαινε προτού δεχθεί στην αγκαλιά του το Χριστό. Και πράγματι σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Άγιο Πνεύμα τον διέταξε να μεταβεί στο Ναό. Με νεανικό σφρίγος ο Συμεών έφθασε στο Ναό και δέχθηκε ευλαβικά στην αγκαλιά του, τον Χριστό. Τώρα πια μπορούσε να πεθάνει και είπε:«Νυν απολύεις τον δούλον Σου Δέσποτα...» . 2)Η προφήτιδα Άννα ήταν θυγατέρα του Φανουήλ και καταγόταν από τη φυλή του Ασήρ. Νυμφεύθηκε σε νεαρή ηλικία, αλλά επτά χρόνια μετά το γάμο της έμεινε χήρα. Έκτοτε τάχθηκε στην υπηρεσία του Θεού, εγκαταστάθηκε στο Ναό και πέρασε τη υπόλοιπη ζωή της με νηστεία, προσευχή, ανάγνωση και μελέτη των θείων γραφών και έργα φιλανθρωπίας. O πανάγαθος Θεός αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας την αγία ζωή της, της μετέδωσε το προφητικό χάρισμα. Ογδόντα τεσσάρων ετών αξιώθηκε να δει κι εκείνη το Χριστό. Γι` αυτή τη μεγάλη ευεργεσία, η Άννα ευχαρίστησε θερμά το Θεό και προφήτεψε ότι αυτός είναι ο Μεσσίας, τον οποίο όλοι με αγωνία περίμεναν.
~* Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Σταμάτιος, Ιωάννης και Νικόλαος κατάγονταν από τις Σπέτσες και μαρτήρησαν υπέρ του Ονόματος του Χριστού στη Χίο, το έτος 1822 μ.Χ. Από αυτούς οι δύο πρώτοι, ο Σταμάτιος και ο Ιωάννης, ήσαν αδελφοί. Ο πατέρας τους ονομαζόταν Θεόδωρος Γκίνης και η μητέρα τους Ανέζω.
Κατά το έτος 1822 μ.Χ. οι Άγιοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλους πέντε ναυτικούς, που ασχολούνταν με το εμπόριο, μεταξύ των οποίων ήταν και ο συναθλητής αυτών Νικόλαος. Η σφοδρή θαλασσοταραχή τους ανάγκασε να προσαράξουν απέναντι από τη Χίο, σε παραλία της Μικρασιατικής γης που ονομαζόταν Τσεσμέ. Αφού εξήλθαν στην ξηρά, φοβούμενοι τους Τούρκους, εμπιστεύτηκαν την ζωή τους σε κάποιον Χριστιανό, τον οποίο παρακάλεσαν να μεριμνήσει, δίδοντάς του αμοιβή για την εξεύρεση υλικών, προκειμένου να επισκευάσουν τα χαλασμένο πλοιάριό τους. Όμως αυτός τους πρόδωσε στον αγά και οδήγησε εναντίων τους, τους Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι τους κατεδίωξαν. Από τους επτά οι δύο φονεύθηκαν, άλλοι δε δύο έφυγαν διά θαλάσσης. Οι Οθωμανοί, εξαγριωμένοι, συνέλαβαν τους δύο αδελφούς, Σταμάτιο και Ιωάννη και τον γέροντα πλοίαρχο Νικόλαο. Ο πασάς, αφού τους ανέκρινε, έδωσε εντολή να φυλακίσουν τους δύο αδελφούς και να αποκεφαλίσουν το Νικόλαο στην εκτός του κάστρου πεδιάδα.
Οι Τούρκοι προέτρεπαν το Νικόλαο να αλλαξοπιστήσει, για να γλυτώσει τον θάνατο και να κερδίσει την ζωή, εκείνος όμως απάντησε με θάρρος ότι δεν αρνείται την πίστη του. Έτσι, ομολογώντας τον Χριστό, δέχθηκε το στεφάνι του μαρτυρίου, αφού απέκοψαν την τίμια κεφαλή αυτού.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εξισλαμίσουν και τους δύο αδελφούς. Παρά τις μεθοδικές και επίμονες προσπάθειες αυτών, επί επτά συνεχείς ημέρες, δεν κατάφεραν τίποτε. Οι Μάρτυρες βρήκαν την ευκαιρία και απέστειλαν κρυφά έγγραφη την εξομολόγησή τους προς τον Μητροπολίτη Χίου, ο οποίος τους έδωσε την ευλογία του, για να προχωρήσουν προς τον δρόμο του μαρτυρίου με πνευματική ανδρεία. Κοινωνήσαντες δε των Αχράντων Μυστηρίων, των οποίων την αποστολή οικονόμησε ο Επίσκοπος διά γυναικός , ήσαν έτοιμοι για την μεγάλη θυσία. Προσαχθέντες ενώπιον του πασά, διεκήρυξαν και πάλι την ακλόνητη πίστη τους στον Χριστό και πορευόμενοι προς το μαρτύριο φώναξαν προς το πλήθος: «Χριστιανοί είμεθα, για τον Χριστό πηγαίνουμε στον θάνατο». Έτσι δέχθηκαν τους στέφανους του μαρτυρίου, αποκεφαλισθέντες, ο μεν νεομάρτυρας Σταμάτιος σε ηλικία 18 ετών, ο δε νεομάρτυρας Ιωάννης σε ηλικία 22 ετών.
~ Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
* Τὸν Ὕπερθεον Λόγον σάρκα γενόμενον, ἐνηγκαλίσω ὡς βρέφος ἐν τῷ Ναῷ τοῦ Θεοῦ, Θεοδόχε Συμεὼν Πρεσβῦτα ἔνδοξε, ὅθεν καὶ Ἄννα ἡ σεπτή, ἀνθομολόγησιν αὐτῶ, προσήγαγεν ὠς Προφήτις, ὅθεν ὑμᾶς εὐφημοῦμεν, οἴα Χριστοῦ θείους θεράποντος.
~Παρέμβαση του Οικ.Πατριάρχη για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση»
~ Μήνυμα για τις συζητήσεις για την ονομασία των Σκοπίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Σε δήλωσή του, ο Παναγιώτατος ζητά απ’όλες τις πλευρές να δείξουν νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση.
* Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως η Μητέρα Εκκλησία όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Βαλκανικής, εξ αφορμής των συζητήσεων για το θέμα του ονόματος της FYROM, κάνει έκκληση προς όλους τους ενδιαφερομένους για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθή το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.
~
Άστατος ο καιρός αύριο Κυριακή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Σάββατο 3/2/2018 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή. Αργά το βράδυ, προς το τέλος της ημέρας, υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ και το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν Ν-ΝΑ άνεμοι με ριπές που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τον Ν-ΝΑ άνεμο.
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσουν και κάποιες λασποψιχάλες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Δ. Δράκος: «Πολλά έργα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Χρ. Μαλαπάνη» 
Σε δήλωσή του για την απώλεια του Χρήστου Μαλαπάνη ο πρώην νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, αναφέρει:
«Ο Χρήστος Μαλαπάνης υπήρξε κορυφαία αυτοδιοικητική πολιτική προσωπικότητα της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας. Τον χαρακτήρισε η πολιτική ευρύτητα, οξυδέρκεια και τεχνοκρατική αντίληψη. Εργάσθηκε και συνεργάσθηκε χωρίς κόμπλεξ, ταμπού και προκαταλήψεις προς κάθε κατεύθυνση. Επιδίωξε τη συναίνεση και τη συνεργασία με φορείς και πρόσωπα. Ήταν οραματικός, οργανωτικός, αποτελεσματικός ως δήμαρχος και ως αυτοδιοικητικός παράγοντας.
Πολλά έργα φέρουν την προσωπική του σφραγίδα. Είχα την τύχη και την τιμή να συνεργασθώ με τον Χρήστο Μαλαπάνη. Εκτίμησα τις μεγάλες του δυνατότητες, το ήθος, την αξιοπρέπεια, την υψηλή πολιτική του παιδεία και συνέπεια. Καλό σου ταξίδι, φίλε Χρήστο».

*** Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο «Θ» 
Μαθήτριες και μαθητές της Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, με τον καθηγητή τους Μιχάλη Κουσουλάκο, επισκέφθηκαν το «Θάρρος».
Ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις μαθητών, διότι εκεί που φάνηκε να εστιάζουν την προσοχή τους ήταν στο ρόλο του Τύπου, καθώς και στη δημοσιοποίηση της αλήθειας.
Οι ερωτήσεις τους ήταν εύστοχες και οι απορίες τους άκρως ενδιαφέρουσες.
Όπως πληροφορήθηκα, δε, από τον καθηγητή τους, επιστρέφοντας στο σχολείο θα έγραφαν ένα μικρό κείμενο για την «αλήθεια». Ω.

***   Ξεκινά απόψε το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι 
Το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι 2018 ξεκινά με κέφι και ζωντάνια σήμερα Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου. Η έναρξη έχει προγραμματισθεί να γίνει στην Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου και ώρα 19.00. Παρουσιαστής θα είναι ο Σάββας Πούμπουρας, στο επίκεντρο θα είναι το δρώμενο της Πριγκίπισσας Ιζαμπούς και η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τους Koza Mostra.
  Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:
  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Disco Party στο ξενοδοχείο Elite City Resort, ώρα 22.00
  ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / Πλατεία 23ης Μαρτίου, ώρα 19.00
Νυχτερινός Περίπατος, με έναρξη από τη συμβολή Αριστομένους και Μακεδονίας, που θα καταλήξει στην Πλατεία 23ης Μαρτίου
Συναυλία με τον Κώστα Δόξα
 ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  / Πλ. 23ης Μαρτίου, ώρα 19.00
Νυχτερινή Παρέλαση, με έναρξη από τη συμβολή Αριστομένους και Μακεδονίας, που θα καταλήξει στην Πλατεία 23ης Μαρτίου
DJ Party στην Πλατεία 23ης Μαρτίου
 KYΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ/ Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, 15.30
Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και τελετή λήξης
Παρουσίαση: Χρήστος Φερεντίνος - Συναυλία με τους 

***  Με ιλαρά 26 ημερών μωρό και μια 19χρονη 
Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη Μεσσηνία. Χθες δηλώθηκαν επίσημα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας άλλα δύο περιστατικά, με το ένα να αφορά μωράκι 26 ημερών, το οποίο κόλλησε την ιλαρά από τη μητέρα του.
Έτσι, τα επίσημα κρούσματα πλέον στη Μεσσηνία έχουν φτάσει τα 15, με δύο μωρά, 8 μηνών και 26 ημερών, να έχουν διακομισθεί και να νοσηλεύονται στην Αθήνα.
  Ραγδαία αύξηση
Συνολικά στην Ελλάδα μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 1.362 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι αναμένεται εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί αύξηση και επέκτασή τους σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
  Κι άλλα κρούσματα
Χθες στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας δηλώθηκαν από το Νοσοκομείο Καλαμάτας άλλα δύο κρούσματα. Μια 19χρονη τσιγγάνα από τα Αρφαρά που εισήχθη στο νοσοκομείο στις 8 Ιανουαρίου και νοσηλεύθηκε, καθώς και ένα κοριτσάκι 26 ημερών που νόσησε και εισήχθη στο νοσοκομείο στις 30 Ιανουαρίου. Μάλιστα, το μωράκι διακομίσθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», ενώ φαίνεται πως κόλλησε από την 20χρονη τσιγγάνα μητέρα του που νοσηλεύθηκε και αυτή με ιλαρά στις 23 Ιανουαρίου.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Πνίγονται 
Εάν επιχειρήσεις νύχτα να κινηθείς στον αυτοκινητόδρομο από την Καλαμάτα και προς Μελιγαλά έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε σκοτσέζικο τοπίο, θολό από τα πυρηνελαιουργεία. Η ορατότητα είναι σημαντικά περιορισμένη και η μυρωδιά του πυρήνα περνά και μέσα από τα κλειστά τζάμια του αυτοκινήτου.
Άκρως απαραίτητη η λειτουργία των μονάδων αυτών σε έναν ελαιοπαραγωγικό νομό όπως η Μεσσηνία, αλλά δεν μπορείς να καταδικάζεις τον κόσμο να πνίγεται από αυτά.
Άλλη μια χρονιά οι υποσχέσεις της Περιφέρειας για επίλυση έμειναν υποσχέσεις. Και το πρόβλημα εκεί!  Β.Β.

*** Στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη 
Στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ, περ. Αττικής, συμμετείχε η Μεσσήνια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη - Αμανατίδη,  μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και ύστερα από συζήτηση διαφόρων θεμάτων, έπειτα από εισήγηση του Θανάση Τοτόμη, μέλους του ΣΚΕ, αποφασίσθηκε η έκδοση ψηφίσματος.
Το ψήφισμα που εκδόθηκε αφορά στην αλληλεγγύη της Ολομέλειας του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ στο αίτημα πολιτών και φορέων του Ωρωπού για την αναγκαιότητα άμεσης ίδρυσης και λειτουργίας Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Ωρωπού.
Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά και στην προηγούμενη ολομέλεια του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου - ΣΚΕ της ΕΡΤ, στις 12 Δεκέμβρη, με τις παρεμβάσεις - τοποθετήσεις των εκπρόσωπων των κοινωνικών κινημάτων του Ωρωπού, κας Σοφίας Μπασκάκη, δημοσιογράφου, και κας Μαρίας Κασαμπαλάκου, συγγραφέως.
Η έκδοση του ψηφίσματος είναι μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας, ευθύνης και αλληλεγγύης απέναντι στους ανθρώπους που έχουν ανάγκες και δικαίωμα στήριξης στη ζωή τους, απέναντι σε νέους ανθρώπους - μαθητές με ειδικά μαθησιακά προβλήματα και στις οικογένειές τους. Β.Β.

*** «Γοργόνες & Μάγκες» στο 158ο «Νησιώτικο Καρναβάλι» 
Γ. Παναγοπούλου: «Το καρναβάλι της Μεσσήνης αποτελεί πλέον βίωμα για όλη την περιοχή» 
 Την ιδιαίτερη χαρά της που το φημισμένο και ιστορικό καρναβάλι της Μεσσήνης φθάνει στη «στάση» Νο. 158 εξέφρασε χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος, υπεύθυνη για ζητήματα πολιτισμού, Γεωργία Παναγοπούλου.
Όπως τόνισε, το «Νησιώτικο Καρναβάλι» ξεπέρασε τα όρια του θεσμού και πλέον αποτελεί «βίωμα» για ολόκληρες γενιές στην πόλη. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι όλο αυτό «ρίχνει» μεγαλύτερη ευθύνη στους διοργανωτές χρόνο με το χρόνο.
Η κα Παναγοπούλου κάλεσε όλους τους πολίτες της Μεσσήνης, αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας, να φορέσουν της «μάσκες» της χαράς και της αισιοδοξίας, αυτή την περίοδο, και να βρουν μια διαφυγή από τα προβλήματα που τους κατακλύζουν.
Έκανε δε γνωστό ότι και η φετινή διοργάνωση γίνεται σε απόλυτη συνεργασία με τους δεκάδες πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους και φορείς της πόλης της Μεσσήνης, τους οποίους και ευχαρίστησε.
Ο «Ταύρος» Πάμισος, που έκανε πέρυσι την εμφάνισή του, συνεχίζει να «οπλίζει» με δύναμη όλη την πόλη, ενώ το φετινό θέμα του καρναβαλιού είναι εμπνευσμένο από το πασίγνωστο μιούζικαλ του ελληνικού κινηματόγραφου «Γοργόνες και Μάγκες». Η έναρξη του φετινού καρναβαλιού θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, την Τσικνοπέμπτη, που φέτος είναι την 8η Φεβρουαρίου, οπότε το άρμα του «Μπεκρή» θα σημάνει την έναρξη των εκδηλώσεων του 158ου Καρναβαλιού. Ιδιαίτερη έμφαση οι διοργανωτές δίνουν στην παιδική παρέλαση της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει ένα μεγάλο παιδικό πάρτυ με κλόουν ξυλοπόδαρους και μουσική στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης.
Αυλαία θα πέσει, όπως κάθε χρόνο, με τη μεγάλη παρέλαση που το έθιμο επιτάσσει να γίνεται την «Καθαρά Δευτέρα» και η κα Παναγοπούλου έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει έρθει σε επαφή και με ταξιδιωτικά γραφεία, για να εντάξουν και την καρναβαλική παρέλαση της Μεσσήνης στο πρόγραμμά τους.
  Αναλυτικά το πρόγραμμα του 158ου Καρναβαλιού:
  ΠΕΜΠΤΗ 8/2
11.00 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ με το άρμα του Μπεκρή, τσικνίσματα μεζέδες και κρασί, μελωδίες από τους Τροβαδούρους της Μεσσήνης και στη συνέχεια γλέντι στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.
Διοργάνωση: Δ.Κ. Μεσσήνης & Σύλλογος Παραλίας Βελίκας «Η Αναγέννηση»
 ΣΑΒΒΑΤΟ 10/2
18.00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Νεφέλη» από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης
 ΚΥΡΙΑΚΗ 11/2
11.00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης με θεατροπαιχνίδια παντομίμα, χορό, τραμπολίνο, παιχνίδια και εργαστήρια. Συμμετέχουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά Σχολεία, ο Ιδιωτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός «Το πρώτο μας σχολείο» και το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης (η συμμετοχή στις δράσεις είναι ελεύθερη για όλα τα παιδιά)
  17.30 ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ στην αίθουσα Κουζή, Kouzisevents, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/2
19.00 ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας
20.00 ΜΑΣΚΕ ΠΑΡΤΥ στο Ideal cafe από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης
 ΣΑΒΒΑΤΟ 17/2
10.00 TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης με το Σύλλογο «Η Χαρά του Παιδιού»
17.30 ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Νεφέλη» από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης
21.00 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ Δημοτικής Φιλαρμονικής στην αίθουσα εκδηλώσεων Kouzisevents, με τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης
21.00 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ στην Τ.Κ Βελίκας. Διοργάνωση: Τ.Κ. Βελίκας
21.00 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ στην Τ.Κ. Νεοχωρίου. Διοργάνωση: Τ.Κ. Νεοχωρίου
 ΚΥΡΙΑΚΗ 18/2
21.00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ στις γειτονιές της Μεσσήνης
21.50 ΚΑΥΣΗ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ
22.00 Αναβίωση εθίμων «ΤΥΡΗΣ – ΤΑΡΑΜΑΣ» & «ΦΑΓΑΤΕ – ΦΑΓΑΜΕ» από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης
 ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19/2
10.30 Οι ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΔΕΣ των Συλλόγων της Μεσσήνης οδεύουν χορεύοντας προς την Κρεμάλα
11.00 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΑ-ΣΥΚΟΥΣ από τον ΙΜΠΡΑΗΜ ΠΑΣΑ, στην περιοχή της Κρεμάλας, από το  Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης
11.30 ΚΡΕΜΑΣΜΑΤΑ και κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης
15.30 ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ Κ’ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ VEGAS, στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης
 Δ.Ε. ΑΙΠΕΙΑΣ
 ΠΕΜΠΤΗ 8/2
9.00 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ με τσίκνισμα στην πλατεία της Λογγά. Διοργάνωση: Τ.Κ. Λογγάς & Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Λογγάς
 ΚΥΡΙΑΚΗ 18/2
11.30 ΠΑΡΕΛΑΣΗ αρμάτων στην πλατεία Αγίου Ανδρέα. Διοργάνωση: Τ.Κ. Λογγάς σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο Αίπειας.
  ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19/2
11.00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ στην πλατεία της Λογγά. Διοργάνωση: Τ.Κ. Λογγά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αίπειας
 Δ.Ε. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ
 ΣΑΒΒΑΤΟ 10/2
10.00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ για παιδιά - Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Ανδρούσας
 Δ.Ε. ΙΘΩΜΗΣ
 ΣΑΒΒΑΤΟ 17/2
20.00 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ, στο εστιατόριο «ΙΘΩΜΗ» στην Αρχαία Μεσσήνη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Μαυρομματαίων «Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ».
  
***  Από την Καλαμάτα… στον πιο «σκληρό» Μαραθώνιο στον κόσμο το «Marathon Des les» 
Οι Βασίλης Κουμανάκος και Μαρκ Τοντ συναντήθηκαν «τυχαία» στον κοινό τους στόχο να τρέξουν 260 χλμ. στην έρημο Σαχάρα!
Η επική προσπάθεια του 28χρονου Γάλλου Patrick Bauer το 1984 να διασχίσει μια μοναχική πορεία 350 χιλιομέτρων στην αλγερινή Σαχάρα, ολομόναχος με ένα σακίδιο 35 κιλών, σε 12 μέρες, ήταν ο λόγος που δύο χρόνια αργότερα γεννήθηκε ένας από τους πιο σκληρούς αγώνες στον κόσμο, ο “Marathon des Sables” ή Μαραθώνιος της Άμμου.
Η ονομασία αδικεί τον εαυτό της, καθώς δεν πρόκειται για έναν «απλό μαραθώνιο», αλλά για μια περιπέτεια 6 ημερών! Η διαδρομή κινείται στο νότιο Μαρόκο, στις επαρχίες Errachidia και Tinghrir, καλύπτοντας συνολικά 260 περίπου χιλιόμετρα σε 5 ετάπ / 6 ημέρες και διασχίζοντας μερικά από τα εντυπωσιακότερα τερέν της μαροκινής ερήμου.
Ο καταξιωμένος πια αγώνας έχει τη φήμη της απόλυτης δοκιμασίας μέσα στο αφιλόξενο τοπίο της ερήμου και είναι ο πιο δημοφιλής στο είδος του. Οι αθλητές πρέπει να αντέξουν όλη την βδομάδα σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50ο C, κουβαλώντας τον εξοπλισμό και το φαγητό που θα χρειαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, δηλαδή έχουν πλήρη αυτονομία. Το βράδυ κοιμούνται σε σκηνές, που αποτελούνται από ένα χαλί και μια τέντα, σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. Η διοργάνωση παρέχει μόνο νερό σε συγκεκριμένες ποσότητες. Θα πρέπει να διασχίσουν αμέτρητους αμμόλοφους, όπου κάθε προσπάθεια για τρέξιμο είναι μάταιη.
Ανάμεσα στους 1.200 αθλητές που προετοιμάζονται γι’ αυτό τον αγώνα-«μύθο» τον Απρίλιο του 2018, είναι και δυο «Καλαματιανοί»! Ο 39χρονος Βασίλης Κουμανάκος, που γεννήθηκε και ζει στην Καλαμάτα και ο 69χρονος Άγγλος... «από την Καλαμάτα», Μαρκ Τοντ, που κατοικεί στην πόλη μας απ’ το 1988.
Λίγους μόλις μήνες πριν από τη μεγάλη «πρόκληση» και καθώς η προετοιμασία τους ολοκληρώνεται, το «Θάρρος» συνάντησε τους δυο υπερ-αθλητές, οι οποίοι μας μίλησαν για την «τυχαία» τους συνάντηση, τον κοινό τους στόχο στην έρημο, τη σκληρή προετοιμασία, αλλά και τους φόβους που εμπεριέχει ένα τέτοιο εγχείρημα…
Marathon-des-sables.jpg
 Η τυχαία» συνάντηση τρέχοντας από την Καλαμάτα στην Καρδαμύλη…
Ξεκινώντας την πολύμηνη και απαιτητική προετοιμασία γι’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση και από διαφορετικές «αφετηρίες» και ξεχωριστούς στόχους, τόσο ο Μαρκ όσο και ο Βασίλης θεωρούσαν ότι ένας ακόμα καλός λόγος για τη συμμετοχή τους σ’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση είναι ότι θα αποτελούσαν το «μοναδικό» αθλητή από την Καλαμάτα που θα έπαιρνε μέρος σ’ ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός…
Τα σχέδιά τους «χάλασε» ένας κοινός τους γνωστός… Σε ένα ραντεβού για «δείπνο» στη Μεσσηνιακή Μάνη το καλοκαίρι που μας πέρασε, η σύζυγος του Μαρκ έφθασε χωρίς το σύντροφό της στο σπίτι των οικογενειακών φίλων, εξηγώντας ότι ο Μαρκ θα έρθει τρέχοντας από την Καλαμάτα λόγω του ότι προετοιμάζεται για τον “Marathon de Sables”.
Ο οικογενειακός φίλος τότε του είπε ότι έχει ακόμα ένα γνωστό που κάνει την ίδια προπόνηση, προετοιμαζόμενος για την ίδια «πρόκληση»… Μέσω αυτού έγινε η γνωριμία του Βασίλη με τον Μαρκ, που από τότε κάνουν παρέα την αγαπημένη τους διαδρομή «Καλαμάτα – Καρδαμύλη» και πολλά ακόμα… σ’ ένα πλαίσιο σκληρής προετοιμασίας που θα τους επιτρέψει να αντεπεξέλθουν στον πιο απαιτητικό αγώνα δρόμου στον κόσμο…
Κάθε φορά που ο Βασίλης φθάνει αργοπορημένος στο «ραντεβού» τους, «κρατώντας» τις ελληνικές συνήθειες, ο Μαρκ τον υποδέχεται με το “Welcome my greek friend”. Ύστερα ξεκινούν την προπόνηση «φορτωμένοι» με τα σακίδιά τους (όπως στον αγώνα), «τραβώντας» τα βλέμματα των περαστικών στους δρόμους της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας…
 Η απόφαση για τη μεγάλη «πρόκληση»
Ο κοινός στόχος, που δεν είναι άλλος απ’ τον τερματισμό στον υπερ-μαραθώνιο των 6 ημερών στην έρημο, ξεκινά από διαφορετικές μεν «αφετηρίες», αλλά η αγάπη τους για το τρέξιμο ξεκίνησε από τον ίδιο σκοπό… Να χάσουν κιλά…
 
Η αναζήτηση του εαυτού του λίγο πριν από τη σύνταξη έστειλε τον Μαρκ στον “Marathon de Sables”
26972635_1771704549805771_43808423_o.jpg
Ο Μαρκ ζει και εργάζεται εκτός Βρετανίας για πολλά χρόνια. Στην Καλαμάτα δε, κατοικεί από το 1988, όταν και αγόρασε σπίτι στην περιοχή της Βέργας. Ευρισκόμενος πριν από περίπου 16-17 χρόνια στη Μοζαμβίκη, σε μια συζήτηση με φίλους στην παραλία κάποιος σχολίασε ότι «πάχυνε». Αυτό ήταν το «καμπανάκι» για τον ίδιο… Ταξιδεύοντας συχνά και αλλάζοντας μέρη, η πιο καλή γυμναστική που θα μπορούσε να κάνει ήταν το τρέξιμο, το οποίο και ξεκίνησε δειλά δειλά…
Λίγο καιρό αργότερα αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο «Μαραθώνιο» του Λιβάνου, όπου βρισκόταν εκείνη την περίοδο… Η ανακοίνωση των διοργανωτών ότι τα πήγε περίφημα στο ηλικιακό του «γκρουπ», που εκείνα τα χρόνια ήταν 50-60, τον γέμισε με αυτοπεποίθηση.
Λίγα χρόνια αργότερα έτρεξε και τον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας…
Δύο χρόνια πριν, ευρισκόμενος για τα Χριστούγεννα στην Αγγλία, ο ανηψιός του, του ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να τρέξει έναν «κανονικό» Μαραθώνιο. Όταν τον ρώτησε τι εννοεί, του απάντησε για το Μαραθώνιο στην έρημο, απόστασης 260 χλμ., που διαρκεί 6 ημέρες! Η αδελφή του δε, για «αστείο» του χάρισε ως δώρο Χριστουγέννων ένα βιβλίο με τους πιο δύσκολους μαραθωνίους στον κόσμο… Από τότε «καρφώθηκε» η ιδέα στον Μαρκ να δοκιμάσει τις δυνάμεις του…
Μεταφέροντάς του τις εμπειρίες από την περυσινή του συμμετοχή ο κατά 40 χρόνια νεότερος ανηψιός του, ο Μαρκ έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο την προετοιμασία του. Ο λόγος, όπως μας εξηγεί, που αποφάσισε να πάρει μέρος σ’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση είναι ότι σύντομα, έπειτα από πολλά χρόνια εργασίας και ταξιδιών ανά τον κόσμο, ετοιμάζεται να πάρει σύνταξη και επιζητά να «τεστάρει» τον εαυτό του, καθώς τον εξιτάρει και η ψυχολογική προετοιμασία που χρειάζεται ένα τέτοιο εγχείρημα…
Φυσικά, ήθελε να είναι και ο «μοναδικός» Καλαματιανός που θα έπαιρνε μέρος… Ο Βασίλης μπορεί να του πήρε τη μισή «δόξα», αλλά τουλάχιστον βρήκε έναν καλό φίλο για να προετοιμαστούν παρέα.
Ρωτώντας τον ποιος είναι ο μεγαλύτερός του φόβος, μας απαντά «να μη χαθεί στην έρημο»… Δεν τον φοβίζει οτιδήποτε άλλο παρά μόνο αυτό, έχοντας ακούσει και την περιπέτεια ενός Ιταλού αθλητή που χάθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα…
Αξίζει να σημειωθεί πως η διοργάνωση μετρά τρεις απώλειες αθλητών μέχρι σήμερα…
 Ο Βασίλης σηκώθηκε από τον καναπέ 140 κιλά πριν από 3 χρόνια
26937620_1771704539805772_2078627343_o.jpg
 Ο λόγος που ο Βασίλης ξεκίνησε το τρέξιμο είναι πάνω- κάτω κοινός με αυτόν του Μαρκ… Με τη διαφορά ότι ο Βασίλης άρχισε να αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας λόγω των κιλών του. Τότε, αποφάσισε να επισκεφτεί μια επαγγελματία διατροφολόγο, η οποία του άλλαξε τη ζωή, όπως υποστηρίζει… Τον έμαθε ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά το κυριότερο να αγαπήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Σηκώθηκε από τον «καναπέ» 140 κιλά πριν από 3 χρόνια και από τότε δεν ξανακάθισε…
Απ’ όλους τους τρόπους εκγύμνασης που τον συμβούλευσε η διατροφολόγος του, αγάπησε το τρέξιμο, γιατί του προσφέρει «επαφή» με τη φύση. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι η Καλαμάτα προσφέρεται για τρέξιμο και διαθέτει ένα υπέροχο κίνημα «δρομέων», που στηρίζεται και από τον ΣΔΥΜ, οι άνθρωποι του οποίου προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους σε κάθε ενδιαφερόμενο. Χάνοντας σε 6 μήνες τα πρώτα 25 κιλά πήρε μέρος και στον πρώτο του αγώνα 10 χλμ., ενώ ακολούθησαν άλλα 25 κιλά τον επόμενο χρόνο, τα οποία «συνοδεύτηκαν» και από τη συμμετοχή σε 4 μαραθωνίους και 4 δρόμους υπεραποστάσεων…
Σ’ αυτή τη διαδρομή γνώρισε και τον πρωταθλητή στο Τρίαθλο, Δημήτρη Κασίμη, που του εξιστόρησε την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στον πιο «σκληρό» μαραθώνιο στον κόσμο, τον “Marathon De Sables”… Η «πρόκληση» για τη συμμετοχή σ’ έναν αγώνα στο εξωτερικό αλλά και τι …αγώνα, «καρφώθηκε» για τα καλά στο μυαλό του Βασίλη…
Ο Δημήτρης Κασίμης τον απέτρεψε δύο φορές στη σκέψη του, όταν όμως κατάλαβε το «πάθος» του, αποφάσισε να τον βοηθήσει να πετύχει το σκοπό του. «Το τρέξιμο και η επίτευξη στόχων που μερικά χρόνια δε θα τους έλεγα ούτε για αστείο, δίνουν ένα υπέροχο παράδειγμα στα παιδιά μου και τους γύρω μου» υπογραμμίζει ο Βασίλης στηρίζοντας την απόφασή του να πάρει μέρος σ’ αυτό το πρωτοφανές για τα μέχρι τώρα δεδομένα του εγχείρημα. Η χαρά του δε ήταν μεγάλη όταν βρήκε και ένα «συναθλητή», αλλά κυρίως έναν καλό φίλο σ’ αυτή τη δύσκολη «πορεία» μέχρι τον τελικό στόχο, που ξεκινά ανήμερα το Πάσχα στο μακρινό Μαρόκο.
Εν αντιθέσει με τον Μαρκ, ο Βασίλης δε φοβάται ότι θα χαθεί στην έρημο… Ο μεγαλύτερός του «εφιάλτης» είναι να μην υπολογίσει καλά τα «ενεργειακά» αποθέματα που θα πρέπει να έχει μαζί του και φθάσει στο σημείο να τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του… Άλλωστε, δεν είναι εύκολο για κάποιον να συμμετάσχει κάθε χρόνο σ’ έναν τέτοιο αγώνα, λόγω και του υψηλού κόστους, αλλά και της ιδιαίτερα απαιτητικής και χρονοβόρας σκληρής προετοιμασίας.
  Η Καλαμάτα ιδανική για την προετοιμασία
IMG_4703.JPG
 Όπως είναι φυσικό, η προετοιμασία για το Μαραθώνιο στην έρημο της Σαχάρα τον Απρίλιο του 2018 έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν… Τη μέρα που συναντήσαμε τον Μαρκ παρέα με το Βασίλη στο καφέ «Deli» που διατηρεί ο δεύτερος στο κέντρο της Καλαμάτας, ο πρώτος μόλις είχε επιστρέψει από ένα εβδομαδιαίο προπονητικό καμπ από τα «Κανάρια» νησιά της Ισπανίας.
Εκεί, ακολουθώντας το τρίπτυχο «Eat – Sleep – Run - Repeat», έμαθε «μυστικά» και «τεχνικές» γι’ αυτό το πολύ μεγάλο εγχείρημα από τους καλύτερους αθλητές του συγκεκριμένου αγώνα. Γνώσεις που μετέφερε και στο Βασίλη. Παράλληλα, οι δύο υπερ-μαραθωνοδρόμοι τονίζουν ότι η Καλαμάτα αποτελεί ιδανικό μέρος για προετοιμασία αυτού του αγώνα… Έχει αμμώδεις αλλά και με βότσαλο παραλίες, έχει βουνό, ενώ και το καλοκαίρι με τους καύσωνες βοήθησε για προετοιμασία στις συνθήκες που αναμένεται να συναντήσουν τις ημέρες του αγώνα.
Ο Μαρκ ξεκίνησε την προετοιμασία του ένα χρόνο πριν, ενώ θεωρεί τυχερό τον εαυτό του που βρίσκεται στην Καλαμάτα, καθώς εκτός της γεωγραφικής τοποθεσίας που «προσφέρεται» για προπόνηση στις αποστάσεις, η διατροφή και η ποιότητα των προϊόντων βοηθούν για να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση.
Επίσης, δίνει έμφαση στην ψυχολογική προετοιμασία γι’ αυτό τον αγώνα, αλλά και στις συνθήκες υπό τις οποίες θα τρέχουν κάτω από καύσωνα το πρωί, ενώ θα κοιμούνται σε σκηνές. Πάντως, σχολιάζει ότι η προετοιμασία εξαρτάται και από τους στόχους που έχει κάποιος για τον αγώνα… αν θέλει να διακριθεί ή να τερματίσει… Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ότι δε θέλει να «τερματίσει» μαζί με τις καμήλες (αποτελούν τη «σκούπα» του Μαραθωνίου).
Ο Βασίλης από την πλευρά του ακολουθεί ένα πρόγραμμα εκγύμνασης 72 εβδομάδων με τη βοήθεια του προπονητή του. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη διατροφολόγο του, εξομοιώνει τον εαυτό του στις διατροφικές συνθήκες που θα έχει το 6ήμερο του μαραθωνίου. Προσθέτει δε, ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα θα κουβαλούν τα πράγματά τους και την τροφή που θα χρειάζονται για αυτές τις ημέρες, συν το νερό τους. Συνολικά θα έχουν πάνω τους 6-10 κιλά επιπλέον… Πάντως, πιστεύει ότι η προπόνηση αποτελεί το 50% της προετοιμασίας και το άλλο 50% έχει να κάνει με την κατάλληλη οργάνωση, πάνω στην οποία τους βοήθησε σημαντικά ο ανηψιός του Μαρκ, που συμμετείχε στον περυσινό υπερμαραθώνιο.
  Προβάλλοντας το έργο του «Χαμόγελου του παιδιού» και τους «Δότες του Μυελού των Οστών»

IMG_4692.JPG
Η τελευταία ημέρα του “Marathon De Sables” ονομάζεται και “Charity race”, δηλαδή αγώνας φιλανθρωπίας. Οι αθλητές δε χρονομετρούνται, ωστόσο πρέπει να τερματίσουν για τις ανάγκες του αγώνα. Ο Βασίλης και ο Μαρκ, στο πλαίσιο αυτού του φιλανθρωπικού αγώνα, ήρθαν σε επαφή με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και θα φορούν το διεθνές σήμα της φιλανθρωπικής οργάνωσης, προβάλλοντας παράλληλα το σπουδαίο έργο που επιτελεί στην ελληνική κοινωνία.
Εκτός του «Χαμόγελου του παιδιού», οι «Καλαματιανοί» αθλητές θα προβάλουν και το Σύλλογο Δοτών Μυελού του Οστών στην Καλαμάτα, ύστερα από επικοινωνία που είχαν με τον ιατρό Ιωάννη Αδαμόπουλο, διευθυντή του Αιματολογικού στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

IMG_4693.JPG

Τα σχέδια για το μέλλον…
IMG_4700.JPG
Αυτό που προέχει και για τους δύο αθλητές είναι να τερματίσουν υγιείς… Ο Βασίλης τονίζει ότι αυτό είναι το βασικό του μέλημα, όπως επίσης ελπίζει να τα δώσει όλα στον αγώνα, καθώς δεν έχει κανείς τη δυνατότητα να παίρνει μέρος κάθε μέρα σε μια τέτοια διοργάνωση… Για το μέλλον, όταν με το καλό επιστρέψει και έχουν πάει όλα καλά, τους επόμενους 3 μήνες θα έχει τη δυνατότητα «εκ του προγράμματος» να ξεκουραστεί και να διηγείται σε φίλους και γνωστούς την εμπειρία του.
Ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά, πάντως, ότι θα ξαναέμπαινε σε μια διαδικασία προετοιμασίας και συμμετοχής στον “Marathon De Sables” μόνο και μόνο αν του το ζητούσαν στο μέλλον τα παιδιά του να τρέξουν μαζί. Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια ο Βασίλης  Κουμανάκος νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους: Δημήτρη Κασίμη, προπονητή του, Το «Κέντρο Μεταβολισμού» και την Αριστέα Γαζούλη και το συνεργάτη της Γιάννη Πετρακόπουλο για τη διατροφή του, τον Κώστα Βλαχονικολό και το κατάστημα  "COSMOS #KALAMATA" για τον ρουχισμό του, τον Γιάννη Αβραμέα και το κατάστημα  "2407 Mountain Activities" για τον εξοπλισμό, το Γυμναστήριο "εν δράσει" και τον Γιώργο Διαμαντόπουλο, τον Χρήστο Βασιλείου, "X-treme stores Καλαμάτα" για τις προμήθειες και τις τροφές και, τέλος, τον Γιώργο Χιουρέα και το "aquarella Καρδαμύλη”".
Με τη σειρά του, ο Μαρκ μετά τον αγώνα, και αφού θα έχει «τεστάρει» τον εαυτό του, ετοιμάζεται για τη «μετάβαση» που θα επιφέρει στη ζωή του η συνταξιοδότηση… Επιθυμία του είναι λιγότερα ταξίδια, καθώς λόγω δουλειάς ταξίδεψε αρκετά, αλλά και να μάθει καλά τα ελληνικά.
Τόσο ο Βασίλης όσο και ο Μαρκ υπογραμμίζουν ότι όταν τελειώνεις το “Marathon De Sables” είσαι «διαφορετικός» από τη μέρα που ξεκίνησες… και ανυπομονούν να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία…
Από την πλευρά μας, τους ευχόμαστε καλή επιτυχία, θα τους «παρακολουθούμε» στη διάρκεια του υπερμαραθωνίου και τους ευχόμαστε να γυρίσουν «πιο δυνατοί» απ’ αυτό το «Μαραθώνιο ζωής», εκπληρώνοντας κάθε επιθυμία τους. Του Κώστα Γαζούλη
 
***  Μαραθόλακκα: Το «περιβαλλοντικό έγκλημα» της Καλαμάτας (βίντεο) 
Με την «επικίνδυνη καραμέλα», ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πλην του «να πνιγεί» η Καλαμάτα στα σκουπίδια, καταδικάζει χρόνια τώρα ο Δήμος Καλαμάτας ένα σημαντικό τμήμα του Ταϋγέτου στην περιοχή της Μαραθόλακκας. Ακόμα και η λέξη «περιβαλλοντικό έγκλημα» φαντάζει μικρή μπροστά σε αυτό που αντικρίζει και διαπιστώνει όποιος επισκεφθεί –ίσως και - τη χειρότερη χωματερή της Πελοποννήσου.
Ο… σχεδιασμός λέει ότι από τη Δευτέρα 5 του μήνα θα αρχίσει η προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών που βρίσκονται στη Μαραθόλακκα από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, με την οποία ο Δήμος Καλαμάτας έχει υπογράψει σύμβαση. Όμως, ο όρος που είχε θέσει η εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα για απομάκρυνση των 10.000 δεμάτων, μέχρι και χθες δεν είχε ικανοποιηθεί. Αντίθετα, μεταφέρθηκαν κάποια στιγμή ορισμένα δέματα σε διπλανή έκταση που μίσθωσε ο Δήμος για το λόγο αυτό και η οποία δεν έχει την απαιτούμενη άδεια, ενώ χθες στο χώρο που άδειασε… ξεφόρτωσαν απορριμματοφόρα.
  Ανάγκη έρευνας
Τα σκουπίδια στην περιοχή, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, είναι σαν να… ξεφυτρώνουν από παντού, ενώ ρυάκια με δύσοσμα στραγγίδια από τα σκουπίδια δημιουργούν τις δικές τους κοίτες και καταλήγουν στο φαράγγι! Πιθανότατα δε θα θέλαμε ποτέ να μάθουμε τα αποτελέσματα μιας μελέτης επιστημόνων για το ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της χρόνιας κατάστασης στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα…
Δεν είναι η πρώτη φορά που θίγεται το θέμα, όμως φαίνεται πως κανείς δε συγκινείται, ή δεν «πρέπει» να συγκινηθεί, μπροστά στο επιχείρημα «θα βρωμίσει η πόλη». Η αλήθεια είναι ότι αν αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες, για περιβάλλον και υγεία, ακόμα και η εισαγγελέας τολμούσαν να επισκεφτούν την περιοχή, θα έβρισκαν αντικείμενο εργασίας για πάρα πολύ καιρό.
Το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι στη χωματερή διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, για τους ανύπαρκτους κανόνες υγιεινής και, φυσικά, γιατί παραμένουν απλήρωτοι.
Μάλιστα, κατά περίεργο τρόπο δύο προσπάθειές τους να καταγγείλουν το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αστυνομία και τις συνθήκες εργασίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχουν πέσει στο κενό, μην μπορώντας να εξηγήσουν και οι ίδιοι γιατί συμβαίνει αυτό. Πάντως, μερίδα των εργαζομένων έχει αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο και από Δευτέρα αναμένονται εξελίξεις επί των θεμάτων αυτών. Της Βίκυς Βετουλάκη 
Video:Μαραθόλακκα: Το «περιβαλλοντικό έγκλημα» της Καλαμάτας ,   https://youtu.be/7BcGnu6v6ic .-

***  Ανάπλαση πεζοδρομίων στο Δήμο Οιχαλίας, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ 
Προγραμματική σύμβαση θα συνάψει ο Δήμος Οιχαλίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Αναπλάσεις οδών από κόμβο της 7ης Ε.Ο. (Κέντρο Υγείας Μελιγαλά) προς Πλ. Αγ. Ιωάννου έως Είσοδο Βιομηχανικής Ζώνης (Α’ Φάση)», προϋπολογισμού 1.503.400,96 ευρώ.
Ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας έχει ληφθεί η απόφαση υπογραφής της σύμβασης, ενώ το έργο είναι ενταγμένο στη ΣΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  Πεζοδρόμια
Το έργο αφορά στην ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή στα πεζοδρόμια εκατέρωθεν του ασφαλτοτάπητα από τον κόμβο της 7ης Ε.Ο. (από το κέντρο υγείας Μελιγαλά) προς πλ. Αγ. Ιωάννου έως τη συμβολή της οδού Μπούτου με την 7η Ε.Ο. (ταβέρνα Κυρκιλή) στο Δήμο Οιχαλίας.
Σκοπός είναι έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης να δοθεί στους πολίτες για ολοκληρωμένη χρήση ένας χώρος καλαίσθητος και λειτουργικός.
  Εργασίες
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου είναι:
-Αντικατάσταση ολόκληρου του υπάρχοντος δικτύου ηλεκτροφωτισμού
-Φύτευση/άρδευση στα σημεία των υπό κατασκευή πεζοδρομίων που έχουν επαρκές πλάτος
-Κατασκευή νέων κρασπεδόρειθρων και επανακατασκευή των πεζοδρομίων σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης.
Η υλοποίηση της σύμβασης θα ξεκινήσει με την υπογραφή της απ’ όλα τα μέρη που συμμετέχουν και θα διαρκέσει μέχρι και την ολοκλήρωση και αποπληρωμή του έργου. Η δε διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης ανάθεσης με τον ανάδοχο του έργου.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Φιλιατρινό Καρναβάλι: Κάλεσμα συμμετοχής από την Οργανωτική Επιτροπή 
Η προετοιμασία για το Φιλιατρινό Καρναβάλι έχει αρχίσει και η Οργανωτική Επιτροπή και οι τοπικοί σύλλογοι έχουν συναντηθεί για την προετοιμασία και το συντονισμό του. Η δε μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών θα γίνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 18 Φεβρουαρίου, στις 3.00 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με καρναβαλιστές από τα Φιλιατρά και τις γειτονικές πόλεις.
Το φετινό καρναβάλι συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Τριφυλίας, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δ. Τριφυλίας και την Καρναβαλική Επιτροπή.
Μάλιστα, οι οργανωτές απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους Τριφύλιους, όχι μόνο να παρακολουθήσουν την καρναβαλική παρέλαση, αλλά να μεταμφιεστούν και να συμμετέχουν σ’ αυτήν. Στις τρεις καλύτερες συμμετοχές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα δοθούν χρηματικά βραβεία. Επίσης, σε κάθε ομάδα δεκαπέντε ατόμων και πάνω που θα λάβει μέρος, η Καρναβαλική Επιτροπή θα δώσει εκατό ευρώ για να αντιμετωπίσει μέρος των εξόδων της συμμετοχής.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών. Πληροφορίες μπορείτε να παίρνετε από τον κύριο Χαράλαμπο Καναλουπίτη (τηλέφωνο 6945414223) και την κυρία Παντελάκη Βιβή (τηλέφωνο 6972297936). Μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα του ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ από το facebook στη διεύθυνση https://www.facebook.com/profile.php?id=100011435706656.

*** Αθλητική ενημέρωση :


*** Για την Super League  για την 20η αγωνιστική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 03 Φεβρουαρίου  2018 :
~ ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης- ΞΑΝΘΗ  1-1 (1-1) .-^
Τα  γκολ : 29΄ Τσιλιανίδης , 30΄ Κάστρο .-
Κάρτες : Σελίν , Λισγάρας , Μουνάφο , Σύλλα , Σένο , Ροντρίγκες , Ιγκλέσιας ,
ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  0-0  .-^
Τα γκολ : -
Κάρτες : Φασιόν , Σαραμάντας , Γκόλιας , Σαββίδης , Λεοζίνιο , Σπιρίντοβιτς , Γουάλλας .-
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 0-0 , (0-0) .- ^
Τα γκολ :
Κάρτες : Ντιάζ  , Κουρμπέλης ,
Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 :
~ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης

~ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ -ΑΟΚ  ΚΕΡΚΥΡΑ

~ ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών

~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΑΕΚ Αθηνών

Δευτέρα 05 -02-2018 :
~  ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης

*** Για την  U20 στην   Super League  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Τρίτη  30-01-2018 : ΞΑΝΘΗ -ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 1-0 .- ^
Σάββατο 03-02-2018 : για την 20η αγωνιστική ,
~ ΛΑΡΙΣΑ -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
~ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟΚ  Θεσ0-5 .- ^
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  1-0 .- ^
Κυριακή 04-02-2018 :
~ ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης-ΞΑΝΘΗ
~ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Χανίων - ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς-ΑΕΚ Αθηνών
~ ΛΑΜΙΑ 1964 -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Αθηνών

*** Για την Β΄ Εθνική  Football League  15η  αγωνιστική :
 Σάββατο 03-02-2018 :
~ ΒΕΡΟΙΑ - ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ  0-2  .-^
Κυριακή  04 -02-2018 :
~ ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισας - Απόλλων Πόντου
~ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - Αναγεννηση  Καρδίτσας
~ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - Πανσερραϊκός
~ Αχαρναϊκός - ΟΦΗ  0-3  α.α. .- ^
~ Άρις Θεσσαλονίκης - ΑΕ. ΣΠΑΡΤΗΣ
~ ΑΕ. Καραϊσκάκης-Παναιγιάλειος
~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ - Αιγινιακός
~ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ- ΤΡΙΚΑΛΑ 1963

***  Για την 11η αγωνιστική στο ελληνικό ποδόσφαιρο Γυναικών Super League :
Κυριακή 04-02-2018 :
~ Φαίδων Άργους - ΟΦΗ
~ Αμαζώνες  Δράμας - ΑΕ. Λάρισας
~ Άρις Θεσσαλ. - Ατρόμητος Αθηνών
~ Τρίκαλα 2011 - Ελπίδες Καρδίτσας 94
~ Βόλος 2004 - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
~ Μεσσολόγγι - Οδυσσέας Γλυφάδας

*** Για την Γ΄ Εθνική  3rd στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο  03-02-2018 :
 Για τον  6ο Όμιλο : Εθνικός Πειραιώς-Προοδευτική 1-0 .- ^
Για τον 7ο Όμιλο : Ερμής Κιβερίου-ΑΕ. Ερμιωνίδα   1-1 .- ^
Κυριακή 04-02-2018 :
Πανθηραϊκός-Αήτιττος Σπάτων
Για τον 3ο  Όμιλο, 18η αγων. : Πανλευκάδιος-ΑΕ Λεφκίμης
Για τον 6ο  Όμιλο ,14η αγων. :Διαγόρας -Πέλοπας Κιάτου
Στον 1ο  Όμιλο , για την 15η  αγωνιστική :
~ Αετός Ορφανού - Άρις Αβάτου
~ ΑΕ Διδιμοτοίχου - Α.Ο. Καβάλας
~ Ορφέας Πούμα Ξάνθης - Μ. Αλέξανδρος Καρπερής
~ Μ. Αλέξανδρος Ξηροποτάμου -Νέστος Χρισούπολης
~ ΑΣ Ελπίς Σκουτάρεως- Δόξα Ν. Σιδιροκάστρου
Στον 2ο  Όμιλο , για την 22η αγωνιστική :
~ ΑΕ. Καρδίτσας - Μέγας Αλέξανδρος Τρίκαλα
~  ΑΕ. Αλεξανδρίας -Πιερικός
~  ΑΟ Καρδιάς -Καμπανιακός
~  Εδεσσαϊκός -Αλμωπός Αριδέας
~  Αγροτικός Αστέρας -Άρις Παλαιοχωρίου
~ Κιλκισιακός - Ηρακλής 1908
~ Μακεδονικός -Νάουσσα 
Για τον 3ο  Όμιλο , 18η αγωνιστική :
~ Αστέρας Παραποτάμου - Τηλικράτης 2014
~Σκουφάς Κομποτίου - Ερμής  Αμυνταίου
~ Εθνικός Φιλιππιάδας - Θεσπρωτός
~ Καστοριά - Δόξα Κρανούλας
~ Μακεδονικός Φούφα -ΑΕΠ Καραγιαννίων
Για την 4ο Όμιλο ,
~ Νίκη Βόλου - Οπούντιος Μαρτίνου
~ ΑΟ. Αχιλλέας Φαρσάλων - Αμβρυσσέας Διστόμου
~ ΑΟ. Θήβας- Βόλος ΝΠΣ
~ ΑΟ. Σελάνων - -Ολυμπιακός Βόλου 1937
~ Αλμυρός - Αστέρας Ιτέας
~ ΑΠΟΚ Βελούχι - Διγενής Νεοχωρίου
Για τον 5ο  Όμιλο , για την 14η αγωνιστική :
 ~ Παλληξουριακός -Αχαϊκή
~  Πανηλιακός -Ζάκυνθος
~ Διαγόρας Βραχέϊκων - Αστέρας Αμαλιάδας
~  Παναρκαδικός -Λεωνίδιον
~  ΠΑΟ Βάρδα -ΠΣ. Καλαμάτας
~ ΑΕ. ΑΣτέρας Βλαχιώτη - Τσικλητήρασ Πύλου
Για τον 6ο Όμιλο :
~ ΑΟ. Ζευγολατιού- Ιάλυσος
~ ΑΟ. Λουτράκι - Ρόδος
~ Ιωνικός Νικαίας - Ένωση Πανασπροπυργιακού Δόξα

Για τον 7ο  Όμιλο  :
~  Θύελλα Ραφήνας - Παναργιακός
~ ΑΟ. Χαλκίς - Τρίγλια Ραφήνας
~ Διαγόρας Αγίας Παρασκευής -Ταμυναϊκός Αλιβερίου

Για τον 8ο  Όμιλο :
~  Άγιος Ιερόθεος - Ηρόδοτος
~ ΟΦ. Ιεράπετρας - Παλαιοχώρα
~ Ατσαλένιος - ΑΕ. Κηφισιάς
~  Ηλισιακός - Ερμής Ζονανίων
~ ΑΕ. Μυλοποτάμου - Φωστήρας

***  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Σάββατο 03-02-2018 :
Α΄  ΤΟΠΙΚΟ 17η  αγωνιστική :
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας-ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης 0-6 .- ^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ  1-2 .- ^
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά  0-2 .- ^
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ -ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών
Α1 ΄ ΤΟΠΙΚΟ  17η αγωνιστική :
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας -ΑΟ. ΦΥΤΕΙΑΣ  2-0 .- ^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. -ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου 2-1 .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ 1ος Όμιλος 15η /16η αγωνιστική :
ΑΕΚ Καλαμάτας-Διαγόρας Κοπανακίου  1-3 .- ^ {29-01-2018}.-
Διαγόρας Καπανακίου -Α.Ο΄Πανευαϊκός   5-1 .- ^ Σάββατο
Ατρόμητος Πλατύ- ΑΕΚ  Καλαμάτας 2-2  .- ^
Α.Ε. Κυπαρισσίας/Ηρακλής-Νέος Άρις  2-0 .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ  2ος Όμιλος  15η και 16η αγωνιστική :
ΝΕΔΟΥΣΑ  Αλαγονίας- Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ  0-0 .- ^ {Δευτ. 29-01-2018} .-
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ -ΑΠΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ  0-1 .- ^
ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ -ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΟΚΟΠΙΟΥ  0-0 .- ^
Γ΄ ΤΟΠΙΚΟ  10η  αγωνιστική :
ΕΘΝΙΚΟΣ Καλαμάτας - ΘΥΕΛΛΑ Παραλίας    (Δευτ . 29/01/2018) .-  

***  Στο μπάσκετ Euroleague  Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018 :
~ ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  82-66, (43-31).- ^
 Τα δεκάλεπτα : 23-19 , 20-1220-22 , 19-13 .-^ 
 ~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΡΕΑΛ Μαδρίτης  93-87 , (54-31) .- ^
 Τα δεκάλεπτα : 33-11, 21-20 , 20-26 , 15-27 .- ^
~ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ  81-83 , (48-42) .- ^
 Τα δεκάλεπτα : 25-13 , 23-27  , 14-22 , 19-19 .- ^
~ ΖΑΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.  99-84 , (53-46) .-^
 Τα δεκάλεπτα : 26-20 , 27-26 , 23-16 , 23-22 .- ^
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. -ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ   95-70 , (45-36) .- ^
 Τα δεκάλεπτα : 34-18 , 11-18 , 26-18 , 24-14 .- ^

Παρασκευή 02 Φεβρουαρίου 2018 :
ΚΙΜΚΙ ΜΟΣΧΑΣ - ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ  68-66 , (31-39) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 9-11 , 22-28 , 18-16 , 19-11 .- ^
ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  95-74 , (42-32).- ^
Τα δεκάλεπτα : 23-17 , 19-15 , 15-23 , 38-19 .- ^
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ -ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 103-84 ,( 53-40).-^
Τα δεκάλεπτα : 27-17 , 26-23 , 22-19 , 28-25 .- ^


     ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε   /21 αγωνιστικές :
Κατάταξη (σε 20 αγώνες)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας     17-4   *
Ολυμπιακός            14-7   *
Φενέρμπαχτσε        14-7   *  
Παναθηναϊκός        13-8   *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 Ρεάλ Μαδρίτης         13-8      *    
Ζαλγκίρις Κάουνας    13-8     * 
Κίμκι                          12-9     *
Μακάμπι Τελ Αβιβ    11-10   *   
-----------------------------
Μπασκόνια                10-11    *
Μάλαγα                      8-13     *
Μπάμπεργκ                8-13     *
Μπαρτσελόνα            7-14      *   
----------------------------
Ερυθρός Αστέρας      8-13   *    
Βαλένθια                    7-14   *
Αρμάνι Μιλάνο          7-14   *   
Αναντολού Εφές        6 -15  * 

***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 ήττα εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  95-74 ήττα  εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ      εντός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-

21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  95-70  νίκη εντός .-
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης     εκτός

***   Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΗ  :
Αγωνιστική ημέρα: 22
08.02. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜπαρτσελόνα
 
08.02. 21:15ΠαναθηναϊκόςΜπασκόνια
 
08.02. 21:30ΒαλένθιαΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
08.02. 21:45ΟυνικάχαΑναντολού Εφές
 
09.02. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπάμπεργκ
 
09.02. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΜιλάνο
 
09.02. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΚίμκι
 
09.02. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΟλυμπιακός

*** Για την Α1 στο Ελληνικό Μπάσκετ :
Σάββατο  03 Φεβρουαρίου 2018 :
~ Γ.Σ. ΛΑΥΡΙΟΥ- ΤΡΙΚΑΚΑΛ  117-87, ( 58-44 ) .-^
Τα δεκάλεπτα : 31-22 , 27-22 , 33-25 , 26-18 .-^
~  Γ. Σ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ  ΦΑΡΟΣ - ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πάτρας  81-89 ,(45-45) .- 
Τα δεκάλεπτα : 25-25 , 20-20 , 19-16 , 17-28 .- ^
~ ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 70-62 , (50-40 ) .-^
Τα δεκάλεπτα :27-19, 23-21 , 11-10 , 9-12 .-
~ ΑΕΚ Αθηνών- ΑΡΙΣ  73-64 , (39-29) .-
Τα δεκάλεπτα :13-18 , 26-11, 14-20 , 20-15 .-^
~ ΚΟΡΟΙΒΟΣ  Αμαλιάδας -ΡΕΘΥΜΝΟ 102-97,( 39- 32 ) .-κ.α. 76-76 .-^
1η  παράταση :86-86 , 2η παράταση : 16-11.-^
Τα δεκάλεπτα : 17-16 , 22-16 , 21-20 , 16-25 , ΟΤ1.10-8 , ΟΤ2  :.-^

 ***  Για την Α2  στο Ελληνικό Μπάσκετ :
Σάββατο 03 02-2018 :
~ ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΧΟΛΑΡΓΟΣ  58-67 .-^
~ ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς  74-87 .-^
~ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΔΟΥΚΑΣ  85-75  .-^
~ ΑΜΥΝΤΑΣ - ΨΥΧΙΚΟ  82-65 .-^
~ ΑΠΟΛΛΩΝ Πάτρας - ΔΟΞΑ Λευκάδας  72-56 .- ^
~ ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ - ΜΑΡΟΥΣΗ  63-73 .- ^
~ Γ.Σ. ΕΡΜΗΣ ΑΓΙΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσσαλονίκης  59-69 .- ^
~ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ -ΑΕ. ΛΑΡΙΣΣΑ  116-76 .- ^

*** Για την Α1  Γυναικών στο Ελληνικό Μπάσκετ :
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ Καλλιθέας  100-37 .- ^

*** Για το Βόλεϊ στην Α1 στην Ελλάδα :
Σάββατο 03-02-2018 :
~  ΧΑΛΚΙΔΑ-ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ 1-3  σετ  .- ^
~ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης- ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς  3-0 σετ .- ^
~ ΦΟΙΝΙΚΣ Σύρου - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  3-0  σετ .- ^
~ ΝΙΚΗ Αιγινίου - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  0-3  σετ .- ^

*** Για το Βόλεϊ γυναικών στην Α1  :
~  Άρης Θεσσαλονίκης - Ηρακλής Κηφισιάς  3-0  σετ .- ^
~ ΑΟ. Θήρας - ΑΟΝ Πανναξιακός      1-3  σετ  .- ^

***  Για το Χάτμπολ στην Α1 στο Ελληνικό πρωτάθλημα :
Σάββατο 03--02-2018 :
ΠΑΣ ΦΟΙΒΟΣ Συκεών - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  17-26 .- ^
ΑΣ.ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης -Ξάνθη  36-25 .- ^
ΑΕΚ Αθηνών - Αεροπόρος Έδασσας  29-17 .- ^
 Φίλιππος Βέροιας - Διομίδης Άργους  22-28 .- ^
ΓΑΣ Καματερού - Σεριφάτο Αίγιο
Πανελλήνιος- ΑΣΕ Δούκας   16-31 .- ^

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 14  Ιανουαρίου  2018 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,.Δευτέρα 15  Ιανουαρίου 2018 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης ,.
 Τρίτη  16  Ιανουαρίου  2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_16.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 17  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-17-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  18 Ιανουαρίου  2018
:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-19-2018.html .-  
~** Βρίσκομαι στην σοβαρή απόφαση σκέψεις τέλη Φεβρουαρίου 2018 να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις σε όλα τα ιστολόγιά μου ?; STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-20-2018.html  .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 23 Ιανουαρίου  2018
   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-23-2018.html  .-
~**  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 24  Ιανουαρίου 2018
 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-24-2018-24-1.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Πέμπτη 25  Ιανουαρίου 2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-25-2018-24-01-2018-140.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-26-2018-26-1.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018
:   http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-27-2018.html .-
~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή 28  Ιανουαρίου 2018
: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-28-2018-2011-2011.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-29-2018-29.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 30  Ιανουαρίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-30-2018-30-1.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27 και 28  Ιανουαρίου 2018 ,Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/27-28-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-31-2018-31-1.html .-  
 
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 

~**

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6008   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3864   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3852  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 744   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  


 

 

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου