Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008  ....
~

 
  
~ 4 Δεκεμβρίου
Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας (1) (†306). Ιωάννου του Δαμασκηνού (2) (†760). Ιερομάρτυρος Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου(†1601). Μαρτύρων Ιουλιανής, Χριστοδούλης και Χριστοδούλου. Ιωάννου επισκόπου Πολυβότου, του θαυματουργού. Κασσιανού του εν Κύπρω. Μνήμη των αγίων 12 Προφητών.
(1)Η αγία Βαρβάρα έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Καταγόταν από την Ανατολή και ήταν κόρη κάποιου ειδωλολάτρη, που ονομαζόταν Διόσκουρος. Ήταν πολύ όμορφη και γι` αυτό ο πατέρας της την έκλεισε σε ένα ψηλό πύργο για να τη προστατεύσει από κινδύνους. Όταν κάποτε ο πατέρας της διέταξε να χτίσουν ένα λουτρό δίπλα από τον πύργο για να την ευχαριστήσει συνέβη το εξής: η Βαρβάρα είπε στους τεχνίτες να ανοίξουν τρία παράθυρα στο κτίριο της στο όνομα της Αγ. Τριάδος. Ο Διόσκουρος κατάλαβε τότε ότι ήταν χριστιανή και προσπάθησε να τη σκοτώσει. Η αγία κατάφερε αρχικά να ξεφύγει, όμως την ανακάλυψε τελικά ο πατέρας της και την παρέδωσε στον διοικητή της περιοχής. Την κακοποίησαν και την διαπόμπευσαν σέρνοντάς την στην πόλη. Τελικά αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο της το πατέρα. Η Αγ. Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού.
(2)Ο όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ήταν διαπρεπέστατος Θεολόγος και ποιητής του 8ου αιώνα και μέγας πατέρας της Εκκλησίας. Γεννήθηκε στη Δαμασκό στα τέλη του εβδόμου αιώνα. Πατέρας του ήταν ο Σέργιος, ο οποίος ήταν υπουργός οικονομικών του άραβα χαλίφη Αβδούλ Μελίκ. Είχε την τύχη να έχει για δάσκαλο τον Σικελό μοναχό Κοσμά, ο οποίος διακρινόταν για την παιδεία του και την ευσέβειά του. Πράγματι ο Σικελός μοναχός εκπαίδευσε άριστα σε όλους τους κλάδους της γνώσης τον Ιωάννη και τον αδερφό του, Κοσμά τον Μελωδό. Όταν πέθανε ο πατέρας του, διορίστηκε χωρίς να το θέλει πρωτοσύμβουλος του χαλίφη. Αργότερα όταν ο χαλίφης Ομάρ ο Β`, ξεκίνησε τον διωγμό κατά των χριστιανών, ο Ιωάννης μαζί με τον αδερφό του Κοσμά έφυγαν από τη Δαμασκό και μετέβηκαν στην Ιερουσαλήμ. Εκεί ο Ιωάννης έγινε μοναχός στη Μονή του Αγίου Σάββα όπου και μελετούσε τα θρησκευτικά συγγράμματα. Όταν ο Λέοντας, ξεκίνησε την μάχη κατά των εικόνων, ο Ιωάννης πήρε ενεργό μέρος στον αγώνα. Έγραψε τους τρεις γνωστούς λόγους υπέρ των αγίων εικόνων, πράγμα που θορύβησε τον Λέοντα. Έζησε με οσιότητα πάνω από εκατό χρόνια και κοιμήθηκε ειρηνικά το 749. Τάφηκε στη Μονή του αγίου Σάββα.
~ Αγιος Σάββας: Τα μεγάλα θαύματα που συγκλονίζουν
~ Στις η Εκκλησία τιμά έναν πολύ μεγάλο Αγιο, τον . Σπλάγχνο της Αγιοτόκου Καππαδοκίας, γεννήθηκε τον 4ο αιώνα, συγκεκριμένα το 431, ηγιασμένος εκ κοιλίας μητρός.
~ Σε ηλικία 8 ετών πήγε στο μοναστήρι των Φλαβιανών, όπου έμαθε όλα τα γράμματα, το Ψαλτήρι απέξω και απέκτησε μεγάλη χάρη και φήμη. Εμεινε εκεί έως τα 18 και στη συνέχεια πήγε στην έρημο της Ανατολής. Εκεί έφτιαξε τη Μονή του Αγίου Σάββα, η οποία απέκτησε πολλούς μοναχούς. Ο Αγιος ξεχώριζε για τη σεμνότητα και την ταπεινότητά του. Ελεγε συνεχώς: «Δεν είμαι τίποτα, Θεούλη μου». Από πολύ μικρός έως και την κοίμησή του, το 532, αγωνιζόταν κατά το «Αγιοι γίνεσθε».
Ο Αγιος έκανε πολλά θαύματα. Κυρίως θεράπευε τους αρρώστους. Σήμερα φανερώνεται σε οικογένειες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά και σε ασθενείς με καρκίνο. Στηρίζει τον αγώνα των ανθρώπων που δοκιμάζονται από τη σοβαρή αυτή ασθένεια. Γι’ αυτό, άλλωστε, και το ογκολογικό νοσοκομείο φέρει το όνομά του.
Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ανθρώπων τους οποίους ο Αγιος θεράπευσε, την ώρα που οι γιατροί δεν τους έδιναν πολλές ελπίδες. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία των γονιών ενός κοριτσιού που είχε όγκο στο κεφάλι και έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει τους γονείς ότι η επέμβαση ήταν πολύ δύσκολη και δεν μπορούσαν να πουν τίποτε για το αποτέλεσμα. Ο φόβος και η απόγνωση οδήγησαν τους γονείς στην Εκκλησία και την εικόνα του Αγίου Σάββα.
Προσευχή
Προσευχήθηκαν, παρακάλεσαν, έκλαψαν μπροστά στην εικόνα του Αγίου και του ζήτησαν να θεραπεύσει το κοριτσάκι τους. Την επόμενη ημέρα, νωρίς το πρωί, θα γινόταν το χειρουργείο. Ολα ήταν έτοιμα: το μικρό κορίτσι στο χειρουργικό κρεβάτι και οι γονείς απέξω, να ελπίζουν και να προσεύχονται. Τελικά, οι γιατροί, συγκινημένοι, ενημέρωσαν τους γονείς ότι όχι μόνο όλα είχαν πάει καλά, αλλά, μόλις ξεκίνησε το χειρουργείο, διαπίστωσαν ότι ο όγκος δεν υπήρχε! Κανένας δεν μπορούσε να εξηγήσει αυτό το γεγονός. Οι γονείς όμως ήξεραν. Ο Αγιος Σάββας είχε εισακούσει τις προσευχές τους και είχε θεραπεύσει το παιδί.
Το τίμιο λείψανο του Αγίου ετάφη στη μονή του. Κατά το έτος 547 ευρέθη εντός του μνήματος σώο και αδιάλυτο, και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αιώνες αργότερα, το 1204, το πήγαν στην Ιταλία οι Βενετοί και το 1965 οι Πατέρες της μονής, με θαυμαστό τρόπο, κατάφεραν να το πάρουν πίσω. Ετσι, το ιερό λείψανο βρίσκεται αδιάφθορο στην ομώνυμη μονή Ιεροσολύμων. Υπάρχει, βέβαια, δάκτυλος «μετά σαρκός» του Αγίου στη Μονή Αγίου Ραφαήλ Γρίβας Κιλκίς και απότμημα του ιερού λειψάνου στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων. Η Λαύρα του Αγίου Σάββα είναι προπύργιο της Ορθοδοξίας. Ανάμεσα στους Αγίους που ανέδειξε είναι και ο Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, τον 8ο αιώνα.
~
Το μοναστήρι του στα Ιεροσόλυμα και τα θεραπευτικά φύλλα της φοινικιάς του!Το μοναστήρι του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα είναι ανδρικό και άβατο για τις γυναίκες. Στις γυναίκες οι μοναχοί βγάζουν άγια λείψανα, για να τα προσκυνήσουν στην πύλη της μονής, και μοιράζουν αγίασμα και λαδάκι, προκειμένου να σταυρώνονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν καρκίνο.
Στην αυλή της μονής υπάρχει μια φοινικιά -κατά την παράδοση, τη φύτεψε ο Αγιος Σάββας-, τα φύλλα της οποίας θεωρούνται κατάλληλα για την απόκτηση παιδιών από όσες γυναίκες δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν. Οι μοναχοί προσφέρουν τα φύλλα, τα οποία οι γυναίκες βράζουν και πίνουν το ρόφημα, αφού πρώτα έχουν νηστέψει. Οι μαρτυρίες των γυναικών που δυσκολεύονταν να κάνουν παιδιά, αλλά τελικά τα κατάφεραν, είναι πολλές.
Μάλιστα, μια πιστή μαρτυρεί ότι είχε επισκεφτεί τη μονή και είχε εξομολογηθεί στους μοναχούς πως η κόρη της δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Οι μοναχοί της έδωσαν τα φύλλα για την κόρη της και της ζήτησαν να προσευχηθεί. Επειδή όμως η κόρη δυσκολευόταν να νηστέψει εξαιτίας κάποιου προβλήματος, η μητέρα αποφάσισε να νηστέψει η ίδια 40 ημέρες, και μάλιστα κρυφά από όλους, και έδωσε στην κόρη της να πιει το ρόφημα. Πραγματικά, το θαύμα έγινε! Η κόρη της έμεινε έγκυος και ολόκληρη η οικογένεια έσπευσε στην ιερά μονή, να προσκυνήσει τον Αγιο και να τον ευχαριστήσει .-

*** Μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας
O Πορτογάλος Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup
~  O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι αποτελούσε το φαβορί.
Ο Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.  in.gr

***  Άφαντος ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη μεταφορά μαθητών 
Άφαντος είναι ακόμα ο νέος ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη μεταφορά μαθητών στη Μεσσηνία, προκειμένου να εκτελεσθεί το έργο με το νέο έτος.
Παρά το γεγονός ότι μετά την ακύρωση του διαγωνισμού το Σεπτέμβριο, η περιφέρεια είχε υποσχεθεί τάχιστη έναρξη των διαδικασιών και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ο Δεκέμβριος μπήκε και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.
Αυτή τη στιγμή το έργο εκτελείται με τα όποια προβλήματα έχει, με παράταση των περσινών συμβάσεων, οι οποίες όμως λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου και δεν μπορούν να παραταθούν και για το 2018, αν δεν κατατεθεί στη Βουλή σχετική τροπολογία.
Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού μέσα στον Οκτώβριο για όλες τις περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας. Στα τέλη Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ότι οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν μέσα στο Νοέμβριο.
Τώρα τελείωσε και ο Νοέμβριος και μπήκαμε στο Δεκέμβριο και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει ο διαγωνισμός και στις 8 Ιανουαρίου που θα επιστρέψουν τα παιδιά από τις γιορτές στα σχολεία να εκτελείται το έργο της μεταφοράς με τα νέα δεδομένα.
Οι  προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν για ένα διεθνή διαγωνισμό είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, ο χρόνος μόνο που πρέπει να βρίσκεται στον «αέρα» ένας τέτοιος διαγωνισμός είναι τουλάχιστον 20 ημέρες, ενώ ακόμα δεν έχουν τεθεί καν οι όροι της διακήρυξής του προς έγκριση στην αρμόδια  Οικονομική Επιτροπή.
Έτσι, ακόμα κι αν αύριο ξεκινήσουν οι διαδικασίες, με τους γρηγορότερους ρυθμούς που μπορεί να υπάρξουν και με πολύ δουλειά, το έργο της μεταφοράς δεν θα μπορεί να «τρέξει» πριν από το Φεβρουάριο. Β.Β.

*** Τραγελαφικές ιστορίες… ακατάσχετων λογαριασμών 
Πως μητέρα ανήλικων παιδιών, έχασε τη σύνταξη χηρείας του μήνα
 Δεν πρόλαβε καλά καλά να χαρεί μια γυναίκα με δύο ανήλικα παιδιά, η οποία έχει χάσει τον άντρα της, όταν είδε σε έναν από τους κοινούς λογαριασμούς που είχε με το μακαρίτη σύζυγό της, ο οποίος είχε μπλοκαρισθεί λόγω χρεών, να απελευθερώνεται ένα μικρό ποσό.
Ήταν σα δώρο για την οικογένειά της και φρόντισε να καλύψει με αυτό το ποσό ορισμένες από τις ανάγκες τους, όπως την προμήθεια πετρελαίου. Σύντομα όμως διαπίστωσε ότι ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος, καθώς είδε στο λογαριασμό που λαμβάνει τη σύνταξη χηρείας που είναι και το μόνο έσοδο της οικογένειας, να εμφανίζεται χρέος με το ποσό που είχε ξεμπλοκαρισθεί και ας έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος!
  Από τη χαρά…
Όπως μας περιέγραψε η κα Μαρία, με το σύζυγο της που έχει φύγει από τη ζωή, είχαν έναν κοινό λογαριασμό, ο οποίος μπλοκαρίσθηκε λόγω οφειλών που υπήρχαν προς το Δημόσιο.
Μετά το θάνατό του από το ασφαλιστικό ταμείο της ζητήθηκαν και άνοιξε 3 τραπεζικούς λογαριασμούς για την κατάθεση της σύνταξης χηρείας, τους οποίους μάλιστα έχει δηλώσει και ως ακατάσχετους.
Πρόσφατα, στον κοινό λογαριασμό που είχε με το σύζυγό της και είχε μπλοκαρισθεί, είδε να έχει ξεμπλοκαρισθεί το ποσό των 785 ευρώ.
  … στη λύπη!
Η γυναίκα χρησιμοποίησε το ποσό αυτό για ανάγκες της οικογένειας της και έκπληκτη διαπίστωσε μετά, ότι στο λογαριασμό που λαμβάνει τη σύνταξη και πριν ακόμα αυτή καταβληθεί, φαίνεται ότι χρωστάει το ποσό των 850 ευρώ.
Απευθυνόμενη στην αρμόδια εφορία, την ενημέρωσαν ότι πρόκειται για τα χρήματα από τον κοινό λογαριασμό και πως δεν έπρεπε να τα χρησιμοποιήσει ακόμα κι αν ελευθερώθηκαν, διότι… πρόλαβε το ΣΔΟΕ που ετοιμαζόταν να τα πάρει.
Έτσι, τώρα θα τα πάρει από τη σύνταξη, ακόμα κι αν υποτίθεται πως δεν κατάσχεται, καθώς είναι το μοναδικό έσοδο της οικογένειας.
Η γυναίκα εννοείται πως άκρη δεν έβγαλε και η σύνταξη του μηνός κατασχέθηκε, ενώ αυτά τα χρήματα δεν έφτασαν και έμεινε και υπόλοιπο να πάρουν από την επόμενη σύνταξη…  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Οι προβολές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας για το Δεκέμβριο 
Στις 10 Ιανουαρίου του 1927, στο Βερολίνο, προβλήθηκε για πρώτη φορά η εμβληματική ταινία του Φριτς Λανγκ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας και χωρίς αμφιβολία έχει επηρεάσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη το κινηματογραφικό φάσμα του είδους και όχι μόνο. Της αξίζει λοιπόν, ενενήντα χρόνια μετά, ένα αφιέρωμα, ένας φόρος τιμής για την ανεκδιήγητη πρωτοπορία της,  το μεγαλείο των εικόνων της και την ανεκτίμητη συμβολή της.  Έτσι, η κινηματογραφική αυλαία για το 2017, θα πέσει με ένα ιδιότυπο αφιέρωμα στο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ του Φριτς Λανγκ (7/12) και στο πως διατηρείται ακέραια μέχρι και σήμερα.
Αν κάποιος παρακολουθήσει σήμερα το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρατηρήσει κάτι γνώριμο, να μην αναρωτηθεί «…που το έχω δει αυτό…». Δεν υπάρχει, χωρίς υπερβολή, ταινία sci-fi, που να μην έχει έστω και μια μικρή αναφορά, που να μην έχει δανειστεί κάτι από αυτήν. Ο Γκοντάρ, λάτρης του Λανγκ, δημιούργησε την Alphaville του και ο Κιούμπρικ την Οδύσσειά του, με ομολογημένη έμπνευση από το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ. Στο Dark City και στις ταινίες Batman αναγνωρίζουμε τη δυστοπική πόλη, στο Blade Runner και στην Τεχνητή Νοημοσύνη συναντάμε τους Ανθρώπους/ Ρέπλικες, στο Πέμπτο Στοιχείο το κυκλοφοριακό σύστημα είναι σχεδόν πανομοιότυπο, ενώ η πόλη του Σούπερμαν λέγεται – όχι τυχαία – Μετρόπολις.
Όμως η δύναμη της ταινίας αυτής, παρότι δεν είχε μεγάλη επιτυχία στην εποχή της, ήταν ανυπολόγιστη, ξεπέρασε τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και άγγιξε κι άλλους τομείς. Στο αφιέρωμα αυτό, θα γίνει μια πιο ευρεία προσπάθεια προσέγγισης του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, ξεφεύγοντας λίγο από τα στενά όρια του sci-fi.
Μέσα από την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ (28/12), παρατηρεί κανείς την επίδραση της ταινίας στην εποχή της, τις συνέπειες του εκμοντερνισμού και του εκσυγχρονισμού, που καραδοκούσαν. Η χορογραφία του Τσάπλιν με τις μηχανές έχει αναμφίβολα κάτι κοινό με τη χορογραφία των εργατών στα καζάνια της ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ!
Μπορεί το PLAYTIME του Ζακ Τατί (21/12) να μην είναι δραματικό, να μην είναι επαναστατικό, να μην είναι sci-fi, είναι όμως μια «διακήρυξη»  για την επίδραση του μοντερνισμού στην καθημερινή ζωή, με αρχιτεκτονικά μοτίβα που έχουν σημείο αναφοράς το έπος του Φριτς Λανγκ.
Από ένα τέτοιο αφιέρωμα, δε θα μπορούσε να λείπει και μια καθαρόαιμη ταινία επιστημονικής φαντασίας που να είναι βαθιά και άρρηκτα συνδεδεμένη με το αρχέτυπο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ. Μετά από πολύ σκέψη, από αναρίθμητες επιλογές και πολλές διαφωνίες, ομόφωνα αποφασίστηκε, ότι η πιο κατάλληλη ταινία sci-fi για να τιμηθεί το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, είναι το BRAZIL του Τέρι Γκίλιαμ (14/12).
Την Κυριακή 3/12 θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο καφέ μπαρ BABA YAGA, (Χρ. Κουμάντου) στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο.
Η προβολή της ταινίας ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ θα γίνει κατ’ εξαίρεση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο. Την ταινία θα επενδύσει ζωντανά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
 ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
03/12 H TO ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ [2017]
οι βραβευμένες ταινίες του φετινού Φεστιβαλ έρχονται στην Καλαμάτα
20:00 | Baba Yaga | Είσοδος ελεύθερη
07/12 METROPOLIS [1927]
σκηνοθεσία: Fritz Lang
παίζουν: Brigitte Helm, Alfred Abel
21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18
 14/12 BRAZIL [1985]
σκηνοθεσία: Terry Gilliam
παίζουν: Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro
21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18
 21/12 PLAYTIME [1967]
σκηνοθεσία: Jacques Tati
παίζουν: Jacques Tati, Barbara Dennek
21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18
 28/12 ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ [1936]
σκηνοθεσία: Charles Chaplin
παίζουν: Charles Chaplin, Paulette Goddard
21:30 | Πνευματικό κέντρο | Είσοδος ελεύθερη
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
TO ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Festival | 2017 | GR | 120’
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
οι βραβευμένες ταινίες του φετινού Φεστιβαλ έρχονται στην Καλαμάτα
20:00 | Baba Yaga | Είσοδος ελεύθερη
 Το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους της Δράμας σαραντάρισε φέτος και παραμένει αδιάλειπτα, η πόλη των μικρομηκάδων, ο τόπος που δίνουν κάθε χρόνο ραντεβού όλοι οι δημιουργοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από το μεγάλο αριθμό συμμετοχών στη διοργάνωση, όσο και από την προσέλευση κοινού και κινηματογραφιστών.
65 ελληνικές ταινίες διαγωνίστηκαν φέτος για τα βραβεία. Η θεματολογία που απασχόλησε τους δημιουργούς είχε να κάνει κυρίως με το θάνατο και τη διαχείρισή του, την ανεργία, την οικονομική κρίση και πώς επηρεάζει διάφορες πλευρές της ζωής, τα γηρατειά, το ζήτημα της έμφυλης ταυτότητας και βέβαια τις ανθρώπινες σχέσεις.
Να θυμίσουμε πως μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος για το «Play» του ενώ τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε ο Δημήτρης Νάκος για το «Κατάψυξη».
Στις 3/12 στο Baba Yaga οι φίλοι της ταινίας μικρού μήκους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις βραβευμένες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Δράμας και να έρθουν σε επαφή με το έργο καταξιωμένων δημιουργών και ανερχόμενων καλλιτεχνών που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.
Το Φεστιβάλ  Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, μετά την φετινή, επιτυχημένη 40η διοργάνωση του, «κάνει στάση» στην Καλαμάτα την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στο Baba Yaga, προβάλλοντας με ελεύθερη είσοδο τις βραβευμένες ταινίες του φετινού ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος.
ΠΕΜΠΤΗ 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
METROPOLIS
Drama, Sci-Fi | 1927 | GER | 152΄
σκηνοθεσία: Fritz Lang
παίζουν: Brigitte Helm, Alfred Abel
21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18
Στη φουτουριστική Μητρόπολη, η κοινωνία είναι χωρισμένη ανάμεσα στην εύπορη άρχουσα τάξη και στους εργάτες. Όταν ο γιος του ιδρυτή της πόλης ερωτεύεται τη φτωχή Μαρία, την κόρη ενός εργάτη, αποφασίζει να τη βοηθήσει για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας. Γυρίστηκε κατά την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και συνδέεται με το φασισμό και τον κομμουνισμό, τις πιο ισχυρές ιδεολογίες στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Αποτελεί για πολλούς ένα σοσιαλιστικό μανιφέστο, καθώς παρουσιάζει την καταπίεση των εργατών από την ανώτερη τάξη.
Το σενάριο ήταν της Τέα φον Χάρμπου, συντρόφου του Φριτς Λανγκ, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα γερμανικού εξπρεσιονισμού. ενώ η σκηνογραφία είναι επηρεασμένη από το Μπάουχαους, τον Κυβισμό και τον Φουτουρισμό.
Το κόστος της ταινίας ανέρχεται περίπου στα επτά εκατομμύρια μάρκα, ποσό υπέρογκο για την εποχή, και θεωρείται ότι κατά το γύρισμά της, ο Φριτς Λανγκ είχε αναλογικά τη μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία, από κάθε άλλο σκηνοθέτη. Συμμετείχαν 38.000 άτοµα εκ των οποίων οι 35.000 ήταν κοµπάρσοι!. Οι τεχνικές φωτισμού και τα  οπτικά εφέ εντυπωσίασαν και αποτέλεσαν πρόδρομο και σημείο αναφοράς για τις μετέπειτα ταινίες sci-fi.
Οι κόπιες τις ταινίας υπέστησαν μεγάλη καταστροφή. Το 2008 βρέθηκε στο Μπουένος Αϊρες, στο Μουσείο Κινηματογράφου της Αργεντινής μια χωρίς περικοπές κόπια, η  οποία κρίθηκε ότι  είναι η πρωτότυπη στην πλήρη της εκδοχή.
«Η ταινία αυτή δεν είναι ούτε για το σήµερα ούτε για το µέλλον. ∆ε µιλάει για ένα συγκεκριµένο µέρος. ∆εν υπηρετεί καµία τάση, κόµµα ή τάξη. Έχει µια ιδέα που βασίζεται σε κάτι συγκεκριµένο. Ο µεσολαβητής ανάµεσα στον εγκέφαλο και τους µυς πρέπει να είναι η καρδιά».
Μ΄ αυτό ακριβώς το µήνυµα ξεκίνησε η ταινία στην πρώτη της προβολή στις 10 Ιανουαρίου 1927.
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
BRAZIL
Drama, Sci-Fi | 1985 | USA | 142’
σκηνοθεσία: Terry Gilliam
παίζουν: Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro
21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18
Ο Σαμ Λόουρι, ένας χαμηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος, κάνει ό,τι μπορεί για να διορθώσει ένα γραφειοκρατικό λάθος, καταλήγοντας να θεωρείται εχθρός του συστήματος και τρομοκράτης. Παράλληλα, για να ξεφύγει από την πιεστική καθημερινότητα και την απολυταρχική εξουσία, φαντασιώνεται συνεχώς πως ζει σε έναν άλλο, ειδυλλιακό κόσμο.
Έχοντας ως αρχιτέκτονα του κόσμου του τον μέγιστο Φριτζ Λανγκ και ως πολεοδόμους τους πιο σκοτεινούς εφιάλτες των Κάφκα και ‘Οργουελ, ο Τέρι Γκίλιαμ λειτουργεί περισσότερο ως ενορχηστρωτής παρά ως σκηνοθέτης. Συνθέτει ένα έπος που δεν υπάρχει όμοιό του στον Κινηματογράφο, ενώνοντας τα μουσικά ιντερλούδια, το σουρεαλισμό, το δυστοπικό κλίμα, μα και τις ακραία κωμικές καταστάσεις με μία απαράμιλλη μαεστρία. Η δύναμη των εικόνων της ταινίας κάνει την όποια περιγραφή «μικρή», καλώντας το θεατή να ονειρευτεί μαζί της, αποδομώντας τη ματαιότητα του ονείρου με τον πιο απρόσμενο τρόπο.
Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ και κέρδισε πλήθος βραβείων, μα η ολοένα και αυξανόμενη αποδοχή από πλήθος θεατών αποτελεί τη μεγαλύτερή της παρακαταθήκη.
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
PLAYTIME
Comedy | 1967 | FR | 115’
σκηνοθεσία: Jacques Tati
παίζουν: Jacques Tati, Barbara Dennek
21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18
Συνεχιστής των μεγάλων κωμικών του βωβού κινηματογράφου Charlie Chaplin, Buster Keaton και Harold Lloyd, ο γάλλος Jacques Tati υπήρξε ο σημαντικότερος κωμικός του κινηματογράφου στην γηραιά ήπειρο από την εμφάνιση του ομιλούντος έως σήμερα. Όντας κατά βάση ένας κωμικός του βωβού «έπαιξε» τόσο με τους ήχους της ταινίας όσο και την νέα τεχνολογία με ένα χιούμορ ευγενικό, λεπτό και συχνά μελαγχολικό.
H τέταρτη ταινία του Playtime (1967) είναι ένα ασύγκριτο έργο μουσειακής αξίας. Με όχημα την διακριτική ειρωνεία και το γεμάτο γαλατική ευγένεια χιούμορ, περιπλανιέται στους χώρους μίας σύγχρονης μεγαλούπολης. Το βλέμμα του, ειρωνικό και αποστασιοποιημένο απέναντι στον παραλογισμό του μοντέρνου πολιτισμού, καταγράφει την μεταμόρφωση του χώρου: η παράδοση και η παλιά πόλη έχει μετασχηματισθεί σε μια συγκέντρωση όγκων τσιμέντου και γυαλιού, στην μοντέρνα πόλη. Οι μηχανές και η σχέση των ανθρώπων μαζί τους, η κίνηση της ανθρώπινης μορφής μέσα στον χώρο, η απουσία του διαλόγου (ο λόγος υπάρχει μόνο ως ήχος) και η δημιουργία ενός ηχητικού περιβάλλοντος που υπογραμμίζει και επιτείνει την δύναμη της εικόνας αποτελούν κεντρικά στοιχεία της σκηνοθετικής γραμμής.
Θεωρούμενη, όχι άδικα, ως το αριστούργημα του Tati η ταινία απαίτησε από τον δημιουργό της σχεδόν μια δεκαετία προετοιμασιών. Η δαπανηρή κατασκευή των σκηνικών (για τις ανάγκες της ταινίας κατασκευάστηκαν δύο πολυκατοικίες και το στούντιο ονομάστηκε Tativille) και η ψυχρή υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην ταινία  οδήγησαν τον δημιουργό της στην χρεοκοπία. Όμως η ταινία παραμένει μια απόδειξη της σκηνοθετικής του ιδιοφυΐας: στις εικόνες της ο Tati, με μέσο το κωμικό, συλλαμβάνει και εκφράζει το πνεύμα των καιρών, το κενό της σύγχρονης ζωής, το αδιέξοδο του μοντέρνου πολιτισμού.
Όπως γράφει ο Βασίλης Ραφαηλίδης σε μια κριτική του στο περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος (Νο 4, 1970): «Ο Tati δεν είναι απαισιόδοξος. Ούτε μέμφεται τον πολιτισμό, ούτε οδύρεται για τις ανωμαλίες που προκαλεί η ανικανότητα προσαρμογής μας σ’ αυτόν. Μόνο που νά, δεν εννοεί να υποταχθεί στο αγελαίο πνεύμα, στα άνωθεν παραγγέλματα. Και μελαγχολεί ατενίζοντας την άβυσσο της ανθρώπινης αβουλίας και την άκαμπτη δικτατορία του μπετόν- αρμέ».
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
προβολή με συνοδεία ζωντανής μουσικής
Comedy, Drama, Family | 1936 | USA | 87 ’
σκηνοθεσία: Charles Chaplin
παίζουν: Charles Chaplin, Paulette Goddard
21:30 | Πνευματικό Κέντρο | Είσοδος ελεύθερη
 Οι Μοντέρνοι Καιροί, το συνταραχτικό και προφητικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν είναι μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών.
Κοινωνική κριτική, σουρεαλισμός, ανθρωπισμός και ψυχαγωγία συνυπάρχουν μοναδικά στην ταινία μαζί με υπέροχα ενορχηστρωμένες κωμικές σκηνές ανθολογίας. Οι Μοντέρνοι Καιροί θα αποτελέσουν την ευφυή και προφητική παρακαταθήκη του Τσάρλι Τσάπλιν πάνω στην παράνοια της σύγχρονης κοινωνίας και της τεχνολογικής προόδου, που παραμένει μέχρι σήμερα, τραγικά επίκαιρη.
Στην υπόθεση, ο Τσάπλιν είναι ένας εργάτης φάμπρικας που προσπαθεί να συγχρονιστεί με τη γραμμή παραγωγής σφίγγοντας βίδες, ενώ το τυραννικό αφεντικό του παρακολουθεί το προσωπικό μέσα από μόνιτορ σαν άλλος «Μεγάλος Αδελφός».
Όταν συναντάει και ερωτεύεται μια ορφανή κοπέλα του δρόμου, οι δυο τους ονειρεύονται μια πιο όμορφη και ήρεμη ζωή μακριά από τον αστικό εφιάλτη της μοντέρνας βιομηχανικής κοινωνίας, όμως μια σειρά από ατυχή αστεία; περιστατικά τον καθιστούν διαρκώς παρεξηγημένο και κυνηγημένο.
Η Νέα Κινηματογραφική  Λέσχη Καλαμάτας και η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας παρουσιάζουν την ταινία "Μοντέρνοι καιροί" του Charlie Chaplin", συνοδεία ζωντανής μουσικής, σε μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Θα ακουστούν τραγούδια από τους Νίκος Ζιάζιαρη και Μιμίκα  Τάσση και ορχηστρικά κομμάτια απο ταινίες του Charlie Chaplin.

*** ΚΛΗΜΗΣ: Η εταιρεία που παράγει, η εταιρεία που αντιστέκεται 
Η εταιρεία ΚΛΗΜΗΣ θα πρέπει να είναι από τις πλέον πολυβραβευμένες μεσσηνιακές εταιρείες, ίσως και σε πανελλαδικό επίπεδο. Προχθές, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στα Greek Exports Awards 2017, κέρδισε για μία ακόμα φορά την αναγνώριση που της ανήκει, απότοκο αποτέλεσμα της ποιότητας των προϊόντων που παράγει.
Για 6η συνεχή χρονιά, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ethos Awards και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ διοργάνωσαν τα εξαγωγικά βραβεία Greek Exports Awards, προχθές, στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace και Thalasso, προκειμένου να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις συνεργασίες μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Μάλιστα, ο Μεσσήνιος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή απoνομής.
   Ποια είναι η εταιρεία 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα που διαθέτει η εταιρεία, ξεκίνησε πριν από 49 χρόνια. Στόχος της ήταν πάντα να προσφέρει στην αγορά μεγάλη ποικιλία οικονομικών και ποιοτικών προϊόντων με εφαρμογή στο χώρο της δόμησης. Χρόνο με το χρόνο η γκάμα των προϊόντων της και των ειδών που εμπορευόταν εμπλουτίστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει πληθώρα υλικών, ανάλογα με τις απαιτήσεις των καιρών.
Η ΒΑΣ. & ΑΙΚ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΟΕ με το διακριτικό τίτλο "ΚΛΗΜΗΣ" είναι οικογενειακή επιχείρηση που εδρεύει στη Καλαμάτα από το 1968.
Δραστηριοποιείται με τη παραγωγή ασβέστη και το εμπόριο οικοδομικών υλικών, ενώ από το 1992 έχει επιδοθεί στην παραγωγή και διάθεση ενός πρωτοποριακού προϊόντος για ψήσιμο(barbecue), το πυρηνοκάρβουνο καθώς και άλλων προϊόντων θέρμανσης από το κουκούτσι(πυρήνα) της ελιάς.
Ιδρυτής της εταιρίας και εμπνευστής της ιδέας του πυρηνοκάρβουνου ήταν ο κ. Κλήμης Κλημεντίδης (1912-1999), πρόσφυγας στη Μεσσηνία από τη Νικομήδεια της Κωνσταντινούπολης, οι διάδοχοι του οποίου συνεχίζουν μέχρι σήμερα με επιτυχία το έργο του.
Εκτός από το πυρηνοκάρβουνο, στο εργοστάσιο, μετά από επεξεργασία της ασβεστόπετρας, παράγονται σκόνη άσβεστου (γεωργικός ασβέστης), που χρησιμοποιείται στη λίπανση και την απολύμανση καλλιεργούμενων περιοχών, κτηνοτροφικών μονάδων και λημμάτων ελαιοτριβείων καθώς και ασβεστοπολτός που διατίθεται στις οικοδομές.
Τέλος, εκτός από τα είδη παραγωγής η εταιρία εμπορεύεται μεγάλη ποικιλία οικοδομικών υλικών που διατίθενται τόσο για χονδρική όσο και λιανική πώληση σε διάφορες συσκευασίες.
"Οι προσπάθειες μας για βελτίωση και παρακολούθηση των αλλαγών στο χώρο μας είναι συνεχείς, με στόχο πάντα την παροχή ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.
Με βάση τις αρχές που μας διέπουν, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, επαγγελματισμό και αγάπη για τη δουλειά που κάνουμε επιδιώκουμε πάντα την άμεση εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των πελατών μας". Αυτό είναι το μότο της εταιρείας, με αυτό θα συνεχίσει κι έτσι θα κερδίζει την ελληνική και διεθνή αναγνώριση.
Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια λειτουργούν μέσα σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη δραστική μείωση της κατανάλωσης σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας και την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες
Πρόκειται για τον «φάρο» της επιχειρηματικότητας που δείχνει τον δρόμο της καταξίωσης και σε άλλες εταιρείες και βγάζει στον αφρό την κρυφή δυναμική των μάνατζερ και του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Ανοίγει ο φάκελος «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Το φάκελο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» ανοίγει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με κεντρικό μήνυμα «Μένει Μυστικό» (https://meneimystiko.gr/), ενώ
μέσα από σειρά δράσεων ενημερώνει, συζητά, καταγράφει απόψεις και κινητοποιεί τους πολίτες.
«Αναδεικνύουμε το φαινόμενο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τις διαστάσεις που έχει λάβει στην Ελλάδα, με στόχο να κατατεθούν στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς συγκεκριμένες και πρακτικές προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπισή του» αναφέρεται σχετικά.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Επόμενος σταθμός η Τρίπολη, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ., στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

*** Συνελήφθησαν τρία άτομα για κλοπή στη Μεσσήνη 
Τρία άτομα, το ένα ανήλικο συνελήφθησαν, το απόγευμα της Παρασκευής, στη Μεσσήνη, για κλοπή.
Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.  συνέλαβαν έναν 30χρονο, έναν 25χρονο και έναν ανήλικο, γιατί νωρίτερα, στη Μεσσήνη, αφαίρεσαν από όχημα ένα κινητό τηλέφωνο, χρήματα και διάφορα έγγραφα.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης.

*** Ο «Κήπος της Λυσούς» - Mαχητές της ζωής 
Αυτοί είναι οι πραγματικοί μαχητές της ζωής, που έχουν να μας διδάσκουν πολύτιμα  μαθήματα. Οι λέξεις είναι φτωχές για να αποδώσουν την αυθεντικότητα τους, την ευγενική τους φύση, την αυθόρμητη καλοσύνη τους, το ανυπόταχτο πνεύμα τους, τον ευαίσθητο χαρακτήρα τους, τα ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα και την τεράστια θέληση τους. Τίποτα δεν μπορεί να αποδώσει με λέξεις την δύναμη ψυχής που κρύβουν μέσα τους.
Μόνο αν τους γνωρίσετε από κοντά θα αισθανθείτε λίγο από το μεγαλείο τους. Γι' αυτό αποφασίσαμε, να προχωρήσουμε στην αναδημοσίευση του ρεπορτάζ της Βάσης Παναγοπούλου από την "Εφημερίδα των Συντακτών". Για να τους μάθουμε όλοι.
   Παρουσίαση
 «Αυτό που λείπει από τους ανθρώπους, πέρα από τα υλικά πράγματα, είναι η προοπτική. Τα πρώτα θύματα στην Ελλάδα της κρίσης είναι οι νέοι άνθρωποι, που στερούνται πολλών ευκαιριών. Πόσω μάλλον τα νέα παιδιά με αναπηρίες. Τι ευκαιρίες έχουν για επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση, αυτές οι ομάδες ανθρώπων;»
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησαν να μου εξηγούν οι Dr. Waltraud Sperlich και Eva Maria Lang το έργο που παράγουν, μέσω της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ο Κήπος της Λυσούς» που συνέστησαν τον Οκτώβριο του 2016 στην Καλαμάτα.
Στο εργαστήριο λαχανοκομίας και κηπουρικής που υλοποιούν μέχρις στιγμής εκπαιδεύονται δώδεκα παιδιά με ελαφρά νοητική υστέρηση, είκοσι ενός έως σαράντα δύο ετών, ενώ άλλα περίπου είκοσι άτομα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής και αναμένουν την ένταξή τους.
Οι φασολιές πρέπει να αναρριχηθούν και να αναπτυχθούν στο σχοινί που δένεται κατά μήκος του σύρματος. Για κάθε κόμπο και ένα χαμόγελο επιτυχίας Οι φασολιές πρέπει να αναρριχηθούν και να αναπτυχθούν στο σχοινί που δένεται κατά μήκος του σύρματος. Για κάθε κόμπο και ένα χαμόγελο επιτυχίας | Τι είναι όμως αυτό το εργαστήριο λαχανοκομίας και κηπουρικής; Είναι ακόμη ένα μάθημα στο ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου τους; Όχι.
Πραγματοποιείται με καθημερινή ενασχόληση, σε δύο φυτώρια που δημιουργήθηκαν με οικονομικά μέσα της ΜΚΕ και λειτουργούν σε εγκαταστάσεις του «ΕΛΓΟ Δήμητρα» στην Καλαμάτα και στην περιοχή Στούπα της Μάνης -ενταγμένα μάλιστα στον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ-, όπου υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση ειδικών και θεραπευτών, τα νέα αυτά παιδιά εκπαιδεύονται στην καλλιέργεια λαχανικών, παράγουν και πωλούν τα παραγόμενα προϊόντα τους στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας. Καινοτόμο πρόγραμμα, αποκλειστικό πόνημα αυτών των δύο γυναικών, που επί δεκαετίες τώρα ζουν και δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο.
 Οι στόχοι του «Κήπου της Λυσούς»
 «Η LYSO δημιουργήθηκε αρχικά σαν εκδοτικός οίκος. Βρισκόταν σε ανάπτυξη όταν η κρίση χτύπησε την Ελλάδα. Εγκαταλείψαμε την αρχική μας δραστηριότητα, να εκδίδουμε δηλαδή βιβλία σχετικά με την αρχαιότητα στην Ελλάδα και στραφήκαμε στη δημιουργία Προγραμμάτων Ανάγκης, που στοχεύουν στο μέλλον της χώρας, μέσα από μια απίστευτη ευκαιρία που μας δόθηκε. Γιατί το μέλλον μιας χώρας βρίσκεται στα παιδιά. Όμως τι μέλλον μπορεί να έχουν παιδιά με αναπηρίες, χωρίς καμία επαγγελματική εκπαίδευση;
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δουλειές για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Με το που τελειώνουν το σχολείο, δεν έχουν τίποτα να κάνουν, εκτός από το να βοηθούν στην καθημερινότητα του σπιτιού τους. Έτσι μας γεννήθηκε η ιδέα τού να βοηθήσουμε ειδικά παιδιά, όταν πλέον είναι ενήλικα, για να μπορούν να γίνουν ανεξάρτητοι, να έχουν το δικό τους μικρό εισόδημα, να αισθάνονται όμορφα, χρήσιμα άτομα, δημιουργικά. Έτσι εγκαταστήσαμε τα δύο φυτώρια, όπου εκπαιδεύονται νέοι, με διάφορες ειδικές ανάγκες, στην καλλιέργεια -προς το παρόν- λαχανικών και λουλουδιών, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση αγρονόμων, γεωπόνων, μηχανικών, κηπουρών και θεραπευτών. Όλες οι καλλιέργειες γίνονται υπό τις επιταγές της βιολογικής καλλιέργειας», συμπληρώνει η Εύα Λανγκ.
«Ξεκινήσαμε με την καλλιέργεια λαχανικών, αλλά στα σχέδια και στις προθέσεις μας είναι να προχωρήσουμε, κατ’ αρχάς, στην καλλιέργεια και αποξήρανση βοτάνων. Και μια και ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην καλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιόλαδου, σκεφτόμαστε να επεκτείνουμε τις γνωστικές δραστηριότητες και στην τέχνη του κλαδέματος ελαιόδεντρων. Γιατί το κλάδεμά τους είναι πράγματι μια μικρή τέχνη. Και αυτά, είναι ακόμη η αρχή».
    ● Πώς κατάφεραν να οργανώσουν και να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο, ποια ήταν η απίστευτη ευκαιρία που άδραξαν;
  «Η ιδέα γεννήθηκε όταν βρέθηκε στον δρόμο μας ένας ευεργέτης. Είδε στην ιστοσελίδα του εκδοτικού μας οίκου φωτογραφίες από μια χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες της Καλαμάτας και αμέσως τηλεφώνησε στη Βάλτραουτ Σπέρλιχ. Και της έκανε μια απίστευτη ερώτηση: “Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε προς όφελος των ειδικών παιδιών στην περιοχή της Μάνης πενήντα χιλιάδες ευρώ τα οποία θα ήθελα να δωρήσω;” Ήθελε να κάνει κάτι για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Αφού ξεπεράσαμε το πρώτο σοκ και βέβαια τη δυσπιστία τού κατά πόσο ήταν ειλικρινής, μετά από πολλές ιδέες και σκέψη καταλήξαμε ότι θα θέλαμε να βοηθήσουμε ενηλίκους με ειδικές ανάγκες. Γιατί ενηλίκους; Γιατί όταν τελειώνουν το σχολείο, είναι περίπου είκοσι χρόνων και δεν έχουν καμία ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης, στην περιοχή μας τουλάχιστον. Ξέρετε, έχω κι εγώ έναν γιο, τριάντα χρόνων σήμερα, με νοητική στέρηση, ο οποίος ζει και εργάζεται σε μια κοινότητα της Βαυαρίας, στη Γερμανία. Οπότε, είχα μια κάποια γνώση και πείρα για το πώς θα μπορούσαμε να οργανώσουμε και να πετύχουμε έναν τέτοιο στόχο».
 ● Πώς αντέδρασε η τοπική κοινωνία απέναντι στο εγχείρημά σας;
  «Οι ντόπιοι αγκάλιασαν εξαρχής το έργο μας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ευρέως γνωστό το τι κάνουμε. Όσοι το μαθαίνουν, το λατρεύουν και το υποστηρίζουν όπως μπορούν, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε την αίσθηση ότι περισσότεροι ξένης υπηκοότητας άνθρωποι, παρά Έλληνες πολίτες, γνωρίζουν την ύπαρξη “του κήπου της Λυσούς”. Οι οικογένειες όμως των εκπαιδευόμενων είναι κοντά μας, αλλά και πολλοί γονείς ειδικών παιδιών που περιμένουν να ενταχθούν στο πρόγραμμά μας, είναι κατενθουσιασμένοι με αυτήν την αναπάντεχη προοπτική που ανοίγεται στη ζωή των παιδιών τους. Είναι μεγάλη ανακούφιση γι' αυτούς καθώς μέχρι τώρα δεν ήξεραν τι επιφύλασσε το μέλλον στο παιδί τους. Είναι όλοι ιδιαίτερα ευγνώμονες και υποστηρικτικοί στο έργο μας».
  ● Η δημοτική αρχή σάς προσφέρει υποστήριξη;
  «Ναι, οι δημοτικές αρχές της Καλαμάτας μας υποστηρίζουν με κάθε τρόπο. Ο δήμαρχος ψωνίζει από το περίπτερό μας όποτε μπορεί, έρχεται στις χριστουγεννιάτικες γιορτές που οργανώνουμε, υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα δώσει δουλειά σε μερικούς από τους εκπαιδευόμενούς μας με το πέρας του προγράμματος. Μας βοηθά ακόμη στον εκτελωνισμό ενός μικρού VW λεωφορείου που αγοράσαμε για τους μαθητές μας».
Στη συζήτηση μπήκε και η γεωπόνος του ΑΠΘ, Ελευθερία Ξαγοράρη, υπεύθυνη Σχεδιασμού Συντονισμού και Εφαρμογής του προγράμματος που πραγματοποιείται στα δύο εκπαιδευτικά φυτώρια. Ανέλαβε να μας μιλήσει για τη δουλειά που γίνεται στο εργαστήριο:
«Αυτή τη στιγμή καλλιεργούμε υπαίθρια κηπευτικά -παραδοσιακές ποικιλίες- σε έκταση περίπου 1,5 στρέμματος, στις εγκαταστάσεις του “ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ” (Λακωνικής 87), όχι μόνο για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων αλλά και για την παραγωγή σπόρων. Στο τετρακοσίων είκοσι τετραγωνικών μέτρων θερμοκήπιο, που βρίσκεται στη Στούπα Δυτικής Μάνης -επίσης πιστοποιημένο από τη ΔΗΩ για την καλλιέργεια με βιολογικές μεθόδους-, μια ομάδα παιδιών, δύο φορές την εβδομάδα, εκπαιδεύεται στη θερμοκηπιακή παραγωγή κηπευτικών αλλά και λουλουδιών. Ταυτόχρονα παράγουμε δικό μας κόμποστ αξιοποιώντας τα φυτικά υπολείμματα των καλλιεργειών και της φυτομάζας που προκύπτει από τα σκαλίσματα, στοχεύοντας στην υλοποίηση μιας από τις βασικές επιδιώξεις του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, που είναι η δυνατότητά μας να αντικαταστήσουμε πλήρως τα βιολογικά λιπάσματα που χρησιμοποιούμε.
 Επίσης, σε μικρή κλίμακα βέβαια και για τις παρούσες ανάγκες μας, παράγουμε Ενεργούς Μικροοργανισμούς, γνωστοί ως Ε.Μ., εγκεκριμένους για χρήση στη βιολογική γεωργία. Πρόκειται για ένα μείγμα ωφέλιμων μικροοργανισμών (βακτήρια φωτοσύνθεσης, ζυμομύκητες, γαλακτομύκητες κ.ά.), με πολλαπλά οφέλη. Με τη χρήση τους καταπολεμάμε ασθένειες του εδάφους ενώ ταυτόχρονα δυναμώνεται το ριζικό σύστημα των φυτών. Αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής είναι η αύξηση της παραγωγής αλλά κυρίως η απολύμανση του εδάφους και του νερού με φυσικό και ακίνδυνο τρόπο. Έτσι, προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας τόσο στους εκπαιδευόμενους όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό».
 Ο «Κήπος της Λυσούς»
 ● Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον του προγράμματος αλλά και των εκπαιδευόμενων;

  «Η μέχρι τώρα εμπειρία μάς δείχνει ότι μπορούν να δημιουργηθούν και νέοι τομείς, συναφείς με τις ήδη βασικές δραστηριότητες. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι αναπτυσσόμενοι σαν πρόγραμμα θα μπορέσουμε να εντάξουμε περισσότερα άτομα με ειδικές ανάγκες και, ταυτοχρόνως, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλών ειδικοτήτων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της υλοποίησης του σχεδίου. Κι ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις διατήρησης των δραστηριοτήτων και μετά το πέρας του προγράμματος. Θέλουμε, λοιπόν, να αναπτύξουμε νέες ασχολίες και οι τομείς που κρίνουμε ότι χρειάζεται να δομηθούν αλλά και να ενισχυθούν είναι:
α. Η παραγωγή φιντανιών παραδοσιακών ποικιλιών. Είναι ουσιαστική επαγγελματική κατάρτιση που έχει και οικονομικό ενδιαφέρον, στην οποία ανταποκρίνονται με ευκολία τα παιδιά.
β. Η δημιουργία τράπεζας σπόρων για τη διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ υπάρχει όλη η υποδομή για την ταυτοποίηση ποικιλιών, την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να παράξουμε ταυτοποιημένους σπόρους, που θα μπορούν να καταχωριστούν στους εθνικούς καταλόγους, ενώ ταυτοχρόνως, κάποιες ποικιλίες, θα μπορούμε να τις διαθέτουμε σε επαγγελματίες αγρότες, σε συνεργασία ίσως με την αξιόπιστη μη κυβερνητική οργάνωση “ΑΙΓΙΛΟΠΑ”, που αντικείμενό της είναι η διατήρηση ντόπιων ποικιλιών και η διάθεσή τους σε επαγγελματίες αγρότες.
γ. Η καλλιέργεια, η αποξήρανση και η συσκευασία αρωματικών φυτών. Είναι εύκολες οι καλλιέργειες αυτές, και στην αποξήρανση αλλά και στην τυποποίησή τους μπορούν να απασχοληθούν και πιο “δύσκολες” περιπτώσεις ΑμεΑ. Έχουμε μάλιστα «συνδεθεί» με μία κοινότητα στο Μόναχο (Höhenberg), που έχει ένα οργανωμένο δίκτυο διάθεσης των προϊόντων, το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευθούμε για να διοχετεύσουμε και τα δικά μας μεταποιημένα προϊόντα.
δ. Η λειτουργία εργαστηρίου παραγωγής μανιταριών. Είναι ένας επίσης δυναμικός τομέας στον οποίο θα μπορούσαν να αποδώσουν τα παιδιά και υπάρχει η κατάλληλη προς αξιοποίηση υποδομή στον ΕΛΓΟ. Μπορούμε να περάσουμε σε έναν συνδυασμό έρευνας και παραγωγής, ασχολία σημαντική και για την τοπική κοινωνία.
ε. Η παραγωγή κόμποστ. Όπως σας προανέφερα, αφορά την ολική κάλυψη των διατροφικών αναγκών των καλλιεργειών».
    ● Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέκταση του προγράμματος;
  «Η ενίσχυση και η ανάπτυξη του έργου μπορεί να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΚΤ, κάτω από τον ειδικό στόχο “Αύξηση των οικονομικά ενεργών και απασχολούμενων ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων”, καθώς το εγχείρημά μας έχει στόχο την ουσιαστική κοινωνικοποίηση αυτών των ειδικών ομάδων ενηλίκων αφού τους προσφέρεται όχι μόνον επαγγελματική κατάρτιση αλλά και η δυνατότητα βιοπορισμού, έστω και εν μέρει αρχικά».
  ● Είναι καλυμμένες όλες οι ανάγκες σας για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος;
«Τρεις είναι οι βασικές ελλείψεις μας: ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, γη για την επέκταση των καλλιεργειών και χώροι για την αποθήκευση και τη μεταποίηση των προϊόντων μας. Εκτός από τους ήδη εκπαιδευόμενούς μας, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής επιπλέον δεκαοκτώ με είκοσι άτομα, τα οποία αδυνατούμε να δεχτούμε λόγω των περιορισμένων μας πόρων. Εκτιμούμε, όμως, ότι είναι πολύ περισσότεροι οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμά μας».
● Για να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερα άτομα στο πρόγραμμα κατάρτισης, τι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό θα δημιουργηθούν;
  «Στην περίπτωση ανάπτυξης και περαιτέρω τμημάτων οι ανάγκες μας σε ανθρώπινο δυναμικό θα αφορούν τουλάχιστον τρεις εργάτες γης, δύο ακόμη βοηθούς γενικών καθηκόντων (σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η συνεχής επίβλεψη των εκπαιδευόμενων) και ακόμη τέσσερις εκπαιδευτές. Απαραίτητη είναι η παρουσία δύο κοινωνικών λειτουργών κι ενός τεχνικού (για επισκευή και συντήρηση μηχανημάτων), ενώ υπάρχει ανάγκη πρόσληψης δύο οδηγών για τη μεταφορά των εκπαιδευόμενων από και προς στα σπίτια τους, μετά το τέλος του καθημερινού εκπαιδευτικού ωραρίου. Θα χρειαστούμε ακόμη δύο υπεύθυνους, έναν για τη λειτουργία του εργαστηρίου παραγωγής μανιταριών και έναν για την αποξήρανση και την επίβλεψη της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών».
Καθώς η συζήτηση ολοκληρωνόταν, σκέφτηκα πόσο ελπιδοφόρο είναι να γνωρίζεις ανθρώπους που δουλεύουν για το γενικότερο καλό, με όραμα και διάθεση. Άλλωστε, αυτή ήταν η αφορμή για να έρθουμε σε επαφή: τα εξαιρετικά σχόλια για τη δουλειά τους που έφτασαν σε γνώση μου.
Μέχρι να γνωρίσω τις ιδρύτριες του «Κήπου της Λυσούς», δεν ήξερα από πού έλκει την καταγωγή του το όνομα «Λυσώ». Δεν μπορούσα παρά να απευθυνθώ στη δρα Σπέρλιχ, αφού το PHD της αφορά την αρχαία Ιστορία (Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου).
Και έμαθα ότι «η Λυσώ έζησε στην αρχαία Μεσσήνη τον δεύτερο αιώνα προ Χριστού, τον καιρό που η ιστορία των αμαζόνων ήταν πια μύθος. Η Λυσώ πολέμησε για την πόλη της, σε μια χρονική στιγμή που ο επιβεβλημένος ρόλος των γυναικών -βλέπε Αθήνα- ήταν η αποκλειστική ενασχόληση με τα οικιακά, μακριά από την εκπαίδευση, τα αθλήματα και την όποια επαγγελματική ενασχόληση. Η Λυσώ σκοτώθηκε στη μάχη και το μνημείο που ανέστησαν προς τιμήν της οι Μεσσήνιοι ακόμη υπάρχει και μπορεί κανείς να το δει. Με μια λέξη, ήταν πολεμίστρια, μαχήτρια».
Μαχητές της ζωής τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και με μεγαλύτερη δύναμη από τους σωματικά άρτιους θα τολμήσω να πω. Μαχήτριες όμως και οι δύο ιδρύτριες του «Κήπου της Λυσούς», που είναι οι μόνες νόμιμες εκπρόσωποι, εξίσου υπεύθυνες για την πραγματοποίηση, την ανάπτυξη και την οικονομική διαχείριση αυτού του προγράμματος και της εταιρείας, που όπως δήλωσαν «το πράττουν με πολλή αγάπη για τη χώρα και τους ανθρώπους της και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να υποστηρίξουν τους ντόπιους της περιοχής τους και όχι απαραίτητα μόνο τους ελληνικής καταγωγής».

*** Πυρκαγιά σε υπόγειο σπιτιού κοντά στο Στρατόπεδο 
 
Στις φλόγες τυλίχθηκε το υπόγειο ενός σπιτιού στην Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης λίγο μετά το Στρατόπεδο.
Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής και τα πληρώματα αυτών με ειδικές μάσκες μπήκαν στο εσωτερικό του υπογείου, όπου η κατάσταση ήταν αποπνικτική αφού στο εσωτερικό υπήρχαν πολλά πλαστικά.

***  Σκουπίδια στους δρόμους, αγανάκτηση κι ερωτήματα κατοίκων των Γαργαλιάνων 
Σκουπίδια να «ξεχειλίζουν» σε κάδους, σκουπίδια έξω από κάδους, σκουπίδια σε πεζοδρόμια και δρόμους, ακόμη και στα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης των Γαργαλιάνων, αντίκριζαν την Παρασκευή κάτοικοι κι επαγγελματίες. Μάλιστα, αρχικά θεωρούσαν ότι μπορεί κάτι να έχει συμβεί με το απορριμματοφόρο, ότι ίσως έπαθε κάποια βλάβη και πως αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιλυόταν το όποιο πρόβλημα είχε ανακύψει και απορριμματοφόρο θα περνούσε για την αποκομιδή. Όμως, όταν έφτασε απόγευμα και τα σκουπίδια δεν απομακρύνονταν οι όποιες απορίες τους μετατράπηκαν σε οργή. Ωστόσο, ούτε και το απόγευμα έγινε αποκομιδή των σκουπιδιών και η οργή έγινε αγανάκτηση και, παράλληλα, προκλήθηκε έντονη ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Σημειώνεται ότι, το Σάββατο – κάθε Σάββατο – λειτουργεί στους Γαργαλιάνους λαϊκή αγορά και κάτοικοι, αλλά και επαγγελματίες, αδυνατούσαν να συνειδητοποιήσουν αυτό που έβλεπαν μπρος στα μάτια τους: Τα σκουπίδια να σχηματίζουν σωρούς επειδή δεν έγινε αποκομιδή τους από απορριμματοφόρο του δήμου Τριφυλίας. Κι όμως, στους Γαργαλιάνους υπάρχουν απορριμματοφόρα και μάλιστα το ένα εξ αυτών είναι εκείνο που φέτος αγοράστηκε – μεταχειρισμένο – από το δήμο Τριφυλίας, ενώ όπως είναι γνωστό ο δήμος Τριφυλίας έχει μισθώσει από ιδιωτική εταιρεία για το έτος 2017, δύο απορριμματοφόρα κύρια και ένα εφεδρικό. «Γιατί δεν έγινε την Παρασκευή αποκομιδή των απορριμμάτων ή, έστω, ίσως να έγινε αλλά σαφέστατα πλημμελής; Που ήταν τα απορριμματοφόρα της Δ.Ε. Γαργαλιάνων; Γιατί δε «βγήκαν» για αποκομιδή; Συνέβη κάτι; Συμβαίνει κάτι;», είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα κατοίκων κι επαγγελματιών στους Γαργαλιάνους…
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ο καιρός αύριο Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 5/12/2017 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Απέκλεισε ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας ο Γιώργος Κατρούγκαλος 
Απέφυγε απάντηση για λύση μέσω ΣΔΙΤ - Επίσκεψη Κατρούγκαλου στο αεροδρόμιο και συνάντηση με τον αερολιμενάρχη
 Στο διεθνή αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» της Καλαμάτας, βρέθηκε χθες, νωρίς το απόγευμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο Υπουργός είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί τους χώρους του αεροδρομίου και να ενημερωθεί για τη λειτουργία του από τον αερολιμενάρχη κ. Μανδηλάρη. Σε δηλώσεις, πριν τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και κανονικότητα σημαίνει ότι πρέπει να εξετάζουν όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται για ανάπτυξη. Για το λόγο σημείωσε, ότι πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη, για να δει από κοντά τα προβλήματα και να συζητήσει λύσεις έτσι ώστε, ο αερολιμένας της Καλαμάτας, να μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα στον τουρισμό της χώρας αλλά και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αναφορικά,  για το αν επίκειται ιδιωτικοποίησή του,  ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει πλέον απομακρυνθεί ενώ ερωτώμενος αν η απάντηση του περιλαμβάνει  και τη λύση ΣΔΙΤ, σημείωσε ότι δεν είναι αρμόδιος επί του θέματος για να απαντήσει, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του γίνεται ως Βουλευτής Μεσσηνίας για να πληροφορηθεί και να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας του αεροδρομίου. Από την πλευρά του ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας κ. Μανδηλάρης ευχαρίστησε τον κ. Κατρούγκαλο για την επίσκεψη του και το ενδιαφέρον που δείχνει για ζητήματα του αεροδρομίου. Παράλληλα ζήτησε τη συμβολή του κ. Υπουργού στη βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη τους, ώστε να είναι σε θέση ο αερολιμένας να ανταποκριθεί και σε μελλοντικές ανάγκες που προδιαγράφονται ευοίωνες. Κλείνοντας ο κ. Μανδηλάρης επισήμανε ότι ετοιμάζονται πλέον για τη νέα σεζόν του 2018 που όπως όλα δείχνουν θα είναι ακόμα καλύτερη και από το 2017.    Του Κώστα Γαζούλη 
   «Αναγκαστικός συμβιβασμός η ιδιωτικοποίηση της μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη» 
 Στο περιθώριο της επίσκεψής του   του ζητήθηκε ένα σχόλιο για την πώληση της μονάδας της ΔΕΗ που λειτουργεί στη Μεγαλόπολη. Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι πράγματι είχε μια επικοινωνία με εργαζομένους που τον συνάντησαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση.
Όπως τους εξήγησε, η Κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε να εξασφαλιστεί το μείζον, που είναι να παραμείνει η ΔΕΗ δημόσια και βασικός βραχίονας του κράτους σε αυτόν το πολύ σημαντικό τομέα του ενεργειακού σχεδιασμού.
Από εκεί και πέρα, όπως συμπλήρωσε, ο κ. Σταθάκης έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για το επί μέρους, ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι στο πλαίσιο του ούτως ή άλλως αναγκαστικού συμβιβασμού που έκανε η κυβέρνηση το 2015, αυτή ήταν η λύση η οποία περιφρούρησε το δημόσιο συμφέρον, χωρίς αυτή η λύση να είναι εκείνη που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση μόνη της, αν δεν είχε τις μνημονιακές υποχρεώσεις.
Απαντώντας, για το αν τελικά είναι ευχαριστημένος, είπε ότι αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή λύση, «απλώς όλοι γνωρίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση έκανε ένα συμβιβασμό εν γνώσει της». Π. Μπ

*** Απευθείας ανάθεση 14.000 ευρώ για κουφώματα στο Δήμο Τριφυλίας 
Απόφαση απευθείας ανάθεσης προμήθειας κουφωμάτων για κτήρια του Δήμου Τριφυλίας έλαβε προχθές ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας με αριθμό 894/2017, η οποία υπεγράφη και αναρτήθηκε στη Δι@υγεια! Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσίβελας αποφάσισε «την απευθείας ανάθεση της προμήθειας “Κουφώματα δημοτικών κτηρίων Δ. Τριφυλίας” στον Τσιμπλή Γ. Αναστάσιο, Α.Φ.Μ. 045227841, διεύθυνση 4ο χλμ. Καλονερού-Τσακώνας, Τ.Κ. 24500, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 25311/29-11-2017 προσφορά του, καθώς και την αριθ. 117/2017 μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολιτικής Προστασίας».
Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου η απόφαση 886/2017 του δημάρχου Τριφυλίας με θέμα «Έγκριση μελέτης για προμήθεια κουφωμάτων δημοτικών κτηρίων Δήμου Τριφυλίας», με την οποία ο κ. Κατσίβελας αποφάσισε «την έγκριση της αριθ. 117/2017 μελέτης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολιτικής Προστασίας για τη δαπάνη “Προμήθεια κουφωμάτων δημοτικών κτηρίων Δ. Τριφυλίας”».
Προχθές υπεγράφη από τον κ. Κατσίβελα και αναρτήθηκε στη Δι@υγεια η απόφαση απευθείας ανάθεσης, στην οποία αναφέρεται ότι, μεταξύ άλλων, έλαβε υπόψη «την υπ’ αριθμ. πρωτ. 24960/24-11-2017 πρόσκληση υποβολής προσφοράς και την υποβληθείσα προσφορά του Τσιμπλή Γ. Αναστασίου με ΑΦΜ 045227841, διεύθυνση 4ο χιλ. Καλονερού-Τσακώνας, Τ.Κ. 24500, συνολικού ποσού 14.007,04 ευρώ με Φ.Π.Α. 24%, η οποία κρίνεται η πλέον συμφέρουσα για το Δήμο από οικονομική άποψη προσφορά βάσει της τιμής, διότι δεν έχει αποκλίσεις από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και ταυτόχρονα καλύπτει τις απαιτήσεις της υπηρεσίας».
Προχθές, μάλιστα – ταχύτατα – στις 11.30 π.μ. φέρεται να υπεγράφη και η σύμβαση, που αναρτήθηκε κιόλας στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 6ΟΥΧΩΗΕ-ΔΥ7, του δημάρχου Τριφυλίας με τον ανάδοχο για τα κουφώματα, έναντι ποσού 14.007,04 ευρώ.
Η εν λόγω προμήθεια θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με την περιγραφή, πολυκαρβονικό στέγαστρο, θύρα αλουμινίου μπλε και παράθυρο, θύρα αλουμινίου λευκή και παράθυρο, θύρα αλουμινίου γκρι και μεταλλικά στοιχεία περίφραξης! Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Μία δικαίωση που… χάθηκε στις διαφημίσεις 
Η ειδησεογραφία δεν εξαντλείται. Μ’ όλο που αυτή τη φορά η είδηση πέρασε απαρατήρητη από τα περισσότερα ΜΜΕ, τα οποία διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, κατά τα άλλα, για την κοινωνική αναλγησία. Ουδείς αμφιβάλλει πως η ευαισθησία τους, για τα πιο πολλά, είναι επιλεκτική.
Δημιουργούνται εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Παλιότερα, ήταν μεμονωμένες αυτές οι ενέργειες. Υπήρχαν διακριτά γνωρίσματα ενός κοινωνικού κράτους. Και βασικό στοιχείο αυτής της αντίληψης ήταν ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο εργαζόμενος ένιωθε να ορίζει το κορμί του. Τη ζωή του. Το μέλλον των παιδιών του. Την αξιοπρέπειά του.
Στις μέρες μας οδεύουμε προς έναν εργασιακό Μεσαίωνα. Αναβιώνουν συνθήκες δουλείας. Επιχειρείται η πολλαπλή συντριβή του εργαζόμενου. Κοινωνική, ψυχολογική.
Χρειάζονται εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι. Πρωτίστως φοβισμένοι πολίτες. Που θα γνωρίζουν πως τίποτε δεν είναι δεδομένο. Τίποτε δεν του ανήκει...Που θα δοξολογούν όσους επιτρέπουν να σιτίζεται με τα ελάχιστα ψιχία. Δεσμά εργασιακής δουλείας, λοιπόν. Είναι η χειρότερη μορφή εξαθλίωσης.
Κάπως έτσι θα χαρακτηρίζαμε τις καταγγελίες εργαζομένων σε γνωστή αλυσίδα, διαθέτει υποκατάστημα και στην Καλαμάτα, για τις εργασιακές συνθήκες που βίωναν. Ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα THE PRESSPROJECT έριξε περισσότερο φως στην είδηση…
  Η άλλη όψη
Τύπωναν διπλά προγράμματα. Ένα με 8ωρα και 5ήμερο για την Επιθεώρηση Εργασίας και ένα με 12ωρα και 6ήμερο για τους εργαζομένους. Τα 12ωρα ξεκίνησαν με τη δικαιολογία της πλάτης στην εταιρεία για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του και εξελίχθηκαν σε τιμωρία: «Δεν πιάσατε τον στόχο; 12ωρα όλοι».
Ο συνάδελφος που μίλησε στην Επιθεώρηση Εργασίας απολύθηκε αμέσως. Η ελπίδα και η ανάγκη ήταν τα δεσμά των εργαζομένων των Public. Αλλά κάποια στιγμή κάποιοι δεν άντεξαν άλλο. Ενώθηκαν και κινήθηκαν δικαστικά, κερδίζοντας σε έναν πολύ άνισο αγώνα. Η εταιρεία, όμως, αρνείται πάλι να πληρώσει τα δεδουλευμένα τους και έτσι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μας μιλήσουν
 Η μαρτυρία του Γ.Ζ.*
Εργαζόμουν οκτώ χρόνια ως τεχνικός (στο service), αρχικά στα Multirama Καλαμάτας και έπειτα στα Public αφότου μετονομάστηκαν -πρόκειται για τον ίδιο όμιλο. Οι εργασιακές συνθήκες δεν ανταποκρίνονταν ποτέ σε αυτό που είχαμε υπογράψει. Το 2012, μεταφερθήκαμε στην κεντρική πλατεία Αριστομένους και μετονομαστήκαμε σε Public.
Στα Public ξεκίνησε το καινούριο σύστημα: Αν έπιανες τον στόχο που σου έθεταν ή αν έκανες υπερωρίες, τα πληρωνόσουν με κουπόνια για το σούπερ μάρκετ. Επίτρεψέ μου να κάνω μια παρένθεση εδώ. Τα Public μάς έλεγαν ότι αυτόν τον μήνα, ό,τι και να γίνει πρέπει να πουλάτε την μάρκα Α. Ερχόταν ο καταναλωτής να αγοράσει ένα λάπτοπ και ενώ εγώ ως τεχνικός ήξερα ότι η καλύτερη μάρκα είναι η Β, είχα εντολή πως εσύ πρέπει να φύγεις με προϊόν της μάρκας Α στη σακούλα σου. Δεν είχαμε καν το δικαίωμα να προτείνουμε το σωστό στον πελάτη. Μέσα στα Public είναι και η Wind και είχαμε εντολή, πάση θυσία ο πελάτης να φύγει έχοντας υπογράψει συμβόλαιο στη Wind.
Λίγο καιρό μετά, εγώ είπα στον διευθυντή μου ότι δεν αντέχω άλλο και απολύθηκα μετά από κοινή μας συμφωνία ώστε να πάρω την αποζημίωση. Μερικούς μήνες πριν την απόλυσή μου είχα χάσει τον πατέρα μου και ζήτησα δύο μισθούς που δικαιούμουν για να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του. Αυτά τα χρήματα μετά τα κράτησαν από την αποζημίωσή μου κατά την απόλυση.
  Στο δικαστήριο 
Πράγματι, ο Γ.Ζ. και άλλοι δύο εργαζόμενοι των Public Καλαμάτας και Πάτρας αποφάσισαν τελικά το 2014 να κινηθούν δικαστικά, διεκδικώντας με ομαδική αγωγή τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία. Στην πορεία τούς ακολούθησαν κι άλλοι τρεις συνάδελφοί τους.
 Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 30 Μαΐου 2017 στο τμήμα εργατικών διαφορών του Πρωτοδικείου Αθηνών. Στις 8 Νοεμβρίου 2017, οι εργαζόμενοι κέρδισαν τον αγώνα τους. Με την απόφαση 1761/2017, το δικαστήριο τους δικαίωσε, υποχρεώνοντας την εταιρεία να καταβάλει το σύνολο των δεδουλευμένων συν τους τόκους. Αυτό που διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι, αλλά δεν τους το αναγνώρισε το δικαστήριο ήταν η αποζημίωση για οδοιπορικά για εκπαιδευτικά ταξίδια στην Αθήνα. Α.Π.

***  Τα «κορίτσια» συναντήθηκαν ξανά 
 
 
 
Έπειτα από 40 χρόνια reunion για 75 συμμαθήτριες του Θηλέων Καλαμάτας
Γεμάτες ιστορίες και νέα ήταν οι 75 συμμαθήτριες της σχολικής χρονιάς 1976-1977 του Θήλεων Καλαμάτας, οι οποίες συναντήθηκαν έπειτα από 40 χρόνια το βράδυ της Παρασκευής.
Φυσικά, η προσφώνηση «κορίτσια» έδινε και έπαιρνε, αφού για πάντα μεταξύ τους θα παραμείνουν «κορίτσια», κάτι που είδαμε και στην πράξη, αφού σε τέτοιες συγκεντρώσεις, και ειδικά στη συγκεκριμένη, οι συμμαθήτριες παραήταν ζωηρές.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι παρόντες στην εκδήλωση ήταν και κάποιοι από τους καθηγητές τους, και όσο μπορούσαν έβαζαν τάξη!
Από εμάς να είστε καλά και να κάνετε και συγκέντρωση και στα 80 χρόνια!
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Υ.Γ.: Ελπίζουμε ότι κάποιοι που θα διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο θα αναλάβουν το δικό τους σχολικό reunion, αφού σίγουρα αξίζει τον κόπο. 



***  Γρήγορο Internet σε αγροτικές περιοχές της Βόρειας και Νότιας Ελλάδος 
Ένα έργο πνοής για τις απομακρυσμένες περιοχές της βόρειας και της νότιας Ελλάδας ολοκλήρωσε επιτυχώς ο Όμιλος ΟΤΕ. Στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband, ο Όμιλος δημιούργησε νέο δίκτυο οπτικών ινών μήκους 12.000 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου αποκτούν πρόσβαση σε γρήγορο Internet έως 50Mbps, 323.000 κάτοικοι αγροτικών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών σε 2.260 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
  Με το γρήγορο Internet καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των πολιτών για επικοινωνία, ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα, ενώ παράλληλα δίνεται σημαντική ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα.
  Το έργο σχεδίασε η γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ και υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία με την ΚτΠ Α.Ε. Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, δήλωσε σχετικά: «Η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στις αγροτικές περιοχές, θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την τοπική ανταγωνιστικότητα. Αυτό αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βράβευσε τη χώρα μας. Με το έργο Rural Broadband φέρνουμε το αύριο σήμερα για όλους».
  «Ο Όμιλος ΟΤΕ, με τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα τεχνολογίας που υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα, δημιουργεί τις υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη. Ένα μπράβο στους ανθρώπους μας που κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν ένα δύσκολο τεχνικά έργο, που απαιτούσε υψηλή τεχνογνωσία σε επίπεδο σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης. Με την τεχνολογία επιδιώκουμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

***  Έρχονται ΕΚΛΟΓΕΣ; Δείτε γιατί...

~ Φαίνεται ότι πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, καθώς διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η απόφαση της κυβερνήσεως (αφού έδωσαν το «πράσινο φως» οι θεσμοί βεβαίως βεβαίως) να νομιμοποιηθούν οι Πυροσβέστες πενταετούς θητείας.
Πρόκειται για ένα θέμα που παρέμενε σε εκκρεμότητα από το 2011. Πλέον, με την απόφαση της κυβερνήσεως, όλοι οι Πυροσβέστες πενταετούς θητείας θα είναι μόνιμοι.
 Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκροτήσεως σχετικά με τους Πυροσβέστες Πενταετούς Θητείας:
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τέθηκε το ζήτημα της εργασιακής αποκατάστασης των 2.200 Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας.
Δεδομένου ότι οι Πυροσβέστες δεν είχαν συμπεριληφθεί ως τακτικό προσωπικό στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου («Απογραφή») το 2011, το ζήτημα παρέμενε σε εκκρεμότητα, με ευθύνη των τότε κυβερνώντων.
Αποτέλεσμα αυτού υπήρξε η τυχόν μονιμοποίησή τους να εμφανίζεται ως εισαγωγή νέων προσλήψεων και ως εκ τούτου να προσκρούει στον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων.
Συνεπώς, οι Πυροσβέστες δεν ήταν εφικτό να αποκατασταθούν, αν και πληρούσαν τα κριτήρια για την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Από πλευράς μας, είχαμε θέσει το ζήτημα ήδη από τη δεύτερη αξιολόγηση, το επαναφέραμε και στην τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματος και επιτεύχθηκε η ρητή εξαίρεσή της μονιμοποίησής τους από τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων.
Στο προσεχές διάστημα, τα Υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Προστασίας του Πολίτη θα επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο μονιμοποίησης των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας, με δεδομένη την εξαίρεση της μονιμοποίησής τους.
Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η παραπάνω εξέλιξη αποκαθιστά μια αδικία εις βάρος των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας, που παρείχαν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους, ενδυναμώνει το έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος και καταδεικνύει την πολιτική βούληση κυβέρνησης για οριστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

*** Οι ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ βροντοφωνάζουν: "ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ο Ερντογάν - Δεν έχει δουλειά εδώ"...

~ Την οργή τους για την επίσκεψη του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Θράκη στις 8 Δεκεμβρίου εξέφρασαν 22 σύλλογοι από τον Έβρο, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, οι οποίοι τόνισαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ανεπιθύμητος στην περιοχή.
Στον απόηχο των Τουρκικών προκλήσεων στη Θράκη μέσω του Χακάν Τσαβούσογλου, αντιπροέδρου της Τουρκίας, οι 22 Θρακιώτικοι σύλλογοι ρωτούν σε επιστολή τους:
«Αναρωτιόμαστε, έχει κάτι νέο να πει στον τόπο μας; Θα μας φέρει κάτι από την δημοκρατία που «χαίρονται» οι Τούρκοι πολίτες; Από την ελευθεροτυπία που «απολαμβάνουν» 170 έγκλειστοι δημοσιογράφοι στη χώρα του; Από τα δικαιώματα που «έχουν» 20.000.000 Κούρδοι και 20.000 φυλακισμένα μέλη του HDP στην Τουρκία; Θα πει τίποτε για την επί 43 χρόνια Κατεχόμενη από τον στρατό του Κύπρο; Για το Αιγαίο και τον βρώμικο ρόλο της Άγκυρας στο μεταναστευτικό – προσφυγικό; Μήπως για την τύχη του Πόντιου συμπατριώτη μας  Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλή και της Κούρδισσας συντρόφου του Μεράλ Γκεϋλανί; Μάλλον όχι.
Έρχεται λοιπόν μόνο για να φανατίσει, για να «γκριζάρει» την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και για να ενισχύσει τα πιο ακραία μειονοτικά στοιχεία. Η Κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επιτρέπει μια τέτοιαν κλιμακούμενη πρόκληση, ενώ θα έπρεπε να θέσει ένα τέρμα στον κατήφορο των επισκέψεων που ξεκίνησε το 2004. Εμείς απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία και την καλούμε να εκδηλώσει ειρηνικά, μα και ξεκάθαρα, την αντίθεσή της σε κάθε εξωχώριο σχεδιασμό. Ζούμε σε μια δημοκρατική, ελεύθερη χώρα και δεν δεχόμαστε καμιά περιοδεία – επιθεώρηση από οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από ισλαμοφασίζοντες ηγέτες και δράστες – απολογητές μαζικών εγκλημάτων που δεν σταμάτησαν το 1922 και το 1974 αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα».
 Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1.  «Σπάρτακος» Παράταξη Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής
2.  Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ροδόπης
3.  Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»
4. Σύλλογος Σαρακατσάνων Κομοτηνής
5. Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών Ροδόπης
6. Σύλλογος Κυπρίων Κομοτηνής
7. Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής
8. Σύλλογος Ελλήνων Μουσουλμάνων Πος Πος
9. Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία ν. Ροδόπης
10. Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης
11. Ένωση Παλιννοστούντων Έβρου
12. Πολιτιστικός σύλλογος «ΕΝΔΟΧΩΡΑ»
13. Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων ν. Έβρου
14. B’ ΕΛΜΕ Έβρου
15. Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καστανέων
16. «Ακρίτες» Σύλλογος Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου
17. Σύλλογος Κυπρίων ν. Ξάνθης
18. Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Ξάνθης
19. Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων ν. Ξάνθης
20. Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και φίλων Κ.Ε.Φ.Φ. Ξάνθης
21. Παράρτημα ΕΑΑΣ ν. Ξάνθης
22. Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης
 Με πληροφορίες από evros-news.gr

*** ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στο Κρεμλίνο! Μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν "ΕΠΙΘΕΣΗ" στη Ρωσία...

~  Φαίνεται ότι στο ΝΑΤΟ υπάρχουν φωνές οι οποίες ζητούν μια πιο επιθετική συμμαχία, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ κακός σύμβουλος στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, επτά μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν μια πιο επιθετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο οι οποίες υποστηρίζονται από κράτη. Ζητούν, μάλιστα, τα αντίποινα να περιλαμβάνουν και... επιθέσεις στον κυβερνοχώρο των κρατών αυτών.
Φυσικά τα μέλη του ΝΑΤΟ αναφέρονται στη Ρωσία, καθώς αυτή υποτίθεται ότι έχει επιτεθεί στους κυβερνοχώρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας (και όπου αλλού αποφασίσουν οι Δυτικοί ότι τους βολεύει).
Επιπλέον, προτείνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές κρυφές παγίδες, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η πηγή οποιασδήποτε επίθεσης.
 Δείτε ρεπορτάζ του Russia Today για το θέμα: Hacker-hunting: NATO could retaliate against cyber-attacks despite identification issues  , https://youtu.be/NIVKX5TudhI  .-

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Η Κλήρωση αγώνων κυπέλλου Ελλάδας :
ΠΛΑΤΑΝΙΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΛΑΜΙΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΑΕΚ Α.
ΛΑΡΙΣΣΑ-ΞΑΝΘΗ

***  Για την Super League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2017 :
ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης - Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑ  4-0 .- ^
Τα γκολ : 20΄ Μανιάς , 29΄ Τόνσο , 45΄Ν. Καλτσάς , 55΄Μανιάς .- ^
ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ 0-3 .-^
Τα  γκολ : 25΄ Λούκας , 33΄Μάκ , 62΄ Κρέσπο .-
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  3-1 .- ^
Τα  γκολ : 23΄Ελί , 31΄Αλαμπν Τελλαουϊ  , 80΄, 90+2΄ Ανσαριφαρντ

Κυριακή 03-12-2017  :
Παναθηναϊκός-Πανιώνιος  0-1  .- ^
Το γκολ : 73΄Ντουρμισάϊ  .- ^
ΑΕΛ Λάρισσα-ΠΑΣ Γιάννινα   1-1 .- ^
Τα γκολ : 5΄Ναζλίδης , 55΄ Κοντέ .-^
Λαμία 1964 -Παναιτωλικός   2-2  .- ^
Τα γκολ : 12΄Ρόσα  , 24΄ Ντιάζ , 63΄ Ακόστα ,90+7΄ Βούχο   .-^
Λεβαδειακός-ΑΕΚ Αθηνών   0-2 .-^
Τα γκολ :52΄ Λιβάγια , 66΄ Αραούχο .- ^
Δευτέρα  04-12-2017 :
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  1-3 .-^
Τα  γκολ : 22΄ Σικουλού  , 61΄ , 76΄ Βασιλακάκης , 71΄  Γουάρντα , .-^

*** Για την Super League  U20 στο ποδόσφαιρο :
Κυριακή 03-12-2017 :
Αστέρας Τρίπολης -Κέρκυρα 1-2 .- ^
Ξάνθη-ΠΑΟΚ  0-2 .- ^
ΑΕ Λάρισσα -ΠΑΣ Γιάννινα  0-0 .- ^


*** Για την Football League   στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 02-12-2017 :
ΒΕΡΟΙΑ - ΣΠΑΡΤΗ  1-0  .- ^

Κυριακή 03-12-2017 :
ΑΕ Καραϊσκάκι Αναγέννηση Καρδίτσας  3-1 .- ^
Αχαρναϊκός -Πανσερραϊκός  0-3  α.α.  .-^
Απόλλων Λάρισσας -Αιγινιακός 1-0 .- ^
Άρης Θεσσαλονίκης-Χανιά/Κισσαμικός 1-0 .- ^
Παναχαϊκή-Δόξα Δράμας  1-0 .-^
Δευτέρα 04-12-2017 :
ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ  2-1 .-
ΤΡΙΚΑΛΑ 1963-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ  0-0 .-
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΟΦΗ  2-4 .-

*** Στη Γ΄ Εθνική  
  Κυριακή 03-12-2017  :
 5ος  όμιλος  :
ΑΕ. Αστέρας Βλαχιώτη-Διαγόρας Βραχνέϊκων 3-2 .- ^
Αχαϊκή -Τσικλητήρας Πύλου  0-1 .- ^
Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο-ΠΑΟ Βάρδας  1-0 .-
ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ  0-0  .- ^
Λεωνίδιο-Πανηλιακός Πύργος
Ζάκυνθος-Πανληξουριακός  2-0 .- ^
 
*** Στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Super League :  
Σάββατο  02-12-2017 :
ΟΦΗ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ  0-0  .- ^
Κυριακή 03-12-2017 :
Ατρόμητος Α. - Φαίδων Άργους 6-0 .- ^
ΑΕ Λάρισσα- Βόλος 2004
Ελπίδες Καρδίτσας 94 -Αμαζώνες Δράμας  1-0 .-^
Οδυσσέας Γλυφάδας- Τρίκαλα  2011
ΠΑΟΚ  Θεσ. -Άρης Θεσσαλον.  0-1  .- ^

*** Για  το ποδόσφαιρο των U20  για την   Super League
Σάββατο 02-12-2017 :
Λαμία - Παναιτωλικός  0-0 .-^
Λεβαδειακός - ΑΕΚ Αθηνών  1-0 .- ^
Παναθηναϊκός - Πανιώνιος  0-0 .-^
Πλατανιάς - Ατρόμητος Α.   1-1 .-^

*** Σάββατο 02-12-2017 στην Α1 στο Ελληνικό μπάσκετ  :
ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πάτρας - ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης 70-40 .-^
Τα  δεκάλεπτα :
Γ. ΛΑΡΙΣΣΑ/Φάρος  -ΡΕΘΥΜΝΟ   70-89  .-^
Τα  δεκάλεπτα :
ΠΑΟΚ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ   70-56 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΚΥΜΗ  91-92 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :
Κυριακή 03-12-2017 :
Γ.Σ. Λαύριο -ΑΕΚ Αθηνών   80-72 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-18 , 13-14 , 22-16 , 22-24 .- .^
Ολυμπιακός Πειραιώς-Κόροιβος Αμαλιάδας    97-76 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 21-21 , 24-18 , 34-19 , 18-18  .-^
Παναθηναϊκός -Τρίκαλα 87-56 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :18-14 , 22-19 , 24-9 , 23-14 .- ^

*** Για  την  Α2  στο Ελληνικό μπάσκετ  :
Σάββατο  02-12-2017 :
Δούκας-Περιστέρι  59-96 .-^
Α.Σ. Καστοριάς-Αρκαδικός Τρίπολης  87-66 .-^
Α.Σ. Παπάγου - Α.Σ.  Καρδίτσας 52-57 .-^
Αμύντας-Α. Ε. Λάρισσα   61-55 .-^
Δόξα Λευκάδας- Χολαργός  46-75 .-^
Εθνικός Πειραιώς-Ηρακλής Θεσσαλονίκης 46-75  .-^
Ψυχικό -Μαρούσι  83-64 .-^
Απόλλων Πάτρας- Γ.Σ. Ερμής Αγιάς 70-52 .-^

*** Στην  Α1 Γυναικών στο μπάσκετ  ,
Σάββατο 02-12-2017 :
Παναθηναϊκός-Αθηναϊκός  70-52  .- ^
Κυριακή 03-12-2017 :
Νίκη Λευκάδας-Πανιώνιος 66-69.-^
Εσπερίδες Καλλιθέας -ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης 82-78 .-^
Παναθλητικός-0 ΑΕΟ Πρωτέας Βούλας  49-60 .-^
Ολυμπιακός Πειραιώς- Α.Ο. Δάφνη Αγίου Δημητρίου  100-58 .-^
Ολυμπιακός Βόλου -Φάρος Κερατσινίου

*** Στο Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο :
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ 
Σάββατο 02-12-2017
~ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ. – ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛ.  0-1  .- ^
~ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ – ΑΝΔΡΟΥΣΑ  0-1 .-^
~ΑΟ ΦΑΡΑΙ – ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣ.  1-4 .-^
Κυριακή  03-12-2017 :
Αναγέννηση Παραλίας -Ολυμπιακός Καλαμάτας 4-0 .- ^
Α.Ο. Ομόνοια-Τ. Άγρας  1-0 .-^
Α.Ο. Σπερχογείας-Α.Ο. Μιλτιάδης  4-0 .-^
Α.Ο. Κυπαρισσίας-Εράνη Φιλιατρών
Α.Ο. Διαβολιτσίου -Π.Σ. Πανθουριακός 1-0 .- ^

A1 KATHΓΟΡΙΑ
Σάββατο 02-12-2017
~ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ – ΑΝΑΛΗΨΗ  2-2  .-^
~ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ. – ΜΕΘΩΝΗ   0-2  .- ^
Κυριακή 03-12-2017 :
`Αστέρας Μικρομάνης- ΑΕ. Μάνης 0-6 .-^
ΑΟ. Δωρίου-ΑΕ. Γαργαλιάνων  2-1 .-^
ΑΕ. ΑΒΙΑΣ-ΑΟ. ΦΥΤΕΙΑΣ
`Παπαφλέσσας Χώρας-Ακρίτας Κορώνης 2-1 .-^
Ηρακλής Καλαμάτας-Απόλλων Πεταλιδίου   1-1 .-

Β΄ ΤΟΠΙΚΗ 
Σάββατο 02-12-2017
~ Αστέρας Αρφαρών – Διαγόρας Κοπανακίου  2-3 .-^
~ ΠΑΟ Καλού Νερού – ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας  3-0 .-^
~ ΑΕ Λογγάς – ΑΣ Φυτειάς  1-1 .-^
Κυριακή 03-12-2017:
ΑΕΚ Καλαμάτας-Παπαφλέσσας Άμφειας
Αστέρας Βαλύρας-ΑΕ. Κυπαρισσίας/Ηρακλής 1-2 .- ^
Κεραυνός Καλαμάτας-Νέος Άρις 0-2 .- ^
Πρασινα Πουλιά-ΑΟ. Πατίστας
ΑΠΟ Δήμος Παπαφλέσσα-ΠΑΟ Καλλιθέας 0-1 .-^

Γ΄ ΤΟΠΙΚΟ
Σάββατο  02-12-2017 :
Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης-Θύελλα Παραλίας 4-1 .- ^
Κυριακή 03-12-2017 :
ΠΑΟΚ Καλαμάτας -ΑΟ. ΧΑΤΖΗ
ΑΟ. Ερμής Καλαμάτας-Νέστωρ Πύλου 0-1 .- ^
ΑΣ. Θύελλα Μερόπης- ΑΠΟ Καλαμάτας Ίκαρος  2-0 .-^

***

~  ~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  : 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-22-2017.html .-  
~  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html
~ Η Εφημερίδα μας  ARFRARTA NEWS Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ....από  το  2008: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfrarta-news-23-2017.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Νοεμβρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-24-2017.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 25  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/11/news-25-2017.html . -
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και 26 Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία περισκόπηση των αθλητικών πεπραγμένων :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/25-26-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008~  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/news-26-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-27-2017.html .-
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-28-2017.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-
~*
~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .-
~*

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5941   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3792  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 552   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου