Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017 :
~



Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΣτην γιορτή, για να νιώση κανείς το γεγονός, δεν πρέπει να δουλεύη. Την Μεγάλη Παρασκευή λ.χ., εάν θέλη να νιώση κάτι, δεν πρέπει να κάνη τίποτε άλλο εκτός από προσευχή. Στον κόσμο οι καημένοι οι κοσμικοί την Μεγάλη Εβδοβάδα έχουν δουλειές. Μεγάλη Παρασκευή να δίνουν ευχές. «Χρόνια πολλά! Να ζήσετε! Με μια νύφη!»… Δεν κάνει! Εγώ την Μεγάλη Παρασκευή κλείνομαι στο Καλύβι.

~ 2 Ιανουαρίου
Προεόρτια των Φώτων. Σιλβέστρου πάπα Ρώμης (†335) και Κοσμά Α` αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του θαυματουργού (1075-1081). Ιερομάρτυρος Θεαγένους, επισκόπου Παρίου (†320).Μαρτύρων Βασιλείου του εξ Αγκύρας (1), Θεοπέμπτου, Θεοπίστου, Σεργίου. Νεομάρτυρος Γεωργίου του Ίβηρος, του εν Μυτιλήνη (†1770), Σεραφείμ οσίου εν Σαρώφ (†1833). Οσίων Θεοδότης (μητρός αγ. Αναργύρων), Μάρκου του κωφού και Νείλου.
~ Καταγόταν από την Άγκυρα της Μ. Ασίας και έδρασε στους χρόνους του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Για τη μεγάλη του δράση στο δημόσιο κήρυγμα συνελήφθη και παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα Σατορνίλο όπου με θαυμαστή παρρησία ομολόγησε τον Χριστό. Για την ομολογία του αυτή μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια αλλά εξήλθε σώος. Οδηγήθηκε και πάλι δέσμιος στην Καισαρεία όπου καταδικάστηκε από τον άρχοντα σε θηριομαχία, κατά τη διάρκεια ειδωλολατρικής εορτής. Τον φόνευσε λέαινα και έτσι έλαβε τον στέφανο της άθλησης. Τα ιερά λείψανα του κηδεύτηκαν με την πρέπουσα τιμή σε επίσημο τόπο όπου και ανηγέρθη ναός στο όνομά του. ~
Σήμερα 02/01/2017 εορτάζουν:
Άγιος Σίλβεστρος Πάπας Ρώμης, Άγιος Θεαγένης ιερομάρτυρας , Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ
~ Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
~  Στολὴν ἐνδυσάμενος, ἱεραρχίας πιστῶς, ἀμέμπτως ἱέρευσας, τῷ ἐπὶ πάντων Θεῶ, Πατὴρ ἡμῶν Σίλβεστρε· ἔχων γὰρ πολιτείᾳ, συνεκλάμποντα λόγον, θαύμασιν ἐβεβαίους, εὐσεβείας τὴν δόξαν, δι’ ἧς οὐρανίου δόξης, ὤφθης συμμέτοχος
~*  Απολυτίκιο Αγ. Σιλβέστρου - 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ :  https://youtu.be/iLR8yXNyFsw  .-

 
Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας
 
Περιτομή του Κυρίου

Περιτομή του Κυρίου
 
Απόδοση της εορτής των Χριστουγέννων

Απόδοση της εορτής των Χριστουγέννων
 
Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυς από τη Θεσσαλονίκη

Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυς από τη Θεσσαλονίκη
 
Όσιος Μάρκελλος

Όσιος Μάρκελλος
 
Άγια Νήπια (περίπου 14.000) που εσφάγισαν με διαταγή του Ηρώδη

Άγια Νήπια (περίπου 14.000) που εσφάγισα....
 
Άγιοι Δισμύριοι (20.000) μάρτυρες που κάηκαν στη Νικομήδεια

Άγιοι Δισμύριοι (20.000) μάρτυρες που κά....
 
Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος

Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας και Αρχιδ....
 
Προσκύνηση των Μάγων

Προσκύνηση των Μάγων
 
Η κατά σάρκα γέννησις του Κυρίου Ιησού Χριστού
~ Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Θεαγένης ήταν επίσκοπος της πόλης Πάριο· την ονομασία της πήρε επειδή είχε κτισθεί από τους Πάριους, κατοίκους της νήσου Πάρου. Η πόλη αυτή βρισκόταν μεταξύ της Κυζίκου και της Λαμψάκου. Αυτός λοιπόν οδηγήθηκε στον Τριβούνο Ζηλικίνθιο και ομολόγησε τον Χριστό Θεό αληθινό. Οπότε τον έδειραν ανελέητα και αφού τον έδεσαν χειροπόδαρα, τον έριξαν στο βυθό της θάλασσας. Έτσι τελείωσε το δρόμο του μαρτυρίου και πήρε από τον Κύριο το αμάραντο στεφάνι της αιώνιας δόξας.
~

***   Μοναδικές εικόνες! Το καλύτερο ποδαρικό του 2017...

~ Το καλύτερο ποδαρικό έγινε στο Ναύπλιο, από τριάντα υπέροχα φλαμίνγκο τα οποία και θα μείνουν στον Υδροβιότοπο της Αργολίδος μέχρι να είναι έτοιμα να κάνουν το ταξίδι της μετανάστευσης με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά και προορισμό την αραβική χερσόνησο, τον Περσικό κόλπο και τις Ινδίες.
Μοναδικές εικόνες.

***  Οι επιχειρήσεις και ο "πόλεμος" με την κυβέρνηση! Έκτακτη ανακοίνωση...

~  Διαψεύδει πλήρως η κυβέρνηση τα όσα γράφτηκαν σε κυριακάτικο Τύπο, περί φυγής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και κλείσιμο βιβλίων, εν όψει της φοροκαταιγίδας που κάνει ποδαρικό το νέο έτος.
Με μία άτυπη ενημέρωση, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προσπαθεί να "βγάλει την ουρά του απέξω".
Αναλυτικά, αναφέρεται:
1. Το "ρεπορτάζ" είναι γνωστό και χιλιογραμμένο. Υποστηρίζει ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κλείνουν τα βιβλία τους και εγκαταλείπουν τη χώρα – "μαζική απόδραση στα Βαλκάνια και την Κύπρο". Απόδραση που αποδεικνύεται "φούσκα", σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - αλήθεια από πού αντλεί στοιχεία το "ρεπορτάζ";
2. Τι λένε τα επίσημα στοιχεία; Ότι το 2015 είχαμε 43.846 συστάσεις νέων εταιρειών και 24.846 διαγραφές, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2016 είχαμε 23.212 συστάσεις και 26.347 διαγραφές. Η αύξηση των διαγραφών οφείλεται, κυρίως, σε μετασχηματισμό εταιρειών [από ΕΕ, ΕΠΕ και ΟΕ σε ΙΚΕ], ενώ οι περισσότερες διαγραφές ουσιαστικά αφορούν "μπλοκάκια" που δεν αποτελούν επιχειρηματικότητα και στρεβλώνουν τη συνολική εικόνα.
3. Από [ανεπίσημα] στοιχεία γνωρίζουμε ότι το πρώτο δίμηνο του 2016 έκλεισαν, με προγενέστερη ημερομηνία, περίπου 1.600 επιχειρήσεις κάνοντας χρήση της δυνατότητας αναδρομικής διακοπής καθώς ήταν επιχειρήσεις σε αδράνεια. Και το 2015 διεγράφησαν από το ΓΕΜΗ [Γενικό Εμπορικό Μητρώο] 6.600 επιχειρήσεις που ήταν ανενεργές επί μακρόν.
4. Ως στοιχείο ότι δεν υπάρχει η "μαζική φυγή" που κάποιοι ευαγγελίζονται αποτελεί το γεγονός ότι το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 παρουσιάζει την υψηλότερη επίδοση ροής μισθωτής απασχόλησης, πρώτου ενδεκάμηνου έτους, από το 2001 -στοιχεία "ΕΡΓΑΝΗ". Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.987.838 θέσεις εργασίας, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.862.710. Το ισοζύγιο, λοιπόν, των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου ενδεκάμηνου του έτους 2016 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 125.128 νέες θέσεις εργασίας. Πτώση παρουσίασε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και η ανεργία!
5. Υπάρχουν, ωστόσο, και μερικά απλά ζητήματα κοινής λογικής που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία όσοι επιμένουν να κινδυνολογούν φαίνεται επιμελώς να αποσιωπούν υποτιμώντας την νοημοσύνη του κόσμου. Αν υπάρχει τόσο μεγάλο "κύμα φυγής" ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό εφέτος, πως είναι δυνατόν ο όγκος των παραγωγικών επενδύσεων να αυξάνει και μάλιστα σημαντικά; Το γ’ τρίμηνο 2016 ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 12,6% ! Στο, δε, 9μηνο 2016 ο όγκος των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αυξάνεται 6,1% σε ετήσια βάση προδικάζοντας την θετική εξέλιξη για το σύνολο του 2016. Επιπλέον, οι μεν διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία συνολικά το 2017, ενώ το ΙΟΒΕ προβλέπει άνοδο 35,5% των επενδύσεων στην ελληνική βιομηχανία για το 2017! Πόσο αδιάβαστος μπορεί, λοιπόν, να είναι κανείς ώστε να διαγιγνώσκει μαζικά λουκέτα επιχειρήσεων στην Ελλάδα και μεταφορά της δραστηριότητας τους στα Βαλκάνια (δηλαδή εξόφθαλμο κύμα αποεπενδύσεων) όταν καταγράφεται την ίδια εποχή επιχειρηματικό άλμα επενδύσεων στη χώρα μας;
6.  Στις 21/12/2016 η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε τα στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών Οκτωβρίου όπου στο 10μηνο 2016 εμφανίζεται μεγάλη εισροή καθαρών ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα 3,2 δις ευρώ, μέρος της οποίας αφορά ρευστοποιήσεις ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό (μείωση απαιτήσεων) ύψους 889 εκατ. ευρώ. Πώς είναι δυνατόν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν μεταφέροντας μαζικά την παραγωγική τους δραστηριότητα στο εξωτερικό (όπως εικάζουν οι τρομολάγνοι) και το ισοζύγιο πληρωμών να εμφανίζει ρευστοποίηση ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό το 2016;
7. Ας δούμε τώρα γιατί η "μεγάλη φυγή" επιχειρηματικής δραστηριότητας στο εξωτερικό αποτελεί στην ουσία "μεγάλη παραπλάνηση" ισάξια πολιτικής ταχυδακτυλουργίας. Το πιο κραυγαλέο δημοσίευμα αναφέρει για το 2016 φυγή 8.000 ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό εκ των οποίων οι 6.000 στη Βουλγαρία παραπέμποντας σε πηγές της εφημερίδας και ανώνυμους επιχειρηματικούς κύκλους. Τι μας πληροφορεί, όμως, σχετικά η επίσημη πηγή της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βουλγαρία (Οκτώβριος 2016); "Σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώου και εκτιμήσεις της βάσης νομικών και εμπορικού ενδιαφέροντος δεδομένων CIELA, οι εγγεγραμμένες και (τυπικά) ενεργές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ανέρχονταν το α’ 4μηνο του 2016 σε περίπου 15.000 (στα τέλη του 2015 υπολογίζονταν σε 13.500, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000) και απασχολούσαν 53.000 εργαζομένους. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πολλές από τις εν λόγω εταιρείες έχουν ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων. Σε κάθε δε περίπτωση, και όταν ακόμη οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου μεγέθους τους δεν ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη συνολική εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία. Διαπιστώσαμε, άλλωστε, ήδη ότι, παρά την αυξανόμενο αριθμό νέων εταιρειών με ελληνική συμμετοχή, τα τελευταία έτη δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση των συνολικών ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία. Αντιθέτως, σε επίπεδο ροών καταγράφεται στασιμότητα και σε επίπεδο αποθεμάτων μικρή μείωση." Χρειάζονται, άραγε, περαιτέρω επεξηγήσεις;
8. Η πραγματικότητα προφανώς και δεν είναι εύκολη για επιχειρήσεις με φόρους, εισφορές και μείωση της εγχώριας ζήτησης. Η πραγματικότητα είναι που απασχολεί την κυβέρνηση, που, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρουσιάζεται σε κυριακάτικη εφημερίδα. Οι ενέργειες της κυβέρνησης για:
- Πάταξη της γραφειοκρατίας [νομοσχέδιο για απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης άδειας και υπηρεσίες "μίας στάσης" που ψήφισε τον Νοέμβριο,
- Ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων μέσω του παλιού και νέου ΕΣΠΑ. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το 2016 όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος απορρόφησης του 7% για το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, η απορρόφηση ξεπέρασε το 11%.
- Ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που ήδη συναντά μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, ιδιαίτερα προσανατολισμένος σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
- Συμφωνίες με ΕΤΕπ [Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων] που φέρνουν στη χώρα έξτρα "φρέσκο" χρήμα καθώς και
- Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου δίνουν πολύ σημαντική ανάσα.
9. Ακόμα και ο ΣΕΒ στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο [http://www.sev.org.gr/vivliothiki-tekmiriosi/miniaio-deltio-oikonomikis-drastiriotitas/to-meteoro-vima-pros-tin-anaptyxi-12-dekemvriou-2016] αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2016 παρατηρείται σημαντική βελτίωση του συνολικού οικονομικού κλίματος και άνοδος των δεικτών σε εξαγωγές, μεταποίηση, βιομηχανική παραγωγή και λιανεμπόριο.
 10. Η ανεύθυνη καταστροφολογία, απ' όσους ευαγγελίζονται την... αληθινή ενημέρωση, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να αναζητήσουν επίσημα στοιχεία, δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία, ενώ βάζουν στο ίδιο "τσουβάλι" από ανώνυμες εταιρείες μέχρι ατομικές επιχειρήσεις και κάθε μορφής "μπλοκάκια".

***  "Ετήσιο Ευχετήριο Χωρατό"...


~    Ετήσιο Ευχετήριο Χωρατό
Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

-Τούτες τις μέρες ανταλλάσσουμε ευχές.
Τώρα, τι στην ευχή, ευχή να δώσεις,
ώστε αν μην προδώσεις τις προσωπικές σου τις αρχές,
στην υποκρισία να μην ενδώσεις.

- Θα πεις και πάλι τα τετριμμένα , τα τυπικά:
"Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα".
Χωρίς όμως να τα πιστεύεις όλα αυτά,
έτσι, εθιμοτυπικά, καθ' έξιν,  συνηθισμένα;

- Γνωρίζεις πως, όπως πάμε, δεν θα 'ναι και πολλά.
Επίκειται ένταση των συγκρούσεων, διεθνείς συρράξεις.
Άραγε για πόσους θα είναι πολλά
όταν συγκρούονται στρατιωτικές παρατάξεις ;

- Σίγουρα δεν γίνεται να είναι και καλά,
ούτε μπορεί να είναι ευτυχισμένα,
αφού  μας αναμένουν πάσης φύσεως δεινά
απρόβλεπτα, δυσοίωνα, επί γης κατεσπαρμένα.

- Αμφιβάλλω αν του χρόνου η αλλαγή,
  προσφέρεται πλέον για  προσδοκίες.
Αν η τυχόν αναρρίπιση ελπίδων αρκεί,
ή αν έχει νόημα η καταφυγή σε ικεσίες.

- Θέλω αγαπητοί μου αναγνώστες ειλικρινά να σας ευχηθώ,
αλλά αγνοώ το πως, με τι τρόπο να το προσφέρω.
Με την καρδιά ή με τη λογική να εκφραστώ
χωρίς, περιπαίζοντας σας, να υποφέρω

ΥΓ Μακάρι το 2017 να είναι υγιεινό, όχι πολύ χειρότερο από το 2016,
και καλύτερο από το 2018, που προοιωνίζεται αποκαρδιωτικό.
Να μας αφήσει - φεύγοντας - μια γλυκόπικρη γεύση ,
κάτι σαν το παραδοσιακό ευχετήριο χωρατό !....

***  Συνάντηση με τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό στην Καλαμάτα 
Tον Ισίδωρο Ζουργό και το έργο του θα παρουσιάσουν o Πολιτιστικός Αντίλογος, το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και οι εκδόσεις Πατάκη σήμερα Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο καφέ «...στο κύμα», στην παραλία της Καλαμάτας.
Για το συγγραφέα και τα βιβλία του θα μιλήσουν ο Γιάννης Γονατίδης, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας, η Γεωργία Κατσίρη, φιλόλογος και ο εικαστικός Σπύρος Φέγγος.
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.
Είσοδος ελεύθερη.
Γεννημένος το 1964 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει με την οικογένειά του και εργάζεται ως δάσκαλος, ο Ισίδωρος Ζουργός είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του. Τα μυθιστορήματά του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη. Λογοτεχνικά και τεχνοκριτικά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν σε διάφορα περιοδικά. Ακόμη, έχει συμμετάσχει σε τρεις συλλογικές εκδόσεις. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για το μυθιστόρημα «Τα Ανεμώλια».

***  «Τρίζουν» καρέκλες, «καρατομήσεις» και σε αντιδημάρχους… στο Δήμο Τριφυλίας 
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση του Δήμου Τριφυλίας φέρεται ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, και οι «καρατομήσεις» σε Φορέα και Κοινωφελή Επιχείρηση που προηγήθηκαν και προκάλεσαν αντιδράσεις, εκτιμάται ότι εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο σχεδιασμού που φαίνεται να έχει στο μυαλό του.
Αν και βρισκόμαστε δύο μήνες πριν από την εκπνοή της θητείας των έξι αντιδημάρχων (σ.σ. ορίστηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2014 με θητεία δυόμισι ετών, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2017), ήδη υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως ο δήμαρχος Τριφυλίας, έχοντας την εμπειρία των δύο ετών και δύο μηνών στη θέση του δημάρχου, έχει αξιολογήσει και αξιολογεί καθημερινά τους συνεργάτες του στους οποίους έχει αναθέσει «χαρτοφυλάκια». Το ίδιο έχει αξιολογήσει και αξιολογεί και κάποιους από το λεγόμενο «πάγκο» της δημοτικής του παράταξης. Φέρεται δε, σύμφωνα και με ανθρώπους που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ανήκουν στο στενό του περιβάλλον, αποφασισμένος να πάρει πάνω του όλη την υπόθεση του Δήμου Τριφυλίας και της διοίκησής του, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, έχει διαπιστώσει αρρυθμίες στη λειτουργία του και αναποτελεσματικότητα. Δεν αποκλείουν, ακόμη και όταν έρθει η ώρα για ορισμό νέων αντιδημάρχων στα τέλη Φεβρουαρίου, να μην ορίσει έξι (τέσσερις έμμισθους και δύο άμισθους, σύμφωνα με το νόμο), αλλά μόλις τρεις ή τέσσερις, εκ των οποίων μπορεί οι περισσότεροι να είναι άμισθοι.
Αμετακίνητος και, μάλιστα, αναβαθμισμένος φέρεται μόνο ένας εκ των σημερινών αντιδημάρχων, ο οποίος θεωρείται ότι απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Κατσίβελα και έχει αναχθεί σε “alter ego” του, ο πρώτος αναπληρωτής δήμαρχος, αντιδήμαρχος Παιδείας και Δ.Ε. Αετού, Γιάννης Μερκούρης.
Ο κ. Μερκούρης, έστω «άτυπα», για την ώρα ακόμα, είναι ο άνθρωπος της Δημοτικής Αρχής που γνωρίζει τα πάντα για ό,τι συμβαίνει και έχει λόγο σε όλα, ενώ η δυναμική που έχει αποκτήσει και διαρκώς αυξάνει, φτάνει μέχρι και την επόμενη μέρα στο Δήμο Τριφυλίας!
Πολύ κοντά στο δήμαρχο έχει βρεθεί και ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Γιάννης Αδρακτάς. Από πολλούς θεωρείται πιθανό να παραμείνει στη θέση του και το επόμενο διάστημα, επειδή, πρωτίστως, είναι Γαργαλιανιώτης, όπως και ο δήμαρχος και, δευτερευόντως, επειδή ο ίδιος ο κ. Κατσίβελας αναφέρει σε κάθε ευκαιρία το έργο που έχει παραχθεί από αυτή τη Δημοτική Αρχή, το οποίο ουσιαστικά «πιστώνεται», με τη ρητορική του δημάρχου, στον κ. Αδρακτά, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα έργα.
Από την άλλη, όμως, ο κ. Αδρακτάς συγκεντρώνει «φίλια πυρά», από δημοτικούς συμβούλους, προέδρους κοινοτήτων και τοπικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης του κ. Κατσίβελα, για «προσωπική πολιτική και ψηφοθηρία». Επίσης, αφήνονται μομφές ακόμα και για έργα που αλλιώς είναι οι μελέτες και τεχνικές περιγραφές τους που εγκρίνονται από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου και αλλιώς, τελικά, εκτελούνται, έπειτα από παρεμβάσεις του κ. Αδρακτά, με ή χωρίς γνώση του κ. Κατσίβελα!
Θα παραμείνει, ενδεχομένως, αντιδήμαρχος, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα προταθεί για την προεδρία της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, την οποία ο κ. Κατσίβελας ήθελε (και προφανώς επιδιώκει ακόμα) να μετακινήσει από την Κυπαρισσία και να την εγκαταστήσει στους Γαργαλιάνους.
Για να γίνει μεταφορά της έδρας της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, ωστόσο, θα πρέπει «περάσει» από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και εφόσον η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων το εγκρίνει, πράγμα που φαντάζει πολύ δύσκολο, μιας και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα βρουν απέναντί τους τόσο την κοινωνία της Κυπαρισσίας όσο και την κοινωνία των Δ.Ε. Αυλώνος, Αετού και Τριπύλης καθώς και των Φιλιατρών, αφού πλέον ο φιλιατρινός λαός θα δει πως την ώρα που τα Φιλιατρά αποψιλώνονται από υπηρεσίες, με τελευταίο το επερχόμενο «λουκέτο» στο Α.Τ., ενώ «κρατήθηκε» ανοιχτό το Α.Τ. Γαργαλιάνων, που κι αυτό στην αρχική πρόταση ήταν να κλείσει, ο δήμαρχος ενισχύει τους Γαργαλιάνους.
Εάν, παρόλα αυτά, ο κ. Αδρακτάς καθίσει στην καρέκλα του προέδρου της ΔΕΥΑΤ, τότε πολύ πιθανόν αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Δ.Ε. Γαργαλιάνων να οριστεί ο Γιάννης Κατσούλας, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του κ. Κατσίβελα και ο οποίος, ενώ ήταν πρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση, δέχτηκε να μη συνεχίσει με ανανέωση της θητείας του στην προεδρία, για να διευκολύνει το δήμαρχο στην υλοποίηση του σχεδιασμού του για το διοικητικό σχήμα της Δημοτικής Αρχής.
Από τη θέση του αντιδημάρχου Δ.Ε. Γαργαλιάνων, όμως, θα ήθελε - όπως φέρεται να επιθυμούσε και την προηγούμενη δημοτική περίοδο – να προσφέρει υπηρεσίες και ο σημερινός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Καλκαβούρας.
Η αλλαγή στη θέση του προέδρου του Σώματος θεωρείται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σίγουρη, κι αυτό επειδή και ο κ. Καλκαβούρας δεν επιθυμεί να παραμείνει, αλλά και επειδή από σύσσωμη την αντιπολίτευση, κατ’ επανάληψη, έχει τονισθεί η «προβληματική» λειτουργία του Σώματος, με καταγγελίες μάλιστα ότι άλλα λένε και αποφασίζουν και άλλα γράφονται στα πρακτικά.
Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες σε βάρος του κ. Καλκαβούρα ανάγκασαν, μάλιστα, το δήμαρχο σε συνεδρίαση του Σώματος στις 30 Σεπτεμβρίου να πει ότι «ο κ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου χαίρει της απόλυτης εκτίμησης της πλειοψηφίας, είναι απ’ τους προέδρους που ’ναι κόσμημα για την Τ.Α…». Περίπου το ίδιο να έχει επαναλάβει και σε επόμενη συνεδρίαση.
Εάν ο κ. Κατσίβελας διαπιστώσει πως η μεταφορά της ΔΕΥΑ Τριφυλίας στους Γαργαλιάνους δεν «περνά» και, άρα, δε θα γίνει πρόεδρος σε αυτή ο κ. Αδρακτάς, παραμένοντας αντιδήμαρχος, τότε μπορεί να προταθεί για τη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑ Τριφυλίας ο κ. Κατσούλας, εκτός κι αν ο κ. Κατσίβελας τον θέλει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου!
Κατά συνέπεια, θα μείνει χωρίς αξίωμα ο κ. Καλκαβούρας.
Για τους υπόλοιπους τέσσερις σημερινούς αντιδημάρχους, δηλαδή τη Μαρία Πανουσιοπούλου, τον Παναγιώτη Τσίγγανο, το Βασίλη Παπαθεοδοσίου και το Σπύρο Χρονόπουλο, «άγνωστοι αι βουλαί» του δημάρχου. Ο κ. Κατσίβελας φέρεται σφόδρα δυσαρεστημένος από τις διαστάσεις που έλαβαν οι επιλογές και προτάσεις του για νέους προέδρους και διοικήσεις στο Νομικό Πρόσωπο του Φορέα και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, καθώς και το απίστευτο μπάχαλο με την παράνομη σύνθεση του Φορέα. Κι αυτό, λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, είναι ενισχυτικό της βούλησής του για σαρωτικές αλλαγές. Αλλαγές, λένε, όχι για να βολευτούν όλοι περνώντας από έμμισθες θέσεις ευθύνης και να μην έχουν παράπονα, αλλά για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, καθώς οι αντιδήμαρχοι που θα επιλέξει θα είναι αυτοί με τους οποίους το σχήμα διοίκησης της Δημοτικής του Αρχής θα δώσει την εκλογική μάχη το 2019. Αρκεί, βεβαίως, ο κ. Κατσίβελας να συνεκτιμήσει και κρίνει ότι ο «πάγκος» της δημοτικής του παράταξης μπορεί να παίξει μπάλα και να σκοράρει!
Αυτό είναι κάτι που, προφανώς, γνωρίζει ο δήμαρχος Τριφυλίας και γι’ αυτό αντί για έξι αντιδημάρχους, μπορεί να καταλήξει να ορίσει ακόμη και μισούς, φτιάχνοντας ένα μικρό, ευέλικτο επιτελικό σχήμα διοίκησης, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό υπηρεσιών και λειτουργιών, στο οποίο όλοι και καθημερινά θα δίνουν λόγο στο δήμαρχο πριν αλλά και αφότου κάνουν οτιδήποτε!
Όπως, άλλωστε, έχει διαπιστώσει ο κ. Κατσίβελας και αποτυπώνεται στην καθημερινότητα, το σχήμα με τους τοπικούς αντιδημάρχους δεν έχει αποδώσει. Αντιθέτως, προκαλεί σωρεία προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου.
Δε θα πρέπει, λοιπόν, να αποκλείεται οι αντιδήμαρχοι που θα οριστούν να είναι μόνο θεματικοί, με συγκεκριμένο αντικείμενο δράσης και αναφοράς και, κατ’ αυτό τον τρόπο, να δώσει αρμοδιότητες, που ούτως ή άλλως έχουν από τον «Καλλικράτη», στα Τοπικά Συμβούλια, τους προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τους εκπροσώπους Τ.Κ., κάτι που ζητούν από την αρχή της δημοτικής περιόδου οι εκλεγμένοι στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
Είναι γνωστό πως τόσο στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας όσο και στη Δ.Ε. Φιλιατρών, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων και τοπικοί φορείς, είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι με επιλογές του κ. Κατσίβελα. Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες, ακόμα και στους Γαργαλιάνους και τις Τ.Κ. της Δ.Ε. Γαργαλιάνων.
Παράπονα, διαμαρτυρίες, αντιδράσεις, αρνητικό κλίμα υπάρχει παντού και διάχυτη είναι στην Τριφυλία η απαρέσκεια δημοτών, αλλά και αυτοδιοικητικών προς τη Δημοτική Αρχή, η οποία και εκφράζεται δημόσια!
Μέχρι να καταλήξει σε αποφάσεις για τις αλλαγές ο κ. Κατσίβελας μεσολαβεί διάστημα περίπου δύο μηνών, στο οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές, συνεκτιμώντας μια σειρά παραμέτρων, χωρίς σε αυτές να παραβλέπεται και ο παράγοντας «κόμμα της Ν.Δ.», που το 2014 με πρόεδρο και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά στήριξε παντοιοτρόπως το συνδυασμό του και συνέβαλε τα μέγιστα για την εκλογική του νίκη. Η ηγεσία και ηγετική ομάδα της Ν.Δ. σήμερα δεν είναι η ίδια με αυτή του 2014, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις εκλογές του 2019 στο Δήμο Τριφυλίας!
Εκτός από την αξιολόγηση των στελεχών του που κάνει ο κ. Κατσίβελας για να καταλήξει στους συνεργάτες του που θα ορίσει σε θέσεις ευθύνης, την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη και σε βάθος αξιολόγηση κάνει για τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας συνολικά, αλλά και για προσωπικότητες είτε της αυτοδιοίκησης είτε της κοινωνίας, και το κόμμα της Ν.Δ. εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2019!  Του Ηλία Γιαννόπουλου   

***  H πρώτη βροχή διαττόντων του 2017
 
Όπως συμβαίνει κάθε χρονιά, το νέο αστρονομικό έτος ξεκινά με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids), που διαρκούν από 1 έως 5 Ιανουαρίου και κορυφώνονται το βράδυ της Τρίτης, προς τα χαράματα της Τετάρτης.
Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειοανατολική στον ουρανό. Εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρησή τους, εμφανίζουν στο αποκορύφωμά τους έως 40 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές.
Η  συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό (Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς - ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου), τον οποίο είχε ανακαλύψει ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ το 1795, αλλά δεν υπάρχει πια.
Σήμερα η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη, στον οποίο η Επιτοίχιος Τετράς ενσωματώθηκε το 1922, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσδιόρισε τους 88 αστερισμούς που υπάρχουν σήμερα.
Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος κομήτης, ο οποίος άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, που μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που η Γη διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για τον κομήτη ή αστεροειδή «2003 ΕΗ1», που επίσημα ανακαλύφθηκε το 2003, αλλά τον οποίο ίσως είχαν παρατηρήσει πρώτοι οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι ήδη από το 15ο αιώνα.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα παλαιότερα δέντρα του κόσμου
Τα παλαιότερα δέντρα στον πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια.
Τα αρχαία πεύκα του είδους Pinus longaeva, που ευδοκιμούν στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια, ενδεχομένως θα αντικατασταθούν από νεότερα δέντρα ενός άλλου είδους, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα εν λόγω δέντρα αρχίζουν να φυτρώνουν ψηλότερα στο βουνό.
Τα γενετικά παλαιότερα δέντρα στον κόσμο βρίσκονται ακριβώς κάτω από την γραμμή, όπου η ελάχιστη βροχόπτωση, ο ψυχρός αέρας, και το βραχώδες ασβεστολιθικό έδαφος εξαλείφει όλα τα είδη δέντρων, εκτός από τα πιο ανθεκτικά.
Από τα περίπου 2.900 έως 3.500 μέτρα, τα συγκεκριμένα πεύκα κυριαρχούν στο τοπίο. Στα λίγα σημεία με πιο αμμώδες έδαφος, φυτρώνουν πεύκα του είδους Pinus Flexilis, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα αρχαία πεύκα ευδοκιμούν σε αυτό το απαγορευτικό έδαφος εν μέρει επειδή αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς, προσθέτοντας μόλις 2,5 εκατοστά περιμέτρου κάθε χρόνο. Αυτή η αργή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την απουσία ανταγωνισμού από άλλα δέντρα και παράσιτα, συμβάλλει στην αξιοσημείωτη μακροζωία τους.
Το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο ανήκει στο συγκεκριμένο είδος και έχει ηλικία 5.062 έτη. Ενδεικτικά, το παλαιότερο επίσημα χρονολογημένο δέντρο στην Ευρώπη έχει ηλικία 1.075 χρόνια, αν και υπάρχουν άλλα δέντρα που είναι πιθανόν πολύ πιο αρχαία.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει μετατοπίσει τη γραμμή επιβίωσης άλλων δέντρων πιο ψηλά στο βουνό. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι ισχυρότερος και τα περισσότερα από τα νέα δέντρα στα υψηλότερα υψόμετρα φαίνεται να είναι από το είδος Pinus Flexilis και όχι το Pinus longaeva, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό σε ένα τοπικό πτηνό που μασάει και διασκορπίζει τους σπόρους των δέντρων. Αυτή η διαδικασία επιταχύνει το πόσο γρήγορα τα πεύκα αυτά μπορούν να αποικίσουν νέες τοποθεσίες, αναφέρει η μελέτη.
*** Εμ. Παναγιωτάκης: "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη ΔΕΗ"
Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή προοπτική κατάρρευσης της ΔΕΗ το 2017, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας παρέχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Παναγιωτάκης επαναλαμβάνει τις ενστάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που θεσπίστηκαν πρόσφατα, δηλώνει ωστόσο αισιόδοξος ότι σε αγαστή συνεργασία με το ΥΠΕΝ θα δρομολογηθούν οι κατάλληλες λύσεις. Επίσης, παρουσιάζει το σχέδιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων «στρατηγικού χαρακτήρα» που αντιμετωπίζει η επιχείρηση ενώ ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ επισημαίνει ότι «η πώληση του 17% για την αποπληρωμή του χρέους, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κεφαλαιαγοράς, και την αποτίμηση της ΔΕΗ, δεν με βρίσκει σύμφωνο».
Τέλος, για τον ΑΔΜΗΕ ο κ. Παναγιωτάκης υπογραμμίζει την ανάγκη, στο πλαίσιο της Κοινοτικής νομοθεσίας, για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρίας μεταφοράς να εφαρμοστούν οι βέλτιστες λύσεις με το αποδοτικότερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ.
   Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
   Ερ: H ΔΕΗ αντιμετωπίζει όπως έχετε επισημάνει, προκλήσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Είναι βάσιμοι οι φόβοι που διατυπώνονται για κατάρρευση της επιχείρησης το 2017;
   Απ: Όπως αναφέρετε οι προκλήσεις της ΔΕΗ είναι στρατηγικού χαρακτήρα.
   'Αρα, η Επιχείρηση οφείλει να χαράξει τη δική της στρατηγική και να αναλάβει τις κατάλληλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ώστε να τις αντιμετωπίσει.
   Προσωπικά, παρά τις δυσκολίες παραμένω αισιόδοξος γιατί πιστεύω τόσο στις δυνατότητες της ίδιας της Επιχείρησης όσο και στη βούληση του βασικού μετόχου, δηλαδή της Κυβέρνησης να παράσχει την αναγκαία στήριξη. Πρώτιστο μέλημα να γίνει σωστά η επιβεβλημένη από τους θεσμούς μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά. Ιδιαίτερα να μην συνυπολογίζονται στο μερίδιο της ΔΕΗ οι πελάτες Υψηλής Τάσης και κατηγορίες όπως οι χρήστες Κοινωνικού Τιμολογίου.
   Θεωρώ ότι μια ΔΕΗ, με μικρότερο έστω μερίδιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά θεσμικά απελευθερωμένη και λειτουργούσα πραγματικά ως εταιρεία, μπορεί να είναι ισχυρότερη και μεγαλύτερη από τη σημερινή, καθώς θα αναπτύσσει πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα στο εσωτερικό και θα έχει ισχυρή παρουσία στις ξένες αγορές. Με άλλα λόγια ΔΕΗ όχι μόνο ηλεκτρική και εγχώρια αλλά γενικά ενεργειακή και διεθνής. Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να εργαστούμε συντεταγμένα όλοι: Διοίκηση - Εργαζόμενοι - Κυβέρνηση. Σε ότι αφορά στην ερώτησή σας για το 2017, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καμία προοπτική κατάρρευσης. Υπάρχουν, και έχουν διασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας.
   Ερ: Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα βαίνει υποχρεωτικά μειούμενο ως το 2020 οπότε πρέπει να πέσει στο 49% από 90% περίπου που είναι σήμερα. Με ποιον τρόπο σχεδιάζετε να καλύψετε το κενό που δημιουργείται στα έσοδα;
   Απ: Κατ' αρχάς να τοποθετήσουμε το ζήτημα σωστά. Μείωση των εσόδων από μείωση πωλήσεων συνεπάγεται και μείωση των δαπανών από μείωση των αγορών προϊόντος. 'Αρα, το ζήτημα είναι η μείωση των κερδών σε απόλυτα μεγέθη.
   Πέρα από τις επιχειρηματικές δράσεις, που δίκαια θα μου πείτε ότι είναι μακροχρόνιας απόδοσης, υπάρχουν δύο στοιχήματα για τη ΔΕΗ, που αν κερδηθούν θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση στο πρόβλημα που θέτει η ερώτησή σας.
   Αναφέρομαι 1ον στο βαθμό διατήρησης των επιτευχθέντων διακανονισμών οφειλών και 2ον στην εισπραξιμότητα των τρεχόντων λογαριασμών.
   Για το 1ο, οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της Επιχείρησης, έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα βασικά ικανοποιητικό, με συνέπεια την προσδοκία ικανοποιητικών επιπλέον εσόδων τα επόμενα 2-3 χρόνια από την είσπραξη των οφειλών.
   Για το 2ο υπάρχει πρόβλημα, το οποίο σε ένα βαθμό οφείλεται στην κρίση και στην οικονομική κατάσταση των πελατών μας.
   Με την προϋπόθεση βελτίωσης της γενικότερης κατάστασης στη χώρα μας, όπως προσωπικά αναμένω και εκτιμώ, η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί.
   Ωστόσο, ως Διοίκηση κάθε άλλο παρά μόνο στη γενικότερη βελτίωση προσβλέπουμε και εφησυχάζουμε. Σχεδιάζουμε προϊόντα και δράσεις καθώς και προσφυγή σε εξειδικευμένους οίκους, μέσω των οποίων θα έχουμε σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας.
   Ερ: Έχετε επισημάνει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων στην αγορά που επιβαρύνουν όπως επισημαίνετε τη ΔΕΗ. Για παράδειγμα έχετε ασκήσει κριτική στο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μετέφερε ένα μέρος του βάρους για τη στήριξη των ΑΠΕ στην επιχείρηση, στον προσωπικό μηχανισμό για τα ΑΔΙ, στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ για οποίες υποστηρίζετε ότι η τιμή πώλησης της ενέργειας είναι κάτω του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ, στην έλλειψη πρόβλεψης για ισόρροπη απώλεια μεριδίου (από κερδοφόρες και λιγότερο κερδοφόρες κατηγορίες πελατών), ζητάτε μέτρα στήριξης του λιγνίτη κ.α. Έχετε συζητήσει τα θέματα αυτά με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
   Απ: Κατ' αρχάς επιβεβαιώνω την ορθότητα των επισημάνσεών σας. Πράγματι ισχύει η κριτική που αναφέρετε.
   Βεβαίως και έχουν γίνει σοβαρές συζητήσεις με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, δηλαδή τον υπουργό κ. Σταθάκη, ο οποίος λόγω και της κατάρτισής του, αλλά και της μέχρι σήμερα Κυβερνητικής του εμπειρίας γνωρίζει τα προβλήματα σε βάθος.
   Από τη πλευρά της Διοίκησης της ΔΕΗ, πέραν της παράθεσης των προβλημάτων έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες εξετάζονται. Ήδη έχουν γίνει κινήσεις, οι οποίες επιδρούν θετικά στην επιχείρηση, όπως η μετάθεση της σύστασης της εταιρείας στην οποία θα εισφερθεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο, με συνεπαγόμενο αποτέλεσμα την καταβολή από τη ΔΕΗ των φόρων από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ το 2018, αντί του 2017 σύμφωνα με το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι φόροι αυτοί ξεπερνούν τα 320 εκατ. γίνεται αντιληπτή η σημασία του μέτρου αυτού.
   Γενικά είμαι αισιόδοξος ότι σε αγαστή συνεργασία με το ΥΠΕΝ θα δρομολογηθούν οι κατάλληλες λύσεις.
   Ερ: Ένα μέρος της δόσης που εκταμιεύθηκε από τους εταίρους στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης κατευθύνεται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Η ΔΕΗ εισέπραξε μέρος των οφειλών του Δημοσίου; Ποιο είναι τώρα το ύψος των οφειλών του κράτους προς την Επιχείρηση;
   Απ: Υπάρχει απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για εξόφληση των οφειλών των φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης έναντι της ΔΕΗ. Ωστόσο, και παρά την ύπαρξη των κονδυλίων, όπως αναφέρετε, ο ρυθμός εξόφλησης των οφειλών είναι χαμηλός, κυρίως για λόγους γραφειοκρατικούς. Σήμερα το σχετικό χρέος ανέρχεται περίπου σε 100 εκατ.
   Θέλω να πιστεύω ότι τα εμπόδια έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί και ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η μέθοδος της προκαταβολής έναντι των χρεών, στην οποία θα καταφύγουμε.
   Ερ: Συμφωνείτε με το ενδεχόμενο πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή;
   Απ: Η πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι υπόθεση του βασικού μετόχου, δηλαδή της Κυβέρνησης. Προσωπικά στηρίζω την θέση που έχει, σύμφωνα με τον Τύπο, διατυπώσει ο Υπουργός ΥΠΕΝ για μεταφορά και του 17% πρώτα στο «Υπερταμείο» και στη συνέχεια εξέταση της αξιοποίησης του με το βέλτιστο για τη ΔΕΗ αποτέλεσμα. Πάντως η πώληση του 17% για την αποπληρωμή του χρέους, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κεφαλαιαγοράς, και την αποτίμηση της ΔΕΗ, δεν με βρίσκει σύμφωνο.
   Σε κάθε περίπτωση το κράτος επιβάλλεται αφενός να έχει υπό τον έλεγχό του τη διοίκηση της ΔΕΗ και αφετέρου να υποστηρίζει την εταιρική της λειτουργία. Αυτό είναι το στοίχημα σήμερα, και ιδιαίτερα για τη σημερινή κυβέρνηση της οποίας πολιτική είναι η ενδυνάμωση των ελεγχόμενων από το δημόσιο Επιχειρήσεων.
   Ερ: Δώστε μας μια εικόνα για την πορεία του προγράμματος διακανονισμών και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πόσοι καταναλωτές έχουν ενταχθεί σε αυτό, ποιο είναι το συνολικό ποσό χρεών που ρυθμίστηκε και σε ποιο ύψος φθάνουν σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές;
   Απ: Όπως ανέφερα το πρόγραμμα διακανονισμών έχει μέχρι στιγμής αποδώσει ικανοποιητικά. Ήδη έχουν ενταχθεί σ' αυτό 600.000 πελάτες μας έχοντας διακανονίσει οφειλή για ηλεκτρική ενέργεια της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 70% των δυναμένων να ρυθμιστούν οφειλών.
   Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, πέραν των ανωτέρω, και των «τελικών πελατών», δηλαδή πελατών που έχουν φύγει από τη ΔΕΗ είτε γιατί έχουν κλείσει τις Επιχειρήσεις τους ή διέκοψαν την ηλεκτροδότηση των σπιτιών τους (εξοχικά ή σπίτια στο χωριό) είναι 1,21 δισ. Σ' αυτά περιλαμβάνονται 360 εκατ. μεγάλων βιομηχανικών πελατών (η ΛΑΡΚΟ κατά κύριο λόγο), 320 του δημοσίου σε όλες του τις μορφές (κεντρική κυβέρνηση, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ κ.λπ.) και 533 εκ. μη διακανονισθείσες οφειλές πελατών διαφόρων κατηγοριών.
   Ερ: Αναφέρατε πρόσφατα ότι οι στόχοι μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα επιτευχθούν νωρίτερα από το 2030. Πως θα επιτευχθεί αυτό;
   Απ: Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα: από 34 εκατ. τόνους εκπομπών των Σταθμών της ΔΕΗ το 2014, οι εκπομπές θα μειωθούν σε κάτω των 20 εκατ. τόνων το 2025. Αυτό θα επιτευχθεί με την απόσυρση παλαιών, χαμηλού βαθμού απόδοσης λιγνιτικών μονάδων όπως ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ο ΑΗΣ Καρδιάς, και την κατασκευή νέων υπερσύγχρονων με υψηλό βαθμό απόδοσης όπως η Πτολεμαΐδα V και η Μελίτη ΙΙ (αυτή σε συνεργασία με την κινεζική εταιρεία CMEC).
   Ερ: Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ;
   Απ: Το τίμημα των 320 εκατ. για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τον κινέζικο κολοσσό State Grid αντιστοιχεί σε αποτίμηση 1,33 δις ευρώ δηλαδή 40% πάνω από τη λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ, και σε αξία της εταιρείας 1,7 δις ευρώ. Αυτό μας προκάλεσε καταρχάς ανακούφιση με δεδομένο το ελάχιστο διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας για το διαγωνισμό, και τον περιορισμό από το νόμο των συμμετεχόντων μόνο μεταξύ Διαχειριστών με Ευρωπαϊκή παρουσία.
   Αφετέρου το τίμημα που προσφέρθηκε είναι ανάλογο άλλων παρόμοιων πωλήσεων όπως της αντίστοιχης εταιρείας της Πορτογαλίας (REN).
   Στο σημείο αυτό επιθυμώ να αναφέρω ότι για την ολοκλήρωση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, τον οποίο επιβάλουν θεσμοί, στο πλαίσιο, είναι αλήθεια, της γενικότερης στρατηγικής της ΕΕ, θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες λύσεις με το αποδοτικότερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ πράγμα άκρως απαραίτητο στις σημερινές συνθήκες, σε πλήρη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και διασφάλιση του απόλυτου ελέγχου του ΑΔΜΗΕ από το κράτος, ανεξάρτητα από την τύχη του 17%.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Θύμα βανδαλισμού η πινακίδα του Χόλιγουντ, που μετατράπηκε σε «Hollyweed»
Η εμβληματική πινακίδα στην βουνοπλαγιά πάνω από την καρδιά του αμερικανικού κινηματογράφου και τηλεόρασης στη Νότια Καλιφόρνια υπήρξε... θύμα βανδαλισμού το βράδυ του Σαββάτου, προς τιμήν της μαριχουάνας.
Ξυπνώντας την Κυριακή πρωί οι κάτοικοι αντίκρυσαν τη λέξη "Hollyweed", με μεγάλα άσπρα γράμματα ψηλά όσο ένα τετραόροφο κτίριο, στο Όρος Λι, όπου αναγέρθηκαν πρώτη φορά το 1923.
Οι κάμερες παρακολούθησης της πόλης δείχνουν πλάνα από κάποιον άγνωστο ντυμένο στα μαύρα γύρω στις 3:00 π.μ. τοπικής ώρας (1:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είναι υπεύθυνος για την αλλαγή δύο γραμμάτων της πινακίδας "Hollywood" ώστε να εμφανίζεται η λέξη "weed", όπως επίσης αποκαλείται η κάνναβη στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον λοχία Ρόμπερτ Πάγιαν της αστυνομίας του Λος Άντζελες, ο άγνωστος τοποθέτησε ένα είδος μουσαμά πάνω από τα δύο "Ο" για να τα μετατρέψει σε "Ε", τον οποίο μουσαμά προσπαθούν να βρουν τρόπο να αφαιρέσουν οι αρχές της υπηρεσίας πάρκων. Δεν υπάρχουν ύποπτοι, πρόσθεσε, αλλά εάν εντοπιστεί ο δράστης, θα αντιμετωπίσει την κατηγορία καταπάτησης, η οποία αποτελεί πλημμέλημα.
Στις 8 Νοεμβρίου, πέρασε με μεγάλο ποσοστό μια πρόταση η οποία συμπεριλήφθηκε στα ψηφοδέλτια για τις προεδρικές εκλογές στην πολιτεία της Καλιφόρνιας να επιτραπεί η νόμιμη χρήση της μαριχουάνας από ενήλικες για λόγους αναψυχής. Παρότι η χρήση του ναρκωτικού παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το αποτέλεσμα ανοίγει την πόρτα στην αναπτυσσόμενη εμπορική αγορά της κάνναβης.
Η πινακίδα παραμένει δημοφιλές σημείο για πεζοπόρους και τουρίστες, οι οποίοι κάποτε μπορούσαν να πλησιάσουν και να πάρουν φωτογραφίες. Τώρα η πρόσβαση εμποδίζεται από έναν φράχτη, και η προσέγγιση είναι δύσκολη.
Η ξακουστή θέα με τα γράμματα "Hollywood" θα χανόταν το 2010 από σχέδια οικοδομικής ανάπτυξης στην περιοχή, αλλά μια εθελοντική ομάδα, με δωρεές από τον Χιού Χέφνερ, ιδρυτή του περιοδικού Playboy και άλλους, αγόρασε τα κτήματα στις γύρω περιοχές για να εμποδίσει την καταστροφή του τοπίου.
Αρχικά, η πινακίδα έγραφε "Hollywoodland" και είχε δημιουργηθεί για να προωθήσει τις πωλήσεις κατοικιών εκεί. Τα τελευταία γράμματα της λέξης καταστράφηκαν προς το τέλος της δεκαετίας του '40, και το τμήμα που παρέμεινε συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε το 1978.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Κωνσταντινούπολη: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Reina – Έριξε πάνω από 120 σφαίρες και κρύφτηκε στην κουζίνα ο μακελάρης
- Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν και οι τζιχαντιστές του ISIS ανέλαβαν την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη με 39 νεκρούς και 69 τραυματίες
- Νέα φωτογραφία του δράστη στη δημοσιότητα μετά το φιάσκο με φωτογραφίες ανθρώπου που δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση
- Σοκάρουν τα ευρήματα από τις νεκροψίες στα θύματα: όλοι εκτελέστηκαν, κάποιοι έχουν περισσότερα από ένα τραύματα
- Βοήθεια εκ των έσω φαίνεται να είχε ο δράστης – Φέρεται να κρύφτηκε στην κουζίνα πριν διαφύγει
- Χρησιμοποίησε τουλάχιστον 4 γεμιστήρες των 30 σφαιρών!
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
        
Ήταν μάλλον αναμενόμενο. Οι ομοιότητες με τις επιθέσεις στο Bataclan του Παρισιού και το Pulse στο Ορλάντο των ΗΠΑ δεν άφηναν πολλά περιθώρια για το ποιος βρίσκεται πίσω από το μακελειό της Πρωτοχρονιάς στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης, όπου νεαρός άνδρας εισέβαλε και εκτέλεσε εν ψυχρώ 39 ανθρώπους, τραυματίζοντας κι άλλους 69.
Το πρωί της Δευτέρας (02.01.2017), 24 ώρες και κάτι μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο γνωστό νυχτερινό κέντρο της πόλης, όπου συνήθιζε να συχνάζει το τζετ σετ της Κωνσταντινούπολης, ηθοποιοί και ποδοσφαιριστές μεταξύ άλλων, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη.
Σε ανακοίνωση που αρχικά έδωσε στη δημοσιότητα στα αραβικά και τα τουρκικά, ο ISIS αναφέρει πως η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη έγινε από έναν «στρατιώτη» του και στόχευε Χριστιανούς που γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά και τους οποίους οι τζιχαντιστές θεωρούν «αποστάτες».
*Το κείμενο ανανεώνεται συνεχώς

*** Γυναικεία υπόθεση τα πρώτα μωρά του 2017 της Καλαμάτας 
Τη δεύτερη ημέρα του 2017 γεννήθηκαν δύο κοριτσάκια που είναι τα πρώτα μωρά για το νέο έτος στην Καλαμάτα αλλά και όλη τη Μεσσηνία.
Το πρώτο γεννήθηκε στις 9:15 το πρωί στο μαιευτήριο Λητώ, είναι κοριτσάκι βάρους 3.200 κιλών.
Οι γονείς του παιδιού είναι η Μαρία Γεωργιοπούλου και ο Νίκος Αλεξόπουλος και η μικρή αποτελεί το δεύτερο παιδί της οικογένειας.
Λίγα λεπτά αργότερα και ειδικότερα στις 9:40 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ήρθε στον κόσμο ένα κοριτσάκι βάρους 2.240 κιλών, γονείς του είναι η Σοφία Μπενέτση και ο Στέφανος Borisov.
Το «Θάρρος» εύχεται στους γονείς να είναι καλότυχα και γεμάτα υγεία.

***  Οι αργίες του 2017 - Πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο 
Το 2017 ήρθε δυναμικά, ωστόσο είναι μία χρονιά που δεν χαρακτηρίζεται από τις αργίες τις.
Με μία πρώτη ματιά, έχουμε το πρώτο τριήμερο μέσα στην εβδομάδα αυτή, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου τα Θεοφάνια.
Παραδοσιακό τριήμερο αυτό της Καθαράς Δευτέρας στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά και της Πρωτομαγιάς.
Πάσχα έχουμε στις 16 Απριλίου. Την 25η Μαρτίου τη «χάνουμε» γιατί είναι Σάββατο, όπως Σάββατο «πέφτει» και η 28η Οκτωβρίου.
Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου είναι του Αγίου Πνεύματος, ενώ την Τρίτη η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου.
Τέλος, τα Χριστούγεννα φέτος είναι Δευτέρα.
Αναλυτικά: 
imerologio_.jpg
Πηγή:iefimerida.gr

*** Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε κλαμπ της Κωνσταντινούπολης 
Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε σε ανακοίνωσή του την ευθύνη για την επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.
Ανθρωποκυνηγητό για τον ένοπλο, που αιματοκύλησε το Reina
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, το ανθρωποκυνηγητό στην Τουρκία για τον εντοπισμό και σύλληψη του ενόπλου που επιτέθηκε στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, λίγο μετά την έλευση του 2017.
Το κίνητρο της επίθεση αυτής, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ενώ οι υποψίες οδηγούν στο Ισλαμικό Κράτος, που οργάνωσε τουλάχιστον δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην Τουρκία, το 2016.
Ένας Ρώσος υπήκοος ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης
 Ένας Ρώσος υπήκοος βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, επικαλούμενο πηγές στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ρώσου υπηκόου.
Όπως τονίζει το πρακτορείο Ανατολή , ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης, συγκαταλέγονται από ένας υπήκοος Κουβέιτ, Καναδά, Ισραήλ, Συρίας και Ρωσίας
 Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν - ανάμεσα τους 16 αλλοδαποί - ενώ 69 ακόμη τραυματίστηκαν στην ένοπλη επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας. Από τους 39 νεκρούς της επίθεσης έχουν ταυτοποιηθεί οι 38. Όπως ανέφερε επίσης ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ένας Αμερικανός πολίτης βρίσκεται ανάμεσα στους τραυματίες της επίθεσης.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Αφιέρωμα στο Μένη Κουμανταρέα την Τετάρτη στο «Βιβλιόπολις» 
Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Μένη Κουμανταρέα οργανώνουν το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και οι εκδόσεις Πατάκη την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Νικηταρά 3, Καλαμάτα).
Ανάμεσα στις αναμνήσεις μιας προσωπικής σχέσης και το παρασκήνιο της λογοτεχνικής σύνθεσης θα κινηθεί ο καλεσμένος ομιλητής και επί χρόνια στενός συνεργάτης του, Θάνος Φωσκαρίνης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.

***  Μέτρα για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων ανακοίνωσε το Facebook 
Ενεργή δράση κατά των ψεύτικων ειδήσεων στην πλατφόρμα του αποφάσισε να πάρει το Facebook ανακοινώνοντας νέα μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου που έχει πάρει, το τελευταίο διάστημα, μεγάλες διαστάσεις και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις σφοδρές επικρίσεις που έχει δεχτεί το Facebook ότι δεν έχει πάρει στα σοβαρά το ζήτημα και ότι δεν έχει προβεί στις απαραίτητες δράσεις προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων στην πλατφόρμα του.
Όπως αναφέρει το βρετανικό περιοδικό New Scientist επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Facebook, οι χρήστες σύντομα θα είναι σε θέση να επισημαίνουν μια είδηση όταν πιστεύουν ότι αυτή είναι αναληθής ή παραπλανητική. Το άρθρο στη συνέχεια θα αποστέλλεται σε «τρίτους οργανισμούς οι οποίοι θα ελέγχουν την εγκυρότητά του». Εάν αυτοί οι οργανισμοί μοιραστούν ανησυχίες σχετικά με την εγκυρότητα του κομματιού, θα εμφανίζεται μια ειδοποίηση κάτω από την ανάρτηση προειδοποιώντας τους χρήστες ότι η εγκυρότητα του κειμένου είναι αμφισβητήσιμη.
Επιπλέον, οι ψευδείς ειδήσεις θα κατεβαίνουν στη σειρά των News Feed ώστε να μην μπορούν να συνοδεύονται από διαφήμιση ή να προωθούνται στην ιστοσελίδα. Ωστόσο, οι χρήστες θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να τις μοιράζονται με φίλους τους.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Μια βαθιά υπόκλιση 
Αρχικά πρόσεξα μια γυναίκα να σέρνει σχεδόν το μικρό παιδί που κρατούσε από το χέρι. Το παιδί αντιστεκόταν έχοντας το πρόσωπό του στραμμένο προς τα πίσω. Κάτι είχε απορροφήσει την προσοχή του. Η γυναίκα επιτάχυνε το βηματισμό της, τραβώντας βίαια το παιδί για να του αποσπάσει την προσοχή. Η όλη κίνηση μου προκάλεσε το ενδιαφέρον.
Μετά πρόσεξα τι είχε τραβήξει την προσοχή του παιδιού. Αυτό που του προκάλεσε το ενδιαφέρον ήταν ότι ένας άνθρωπος κάτι σκάλιζε στον κάδο των απορριμμάτων, 50-60 μέτρα πιο πίσω.
Μετά, η γυναίκα άρχισε να πλησιάζει προς το μέρος μου. Οι ρυτίδες αυλάκωναν βαθιά το πρόσωπό της. Η ηλικία της μεγάλη. Το πρόσωπό της είχε όλη την ταλαιπωρία των γυναικών της εργατικής τάξης, μιας ζωής γεμάτης αγώνα για την επιβίωση. Μια ζωή γεμάτη ανελέητη σκληρότητα.
Αλλά ταυτόχρονα είχε όλη την αποφασιστικότητα, ότι παρά και ενάντια σε όλα, συνεχίζει τον αγώνα. Δεν παραιτείται από το δικαίωμά της στη ζωή. Αγώνας για τον ίδιο της τον εαυτό, για τα παιδιά της, για τα εγγόνια της. Αγώνας μέχρι το τέλος, μέχρι την τελική ανάσα.
Αισθάνθηκα το μεγαλείο της και υποκλίθηκα. Έχουν περάσει έξι χρόνια μνημονίων. Έχουν περάσει έξι αιώνες ντροπής. Αγώνας, μέχρι την τελική ανατροπή. Το οφείλουμε σε αυτήν τη γυναίκα, το οφείλουμε στον εαυτό μας. Α.Π.

*** Διαφορετικές ευχές… 
Είχα καιρό να συναντήσω το φίλο μου το Στράτη. Από τα γρήγορα τυπικά περάσαμε στα ουσιαστικά. Καθίσαμε ώρα. Όταν έφευγα, μου είπε: «Απέναντι στη χαρά της γέννησης (του Θεανθρώπου αλλά και οποιουδήποτε άλλου) και τη συνακόλουθη ελπίδα ότι το νέο θα είναι καλύτερο από το παλιό, απαντάμε με τη φράση του Ωριγένη: “Μόνο οι ανόητοι γιορτάζουν τα γενέθλιά τους, γιατί η γέννηση είναι κακοτυχία!” και με τα λόγια του Γέητς: “Καλύτερα είναι να μη ζεις, λέει ο αρχαίος ποιητής/Να μη δεις το φως της μέρας, να μη φυσήξει η πνοή της ζωής/Ειδάλλως, μια ωραία καληνύχτα κι ύστερα να φύγεις, να χαθείς”.
Ο αρχαίος ποιητής είναι βεβαίως ο Σοφοκλής, όταν λέει πως το καλύτερο είναι να μη γεννηθεί κανείς, αλλά, αν γεννηθεί, το δεύτερο καλύτερο είναι να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από  ’κεί που ’ρθε. Είμαστε ανεπιθύμητοι επισκέπτες σ’ αυτόν τον κόσμο. Και, προσοχή, δε φταίει που βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο. Τα πράγματα είναι όντως σκατά. Καλή χρονιά…».   Α.Π.

*** Αθλητική ενημέρωση  :

***   «Κλείνει» κοινοτικό από… Παρασκευή ο Παναθηναϊκός
Εξελίξεις στα μεταγραφικά του Παναθηναϊκού επίκεινται μετά τον αγώνα της Πέμπτης με τον Πλατανιά στα Χανιά, με προσθήκη κοινοτικού παίκτη. Προχωρούν οι αποδεσμεύσεις, εξελίξεις με Ιμπάρμπο.              Μετά το ματς της Πέμπτης με τον Πλατανιά στα Χανιά αναμένονται εξελίξεις στα μεταγραφικά του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με την «Πράσινη», έχουν προχωρήσει οι επαφές με ξένο παίκτη που είναι κοινοτικός, αλλά δεν έχει διαρρεύσει σε ποια θέση αγωνίζεται. 
Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Λυμπερόπουλος «τρέχει» και τα ζητήματα των παικτών που δεν υπολογίζονται και έχει αποφασιστεί να αποδεσμευτούν. Πρώτοι στη λίστα είναι οι Σάμπα και Ιβανόφ, ενώ θα γίνουν αντίστοιχες επαφές με τον Βέμερ και πιθανώς τον Ταυλαρίδη (που έχει κάποιες πιθανότητες να μείνει ως λύση ανάγκης στα στόπερ). 
Όσον αφορά στον Ιμπάρμπο, εφόσον αποφασίσει να εμφανιστεί στην Αθήνα θα κληθεί να απολογηθεί στην ΠΑΕ (όπως έχει ήδη ενημερωθεί ο ατζέντης του) και είναι δεδομένο πως δεν έχει μέλλον στην ομάδα. Θα επιδιωχθεί να λύσει το βαρύ συμβόλαιό του και σίγουρα αν υπάρξει πρόταση που να καλύπτει τον ίδιο και την Κάλιαρι οι εξελίξεις θα τρέξουν πιο γρήγορα. Οι «πράσινοι» θα ήθελαν να κλείσει το συντομότερο αυτό το ζήτημα, αφού πέρα από ένα μεγάλο μέρος του μπάτζετ, ο Κολομβιανός φορ καταλαμβάνει και θέση ξένου περιορίζοντας τις επιλογές για την ενίσχυση της ομάδας.

***

~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΆΒΒΑΤΟ 31 Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-31-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  31 Δεκεμβρίου 2016-01 Ιανουαρίου 2017 :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/31-2016-01-2017-2016-15-28122016-78-80.html  .-  
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή 01  Ιανουαρίου  2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-01-2017.html .- 
~*  ΠΡΟΦΗΤΙΕΣ Κυριακή 01 Ιανουαρίου  2017  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/01/01-2017.html .-                        
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/01/news-02-2017-2.html .-  
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5093  video.  -    Σταματης Σκουλικας  

2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  


3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.


Σύνολον                                  11.694  βίντεο   .-  

~
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 .--
~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου