Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .....
~ ΠΟΤΕ ΝΑ  ΜΗ ΣΥΜΦΙΛΩΘΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΚΜΗ   !
~ ΚΙ΄ ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ !

~* ΟΜΟΡΦΗ , ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ...ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ -ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΕΣ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ , ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !!
 


~ 18 Δεκεμβρίου
Ιερομαρτύρων Ερμύλου, Μοδέστου αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων (†389) και Φωκά. Μαρτύρων Αλφειού του αναγνώστου, Ευβιότου, Ζακχαίου διακόνου. Κάστορος. Καστούλου του Διαιταρίου, Κλαυδίου, Μαρκελλίνου και Μάρκου, Τραγκυλίνου και Μαρκίας. Νικοστράτου, Ζωής Σεβαστιανού του Συγκλητικού (†287). Σοφίας της θαυματουργού και Τιβουρτίου. Οσίων Φλώρου επισκόπου Αμινσού (1) και Μιχαήλ του συγκέλλου και ομολογητού.
(1)Ο όσιος Φλώρος, έζησε την εποχή που βασίλεψαν οι Ιουστινιανός ο Β`, ο Τιβέριος και ο Μαυρίκιος και επί των πατριαρχίας Ευτυχίου και Ιωάννου του Γ`. Ο πατέρας του ονομαζόταν και αυτός Φλώρος η δε μητέρα του Ευφυΐα. Επειδή ήταν μορφωμένος και κατείχε την Θεολογία διακρίθηκε στην Κωνσταντινούπολη και προσλήφθηκε σαν γραμματέας στο παλάτι. Σύντομα χάρη στις ικανοτήτές του του αναδείχθηκε σε πατρίκιο. Νυμφεύτηκε κόρη σεμνή και πιστή και απέκτησε ένα τέκνο. Όμως είδε να πεθαίνουν και η σύζυγός του και το παιδί του. Γι` αυτό αποφάσισε να αποσυρθεί σε ένα μικρό κτήμα, αφού μοίρασε όλη του την περιουσία πρώτα. Εκεί καθώς μελετούσε τα θρησκευτικά βιβλία και προσευχόταν, αποφάσισε να ενταχθεί στον κλήρο. Διακρίθηκε για την διδακτικότητά του και την αρετή του και έγινε επίσκοπος Αμισού. Παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε βαθιά γεράματα, εν ειρήνη.
~
***  Θεσσαλονίκης Ανθιμος: «Η Κυριακή είναι ημέρα του Κυρίου» (ΒΙΝΤΕΟ)
~ Την αντίθεσή του στην εργασία κατά την Κυριακή, με αφορμή και το γεγονός πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις τελευταίες Κυριακές του έτους, εξέφρασε ο .
*  Κατά το κήρυγμα από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο θέμα και ζήτησε να επανέλθει η αργία όπως ήταν και πριν από μερικά χρόνια.
Μεταξύ άλλων είπε: «Γιατί θέλετε να χαλάσουμε την Κυριακή; Γιατί από ημέρα αργίας, αναπαύσεως και Θείας Λειτουργίας γίνεται εργάσιμη; Υπάρχει διχόνοια, γιατί πολλοί είναι αυτοί που δεν επιθυμούν την εργασία την Κυριακή. Τόσα χρόνια δεν ήταν καλά; Εμείς που έχουμε μια ηλικία, ζήσαμε με αυτή την πράξη, η Κυριακή είναι αργία. Και σημαίνει ημέρα του Κυρίου. Γιατί θέλετε να μην είναι ημέρα του Κυρίου; Τίνος θα είναι; Αυτών των οποίων θέλουν να κερδίσουν και αυτή την ημέρα; Για διάφορους λόγους είναι λάθος. Η Κυριακή είναι η πρώτη μέρα της εβδομάδας και η Δευτέρα η δεύτερη».
~  Ο Μητροπολίτης Ανθιμος, τέλος, μετέφερε και μια επικοινωνία που είχε με έναν επιστήμονα αναφορικά την ανακάλυψη της NASA για ένα ηλιακό σύστημα που μοιάζει με αυτό τη Γης και είπε: «Ενας επιστήμονας Χριστιανός επικοινώνησε μαζί μου και μου ζήτησε να μεταφέρω ότι δεν υπάρχει άλλος πλανήτης στον ουράνιο κόσμο σαν τον πλανήτη Γη. Τον ρώτησα που το στηρίζει αυτό, και μου είπε πως κανένας επιστήμονας δε δέχεται κάτι τέτοιο. Ηταν κατηγορηματικός. Πλανήτης σαν τη Γη δεν υπάρχει». Παράλληλα, τόνισε πως σύντομα θα επανέλθει στο ζήτημα με περισσότερες πληροφορίες.
Παρακολουθήστε τη Θεία Λειτουργία και το κήρυγμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης…
Βίντεο : Απευθείας Μετάδοση - Κυριακή 17-12-2017 από την αγία Σοφία Θεσ/νίκης , https://youtu.be/dezu5a96w1M  .-
~
~** Μοντέλο απαρνήθηκε την κοσμική ζωή και έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

~ Αγιορείτικα νέα: Ο Lasha Bordzikuli γεννήθηκε στην Γεωργία και πριν ήταν πολύ γνωστό μοντέλο στην χώρα του συμμετέχοντας και σε διαγωνισμούς ομορφιάς.Έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους το 2012 ενώ έπειτα έζησε στον Καναδά και στις Η.Π.Α. Το μοναχικό του όνομα είναι Διονύσιος.



 ~
~** Νίκος Αναδιώτης στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Ο Άγιος Παΐσιος ήταν ο πρώτος καθοδηγητής μου»
~ Ο  στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Πολλοί, όταν ακούν το όνομα του Νίκου Αναδιώτη σκέφτονται έναν όμορφο άνδρα, ο οποίος εντυπωσιάζει με την παρουσία του και την εμφάνισή του, και καταφέρνει να ξεχωρίσει σε διάφορους “κοσμικούς” χώρους όπως το μόντελινγκ και η ηθοποιία.
* Αν όμως κάποιος τον γνωρίσει λίγο καλύτερα, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με βαθύ θρησκευτικό υπόβαθρο, καλλιεργημένο, και με δομημένη άποψη για τα θέματα που άπτονται του χριστιανισμού, της ορθοδοξίας και της πνευματικής ζωής.
Το vimaorthodoxias.gr είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τον Νίκο Αναδιώτη για τη σχέση του με το Άγιο Όρος, τον Γέροντα Παϊσιο, τον πόλεμο που δέχεται η ορθοδοξία αλλά και τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.
Ξέρω ότι επισκέπτεστε συχνά το Άγιο Όρος. Μάλιστα είχατε δηλώσει παλαιότερα ότι παραδοθήκατε στον πνευματικό σας. Το θεωρείτε ένα είδος βοήθειας;
Με έχει βοηθήσει και συνεχίζει να με βοηθάει γι’ αυτό και το επισκέπτομαι. Από το 2009 που πραγματοποίησα την πρώτη μου επίσκεψη προσπαθώ μία φορά τον χρόνο να πηγαίνω και να αντλώ δύναμη.
Είστε μοντέλο, ηθοποιός, γενικά κινείστε σε χώρους με πολλούς πειρασμούς. Πιστεύετε ότι αυτή η σχέση σας με Τον Θεό σας έχει βοηθήσει να βρείτε κάποιες ισορροπίες εσωτερικά;
Μόνο με αυτόν τον τρόπο, με τη βοήθεια του Θεού, μπορείς να έχεις ισορροπία γενικά στη ζωή σου. Κάποιοι θεωρούν ότι ο χώρος μας έχει περισσότερους πειρασμούς από κάποιους άλλους, ίσως και να συμβαίνει αυτό, δεν μπορώ να γνωρίζω τι ισχύει αλλού. Προσωπικά όμως με βοηθάει να έχω τις ισορροπίες μου.
~ Οφείλω να πω ότι για εμένα, επί της ουσίας, ο Άγιος Παϊσιος ήταν ο πρώτος μου πνευματικός καθοδηγητής, αφού τα βιβλία του ήταν τα πρώτα που μελέτησα και με βοήθησαν στην είσοδο αυτού που ονομάζουμε πνευματική ζωή. Έτσι, κατά τη διάρκεια της επιστροφής μου από το Άγιο Όρος, περάσαμε από το μοναστήρι στο οποίο αναπαύεται ο Άγιος και προσκυνήσαμε.
Ζούμε σε μια εποχή που πολλοί προσπαθούν να πολεμήσουν τη θρησκεία, να την βγάλουν από την καθημερινότητα του Έλληνα. Έχετε δύο παιδιά. Όταν θα έρθει η ώρα να πάνε σχολείο θεωρείτε ότι θα πρέπει να διδαχθούν τις αρχές του χριστιανισμού;
Θεωρώ ότι η ορθοδοξία δεχόταν επίθεση διαχρονικά και όχι μόνο στις μέρες μας. Μάλιστα, μεγαλύτερο κακό πιστεύω ότι έχει υποστεί από τις διάφορες αιρέσεις του Χριστιανισμού και όχι από άλλες θρησκείες. Χαρακτηριστικό είναι το μένος με το οποίο αντιμετωπίστηκε το Βυζάντιο από την καθολική εκκλησία. Από εκεί και πέρα, είμαι αντίθετος με τα όσα συμβαίνουν σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών, ούτε θλίβομαι όμως, ούτε πτοούμαι. Εγώ και η γυναίκα μου, ως πιστοί χριστιανοί, οφείλουμε να δείξουμε στα παιδιά μας τον δρόμο του χριστιανισμού και μακάρι τα ίδια, μεγαλώνοντας, να επιλέξουν να τον ακολουθήσουν.


*** Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της Μεσσήνης 
 
  
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία της Μεσσήνης όπου φωταγωγήθηκε το δέντρο της πόλης.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε διάφορα εργαστήρια για τα παιδιά, δωρεάν μαλλί της γριάς και σοκολάτα, ζογκλέρ, ενώ αρκετοί σύλλογοι της πόλης χόρεψαν στη σκηνή που είχε στηθεί.
Παιδιά από όλα τα Δημοτικά της πόλης τραγούδησαν, ενώ λίγο πριν τις 8:30 το βράδυ ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης μέτρησε ανάποδα και φωταγώγησε το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης.
Όπως είπε ο Δήμαρχος η αποψινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν και μετά την Πρωτοχρονιά.

*** Έφυγε από τη ζωή η 23χρονη Βασιλική Λυμπεροπούλου 
Υπέκυψε στα βαριά τραύματά το μεσημέρι της Παρασκευής η 23χρονη Βασιλική Λυμπεροπούλου, που έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή από τις 5 Δεκεμβρίου.
Η άτυχη κοπέλα είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν την παρέσυρε αυτοκίνητο έξω από τον ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα. Δυστυχώς είναι ο δεύτερος νέος άνθρωπος που φεύγει από τη ζωή από τροχαίο δυστύχημα μέσα σε λίγες ημέρες, ύστερα και από τον 26χρονο Χρήστο... 

*** Με άστατο καιρό ξεκινά η εβδομάδα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 18/12/2017 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι). Τις πρώτες βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, οι οποίες νωρίς το βράδυ, αν διατηρηθεί ο υετός, θα κατέβουν στα 1300-1400 περίπου μέτρα υψόμετρο.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Στις 22 Δεκεμβρίου, η πληρωμή των δικαιούχων του ΚΕΑ 
Την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2017, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Το ποσό των 64.902.032,63 ευρώ θα καταβληθεί σε 288.928 δικαιούχους και αφορά συνολικά 644.309 άτομα.
Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.
Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς κανέναν περιορισμό, για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνει ότι οι δικαιούχοι του ΚΕΑ πρέπει να απευθύνονται στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

***  Εργαστήριο Ανθοδετικής ΤΕΙ Πελοποννήσου: Στόχος του η εκμάθηση της ανθοδετικής και η ανάπτυξη της ανθοκομίας σε όλη τη χώρα 
Μάριος Βαλλιάνος: «Λουλούδι, ένα ευγενές αντικείμενο που συνοδεύει τον άνθρωπο από τη μέρα γέννησής του μέχρι τη μέρα που φεύγει από τη ζωή»
Στην Καλαμάτα βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ένας από τους πιο καταξιωμένους Floral Designer της χώρας, ο Μάριος Βαλλιάνος.
Ο κ. Βαλλιάνος επισκέφθηκε το ΤΕΙ της πόλης, προσκεκλημένος από τους ανθρώπους του  Εργαστηρίου Ανθοδετικής, προκειμένου να μεταφέρει τις γνώσεις του σε όσους παρακολουθούν το συγκεκριμένο εργαστήριο. Ένα εργαστήριο που στα δύο μόλις χρόνια λειτουργίας του έχει μπει δυναμικά στο χώρο της εκπαίδευσης της Ανθοδετικής. Μάλιστα, έχει καταφέρει να καλύψει ένα κενό μάθησης σε όλη την Ελλάδα.
Πριν, λοιπόν, ξεκινήσει η επίδειξη μιλήσαμε με τον κ. Βαλλιάνο για αυτή την ξεχωριστή τέχνη, αλλά και γενικότερα για θέματα που αφορούν στο επάγγελμα του ανθοπώλη, μιας και ο ίδιος είναι πρόεδρος των ανθοπωλών Αττικής.

Πείτε μας για την παρουσία σας στην Καλαμάτα...
Βρέθηκα στην Καλαμάτα προσκεκλημένος από το ΤΕΙ Πελοποννήσου και ειδικότερα από το Εργαστήριο Ανθοδετικής, ώστε να κάνω επίδειξη σε ένα επίπεδο πιο σύγχρονο και καινοτόμο. Αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνω, να φέρω σε επαφή τους επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για την ανθοδετική τέχνη, με την εξέλιξή της. Κι αυτό, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα που να καλύπτει αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο γνώσης. Γίνεται δε προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα επίσημα εκπαιδευτικό σύστημα, προσβάσιμο στον καθέναν, και από εκεί να βγαίνει κάποιος ολοκληρωμένος επαγγελματίας σε μια βιομηχανία η οποία είναι πολύ δυνατή στις υπόλοιπες χώρες, επειδή εκεί έχει βασιστεί σε εκπαιδευτικά συστήματα πολύ προηγμένα.
  Δηλαδή, στη χώρα μας τι ισχύει; Ότι ο καθένας ανοίγει ένα ανθοπωλείο και «παλεύει» μόνος του με μια κορδέλα να φτιάξει μια ανθοδέσμη;
Ακριβώς αυτό, αρκεί μόνο να νοικιάσει κάποιος λίγα τετραγωνικά, να τοποθετήσει λίγες γλάστρες και λουλούδια και έτσι να ξεκινήσει. Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα όλοι κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Δεν ήταν κακό αυτό, αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Το θέμα είναι, όμως, και η εξέλιξη.
Αν κάποιος θέλει, μπορεί να έρθει σε επαφή με τη γνώση και τις σύγχρονες τάσεις αυτής της τέχνης, αλλά θα πρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει κόστος και αποσπασματικές γνώσεις.
Στην Ελλάδα μπορεί να μάθει κάποιος μόνο μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Το Σωματείο Ανθοπωλών διοργανώνει πολλές φορές σεμινάρια, επιδείξεις, αλλά και διαγωνισμούς, όμως όλα αυτά δεν είναι ολοκληρωμένα.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο να μάθει αυτή την τέχνη;Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και ειδικά από τη νέα γενιά. Παιδιά, δηλαδή, που προσπαθούν να βρουν έναν επαγγελματικό προσανατολισμό και το λουλούδι είναι ένα πολύ ελκυστικό αντικείμενο.
Άλλωστε, αυτό συνδυάζει ένα εμπορικό αντικείμενο το οποίο ως είδος είναι πολύ ευγενές και συνοδεύει τον άνθρωπο από τη μέρα της γέννησής του μέχρι τη μέρα που φεύγει από τη ζωή. Κατά συνέπεια, σε όλη μας τη ζωή υπάρχουν στιγμές που συνδυάζουμε με τα λουλούδια. Ταυτόχρονα, συνδυάζεται και με την τέχνη, αφού έχει εξελιχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα πλέον. Επίσης, αποτελεί μέσο έκφρασης. Ειδικά οι νέοι έχουν αυτό το ζήλο να εκφραστούν με κάποιον τρόπο, είτε με τη μουσική είτε με τη ζωγραφική, γιατί όχι, λοιπόν, με την ανθοδετική;


Άρα το λουλούδι καταφέρνει «να παραμείνει όρθιο» στην κρίση;
Το κλαδεύουμε, το κλαδεύουμε, παραμένει όμως όρθιο. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει. Νομίζω ότι στο διηνεκές τα λουλούδια τα έχουν μεταφέρει μέσα από πολέμους και γενικότερα δύσκολες περιόδους. Είμαι στο χώρο 30 χρόνια και θεωρώ ότι είναι η δυσκολότερη περίοδος, αλλά ελπίζω να περάσει και να έρθει μια καλύτερη εποχή για όλους τους ανθρώπους και, φυσικά, για το λουλούδι.


Η χώρα μας σε τι επίπεδα παραγωγής λουλουδιών βρίσκεται;
Η Ελλάδα παράγει λουλούδια, έχει όμως τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πολύ περισσότερο την ηλιοφάνειά της και τα καλά εδάφη, όπως και τη δυνατότητα να παράξει πολύ σημαντικά λουλούδια, καλή ποιότητας και με ευρεία γκάμα.
Όμως, δε βοηθιέται ο Έλληνας παραγωγός από την Πολιτεία. Από την άλλη, στο εξωτερικό, για παράδειγμα στην Ολλανδία, δίνεται στους παραγωγούς γη και ύδωρ για να μπορέσουν να οικοδομήσουν αυτό το ανθοκομικό μεγαθήριο που έχει φτιαχτεί εκεί.
Η Ολλανδία δεν πουλά μόνο ό,τι παράγει ως χώρα, αλλά μαζεύει από όλο τον πλανήτη και τα διανέμει ξανά, δηλαδή τα έχουν καταφέρει θαυμάσια, επειδή απλά έχουν τη βοήθεια και την ώθηση του κράτους για να πάνε ακόμα πιο μπροστά.
Εδώ υπάρχει υστέρηση στο συγκριμένο τομέα και θεωρώ ότι, όποτε η εκάστοτε κυβέρνηση δει το θέμα σοβαρά, μπορούμε να μεγαλουργήσουμε.


Επάγγελμα ανθοπώλης… πόσο δύσκολο είναι;
Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, αφού χρειάζεται κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις. Έχει, βέβαια, όλες τις δυσκολίες που έχουν όλα τα άλλα επαγγέλματα, ειδικά στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί, όμως υπάρχει και ένα ανηλεές ωράριο, το οποίο δε σου επιτρέπει να χαρείς την προσωπική σου ζωή. Δε σου επιτρέπει να έχεις κανένα άλλο χόμπι παρά την ίδια σου τη δουλειά, με δεδομένο ότι οι ανθοπώλες δουλεύουν δύο οκτάωρα την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο.
Όταν όλος ο κόσμος το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά κ.λπ. βρίσκεται κάπου, ο ανθοπώλης είναι εκεί για να εξυπηρετεί τον κόσμο. Μπορεί ο καθένας να ισχυριστεί ότι υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα, όπως, για παράδειγμα, οι ζαχαροπλάστες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το ζαχαροπλαστείο περιορίζει τη δράση του στα όρια του καταστήματος. Από την άλλη, το ανθοπωλείο βρίσκεται για να στολίζει σε εκκλησίες, σε αίθουσες εκδηλώσεων, σε γάμους, σε παράδοση σε άλλον χώρο και, φυσικά, το κορυφαίο και ακόμη δυσκολότερο, είναι η βραχεία ζωή των εμπορευμάτων που διαθέτει. Έτσι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στους υπολογισμούς, στη διαχείριση, στις προβλέψεις. Πρέπει, δε, να λάβουμε υπόψη μας ότι τα λουλούδια δεν είναι βιομηχανικά προϊόντα, αφού σήμερα είναι πολύ καλά, αλλά αύριο μπορεί να μην είναι τόσο. Μπορεί να αλλάζει το μέγεθος, το χρώμα και γενικά υπάρχουν παράγοντες που τα επηρεάζουν και, φυσικά, αλλάζουν συνεχώς και οι τιμές τους.
Αυτές, λοιπόν, είναι κάποιες από τις δυσκολίες που κάνουν το επάγγελμα «ανθοπώλης» ένα επάγγελμα που θα διάλεγε κανείς μόνο εάν είχε την πετριά του καλλιτέχνη και την αγάπη προς το συγκεκριμένο αντικείμενο που λέγεται λουλούδι.
 
Επιστρέφοντας στο εργαστήριο, πώς βλέπετε το μέλλον του;
Νομίζω ότι είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Είναι εκπληκτική πρωτοβουλία και πρωτοφανής, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα. Αυτό αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον του κόσμου.
Σε μια κοινωνία, όπως είναι η περιοχή της Καλαμάτας, το ενδιαφέρον είναι τόσο πολύ μεγάλο, που δείχνει ότι η όλη προσπάθεια είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζω να γίνει πιο ολοκληρωμένη και δομημένη, ώστε να προσφέρει πραγματικά στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για γνώση και εξέλιξη.

Η πορεία του Εργαστηρίου Ανθοδετικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Στο πλαίσιο της επίδειξης της Παρασκευής συναντήσαμε τους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν και έκαναν πράξη το Εργαστήριο Ανθοδετικής, το οποίο λειτουργεί στην Καλαμάτα για δεύτερη χρονιά. Ειδικότερα, μιλήσαμε με την κα Άννα Κόστριβα και τον κ. Αναστάσιο Δάρρα.
Όπως μας ανέφεραν, η ανταπόκριση του κόσμου και αυτή τη φορά ήταν πολύ μεγάλη και, εκτός από φοιτητές, συμμετείχαν πολλοί επαγγελματίες, αλλά και άνθρωποι που θέλουν να μάθουν την τέχνη της ανθοδετικής.
Ιδιαίτερη, πάντως, εντύπωση προκαλεί στην κα Κόστριβα και τον κ. Δάρρα ο μεγάλος ενθουσιασμός των συμμετασχόντων, όταν ολοκληρώνουν το συγκεκριμένο εργαστήριο, κάτι που γεμίζει και τους ίδιους χαρά και τους κάνει να πιστεύουν ότι το εργαστήριο κάνει καλά τη δουλειά του.
Βασικός στόχος, όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι, είναι να υπάρξει συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου, ώστε να πάει ο κλάδος της ανθοδετικής και της ανθοκομίας ένα βήμα μπροστά. Επίσης, η προώθηση της ελληνικής ανθοκομίας, κάτι που θα ωφελήσει και τους ανθοπώλες και τους Έλληνες παραγωγούς.
Μιλώντας για τα επόμενα σχέδια, οι άνθρωποι του εργαστηρίου μάς ανέφεραν ότι μετά τις γιορτές θα ανακοινωθεί ο τρίτος κύκλος, ο οποίος θα απευθύνεται στα άτομα τα οποία έχουν παρακολουθήσει τους δύο προηγούμενους, ο οποίος και θα περιέχει μαθήματα μάρκετινγκ, ώστε να μπορέσει ένας εκπαιδευόμενος να καθοδηγηθεί σωστά και να είναι σωστός επαγγελματίας.
Επιπρόσθετα, το Φεβρουάριο το εργαστήριο θα ταξιδέψει στην έκθεση Agrotica της Θεσσαλονίκης, όπου σε συνεργασία με τους ανθοπαραγωγούς όλης της χώρας θα γίνει προσπάθεια να μάθει ο κόσμος για αυτό και να προωθηθεί το ελληνικό λουλούδι, ενώ οι δράσεις δε σταματούν εκεί, αφού στο ενδιάμεσο θα υπάρξουν και άλλες.
Το ζητούμενο, όπως μας είπαν, είναι οι παραγωγοί να έρθουν πιο κοντά και να υπάρξει στροφή προς την παραγωγή, εξ ου και, όπως μας ανέφεραν, μέρος του πρόσφατου ταξιδιού στην Ολλανδία έγινε προκειμένου οι φοιτητές να δουν τι συμβαίνει στο εξωτερικό, αφού τα ελληνικά πλαίσια είναι πολύ στενά στο συγκεκριμένο τομέα.
Σε ερώτησή μας για το αν το εργαστήριο, που είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό, μπορεί να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις, μας απάντησαν ότι είναι δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχει στο μυαλό τους, μιας και άλλες περιοχές της χώρας το έχουν ζητήσει.
Εκτός από την Ελλάδα, όμως, όπως πρόσθεσε ο κ. Δάρρας, γίνονται προσπάθειες για συνεργασίες στο εξωτερικό, προκειμένου γνώστες του χώρου σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα να έρθουν στην Καλαμάτα, όπως και άνθρωποι από εδώ να επισκεφθούν αυτά.
Τέλος, αναφερόμενοι στην πρόσφατη συνεργασία Εργαστηρίου και Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας, τη χαρακτήρισαν ως κάτι σπουδαίο για τους ανθρώπους του εργαστηρίου και το κάνουν με τεράστια χαρά. Όλο αυτό γίνεται χάρις στη βοήθεια του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου», το οποίο καλύπτει το κόστος των λουλουδιών, που είναι μεγάλο. Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι του εργαστηρίου προσφέρουν εκπαίδευση στα παιδιά, την οποία έχουν αγαπήσει, ενώ θα συνεχιστεί όσο αυτό είναι εφικτό.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** 600.000 ευρώ για την ενίσχυση καταφυγίων αδέσποτων ζώων 
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «έγκριση διάθεσης, κατανομή πίστωσης και καθορισμός Δήμων και Συνδέσμων Δήμων που χρηματοδοτούνται για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους για το έτος 2017», του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, προσδιορίζονται οι όροι και η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης και σίτισης των ζώων αυτών για το έτος 2017.
Με την ως άνω ΚΥΑ πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες μεταβολές ώστε πόροι 600.000 ευρώ να διατεθούν στους φορείς (Δήμοι και Σύνδεσμοι Δήμων) με σκοπό την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση (microchip), την καταγραφή στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ, την κτηνιατρική εξέταση, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη διατροφή, την υιοθεσία ή την επανένταξη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Η εν λόγω απόφαση, αναμένεται να δημοσιευθεί, εντός των επόμενων ημερών, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε τίθεται σε ισχύ, ώστε  οι ωφελούμενοι δικαιούχοι χρηματοδότησης να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.

*** Χάθηκε για πάντα το σπίτι της νεότερης Ωραίας Ελένης στην Κυπαρισσία 
Το θύμα δεν είναι άνθρωπος. Είναι ένα σπίτι, ένα σπίτι με ψυχή μακραίωνη. Πρόκειται για ένα κτίσμα πιθανότατα του 18ου αιώνα, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας, περιοχής χαρακτηρισμένης ως ιστορικού τόπου (1979), στο καλντερίμι της οδού Ελένης Χαμέρη 10, περίπου 100 μ. από την είσοδο του κάστρου.
Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στα χρόνια της οθωμανικής παλινόρθωσης στην Πελοπόννησο μετά τη β' Βενετοκρατία (1685-1715). Ήταν ένα διώροφο λιθόκτιστο κτίριο με δίρριχτη ξύλινη στέγη καλυμμένη με κεραμίδια βυζαντινού τύπου.
Το ισόγειο λειτουργούσε ως κατάστημα/εργαστήριο και ο όροφος ως κατοικία. Στην κύρια –δυτική– όψη του το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν το σαχνισί στηριζόμενο σε δοκούς και αντηρίδες, το οποίο ήταν από τσατμά.
Οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι στον όροφο ήταν από συμπαγή τούβλα. Στην όψη του εφαρμοζόταν η νεοκλασική συμμετρία των τριών ανοιγμάτων με την επιπλέον τοποθέτηση εξώστη στο κέντρο, από τον οποίο σώζονταν μέχρι πρότινος μόνο οι φθαρμένες ξυλοδοκοί.
Ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον προκαλούσε ο περίτεχνος ένθετος ξυλόγλυπτος διάκοσμος της πρόσοψης: γωνιακές παραστάδες στο σαχνισί, φαρδύ γείσο της στέγης με νεροσταλάκτες και φουρούσια, οδοντωτοί γεισίποδες, κουφώματα με πλαίσια διακοσμημένα με επίκρανα, ρόδακες κ.ά.
Οι δύο όροφοι δεν επικοινωνούσαν. Το ισόγειο είχε πρόσβαση από το καλντερίμι, ενώ ο όροφος από έτερη οδό σε μεγαλύτερο υψόμετρο στο πίσω –ανατολικό– μέρος του κτιρίου. Στον όροφο υπήρχε ξύλινη οροφή με μεγάλα τετράγωνα φατνώματα και πολύχρωμα ρομβοειδή σχήματα.
  Οι πηγές και οι θρύλοι
Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Κυριακόπουλος, στο άρθρο του «Παράλιες πόλεις. Καλαμάτα – Μεθώνη – Κορώνη – Πύλος – Κυπαρισσία. Αρχιτεκτονικές επιρροές», Ελευθερία Τραΐου (επιμ.), Μεσσηνία. Τόπος, χρόνος, άνθρωποι, τόμ. 1 (Αθήνα: Μίλητος, 2007), σ. 261, το περιγράφει ως εξής: «Το σπίτι με το σαχνισί στην οδό Ελ. Χαμέρη, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, στο οποίο αναφέρεται ο Τσελεμπί [Σ.τ.Σ. Οθωμανός περιηγητής του 17ου αι.], έχει κάτι μοναδικό. Παραδοσιακά οθωμανικά και κλασικιστικά μορφολογικά στοιχεία δένονται ιδανικά σε ένα άκρως αξιόλογο σύνολο».
Κατά την επικρατέστερη άποψη, το σπίτι αυτό συνδέθηκε κατά την ιστορική του πορεία με το υπαρκτό πρόσωπο της Ελένης Χαμεροπούλας ή του Χαμέρη, που έδωσε το όνομά της στην οδό.
Η Ελένη ήταν κόρη του γιατρού Χαμέρη από την Πάργα, ο οποίος τον 18ο αιώνα εγκαταστάθηκε στην Κυπαρισσία και παντρεύτηκε τη Μαριγώ Καστρινού.
Κατά την παράδοση, η «Ωραία Ελένη» των νεότερων χρόνων αγαπούσε τον Αυγερινό Χούντρα, αλλά φυλακίστηκε, επειδή δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα του Οθωμανού αγά της Κυπαρισσίας (Αρκαδιάς).
Μάλιστα η λαϊκή μούσα διέσωσε την ιστορία στο δημοτικό τραγούδι τσάμικου ρυθμού:
  «Στο κάστρο βγαίνει ο Αυγερινός και στο παζάρι η Πούλια
στης Αρκαδιάς τον πλάτανο βγαίνει ο κατής και κρένει
και κρένει τους ανύπαντρους, όπου αγαπάει να παίρνει.
Να παίρνει ο Τούρκος τη Ρωμιά, Ρωμιός την Τουρκοπούλα.
Οποιος φιλήσει Τούρκισσα, φιλεί το κεραμίδι,
κι όποιος φιλήσει τη Ρωμιά, φιλεί το καριοφίλι.
Στο κάστρο βγαίνει ο Αυγερινός και στο παζάρι η Πούλια,
στα μπαλκονάκια τα ψηλά βγαίνει η Χαμεροπούλα.
Φορεί παντούφλες κόκκινες, ντυμένες με χρυσάφι
ο μάστορας που τα ’φτιασε δεν έκανε νισάφι…»
 Η κατεδάφιση και τα ερωτήματα
Κι ενώ θα έμπαινε αισίως, αν και λαβωμένο από τον χρόνο, στον τρίτο αιώνα ζωής του, ένα ανοιξιάτικο πρωινό του τρέχοντος έτους γκρεμίστηκε από ανθρώπινο χέρι και τα ξυλόγλυπτά του κάηκαν σε παρακείμενο υπαίθριο χώρο.
Η τελευταία ιδιοκτήτριά του (2012) θέλησε να το αναστηλώσει και ανέθεσε την εργασία σε πολιτικό μηχανικό της Κυπαρισσίας. Τον Σεπτέμβριο 2013 κηρύσσεται διατηρητέο μνημείο.
Στις 28 Απριλίου 2017 αρχίζουν οι εργασίες και στις 12 Μαΐου διακόπτονται, ύστερα από καταγγελία γείτονα προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, η οποία διενεργεί αυτοψία στις 18 Μαΐου.
Από αυτή διαπιστώνεται ότι έχουν μείνει μόνο δύο τοίχοι από το κτίριο, έχουν εκσκαφεί τα θεμέλιά του με αεροσυμπιεστή (compresseur d’air) και έχουν κατεδαφιστεί τμήματα του κτιρίου που έπρεπε να αποκατασταθούν.
Τα παραπάνω αποτελούν επεμβάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με αποκατάσταση μνημείου και υλοποιήθηκαν καθ’ υπέρβαση εγκριτικής απόφασης (ανηρτημένη στη Διαύγεια με ΑΔΑ: 6ΧΝΤ465ΦΘ3-ΠΡΔ). Ελέγχονται δε από το άρθρο 66 του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι παραβιάστηκαν οι περισσότερες από τις αποφάσεις της γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Πελοποννήσου, όπως αυτή εκφράστηκε στο υπ’ αριθ. 18 απόσπασμα της υπ’ αριθ. 2/16-3-2015 πράξης.
Τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορούν τη διαδικασία αδειοδότησης από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς (Υπηρεσία Δόμησης Κυπαρισσίας και Τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου):
▪ Οι κατατεθειμένες μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου συντάχθηκαν με τη μέριμνα αρχιτέκτονα μηχανικού με εμπειρία σε αντίστοιχα έργα;
▪ Ικανοποιήθηκαν όλες οι παρατηρήσεις και οι όροι που καθορίστηκαν στην εγκριτική απόφαση της μελέτης αποκατάστασης;
▪ Αν όχι, τότε γιατί δόθηκε έγκριση έναρξης εργασιών;
▪ Όταν διαπιστώθηκε ότι προξενήθηκαν σοβαρές βλάβες και φθορές στο κτίριο, γιατί δεν ζητήθηκε αμέσως ειδική στατική μελέτη υποστήριξης των εναπομεινάντων στοιχείων του κτιρίου;
▪ Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη και άρτια από τεχνικής και αισθητικής πλευράς αποκατάσταση του κτιρίου, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες και την κείμενη νομοθεσία;
   Τι θα κάνει το υπουργείο;
Όπως και να ’χει, η συνέπεια είναι ότι ένα τοπόσημο για την Κυπαρισσία έδωσε τη θέση του σε ένα άδειο οικόπεδο. Δεν ήταν ο συνήθης ύποπτος, ο χρόνος, που το λύγισε, αλλά η απληστία, η αυθαιρεσία και η έλλειψη παιδείας. Με τέτοιες πράξεις μένουμε ορφανοί και γδυτοί απέναντι σε έναν πολιτισμικό χειμώνα που ήδη μας έχει δείξει τα δόντια του.
Ευελπιστώ ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να υποστούν τις συνέπειες του νόμου… να φυλακιστούν οριστικά στο παρελθόν οι Ηρόστρατοι.
Διαφορετικά θα αρκεστούμε να ανατρέχουμε στα φωτογραφικά άλμπουμ και στις αναμνήσεις μας οι υπόλοιποι, που το θαυμάσαμε και το αγαπήσαμε.
Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι που έζησαν σε αυτά τα μέρη έκαναν λόγο για τη φιλοκαλία (Θουκυδίδης διά στόματος Περικλή) και τον ανθρωποκεντρισμό (Πρωταγόρας).
Αν θέλουμε να περηφανευόμαστε ότι είμαστε άξιοι απόγονοί τους, ας το αποδείξουμε προστατεύοντας τα μνημεία μας. Είναι το καθήκον κάθε ευαισθητοποιημένου και ευσυνείδητου πολίτη απέναντι στο (παν)ανθρώπινο κτήμα του πολιτισμού.
  Γεώργιος Κ. Λιακόπουλος*
*δρ, Ιστορικός, Ελληνικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Royal Holloway (το άρθρο δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών")

*** Επαρχιακή οδός Κυπαρισσίας – Ραφτόπουλου: Επικίνδυνες νεροφαγιές και γρανιά 
Οργισμένοι και αγανακτισμένοι είναι κάτοικοι οικισμών και χωριών, όπως και οι επισκέπτες της περιοχής της Μουριατάδας και των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Τριπύλης, οι οποίοι για να πάνε στα σπίτια τους ή τις δουλειές τους, με τα οχήματα ή αγροτικά τους μηχανήματα, πρέπει να διανύσουν την επαρχιακή οδό Κυπαρισσίας – Ραφτόπουλου. Ιδίως, δε, την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής που διανύουμε και εκατοντάδες κινούνται καθημερινά στο δρόμο αυτό, κάνουν λόγο για «μαρτύριο».
Ο δρόμος, όπως κατ’ επανάληψη έχουν θέσει υπόψη της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι γεμάτος, σε όλο του σχεδόν το μήκος, από τη Μουριατάδα μέχρι το Ραφτόπουλο, επικίνδυνες γούβες και ακόμη πιο επικίνδυνες νεροφαγιές, οι οποίες μάλιστα σε πολλά σημεία είναι δύσκολο ακόμη και να γίνουν αντιληπτές από τους οδηγούς εξαιτίας του ανάγλυφου του οδοστρώματος. Η, δε, αποφυγή πρόκλησης ζημιάς στο όχημα, ατυχήματος ή και δυστυχήματος ακόμη, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή.
Από προηγούμενα χρόνια, μετά κι από εκκλήσεις κατοίκων, έχουμε αναφερθεί στο «Θ» με σχετικά ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό στα τεράστια προβλήματα με τις «παγίδες» υπάρχουν σε διάφορα σημεία του οδοστρώματος της επαρχιακής οδού Κυπαρισσίας – Ραφτόπουλου.
Ο δρόμος, από τις νεροφαγιές και τις φθορές του οδοστρώματος μικραίνει απότομα και δεν χωράει καλά – καλά να περάσει ούτε ένα όχημα με ευκολία.
Καταλαβαίνει κανείς την ταλαιπωρία των οδηγών και την ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία και τους κινδύνους των λεωφορείων του ΚΤΕΛ.
Οι νεροφαγιές δεν έγιναν ξαφνικά με μιας, ένα πρωί. Χρόνο με το χρόνο και ιδίως μετά βροχοπτώσεις προκαλούνται ζημιές στο οδόστρωμα και έγιναν και οι νεροφαγιές, οι οποίες κάθε φορά με τις βροχοπτώσεις μεγαλώνουν και, έτσι, αυξάνει και η επικινδυνότητα διέλευσης οχημάτων.
Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έγιναν παρεμβάσεις με εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης και ασφαλτόστρωσης σε κάποια σημεία από την Κυπαρισσία έως την Τοπική Κοινότητα Βρυσών. Προβλήματα, ωστόσο, υπάρχουν και από τη Μουριατάδα έως το Ραφτόπουλο.
Όπως, δε, λένε κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων, από το δήμο αλλά και από την Περιφέρεια έχουν ενημερωθεί ότι επρόκειτο να υλοποιηθεί έργο ασφαλτοστρώσεων και από Μουριατάδα έως το Ραφτόπουλο και ότι αυτό θα γινόταν πέρυσι.
Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί και με το χειμώνα και τις έντονες βροχοπτώσεις να είναι ακόμη μπροστά, η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη με συνέπεια να αυξηθεί και η επικινδυνότητα του δρόμου σε τμήματα της Μουριατάδας, του Δάρα, της Ροδιάς και του Ραφτόπουλου, απ’ όπου και οι φωτογραφίες οι οποίες είναι αποκαλυπτικές κι ενδεικτικές της τραγικής κατάστασης του οδοστρώματος και της επικινδυνότητας που υπάρχει στη διέλευση οχημάτων από εκείνα τα σημεία.
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Παρά την καλή παραγωγή την κατιούσα παίρνει η τιμή στο Ελαιόλαδο 
Αυξημένη, κατά 14%, αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το 2018, προσεγγίζοντας τους 2.894.000 τόνους, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), το οποίο εκτιμά ότι από αυτή την ποσότητα, οι 1.805.000 τόνοι αντιστοιχούν στις ποσότητες που θα παραχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που σηματοδοτεί αύξηση κατά 3% σε σχέση με το 2017.
Συνεπώς, η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ φαίνεται ότι «θα πάρει τα πάνω της» την φετινή καλλιεργητική περίοδο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που είχαμε μείωση της παραγόμενης ποσότητας κατά 25%, φτάνοντας στην ποσότητα των 1.747.500 τόνων. Μείωση θα έχουμε στην ισπανική παραγωγή. Αντιθέτως αύξηση θα παρουσιάσει η ιταλική και ελληνική παραγωγή.
Αναλυτικότερα, μείωση προβλέπεται φέτος για την μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα διεθνώς την Ισπανία, καθώς η ποσότητα ελαιολάδου εκτιμάται να φτάνει τους 1.090.500 τόνους, μεγαλύτερη σε σχέση με τους 1.286.600 τόνους της περσινής χρονιάς.
Στη δεύτερη θέση στο μέγεθος παραγωγής ελαιολάδου φαίνεται πως θα αναρριχηθεί η Ιταλία, σημειώνοντας άνοδο 76%, αυξάνοντας τις ποσότητες στους 320.000 τόνους από τους 182.300 τόνους πέρσι.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η παραγωγή αναμένεται να προσεγγίσει τους 300.000 τόνους φέτος σε σχέση με τους 195.000 τόνους πέρσι, γεγονός που αντικατοπτρίζει αύξηση της τάξεως του 54%.
  Μέσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Μειωμένες φαίνονται να είναι κατά μέσο όρο οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία, φτάνοντας στα 3,59 ευρώ το κιλό στα τέλη Νοέμβρη. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσό σηματοδοτεί αύξηση σε σύγκριση με τις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου την ίδια εποχή το 2016.
Δραματική μείωση εμφανίζουν οι μέσες τιμές του προϊόντος στην Ιταλία οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,18 ευρώ το κιλό «πέφτοντας» κατά 27% στα τέλη του Νοέμβρη του 2017 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.
Τέλος, με την πτώση των τιμών του προϊόντος κατά μέσο όρο έρχονται αντιμέτωποι και οι Έλληνες παραγωγοί, δεδομένου ότι η τιμή κατέβηκε στα 3,33 ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας ελάττωση κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  Παγκόσμια κατανάλωση
Ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις του IOC αναφορικά με τη φετινή παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου, η οποία αναμένεται να προσεγγίσει τους 2.954.000 τόνους, γεγονός που σημαίνει άνοδος της τάξεως του 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος συγκομιδής, για το οποίο η κατανάλωση υπολογίζεται στους 2.803.000 τόνους.

*** Αγνοούν τον ποδηλατόδρομο στα «ουζάκια» οι ποδηλάτες 
Το πεζοδρόμιο και όχι τον ποδηλατόδρομο φαίνεται πως προτιμούν οι ποδηλάτες , «χαμηλά» στην Αριστομένους στο σημείο που πρόσφατα αναπλάστηκε στα «Ουζάκια».
Ίσως δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο ποδηλατόδρομος μεταφέρθηκε εκεί που πέρναγαν οι ράγες του τρένου παλαιότερα και κρατούν τις παλιές συνήθειες  όταν βρισκόταν πάνω στο πεζοδρόμιο, πριν αναπλαστεί το σημείο.
Ωστόσο καλό θα είναι να σεβαστούν  τους υπόλοιπους πεζούς όπως και οι ίδιοι απαιτούν σεβασμό στο δρόμο. Κ. Γαζ. 

*** Τροχαίο με τραυματισμό στη Βας. Γεωργίου 
Ένα μηχανάκι συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στη διασταύρωση των οδών Β. Γεωργίου και Ακρίτα.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί ο οδηγός του δικύκλου και με ασθενοφόρο διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.



***
~

*** Αθλητική ενημέρωση :

~ Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των αναμετρήσεων για την 15η αγωνιστική της Super League:Σάββατο
Κέρκυρα-Ατρόμητος 1-3
(77΄ Σιόντης - 60΄, 62΄ Ουάρντα, 90+3΄ Βασιλακάκης)
ΑΕΚ-Απόλλων Σμύρνης 0-0
Πλατανιάς-ΠΑΟΚ 0-1
(56΄ Μαλεζάς)
Κυριακή
Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0
(63' Μάριν)
Αστέρας Τρίπολης-Παναιτωλικός 0-0
Λαμία-ΑΕΛ 0-2
(18΄, 31΄ Ντέλετιτς)
Ξάνθη-Παναθηναϊκός 1-1
(79΄ Γέντρισεκ - 18΄ Αλτμαν)

Δευτέρα 18-12-2017 :19:30 Λεβαδειακός-Πανιώνιος
 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 15 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 32
2. ΑΕΚ 31
. ΠΑΟΚ 31
4. Ατρόμητος 30
5. Πανιώνιος 22 -14αγ.
. Αστέρας Τρίπολης 22
7. ΑΕΛ 20
8. Ξάνθη 18
9. ΠΑΣ Γιάννινα 17
10. Παναθηναϊκός 16
10. Λαμία 16
12. Λεβαδειακός 15 -14αγ.
. Παναιτωλικός 15
14. Απόλλων Σμύρνης 12
15. Κέρκυρα 11
16. Πλατανιάς 6
 * Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.

***  ΧΘΕΣ  ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  1-1 .- ^
Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας)
Κίτρινες: Λουσέρο, Μεχία - Αλτμαν, Κουρμπέλης, Χουλτ, Τζανδάρης, Κουλιμπαλί
ΞΑΝΘΗ (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Ντε Λούκας, Λουσέρο, Μεχία, Φλίσκας, Μελιόπουλος (46΄ Σιλά), Κασάδο, Λισγάρας, Γέντρισεκ (90΄+ Κάστρο), Κίκε (70΄ Φασίδης)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Αλτμαν (90΄ Κουντουριώτης), Αυλωνίτης, Λουντ (82΄ Χίλιεμαρκ), Βιγιαφάνιες, Κουρμπέλης, Τζανδάρης, Χουλτ, Κολοβέτσιος, Πίσπας (78΄ Δώνης), Κουλιμπαλί.

*** Ισοπαλία 1-1 στο ντέρμπι της Γ’ Εθνικής Καλαμάτα-Αμαλιάδα 
 
 
 
Κακό θέαμα, «λευκό» από φάσεις φύλλο αγώνος, δύο γκολ από πανομοιότυπα «στημένα» που σφράγισαν ισοπαλία 1-1 και μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την Καλαμάτα να πλησιάσει στην κορυφή της Γ’ Εθνικής είναι η αποκωδικοποίηση του σημερινού πολυαναμενόμενου ντέρμπι με τον Αστέρα Αμαλιάδας που φιλοξενήθηκε στο γήπεδο του Μεσσηνιακού στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του 5ου Ομίλου.
Η τοπική μας ομάδα πλήρωσε το πολύ κακό α’ ημίχρονο, οπότε οι φιλοξενούμενοι μπήκαν μπροστά στο σκορ, με απ΄ευθείας χαμηλά εκτελεσμένο φάουλ του Κέρι στο 11’ λεπτό, έξω από την αριστερή γωνία της μεγάλης περιοχής.
Με βάση αυτή την εικόνα του α’ 45λέπτου αποτελεί ευτύχημα ότι οι «μελανόλευκοι» απέφυγαν την ήττα, ωστόσο στο β’ μέρος πήραν τα ηνία του αγώνα και έφτασαν δίκαια στην ισοφάριση, με γκολ που πέτυχε στο 52’ ο Καμινιώτης, από το ίδιο σημείο και με τον ίδιο τρόπο.
Τον αγώνα παρακολούθησαν περίπου 1000 φίλαθλοι -30 στη βόρεια κερκίδα στο πλευρό της ηλειακής ομάδας- ενώ μετά το τέλος του αγώνα 5-6 φανατικοί φίλαθλοι καταφέρθηκαν εναντίον της διοίκησης της Καλαμάτας ζητώντας να αναλάβει ο Μανιατάκος (;).

*** Τουρνουά στη μνήμη του Γιάννη Πετρόγιαννη 
Τουρνουά στη μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή του Γιάννη Πετρόγιαννη, θα διοργανώσει την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου και ώρα 2.30 μ.μ. στο Γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος» ο Πανθουριακός.
Στο τουρνουά θα λάβουν ακόμη μέρος  τρεις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε ο Γιάννης Πετρόγιαννης.
Πρόκειται για τον Μεσσηνιακό, τον Απόλλωνα Καλαμάτας και την Εράνη Φιλιατρών.
Ο κάθε αγώνας θα έχει διάρκεια 45 λεπτά, ενώ θα διεξαχθούν μικρός και μεγάλος τελικός.
Κλείνοντας ν’ αναφέρουμε ότι θα υπάρχει εισιτήριο 2 ευρώ και τα έσοδα του τουρνουά θα δοθούν στην οικογένεια του αείμνηστου Γιάννη Πετρόγιαννη.

***

~
    ~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 04 Δεκεμβρίου 2017 :
Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/2-news-2-10-2017.html .-
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 και 10  Δεκεμβρίου 2017 :Μια επισκόπηση -ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/09-10-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από  το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-11-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 12 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  13 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-13-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-14-2017.html .-
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  , 
Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News  (2) Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-2-14-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-15-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 16  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το 2008  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Η  Εφημερίδα μας Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...  από το 2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/12/17-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-18-2017.html .-
~*

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3802  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 563   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου