Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η Εφημερίδα της Δευτέρας 08 Απριλίου 2013

Η  Εφημερίδα  της Δευτέρας 08  Απριλίου  2013  :
 
 







 





***  Έφυγε" η Μάργκαρετ Θάτσερ
"Έφυγε" η Μάργκαρετ Θάτσερ 
Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ απεβίωσε το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 87 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Τίμοθι Μπελ.
«Με μεγάλη θλίψη ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους, η Βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο (που υπέστη) το πρωί», είπε ο εκπρόσωπός της λόρδος Μπελ.
Η πρώην ηγέτις των Συντηρητικών, που είχε αποκτήσει το προσωνύμιο Σιδηρά Κυρία κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία αναδείχθηκε πρωθυπουργός στη Βρετανία και υπήρξε επίσης η μόνη πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που μπόρεσε να κερδίσει τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1979 ως το 1990, μετά τις αρχές του 19ου αιώνα.
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι διακόπτει την περιοδεία που είχε αρχίσει σε χώρες της ΕΕ νωρίτερα σήμερα και επιστρέφει, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Χάσαμε μια μεγάλη ηγέτιδα, μια σπουδαία πρωθυπουργό, μια σημαντική Βρετανίδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας την «μεγάλη θλίψη» του.
Η βασίλισσα είναι επίσης «θλιμμένη που πληροφορήθηκε αυτήν την είδηση», ανέφερε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ σε δική του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι πρόκειται να στείλει ένα «συλλυπητήριο μήνυμα» στην οικογένεια της Θάτσερ.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, που έπασχε από Αλτσχάιμερ και ήταν σωματικά πολύ εξασθενημένη, παρέμενε έξω από τα φώτα της δημοσιότητας από το 2002, και παρέμενε υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση αφού είχε υποστεί σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων. Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο τον Δεκέμβριο για την αφαίρεση ενός όγκου, επέμβαση «ήσσονος» σημασίας σύμφωνα με το περιβάλλον της.
Η Θάτσερ, κόρη παντοπώλη και άνθρωπος με ακατάβλητη αποφασιστικότητα, αγαπήθηκε και μισήθηκε από τους Βρετανούς. Κατά την διάρκεια της θητείας της, συνέτριψε τα συνδικάτα και ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος της βρετανικής βιομηχανίας και οικονομίας. Υπήρξε πρέσβειρα του οικονομικού φιλελευθερισμού, του κοινωνικού συντηρητισμού, της ιδέας του μεγαλείου της Βρετανίας. Οι πεποιθήσεις της Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς, που γεννήθηκε την 13η Οκτωβρίου 1925 στο Γκράνθαμ, διαμορφώθηκαν από την αυστηρή της εκπαίδευση από έναν μεθοδιστή ιερέα. 
Η Θάτσερ, εντάχθηκε στους Συντηρητικούς μετά τον γάμο της το 1951, μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1959, αφού εξελέγη στο Φίντσλεϊ, βόρεια του Λονδίνου. Από το 1970 ως το 1974, υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας. Το 1975, αναδείχθηκε επικεφαλής των Τόρις και τέσσερα χρόνια αργότερα, έγινε πρωθυπουργός.
Ο «θατσερισμός» έγινε δημοφιλής, καθώς η πρωθυπουργός προσπαθούσε να αποκαταστήσει το κύρος της άλλοτε αυτοκρατορίας, κάτι στο οποίο συνέβαλε η ανακατάληψη των νήσων Φόκλαντ, που στην Αργεντινή είναι γνωστά ως Μαλβίνες. Η Θάτσερ, που είχε στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν αλλά και με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
Η Θάτσερ ήταν μια «μεγάλη πολιτική προσωπικότητα» η οποία «θα μείνει στην ιστορία», δήλωσε σήμερα ο Γκορμπατσόφ.-   Από ANT1 Internet, www.ant1online.gr .-

***  Συνελήφθη 24χρονος Αφγανός που προσπάθησε να ταξιδέψει για Γερμανία μέσω του αεροδρομίου της Καλαμάτας :
 Επιπλέον, συνελήφθη ακόμα μία 52χρονη αλλοδαπή, η οποία διευκόλυνε την έξοδο του, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμα ένα άτομο
 Συνελήφθησαν, χθες  το μεσημέρι, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας 24χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αφγανιστάν και μία 52χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Πολωνίας, για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών, ενώ ο 24χρονος κατηγορείται και για πλαστογραφία και ψευδής ανωμοτί κατάθεση.
  Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του 24χρονου αλλοδαπού, ο οποίος είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για το Μόναχο Γερμανίας και τον οποίο συνόδευε η 52χρονη, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ήταν προφανώς πλαστά.
  Κατά τον  αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε και κατασχέθηκε μία πλαστή ταυτότητα Πολωνικών Αρχών.
  Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, η 52χρονη μετέφερε τον 24χρονο, από την Αθήνα στην Καλαμάτα, κατ’ εντολή 50χρονου ομοεθνή της.
  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
  Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ αναζητείται ο 50χρονος.

***  Διαφωνούν κάτοικοι της Μεσσήνης για το δρόμο Ριζόμυλος – Καλαμάτα
 ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΟ, ΖΗΤΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ    ,    Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

  Έντονες είναι οι αντιδράσεις κατοίκων του Δήμου Μεσσήνης στην προοπτική να κατασκευαστεί το τμήμα Ριζόμυλος – Καλαμάτα ως κλειστός αυτοκινητόδρομος, σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στη μελέτη που είχε παρουσιαστεί, προ τετραετίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
Βρεθήκαμε χθες στη Μεσσήνη και ζητήσαμε τις απόψεις δημοτών, αλλά και πρώην αιρετών (όπως ο τότε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρ. Χριστόπουλος και ο τότε δημοτικός σύμβουλος, Βασ. Ψυχογιόπουλος).
Οι απαντήσεις όσων συνομιλήσαμε είναι ταυτόσημες. Κανείς δε θέλει να κατασκευαστεί ένας κλειστός δρόμος, μόνο στο τμήμα του που διέρχεται την εδαφική περιφέρεια του Δήμου Μεσσήνης και στα άκρα του να είναι ανοιχτός.
Οι περισσότεροι (χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιποι διαφωνούν) τάσσονται υπέρ της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου, ενώ μερίδα ατόμων υποστηρίζει πως η κατασκευή ενός κλειστού δρόμου θα είναι καταστροφική για τη Μεσσήνη, αφού θα αποκόψει την πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο της Μπούκας.    
  Ι. Κορδονούρης
Καταστροφή για τη Μεσσήνη σημαίνει ο κλειστός δρόμος, σύμφωνα με τον κ. Ι. Κορδονούρη. «Αν γίνει κλειστός, βλάπτεται η Μεσσήνη. Τι θέλουν να κάνουν; Να μας εξοντώσουν; Αυτό δε θα γίνει ποτέ», υπογράμμισε και τάχθηκε υπέρ ενός ανοιχτού δρόμου.
Παραδέχθηκε, όμως, ότι, αν γίνουν κάποιες βελτιώσεις, την επικοινωνία βοηθά και ο υφιστάμενος δρόμος.
  Γ. Μυλωνόπουλος
«Πώς θα πηγαίνουμε από το ένα σημείο στο άλλο; Ο δρόμος πρέπει να μείνει ανοιχτός. Κανείς δεν τον θέλει κλειστό», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Γ. Μυλωνόπουλος από τη Βελίκα, ο οποίος πρόσθεσε πως σε συζητήσεις που έχει κάνει με φίλους του από την Ανάληψη υπάρχει έντονη αντίθεση και από αυτούς στο να είναι ο δρόμος κλειστός.
  Δημ. Ντόγκας
Κατηγορηματικός στην άποψή του «να μην είναι κλειστός ο δρόμος» ήταν ο κ. Δημ. Ντόγκας, που τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης του υφιστάμενου, προτείνοντας να έχει και περισσότερες εξόδους.
  Αθαν. Πράνταλος
Την άποψη πως «θα πρέπει ο δρόμος να γίνει όπως προβλέπεται και για την Καλαμάτα» διατύπωσε ο κ. Αθαν. Πράνταλος, σημειώνοντας: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση. Αν γίνουν διακρίσεις, θα είναι μεροληπτικό σε βάρος του Δήμου Μεσσήνης».
  Χρ. Χριστόπουλος
Πλήρως αντίθετος στην κατασκευή ενός κλειστού δρόμου, δήλωσε, όπως είχε πράξει, άλλωστε, και κατά το παρελθόν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρώην δήμαρχος Χρ. Χριστόπουλος. Κατά την άποψή του, χρειάζεται μόνο διεύρυνση της υφιστάμενης οδού και  κατασκευή παράκαμψης στη Βελίκα, αλλά όχι πολύ μακριά από αυτήν, προκειμένου «να μη θαφτεί και αυτός ο οικισμός, όπως θάβεται η Μεσσήνη, που θα έπρεπε και πρέπει να είναι προορισμός για ένα τέτοιο δρόμο».
Ο κ. Χριστόπουλος επισήμανε ότι η βελτίωση της υφιστάμενης οδού με τις όποιες παρεμβάσεις απαιτούνται θα βοηθούσε και στην ελαχιστοποίηση του κόστους κατασκευής του συγκεκριμένου τμήματος.
Όπως ανέφερε, με την υπερύψωση του δρόμου, όπως προβλέπεται στη μελέτη που είχε παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2009, αποκόπτεται ολόκληρη η περιοχή από το παραλιακό μέτωπο της Μπούκας, αφού στο τμήμα που μεσολαβεί μεταξύ παραλίας και οικοδομικού ιστού θα κατασκευαστεί λεωφόρος. Πρόσθεσε δε πως η κατασκευή ενός τόσο υπερυψωμένου δρόμου θα αλλάξει τελείως τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής: «Αν κατασκευαστεί αυτός ο τοίχος, δεν απομένει πλέον τίποτε».
Τέλος, παρατήρησε πως υπήρχε ένας αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε την κατασκευή του δρόμου Ριζόμυλος – Μεσσήνη – Καλαμάτα, ενώ τώρα γίνεται αναφορά στο τμήμα Ριζόμυλος – Καλαμάτα. Αναρωτήθηκε, δε, πού βρίσκεται η συγκεκριμένη πρόταση.
  Βασ.  Ψυχογιόπουλος
Όπως ανέφερε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Βασ.  Ψυχογιόπουλος, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης: «Οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή του δρόμου Ριζόμυλος – Καλαμάτα, με βάση τη μελέτη που είχε παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι επειδή θίγονται ατομικά συμφέροντα, όπως εντέχνως αφήνεται να εννοηθεί, αλλά επειδή θίγεται το κοινό συμφέρον, αυτό της ευχερούς πρόσβασης στο παραλιακό μέτωπο της Μπούκας».
Επισήμανε πως «η μελέτη που υπάρχει αναιρεί στην πράξη την κατασκευή της β΄ κατοικίας στην περιοχή της Μπούκας, που αποτελούσε όνειρο για τη Μεσσήνη,  καθώς θα περνά σε επαφή με τη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει προβλεφθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μεσσήνης ως χώρος β΄ κατοικίας».
Εμφανίστηκε, δε, λάβρος, επειδή «κατά το σχεδιασμό για την κατασκευή του δρόμου δεν ελήφθη υπόψη το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μεσσήνης, τη στιγμή που το αντίστοιχο της Καλαμάτας ήταν υπό μελέτη. Στην Καλαμάτα ελήφθη υπόψη ότι ο δρόμος δεν επηρεάζει το ΓΠΣ, ενώ για τη Μεσσήνη ίσχυσε ακριβώς το αντίθετο».
Εξέφρασε την απορία του γιατί να προβλέπεται κλειστός δρόμος μόνο για την περιοχή της Μεσσήνης και ανοιχτός στο τμήμα Καλαμάτα – Ασπρόχωμα και στο τέλος του, ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι μια τέτοια κατασκευή, βάσει όσων είχαν παρουσιαστεί, με τις μεγάλες επιχώσεις, βιάζει το περιβάλλον και μεταβάλλει τις κλιματικές συνθήκες.     

***  Η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς  :
  Τα σημεία των καιρών σχολιάζει με σημείωμά του ο μπαρμπα - Γιώργος, θίγοντας το ζήτημα των συντάξεων. Όπως αναφέρει, «η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς έγινε σήμερα το πιο σταθερό και σίγουρο εισόδημα που έχει η ελληνική οικογένεια, έπειτα από τη λαίλαπα που γκρεμίζει τις εργασιακές σχέσεις και δημιουργεί καθημερινά ανέργους. Ίσως είναι και η αιτία που, τα τελευταία χρόνια, ξανααγαπήθηκαν η γιαγιά κι ο παππούς, περισσότερο από τα παιδιά και τα εγγόνια και δέθηκε καλύτερα η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια.
Η σύνταξή τους θα βοηθήσει τις οικογένειας να ξεπεράσουν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν καθημερινά και τα παιδιά θα πάρουν περισσότερη αγάπη από τα σπίτια τους, που θα τα βοηθήσει στην περαιτέρω πορεία της ζωής τους.
Οι δεμένες οικογένειες βοηθούν τις κοινωνίες να περνούν τα δύσκολα κι η δική μας, ίσως τα καταφέρει».    Χ.Χ. 

***  Ολονυχτίες κάτω από το κάστρο   :
  Τις προάλλες η Βένα Γεωργακοπούλου στην εβδομαδιαία στήλη της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Ολονυχτίες κάτω από κάστρο».
Αναφερόταν λίγο - πολύ σε μνήμες της από το παρελθόν στην Καλαμάτα την περίοδο των Χαιρετισμών. Μάλιστα, το κείμενο συνόδευε και μια καταπληκτική φωτογραφία από το Κάστρο της Καλαμάτας, όταν αποτελούσε χώρο συνάντησης νέων και μεγαλύτερων της εποχής.
Κι έκλεινε το κείμενο, σημειώνοντας ότι περιμένει ανυπόμονα τη Μεγάλη Εβδομάδα να κατέβει στην Καλαμάτα, να πάει στην ενορία της, να θυμηθεί το κοριτσάκι που έγινε γυναίκα… Α.Π.  

*** Πανελλήνιο ρεκόρ ξεπουλήματος μετοχών της Εθνικής  :
  Αυτό που γίνεται σήμερα στο Χρηματιστήριο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ! Ούτε σε περιόδους μεγάλων κραχ. Η προσφορά για πώληση μετοχών της Εθνικής στην τιμή 0,364 ευρώ, δηλαδή στο -30% που είναι το limit down αυτή...την στιγμή είναι 4,75 εκατομμύρια τεμάχια!
Η πώληση όμως δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί δεν υπάρχει κυριολεκτικά κανένας αγοραστής. Το απόλυτο μηδέν σε όλα τα επίπεδα!...    Πηγή: www.gkourou.com

*** Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις σε Εθνική και Eurobank, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση :
  Δεν κινδυνεύουν οι αποταμιεύσεις των καταθετών στην Εθνική και στη Eurobank, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Οι δύο τράπεζες οδεύουν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς οι διοικήσεις τους διαμήνυσαν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους, γεγονός που ερμηνεύεται ότι το ΤΧΣ θα αποφασίσει για τις νέες διοικήσεις τους, καθώς και για το μέλλον τους.
«Είναι διασφαλισμένες απολύτως οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank» είπε στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες. Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση».
Σχετική διαβεβαίωση παρείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Καταστρέφεται η λαϊκή κληρονομιά στην Κάτω Βέργα   :
 Μπαζώθηκε μεγάλο μέρος της περιοχής από εργασίες ιδιώτη εργολάβου  ,   Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε περιοχή της Βέργας, εξαιτίας ιδιωτικών εργασιών, έχουμε ασχοληθεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Η  ενυπόγραφη διαμαρτυρία δεκάδων δημοτών της περιοχής, όμως, μας υποχρεώνει να επανέλθουμε.
Τις προηγούμενες ημέρες, λοιπόν, έφτασε στο γραφείο του δημάρχου Παν. Νίκα κείμενο κατοίκων της Βέργας και δημοτών της Καλαμάτας, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη διαχρονική και συνεχή καταστροφή πολλών αρχαιοτήτων και μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της λαϊκής αρχιτεκτονικής στον τόπο μας, την Κάτω Βέργα, όπως μερικά από τα αρχαία πετράλωνα κατά μήκος του παλαιού κοινοτικού δρόμου της Ροβόλας και το επίσης παλαιό λιθόκτιστο – κλιμακωτό καλντερίμι ανάμεσά τους, το οποίο εν μέρει ξηλώθηκε και εν μέρει μπαζώθηκε, με πρόσχημα κάποιες – συνήθως αυθαίρετες -  χωματουργικές εργασίες, ενώ τμήμα του καταπατήθηκε στη συνέχεια για την επίσης αυθαίρετη διεύρυνση ιδιωτικών ιδιοκτησιών και την έκδοση οικοδομικής άδειας σε μη άρτιο οικόπεδο.
Αυτές οι αυθαιρεσίες, καταπατήσεις και καταστροφές άρχισαν περί το 2002, με πρόσχημα το πέρασμα σωληνώσεων ύδρευσης παράλληλα προς τον παλαιό κοινοτικό δρόμο, συνεχίστηκαν στα χρόνια 2006 – 2008 κατά την κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών και εντάθηκαν πρόσφατα, κατά το Νοέμβριο 2012, όταν μπαζώθηκε αυθαίρετα μεγάλο μήκος του παλαιού κοινοτικού δρόμου με άνω των 2.000 κυβικά μέτρα, από τη διασταύρωση με την οδό Ευαγγελιστρίας, και μερικά από τα απομένοντα αρχαία αλώνια, καθιστώντας επί 5 μήνες τώρα αδιάβατο τον κοινοτικό δρόμο και αποκλείοντας την κανονική κυκλοφορία ανθρώπων και ζώων.
Όλες αυτές οι αυθαίρετες ενέργειες και καταστροφές έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται από τον ίδιο πάντοτε μηχανικό – εργολάβο χωματουργικών, ενώ παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες – καταγγελίες κατοίκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, τοπικών εντύπων και τηλεοπτικών καναλιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας δείχνουν ακατανόητη αδράνεια, ανεκτικότητα ή αδιαφορία.
Παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τον έλεγχο και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων».
Από την άλλη πλευρά, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας αναφέρεται ότι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή ο ιδιώτης εργολάβος χρησιμοποίησε πάνω από 230 φορτία σε φορτηγά. Το πρόστιμο, όμως, που του επιβλήθηκε για την αυθαίρετη απόθεση ενός φορτηγού (10 κυβικά) με μπαζα σε δημοτικό δρόμο, καταργώντας τη βατότητα και την κυκλοφορία σε αυτόν, είναι 9,4 ευρώ!
Με αυτή την απόφαση, όμως, δεν αποθαρρύνεται κανείς. Αντίθετα,  ενθαρρύνεται η συνέχιση των παραβάσεων.

***  Τι προτείνεται να ισχύσει με Προεδρικό Διάταγμα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο :
  Επιμέλεια: Ηλίας Γιαννόπουλος
 Για δημόσια διαβούλευση αναμένεται να δοθεί το προσεχές διάστημα το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των “GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος” και “GR 2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία” ως “Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας” και ίδρυση Διεύθυνσης Συντονισμού τους».
Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο του Π.Δ.: «Σκοπός του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος είναι η επαρκής προστασία τόσο από φυσικές αιτίες υποβάθμισης όσο και από ανθρώπινες ενέργειες, επεμβάσεις και δραστηριότητες και η διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού πόρου των χερσαίων, ηπειρωτικών και θαλάσσιων τμημάτων των περιοχών “Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιά, Κακόβατος” με κωδικό GR 2330005 και “Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία” με κωδικό GR 2330008, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, φυτογεωγραφική, ζωολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική τους αξία, με το χαρακτηρισμό τους ως Περιφερειακό Πάρκο σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 του Ν. 1650/86 (ΦΕΚ 160/Α’/1986), όπως αυτά αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του Ν. 3937/2011 “Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 60 Α’/31.03.2011)».
Συγκεκριμένα, για την Ειδική Ζώνη Διατήρησης, ΕΖΔ – 1: «Θαλάσσια Ειδική Ζώνη Διατήρησης Κόλπου Κυπαρισσίας», αναφέρεται: «Στόχος διαχείρισης και προστασίας για την περιοχή αυτή είναι η διατήρηση της οικολογικής αξίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος ως ενδιαιτήματος του προστατευόμενου και απειλούμενου είδους Caretta caretta (Θαλάσσια χελώνα καρέττα), η διατήρηση των υποθαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα του οικοτόπου προτεραιότητας “1120* - Εκτάσεις θαλάσσιου βυθού με βλάστηση Posidonia (Posidonia oceanica)”, η προστασία του αυστηρά προστατευόμενου είδους Posidonia oceanica, η προστασία της ακτογραμμής από τη διάβρωση και η προστασία και διαχείριση των αλιευτικών πόρων».
Για την Ειδική Ζώνη Διατήρησης, ΕΖΔ – 1 «Θαλάσσια Ειδική Ζώνη Διατήρησης Κόλπου Κυπαρισσίας», εκτός των προαναφερόμενων στην παράγραφο 2 γενικών όρων του Περιφερειακού Πάρκου, ισχύουν τα κάτωθι:
α) Αλιεία: Η ισχύουσα νομοθεσία και νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την αλιεία χαρακτηρίζονται επαρκείς και δε φαίνεται να απαιτούνται πρόσθετες. Θα πρέπει να εφαρμοσθούν αυστηρά οι ισχύοντες περιορισμοί στη δραστηριότητα της μηχανότρατας (όριο ισοβαθούς 50 μ. και απόσταση 1,5 ν.μ. από την ακτή), δεδομένου ότι με βάση αυτούς η αλίευση με μηχανότρατα δεν επιτρέπεται εντός της «Θαλάσσιας Ειδικής Ζώνης Διατήρησης Κόλπου Κυπαρισσίας».
β) Κολύμβηση: Επιτρέπεται η ημερήσια επίσκεψη και η ελεύθερη χρήση της «Θαλάσσιας Ειδικής Ζώνης Διατήρησης Κόλπου Κυπαρισσίας», καθώς και του αιγιαλού και της παραλίας για κολύμβηση και αναψυχή, εφόσον δεν παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινόχρηστων αγαθών και δεν επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία τους.
γ) Θαλάσσια αναψυχή: Για τα θαλάσσια μηχανοκίνητα μέσα αναψυχής ισχύουν οι κείμενες διατάξεις. Επιπρόσθετα, η ταχύτητα των σκαφών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 ν.μ./ώρα, σε ζώνη ενός τουλάχιστον ναυτικού μιλίου από την ακτή, για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος πρόσκρουσης στις θαλάσσιες χελώνες.
Στο Άρθρο 3 «Επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες – Γενικοί Όροι, περιορισμοί και μέτρα προστασίας», μεταξύ άλλων αναφέρεται: Για το σύνολο της έκτασης της περιοχής «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας» εφαρμόζονται οι όροι και περιορισμοί που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 1650/86, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 του Ν.3937/2011, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 998/1979 «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας» (ΦΕΚ 289 Α, 29/12/1979) όπως ισχύει, τις διατάξεις του Ν.Δ. 86/1969 «Περί Δασικού Κώδικος της Χώρας», του ν. 1734/1987 «Βοσκότοποι και ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με κτηνοτροφική αποκατάσταση και με άλλες παραχωρήσεις καθώς και θεμάτων που αφορούν δασικές εκτάσεις», όπως τα ανωτέρω νομοθετήματα ισχύουν σήμερα, καθώς και τις διατάξεις του Π.Δ. 67/1981 (ΦΕΚ Α΄43) «Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδος και αγρίας πανίδος και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και ελέγχου της ερεύνης επ’ αυτών».
Εκτός των μέχρι σήμερα ισχυουσών προστατευτικών διατάξεων, στο σύνολο της περιοχής «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας» προτείνεται να ισχύσουν οι κάτωθι γενικοί όροι, περιορισμοί και μέτρα προστασίας:
α) Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις διατηρούν το δασικό τους χαρακτήρα και διέπονται από τη δασική νομοθεσία (Ν.Δ. 86/69, Ν. 998/79, Ν. 3208/2003, Ν. και λοιπές νομοθετικές ρυθμίσεις).
β) Δεν επιτρέπεται η κίνηση τροχοφόρων εκτός των υφιστάμενων δρόμων. Κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται μόνον αν η κίνηση αυτή πραγματοποιείται για την άσκηση των επιτρεπόμενων παραγωγικών δραστηριοτήτων σε ιδιωτικές εκτάσεις, για εργασίες προστασίας και διαχείρισης και τη φύλαξη της περιοχής. Οι όροι κυκλοφορίας των οχημάτων (αγροτικών κ.λπ.) θα εξειδικεύονται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας.
γ) Δεν επιτρέπονται οι παντός τύπου εξορυκτικές δραστηριότητες όπως είναι η εγκατάσταση και λειτουργία λατομείων, μεταλλείων, λιγνιτωρυχείων.
δ) Δεν επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση. Κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται αν εξυπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς ή τη φύλαξη και παρακολούθηση της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της Διεύθυνσης Συντονισμού (που στην ουσία αποτελεί το Φορέα Διαχείρισης).
ε) Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
στ) Δεν επιτρέπεται η απόρριψη απορριμμάτων ή η τοποθέτηση σκουπιδιών σε χώρους άλλους από τους κάδους ή τα δοχεία απορριμμάτων και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ρύπανση του χώρου γενικά. Τυχόν υπάρχοντα απορρίμματα στην περιοχή θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση των θιγόμενων χώρων.
ζ) Δεν επιτρέπεται η συλλογή φυτών και σπόρων, η κοπή, εκρίζωση, υλοτομία, κάψιμο και γενικά η με κάθε τρόπο νέκρωση δεντροστοιχιών, θαμνοστοιχιών και μεμονωμένων δέντρων και θάμνων που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις. Κατ’ εξαίρεση, οι παραπάνω ενέργειες να επιτρέπονται αν περιλαμβάνονται σε επιτρεπόμενες δράσεις από εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης ή για λόγους ασφαλείας, κατόπιν ειδικής άδειας που θα εκδίδεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
η) Δεν επιτρέπεται η θανάτωση, σύλληψη, αιχμαλωσία και οποιαδήποτε μεταχείριση των ειδών της πανίδας καθώς και η συλλογή αυγών. Κατ’ εξαίρεση να επιτρέπονται: ι) οι παραπάνω δράσεις εφόσον εξυπηρετούν σκοπούς επιστημονικής έρευνας ή σκοπούς διατήρησης προστατευόμενων ειδών κατόπιν ειδικής έγκρισης από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία, ιι) η σύλληψη τραυματισμένων ή ασθενών ατόμων ειδών πανίδας με σκοπό την άμεση μεταφορά τους για περίθαλψη, ιιι) η καταπολέμηση ειδών που οι πληθυσμοί τους έχουν αυξηθεί υπέρμετρα εις βάρος πληθυσμών προστατευόμενων ειδών, καθώς και η καταπολέμηση εισαχθέντων ξενικών ειδών κατόπιν ειδικής μελέτης.
θ) Δεν επιτρέπονται οι εργασίες εγκιβωτισμού των εκβολών των μικρορεμάτων:
ι) Επιτρέπονται μόνο πινακίδες σήμανσης των οδών του υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και πινακίδες για την οριοσήμανση των προστατευόμενων ζωνών και την ενημέρωση των επισκεπτών. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη διατήρηση και βελτίωση της αισθητικής αξίας της περιοχής και στη δημιουργία ενός ελκυστικού τοπίου, προϋπόθεση για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων οικοτουρισμού – αγροτουρισμού, ια) Δεν επιτρέπεται το κυνήγι με οποιοδήποτε μέσο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε ζώνη εύρους 500 μ. περιμετρικά των οργανωμένων και λειτουργούντων χώρων ήπιας αναψυχής, όπως μονοπάτια, παρατηρητήρια, σημεία θέας κ.λπ. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη διατήρηση της εκπαιδευτικής και αναψυχικής αξίας των χώρων αυτών, καθώς και στην ασφάλεια των επισκεπτών. Στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας εξειδικεύονται θεματικά ή και χωρικά οι όροι και περιορισμοί στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, την εγκατάσταση και άσκηση επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, καθώς και την εκτέλεση των επιτρεπόμενων έργων.
Σημειώνουμε πως στο Σχέδιο του Π.Δ., με σκοπό τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας καρέττα καρέττα, εκτός των προαναφερόμενων στην παράγραφο 2 γενικών όρων του Περιφερειακού Πάρκου και των όρων της παραγράφου 3Α, προτείνεται να ισχύσουν μια σειρά από προβλέψεις, περιορισμοί, απαγορεύσεις, όροι και προϋποθέσεις για έργα και δραστηριότητες σε περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

*** Αθλητική  ενημέρωση :
ΠΑΣ  Γιάννινα - ΑΕΚ  Αθηνών   2-0 , (2-0) .- ^
Τα  γκόλ :  33΄Κοροβέσης  , 39΄ Γεωργίου ,
~**





http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/29-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 29  Μαρτίου  2013 .-
~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/30-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  30  Μαρτίου  2013 .-
~**  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/31-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 .-
~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2013  :

~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημερωσης  Τρίτη  02  Απριλίου  2013.- 
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας 02 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Απριλίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγειας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/to-04-2013.html , To  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη 04 Απριλίου  2013.-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 05  Απριλίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Απριλίου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html?spref=fb , Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/06-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  06 Απριλίου  2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/07-2013.html , Το  Κυριακάτικο  αγιάζι  της  ενημέρωσης 07  Απριλίου   2013 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα  08 Απριλίου  2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Η  Εφημερίδα  της Δευτέρας 08  Απριλίου  2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Αναδημοσίευση Δευτέρα 08 Απριλίου 2013 ΕΝ ΟΥΡΑΝΕΙΣ .-

*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..

~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** *** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  :
Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-  (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~* http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες 28 Μαρτίου 2013 .-

 *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~ http://www.youtube.com/stamos01 , =  2439    video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01 , = 833   video.-
~ http://www.youtube.com/vlasiskal , =      830    video.-
ΣΥΝΟΛΟΝ :                                             4102  Βίντεο ν Αναρτημένα .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου