Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Αυτή τη Δευτέρα στην Ενημέρωση

Αυτή  τη Δευτέρα στην Ενημέρωση , 10 Οκτωβρίου 2011 :
Στο αγιάζι της Ενημέρωσης : ΔΕΥΤΕΡΑ  10 -10 -2011 :

** ΕΝΤΟΝΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΙΣΕΙΣ στην περιοχή
ΑΡΦΑΡΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ :
Δευτέρα 10  Οκτωβρίου 2011 ,
~ Στην περιοχή Αρφαρών του Νομού Μεσσηνίας  παρατηρούνται - σημειώνωντε έντονες Σεισμικές δονήσεις .- Τα ξυμερώματα σημειώθηκαν τουλάχιστον τρείς σεισμικές δονίσεις με επίκεντρο το Αρφαρά Καλαμάτας .- Επίσης το βράδυ τουλάχιστον  4 τέσσερες  αισθητές , έντονες  μετά θορύβου και σε διάρκεια  σεισμικές δονίσεις από 22,15 έως και 22,30 ώρα περίπου , που ανησύσχησαν ιδιέτερα όλους τους κατοίκους της περιοχής Αρφαρών .- Δεν ΄'εχουν αναφερθεί ζημιές προς το παρόν !

** ΠΥΡΑ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ :
~ «Άμεσα εκλογές και επαναδιαπραγμάτευση»
~ «Το μόνο αληθινά σωτήριο είναι να φύγουν», δήλωσε ενώπιον της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επανέλαβε το αίτημά του για άμεση διενέργεια πρόωρων εκλογών και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.-

** Στο Άγιο Όρος ο Γιώργος Παπανδρέου
~ Το Άγιο Όρος επισκέπτεται την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 20 χρόνων Πατριαρχείας της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.-

**  Εκτός ελέγχου η εγκληματικότητα
~ Στα χέρια των αστυνομικών έπεσαν οι 4 ληστές με τα καλάσνικοφ που είχαν ρημάξει τα σπίτια της Αττικής.-
~** ΣΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ , ΟΤΙ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ... 
ImageΑναταράξεις από τις δηλώσεις Κουσελά για τους μεγαλοοφειλέτες
Συνεχίζουν να προκαλούν συζητήσεις και αναταράξεις, τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος όσο και εκτός, οι δηλώσεις του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουσελά, για λίστα μεγαλοοφειλετών που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.
Χθες ο ίδιος, με αφορμή και τα όσα ακούγονται από διάφορες πλευρές, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Επειδή από διάφορες πλευρές τίθεται θέμα περαιτέρω διευκρινίσεων για τα όσα έχουν διαμειφθεί σχετικά με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, επιθυμώ να δηλώσω ότι: Μετά την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα, οτιδήποτε έχω να πω θα το πω στην κατάθεσή μου».


Από την άλλη πλευρά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ κατέθεσε ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών για τους ισχυρισμούς του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, ότι υπάρχει λίστα με 3.500 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ρωτά αν αληθεύουν οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Οικονομικών ότι είχε καταρτίσει λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου -με άμεσα εισπράξιμα χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ έκαστος-, που, ωστόσο, η κυβέρνηση ουδέποτε έκανε χρήση προς είσπραξη των ποσών αυτών, και συνεχίζει: «Αν ναι, γιατί δεν προχωρήσατε ως κυβέρνηση στην είσπραξη των υπέρογκων αυτών οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο; Τι σκοπεύετε να κάνετε σε σχέση με τη λίστα αυτή, εφόσον υφίσταται; Θα προβείτε σε δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών και σε είσπραξη των ποσών που αυτοί χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο;».
Ως γνωστόν, ο Δ. Κουσελάς έκανε λόγο για λίστα με 3.800 (και όχι 3.500) φυσικά πρόσωπα, που χρωστούν στην Εφορία άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστο, αναφέροντας ότι τα ποσά αυτά θεωρούνται «εισπράξιμα».

** ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ :
Σκουπίδια
Image«Κόκκινο» στη θερμική επεξεργασία,«πράσινο» στη βιολογική
Στη δημοσιότητα έδωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Καλαμάτας έγγραφο που αφορά στη διατύπωση απόψεων σχετικά με τη διαβούλευση για την προκαταρκτική διακήρυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για υπηρεσίες επεξεργασίας και διάθεσης μη επικίνδυνων απορριμμάτων και αποβλήτων.
Ο Δήμος Καλαμάτας, θέλοντας να συμβάλει στο διάλογο για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση υπηρεσιών επεξεργασίας και διάθεσης μη επικίνδυνων απορριμμάτων και αποβλήτων, παραθέτει τις παρακάτω απόψεις:
α) Συμφωνεί με τις γενικές αρχές που έχουν τεθεί από τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ, για τον οποίο άλλωστε έχει γνωμοδοτήσει θετικά με την 430/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
β) Συμφωνεί με το σενάριο των τριών διαχειριστικών ενοτήτων σε επίπεδο Περιφέρειας, το οποίο προβλέπει: ι) όλοι οι Δήμοι του Ν. Μεσσηνίας μαζί με τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γόρτυνος, ιι) οι υπόλοιποι Δήμοι του Ν. Αρκαδίας μαζί με τους Δήμους των Νομών Κορινθίας και Αργολίδας, ιιι) οι Δήμοι του Ν. Λακωνίας, για τους λόγους που αναφέρονται στη μελέτη του ΠΕΣΔΑ, με ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι αυτό αντικειμενικά είναι το συντομότερο χρονικά σενάριο, αφού υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ωρίμανση σε σχέση με τα άλλα δύο αναφερόμενα στην παραπάνω μελέτη.
Για το λόγο αυτό υπάρχει ένα ερώτημα, εάν η προωθούμενη διακήρυξη βασίζεται σε αυτό το γεωγραφικό σενάριο, δεδομένου ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η συζητούμενη διακήρυξη αφορά σε μια ενιαία γεωγραφική ενότητα. Και εάν είναι έτσι, θα πρέπει αφενός μεν να διευκρινισθούν τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής, αφετέρου δε, δε θα πρέπει να τροποποιηθεί ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ;
γ) Επισημαίνει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δοθεί στις παραμέτρους τόσο της υιοθέτησης της φιλικότερης προς το περιβάλλον τεχνολογίας όσο και της επιλογής της οικονομικότερης μεθόδου, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Για την ικανοποίηση των παραπάνω προτεραιοτήτων, ο Δήμος Καλαμάτας, με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, πιστεύει ότι πρέπει να προκριθεί η βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων και όχι η θερμική αξιοποίησή τους, γιατί, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο Κεφάλαιο 7 της μελέτης του ΠΕΣΔΑ, η τεχνολογία της θερμικής αξιοποίησης οριακά συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της στην εδαφική ενότητα όπου ανήκει η Μεσσηνία, ως εναλλακτική λύση (απαιτούμενος ελάχιστος όγκος απορριμμάτων), ενώ και σε μια τέτοια περίπτωση τόσο το κόστος της επένδυσης κατασκευής των εγκαταστάσεων όσο και το κόστος λειτουργίας τους είναι πολλαπλάσιο των αντίστοιχων της τεχνολογίας της βιολογικής επεξεργασίας (κομποστοποίησης, αναερόβιας χώνευσης). Βέβαια, η διαφορά στα κόστη αυτά μπορεί να μειωθεί από τα υψηλότερα έσοδα της πώλησης των προϊόντων της θερμικής επεξεργασίας.
Ένα ακόμα μειονέκτημα που θα συναντήσει η τεχνολογία της θερμικής επεξεργασίας είναι οι πολλαπλάσιες κοινωνικές αντιδράσεις χωροθέτησής της σε σχέση με τις αντιδράσεις χωροθέτησης μονάδας βιολογικής επεξεργασίας.
Ο Δήμος Καλαμάτας πιστεύει ότι οι παραπάνω παράμετροι πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη στη βαθμολόγηση επιλογής της κατάλληλης τεχνολογίας αφού η διακήρυξη, όπως άλλωστε και ο ΠΕΣΔΑ, θα είναι ανοιχτή σε όλες τις τεχνολογίες.
δ) Επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής της αρχής της εγγύτητας στις επιλογές που θα γίνουν, έτσι ώστε η υλοποίηση του σχεδιασμού να οδηγεί στις δικαιότερες και οικονομικότερες λύσεις.
ε) Επισημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιοχές που θα υποδεχτούν τις οχλούσες δραστηριότητες.
στ) Οι προβλέψεις τόσο της οριστικής λύσης όσο ιδιαίτερα της μεταβατικής περιόδου, πρέπει να αφήνουν περιθώρια πρωτοβουλιών των ΟΤΑ οι οποίες οδηγούν σε τοπικές λύσεις καλύτερου περιβαλλοντικού και οικονομικού αποτελέσματος από ό,τι  οι  λύσεις του   περιφερειακού  σχεδιασμού   (π.χ. επεξεργασία των απορριμμάτων με τη μέθοδο της κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος που γίνεται σήμερα στην Καλαμάτα σε σχέση με την προβλεπόμενη γενικά δεματοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων).-


** ΚΞΑΛΗΤΕΧΝΙΚΑ
Κάστινγκ για την ταινία του Γ. Σμαραγδή
Image
Επιλογή προσώπων για να συμμετάσχουν στην καινούργια ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, γυρίσματα της οποίας θα πραγματοποιηθούν και στη Μεσσηνία, έγινε χθες το μεσημέρι σε αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Καλαμάτα.
Πρόκειται για τη θυελλώδη ζωή του εθνικού ευεργέτη από τα Ψαρά, Ιωάννη Βαρβάκη, την οποία ο γνωστός σκηνοθέτης θα μεταφέρει στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές ηθοποιούς διεθνούς φήμης, όπως η Κατρίν Ντενέβ.
Η ταινία θα έχει τίτλο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», καθώς ο Ιωάννης Βαρβάκης απέκτησε μεγάλη περιουσία ως έμπορος χαβιαριού στη Ρωσία, όπου επίσης θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα.

«Είναι μια ταινία εποχής, που ξεκινά από τα 1780 και φτάνει έως τα 1820 περίπου» μας είπε χθες ο Ντάνιελ Μπόλντα, υπεύθυνος κάστινγκ για τα τοπικά γυρίσματα, που θα γίνουν από τέλος Οκτώβρη έως μέσα Νοέμβρη. Γυρίσματα στην Πυλία
Όσο για τη Μεσσηνία, ο κ. Μπόλντα σημείωσε ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος θεωρεί ότι έχει τοπία που ταιριάζουν πολύ στην ιστορία της ταινίας του. Τα γυρίσματα θα διεξαχθούν στην Πύλο, στο Κάστρο της Μεθώνης, στο Διβάρι, τη Γιάλοβα και τη Βοϊδοκοιλιά. 
«Από το σημερινό κάστινγκ, ανάλογα με τους ανθρώπους που έχουν έρθει, θα επιλέξουμε. Βέβαια, οι ανάγκες μας είναι μεγάλες. Επειδή πρόκειται για ταινία εποχής - θέλουμε να στήσουμε μια αγορά, έχουμε διάφορα πλάνα με πρόσφυγες κ.λπ. - ο αριθμός των προσώπων που χρειαζόμαστε είναι μεγάλος. Ελπίζουμε να “κλείσουμε” σήμερα, καθώς βλέπω ότι έχουν έρθει αρκετοί άνθρωποι» πρόσθεσε ο κ.  Μπόλντα.

Διάσημοι ηθοποιοί
Οι ηθοποιοί που θα πρωταγωνιστήσουν στην ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» είναι ο Τζον Κλιζ, η Κατρίν Ντενέβ και ο Λάκης Λαζόπουλος, ενώ τον Ιωάννη Βαρβάκη θα υποδυθεί ο Γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ (γνωστός και από το ρόλο του συγγραφέα στην ταινία «Οι ζωές των άλλων»). Θα παίξουν, επίσης, Ρώσοι ηθοποιοί, ενώ όλοι οι διάλογοι θα είναι στα αγγλικά.
** Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ ...:
Η λογοτεχνία στα ερτζιανά από ένα φρέσκο δίδυμο
Image
Έχουν χρόνια ακόμα για να κλείσουν τα τριάντα. Σπούδασαν αυτό που αγαπούσαν. Επιστρέφοντας στην Καλαμάτα, δεν παρέμειναν άπραγοι περιμένοντας το διορισμό, ούτε καταβλήθηκαν από την έλλειψη προοπτικών. Δημιούργησαν και προτείνουν τη δική τους διέξοδο. Στα ερτζιανά, από ατόφιο μεράκι, κάνουν πράξη την αγάπη τους για τη λογοτεχνία. Η Βασιλική Μπάκα και ο Παναγιώτης Δραγκιώτης έκαναν την έκπληξη στην περυσινή ραδιοφωνική σεζόν, παρουσιάζοντας, εμπεριστατωμένα, με αξιοθαύμαστη έρευνα αλλά και φρέσκο βλέμμα, τις «Ραδιοφωνικές βιβλιογραφίες». Ωριαία αφιερώματα σε Έλληνες και ξένους λογοτέχνες, που συνεχίζονται και φέτος, κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι, στο «Κανάλι 1».

Αναγνωστάκης, Καββαδίας, Φίλντιση, Καραγάτσης, Γκάτσος, Ελύτης, Ρίτσος, αλλά και Λιόσα και Μαχφούζ, μας κράτησαν συντροφιά πολλά κυριακάτικα μεσημέρια.
«Βγαίνει αυθόρμητα σε κάποιον που διαβάζει, να συνδέει αυτά που διαβάζει με όσα συμβαίνουν γύρω του», απαντά η Βασιλική Μπάκα στην ερώτησή μου με ποιο κριτήριο επιλέγουν τους συγγραφείς που παρουσιάζουν.
«Η λογοτεχνία μάς βοηθά να κατανοήσουμε την πολιτική κατάσταση και τις πολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, επιλέξαμε να κάνουμε μια εκπομπή για τον Ναγκίμπ Μαχφούζ, εμπνεόμενοι από τα γεγονότα στην Αίγυπτο. Από την επανάσταση που έγινε, από την αντίδραση των ανθρώπων στο καθεστώς Μουμπάρακ. Ή το μυθιστόρημα του Μάριο Βάργκας Λιόσα που παρουσιάσαμε, “Η γιορτή του τράγου”, είχε να κάνει με την αιμοσταγή δικτατορία του Τρουχίλιο στον Άγιο Δομήνικο. Ήταν ένας τρόπος έμμεσης κριτικής στη δική μας πολιτική κατάσταση και διασύνδεσης των αυταρχικών δομών και καθεστώτων μιας άλλης χώρας, σε μια άλλη εποχή, με αυτό που συμβαίνει τώρα στη χώρα μας».
Το πρώτο πτυχίο της Βασιλικής είναι στη Νομική. «Έτρεφα, όμως, μιαν ιδιαίτερη αγάπη στη λογοτεχνία», λέει. «Οι νομικές σπουδές έχουν ένα ψυχρό και τεχνοκρατικό περιεχόμενο. Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα δεύτερο πανεπιστημιακό κύκλο και σπούδασα Φιλολογία στην Καλαμάτα».
Ο Παναγιώτης Δραγκιώτης πήρε το πτυχίο του το 2006, από το Τμήμα Φιλολογίας του  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση Γλωσσολογίας.
«Από το Γυμνάσιο άρχισα να βλέπω την ψαλίδα να ανοίγει ανάμεσα στα θετικά και στα θεωρητικά. Δεν το σκέφτηκα καν όταν ήρθε η ώρα να συμπληρώσω το μηχανογραφικό. Φιλολογία. Όπως και ανέκαθεν είχα στο μυαλό μου ότι, όπου και να πάω να σπουδάσω, θα ξαναγυρίσω στην Καλαμάτα. Εδώ είναι η βάση μου. Εδώ είναι οι γνωστοί, οι φίλοι μου», λέει ο Παναγιώτης. «Επιστρέφοντας, άρχισα να προβληματίζομαι τι θα κάνω. Ο διορισμός σε ένα σχολείο πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου», παραδέχεται. «Κακά τα ψέματα, είναι ωραίο να μπεις σε μια αίθουσα, να διδάξεις παιδιά, να έρθεις σε επαφή με τη ζωντανή διδασκαλία, και παράλληλα είναι μια δουλειά σταθερή. Έτσι όπως είναι το σύστημα και η τρέχουσα κατάσταση, δεν μπορώ βέβαια να ελπίζω και πολλά για την ώρα».
Όταν η Βασιλική τού πρότεινε την ιδέα της εκπομπής, δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη.
«Το άλλο κριτήριο με το οποίο επιλέγουμε τα αφιερώματά μας είναι ότι και ο Παναγιώτης κι εγώ έχουμε παραδοσιακά διαβάσματα. Θέλουμε να στηρίξουμε τη λογοτεχνική μας παράδοση», συνεχίζει η Βασιλική Μπάκα. «Παράδοση δεν είναι μόνο το αρνί στη σούβλα και τα κόκκινα αυγά, δεν είναι μόνο το καλαματιανό και για κάποιους άλλους το τσιφτετέλι, αλλά και τα γραπτά μας κείμενα, η λογοτεχνία και η ποίησή μας, που ξεκινά από τον Όμηρο και φτάνει μέχρι σήμερα».
«Παράλληλα, παρουσιάζουμε και σύγχρονους συγγραφείς που έχουν κάτι να πουν», προσθέτει ο Παναγιώτης Δραγκιώτης. «Το να είσαι συγγραφέας, το να είσαι ποιητής σήμερα, σε μια εποχή που επιβραβεύεται αυτός που παράγει υλικά αγαθά και όχι αυτός που παράγει πνευματικά αγαθά, είναι σχεδόν ηρωικό. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που καταβάλλουν πνευματικό μόχθο».
«Η ιδέα της εκπομπής προέκυψε σαν μια αντίδραση σε όλο αυτό που ζούμε», λένε. «Κοιτώντας γύρω μας, συνειδητοποιούμε ότι η κυριαρχία της εικόνας, το ότι η ροζ λογοτεχνία επικρατεί στις επιλογές και η ανάγνωση τείνει να γίνει μια προέκταση των σήριαλ της τηλεόρασης, παραμερίζει, θέτει στο περιθώριο τη λογοτεχνία ουσίας. Στο σχολείο, η λογοτεχνία, η γνώση, επιβάλλεται με τρόπο πρακτικιστικό, χρησιμοθηρικό, με απώτερο σκοπό να δώσουν τα παιδιά εξετάσεις και να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο. Ως φιλόλογοι, αυτό που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε σε αυτό που λέγεται αυτή τη στιγμή κρίση –που, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά σε τεράστιο βαθμό πνευματική και ηθική- είναι να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι, με τους όρους της δικής μας γενιάς, στη διάδοση της λογοτεχνίας στον τόπο μας».
«Διαβάζουμε λογοτεχνία επειδή την αγαπάμε», σημειώνει η Βασιλική. «Πιστεύω ότι αν όλοι διαβάζαμε παραπάνω λογοτεχνία, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Για τον απλό λόγο ότι η λογοτεχνία σε βοηθάει να διευρύνεις το οπτικό σου πεδίο, να βλέπεις μια πραγματικότητα μέσα από τα μάτια πολλών άλλων ανθρώπων, να κατανοείς καλύτερα το διπλανό σου αλλά και τα δικά σου αισθήματα και, με έναν τρόπο, μας ωθεί να βγούμε από αυτόν το στυγνό ατομικισμό, του οποίου τις συνέπειες βλέπουμε και στην πολιτική ζωή».
«Ζεις μαζί με τους ήρωες του βιβλίου, βλέπεις πώς αυτοί αντιμετωπίζουν τα πράγματα, ενδεχομένως πώς αυτοί αντιμετωπίζουν παρόμοιες κρίσεις –κατοχή, εμφύλιο, χούντα. Παίρνεις ιδέες, αντλείς θάρρος, βρίσκεις τρόπους να το παλέψεις», λέει ο Παναγιώτης.
«Μεταφέροντάς σε, σε μια μυθοπλασία, σου δείχνει την αληθινή ουσία της δικιάς σου πραγματικότητας. Η πραγματικότητα δεν είναι μόνο αυτό που αντιλαμβανόμαστε. Αντιλαμβανόμαστε συχνά μόνο το εξωτερικό κέλυφος. Ένα βιβλίο μάς βοηθάει να αντιληφθούμε και τα άλλα στρώματα, που ίσως στην καθημερινότητα παραμελούμε. Παράλληλα, έχει μια λειτουργία ψυχοθεραπευτική. Όπως με το θέατρο καθαίρεται ο θεατής συμπάσχοντας, πονώντας και γνωρίζοντας μια λύτρωση μαζί με τον ήρωα, έτσι και το βιβλίο τον βοηθά να ξεπεράσει τραυματικές καταστάσεις μέσα από τη βίωση μιας μυθιστορηματικής περιπέτειας, που του θυμίζει δικές τους εμπειρίες».
Δεν είναι φειδωλοί στην αγάπη τους για τη λογοτεχνία, το βλέπετε ήδη. Και οι δυο έχουν ζήσει σε άλλες ελληνικές πόλεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επίσης στο εξωτερικό. Όταν τους ζήτησα να μου πουν τι τους αρέσει και τι όχι στην Καλαμάτα, και οι δυο εστίασαν στα θετικά, και πάλι βρήκαν τρόπο να βάλουν τη λογοτεχνία στην κουβέντα. 
«Μου αρέσει η εξωστρέφεια του κόσμου και της ζωής εδώ», σημείωσε η Βασιλική Μπάκα. «Βγαίνεις έξω και βλέπεις ότι ο κόσμος μιλάει, συναναστρέφεται, κάθεται στα καφενεία. Εκεί ακούς πολύ… προφορική λογοτεχνία. Στην Καλαμάτα ανακαλύπτεις ανθρώπους που δεν μπορείς να βρεις σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, οι οποίοι, με την απλή τους λογική, έχουν μια σοφία και ακούς πράγματα με ένα βάθος σχεδόν λογοτεχνικό».
«Βλέποντας την Καλαμάτα στο πέρασμα των χρόνων», λέει ο Παναγιώτης Δραγκιώτης, «θα έλεγα ότι ακολουθεί μια ανοδική πορεία. Δημιουργούνται νέοι χώροι, οι νέοι συμμετέχουν, ζουν. Από άποψη δραστηριοτήτων είμαστε κάπως περιορισμένοι. Κάτι συμβαίνει με τον κινηματογράφο, αλλά θα μπορούσε να εμπλουτιστεί σε επιλογές, το θέατρο βασίζεται κυρίως σε προσπάθειες ατόμων και ομάδων, το ΔΗΠΕΘΕΚ κάνει μια προσπάθεια, αλλά έχει πολλά περιθώρια. Το ότι έχει γεμίσει η πόλη με καφετέριες είναι καλό, βγαίνει ο κόσμος, πίνει τον καφέ του, κουβεντιάζει. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι διασκέδασης…».
Παραμένει το ραδιόφωνο ένα ζωντανό μέσο; τους ρωτάω. Βλέπετε να έχει μέλλον;
«Δεδομένων της τηλεόρασης και του διαδικτύου, το ραδιόφωνο χάνει έδαφος», απαντά η Βασιλική και παραδέχεται ότι η επιλογή τους να παρουσιάζουν λογοτεχνία στο ραδιόφωνο «είναι λίγο σαν να ασχολούμαστε με ένα δίπολο που μοιάζει να χάνει το χρώμα του. Αλλά νομίζω ότι το ραδιόφωνο έχει μια ιδιαίτερη γοητεία που δεν μπορεί να επισκιαστεί ούτε από την τηλεόραση ούτε από το διαδίκτυο. Έχει μια δική του γοητεία, διακριτική αλλά σταθερή, που πιστεύω ότι θα συμβάλει ώστε να υπάρχει και στο μέλλον».
«Το να υπάρχουν δέκα σταθμοί με δέκα εκπομπές που έχουν ακριβώς το ίδιο αντικείμενο και παίζουν τα ίδια τραγούδια, δεν προσθέτει τίποτα ούτε συμβάλλει στην εξέλιξη του μέσου», παρατηρεί ο Παναγιώτης. «Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει είναι όχι τόσο αν θα συνεχίσει να υπάρχει το ραδιόφωνο, αλλά το τι ραδιόφωνο υπάρχει».
Παρά το εξειδικευμένο αντικείμενο της εκπομπής τους, δέχονται τηλέφωνα, ακούνε εντυπώσεις, λαμβάνουν υπόψη τους τις επιθυμίες των ακροατών. Μουσικά, τα αφιερώματα συνοδεύονται από μελοποιήσεις ή απαγγελίες των έργων που παρουσιάζονται και «όταν αυτό δεν είναι εφικτό, με μουσική η οποία ατμοσφαιρικά ταιριάζει με το πνεύμα του συγγραφέα, του έργου και της εποχής του».
Σήμερα, στους 94,8, θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον «Ερωτόκριτο».
«Μολονότι φέτος σκοπεύουμε να δώσουμε έμφαση σε σύγχρονους λογοτέχνες, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με κάτι που αποτελεί μία από τις βάσεις, μία από τις ρίζες της ελληνικής λογοτεχνίας. Όχι μόνο γιατί έχει μια αξία λογοτεχνική και αισθητική από μόνο του, αλλά και επειδή το βλέπουμε να επιδρά και να υπάρχει στα έργα των Ελλήνων λογοτεχνών σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, όλη αυτή η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, που εξωτερικά είναι ένα παραμύθι με ερωτικό περιεχόμενο, με ένα μήνυμα αισιοδοξίας και μια αθωότητα σχεδόν ξένη για την εποχή μας, μας φάνηκε ως ένα όμορφο και θετικό ξεκίνημα».
«Αυτή η αγάπη, που υπερπηδά όλα τα εμπόδια για να είσαι με τον άνθρωπο που αγαπάς, έχει εξαφανιστεί», λέει ο Παναγιώτης. «Είναι σαν να δίνουμε κι ένα μήνυμα ότι… κοιτάξτε πόσο όμορφο είναι να αγαπάς έτσι, ώστε ίσως μπορέσει να ξαναζήσει».
Εδώ είναι το μόνο σημείο που διαφωνούν…
«Καλά, μη μιλάς και στον πρώτο πληθυντικό», του λέει η Βασιλική. «Εμένα αυτός ο ακραίος έρωτας δε με βρίσκει σύμφωνη…».

** Σύλλογος "Ξαναρχί-ζω" 
«Οι άνθρωποι με καρκίνο δεν είναι Σπιναλόγκα»
«Όσοι περνούν την εμπειρία του καρκίνου, συνήθως κλείνονται ψυχολογικά. Ο σκοπός μας, λοιπόν, είναι αυτός ακριβώς. Να τους βγάλουμε από το καβούκι τους», λέει η εκπρόσωπος του «Ξαναρχί-Ζω» Εύα Κουτσαβδή, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου, που συστάθηκε πρόσφατα στην Καλαμάτα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Από τη μια τα μέλη του Συλλόγου, με τα δικά τους ζητήματα υγείας, που τους εμποδίζουν κάποιες φορές να κάνουν όλα όσα θα ήθελαν, από την άλλη, οι άνθρωποι με καρκίνο που απομονώνονται και διστάζουν να απευθυνθούν σε αντίστοιχες ομάδες υποστήριξης, η κατάσταση δυσκολεύει.  
~ «Να πάψουμε να το κρύβουμε»
«Ο Σύλλογος συστάθηκε Απρίλιο του 2011. Στην αρχή φάνηκε ενδιαφέρον, κάναμε ένα μπουμ, γράφτηκαν συνδρομητές, καλέσαμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας. Βασικά, θέλαμε να έρθουν άνθρωποι που έχουν την εμπειρία ή την είχαν παλιά, για να κάνουμε ομάδες ψυχολογικής στήριξης. Αυτό δεν έχει γίνει. Δεν έρχονται. Σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι που περνούν αυτή την εμπειρία κλείνονται ψυχολογικά και δε μοιράζονται πράγματα, π.χ. για τις χημειοθεραπείες, τα αποτελέσματα, τις παρενέργειες, το πώς τις βιώνει ο ένας και πώς ο άλλος. Ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να “ξεκαβουκιάσουμε” τους ανθρώπους, γιατί πρόβλημα που μοιράζεται μειώνεται. Η εμπειρία του άλλου βοηθάει».
Από την άλλη, στο Σύλλογο μετέχουν αρκετοί εθελοντές. «Εθελόντριες έχουμε, οι άνθρωποι που έχουν την εμπειρία του καρκίνου δεν έρχονται. Αυτοί πρέπει να έρθουν να πουν και να κάνουν πράγματα. Πάρα πολλοί δεν το λένε καν. Σαν να είναι ταμπού, ακόμη και στην εποχή μας, το κρύβουν. Ο στόχος του συλλόγου είναι αυτός. Να μιλήσουμε ανοιχτά. Να πάψουμε να το κρύβουμε. Δεν υπάρχει λόγος, δεν είναι Σπιναλόγκα, δεν είμαστε περιφερειακά άτομα, ούτε έχουμε κάτι που κολλάει. Μπορούμε να λειτουργήσουμε κανονικά μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Βέβαια, μεσολάβησε καλοκαίρι, κι εμείς έχουμε κατά καιρούς διάφορα με τη δική μας υγεία, οπότε δεν το τρέξαμε όσο θα θέλαμε. Όταν είμαστε καλά, προχωράνε τα πράγματα, όταν δεν είμαστε, πάμε λίγο πίσω. Τώρα που χειμωνιάζει, προγραμματίζουμε κάποιες ομιλίες με γιατρούς του νοσοκομείου και άλλους ογκολόγους, γιατί μέσα στους σκοπούς και τους στόχους μας είναι, επίσης, η έγκαιρη διάγνωση, δηλαδή το μισό της θεραπείας. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο εύκολα θεραπεύεται. Γενικά οι άνθρωποι, γυναίκες που ξέρω, κάνουν εξετάσεις. Όμως, υπάρχει και ένα ποσοστό που δεν κάνει, γιατί φοβάται μήπως βρει κάτι. Αυτό στην εποχή μας είναι αστείο».
~ Όταν δίνεις, παίρνειςΌσο για το αν είναι καλό να εργάζεται ένας άνθρωπος με καρκίνο, η Εύα Κουτσαβδή παρατηρεί: «Εάν μπορεί, ναι είναι καλό. Η εργασία είναι και θεραπεία. Αντί να κάθεσαι στο σπίτι και να σκέφτεσαι, “πω, πω τι έχω πάθει”, είναι καλό να το μοιραστείς, να φύγει το μυαλό σου. Όταν κάθεσαι μόνος, θέλεις δε θέλεις, το μυαλό σου πάει εκεί, και αρχίζουν τα υπαρξιακά: Τι θα γίνει, θα πεθάνω, τα παιδιά μου, η περιουσία μου, το σπίτι μου, γιατί σε μένα, πώς ήμουνα και πώς θα γίνω… Τέτοια σκεφτόμαστε, όταν καθόμαστε σπίτι και κοιτάμε το ταβάνι. Ενώ, όταν ασχοληθούμε με τον άλλον, με το πρόβλημά του, αν δώσουμε λιγάκι από την ενέργεια που έχουμε, παίρνουμε κι εμείς. Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στους ανθρώπους να έρθουν, να κάνουμε ομάδες ψυχαγωγίας, να μαζευόμαστε, να διαβάζουμε, να παίζουμε, να μιλάμε, να ανταλλάσσουμε συναισθήματα. Μπορούμε, με την εμπειρία μας, να είμαστε ένας πυρήνας δημιουργικός μέσα σ’ αυτή την πόλη. Η φαρμακευτική αγωγή είναι το μισό της θεραπείας. Το άλλο μισό είναι η ψυχολογία».
Ο Σύλλογος «Ξαναρχί-Ζω» βρίσκεται στην οδό Βασ. Αμαλίας 20. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του είναι 6944 478327, ενώ πρόκειται να δημιουργήσει και ιστοσελίδα.

** ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΗΚΙΑ :
Πώς επηρεάζεται η διατροφή στην τρίτη ηλικία
Image
Τι αλλάζει στην πρόσληψη τροφής με το πέρασμα των χρόνων, ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων, πώς επηρεάζει η ψυχολογία τους τη διατροφή; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, μέλη της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», Κική Γούτα, Μαρία Κοκκίνου και Γιώτα Καρακασίδου, καθώς και η ψυχολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), Φρόσω Μήτσιου.
«Σύμφωνα με στοιχεία μελετών, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός των ηλικιωμένων μειώνεται κατά 10%-20% κι αυτό φαίνεται ότι έχει σχέση με τη μείωση της μυϊκής μάζας, με το πέρασμα της ηλικίας. Η μείωση της πρόσληψης ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της πρόσληψης βιταμινών και μετάλλων. Η ισορροπία της ενέργειας θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της διατροφής των ηλικιωμένων, επειδή η λήψη ενέργειας μειώνεται με την ηλικία. Η διατήρηση του βάρους του σώματος θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση στον έλεγχο των αναγκών ενέργειας», επισημαίνει η Κική Γούτα.
Η Μαρία Κοκκίνου, η οποία είναι και προϊσταμένη του τμήματος διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, εξηγεί ότι οι ανάγκες σε πρωτεΐνες είναι 1g/kg βάρους τους, όταν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά και ο ηλικιωμένος είναι υγιής. «Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες για τη διατροφή του ατόμου. Η ύπαρξη κάποιας οξείας ή χρόνιας πάθησης, όμως, θα καθιστούσε αναγκαία την επιβολή κατάλληλων προσαρμογών, όπως αυτές καθορίζονται από τη φύση της ασθένειας» προσθέτει η κα Κοκκίνου.
Σύμφωνα με την ίδια, η πρόσληψη λίπους σε επίπεδα ίσα ή μικρότερα του 30% της συνολικής ενέργειας που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι, μπορεί έμμεσα να είναι ωφέλιμη στη διατήρηση ή στην επίτευξη του ιδανικού βάρους του σώματος. «Ας μην ξεχνάμε πως στην ηλικία αυτή εγκυμονούν κίνδυνοι, όπως καρδιαγγειακά, υπέρταση, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, ασθένειες που συνδέονται με την πρόσληψη λίπους, αλλά και το λίπος του σώματος, που λόγω της μείωσης της φυσικής δραστηριότητας μειώνεται ο μυϊκός ιστός και αυξάνεται ο λιπώδης», λέει.
Επισημαίνει δε ότι και η πρόσληψη υγρών είναι σημαντική για την ενυδάτωση του ατόμου- δηλαδή 30ml/kg βάρους είναι μια ασφαλής ποσότητα για την ισορροπία των υγρών του σώματος και την αποφυγή αφυδάτωσης.
«Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, ο ηλικιωμένος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά ή δημιουργούν προβλήματα απορρόφησης των στοιχείων αυτών. Κύριες αιτίες είναι η άγνοια, η φτώχεια, η κοινωνική απομόνωση, η φυσική ανικανότητα και οι ιατρογενείς διαταραχές, ενώ δευτερεύουσες αιτίες είναι τα προβλήματα μάσησης, η διαταραγμένη όρεξη, η δυσαπορρόφηση, φάρμακα, αλκοολισμός και οι αυξημένες ανάγκες θρεπτικών συστατικών» αναφέρει από την πλευρά της η διαιτολόγος Γιώτα Καρακασίδου
Σύμφωνα με την κα Καρακασίδου, διαιτητικούς παράγοντες κινδύνου για τους ηλικιωμένους συνιστούν: η πρόσληψη λιγότερων από 280 ml γάλακτος ημερησίως, η ουσιαστική απουσία φρούτων και λαχανικών, η άρνηση λήψης τροφής ακόμα κι όταν παρέχεται ζεστή κι έτοιμη να φαγωθεί, οι μεγάλες περίοδοι στη διάρκεια της ημέρας χωρίς τροφή ή ποτά. Σ’ αυτούς μπορούν θα προστεθούν η κατάθλιψη, η μοναξιά, η απότομη αλλαγή στο βάρος, οι δυσκολίες στην αγορά τροφίμων, το χαμηλό εισόδημα και η εντόπιση ανικανότητας.
«Εντοπίζοντας τους παράγοντες αυτούς και ακολουθώντας τις εξής οδηγίες της Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής, μπορεί να αυξηθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών, με την υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την κατανάλωση ελαιολάδου, δημητριακών, ολικής άλεσης και οσπρίων, με μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι) και αλκοόλ και με χαμηλή κατανάλωση κρέατος και κρεατοσκευασμάτων» προσθέτει η κα Καρακασίδου.
Παράγοντες που επηρεάζουν
τη διατροφή των ηλικιωμένων
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι ηλικιωμένοι έρχονται αντιμέτωποι με τις διατροφικές διαταραχές, για τις οποίες μέχρι τώρα θεωρούνταν πιο ευάλωτοι οι νέοι. «Ιατρικά προβλήματα που εμποδίζουν τη σίτιση και την κατάποση, η διαταραχή των αισθητήριων οργάνων, όπως ελάττωση ή απουσία γεύσης, όσφρησης, ελάττωση όρεξης, λόγω λήψης φαρμάκων για μακροχρόνιες ή σοβαρές παθήσεις (όπως, καρκίνος) και κινητικές δυσκολίες (εμπόδιο για προμήθεια τροφών) είναι κάποιοι από τους παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών.
Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η μη διαγνωσμένη κατάθλιψη, οι διαταραχές μνήμης-άνοια, τα μη επεξεργασμένα συναισθήματα, που απορρέουν από τη συνταξιοδότηση, μαζί με τις οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν», αναφέρει η ψυχολόγος Φρόσω Μήτσιου.
Σύμφωνα με την ίδια, η άρνηση της τροφής υποδηλώνει την προσπάθεια του ηλικιωμένου να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο που νιώθει ότι έχασε ή ενδεχομένως να δώσει τέλος στη ζωή του. «Η διατροφική διαταραχή αποτελεί ίσως κι ένα μέσο για προσέλκυση του ενδιαφέροντος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή έμμεση έκκληση για πιο συχνές επισκέψεις των οικείων τους, καθώς μετά από απώλεια συζύγου ή φίλων νιώθουν μοναξιά και απομόνωση», προσθέτει η κα Μήτσιου.
Η σύνδεση διατροφής και ψυχολογικής κατάστασης επισημαίνεται και σε μια πρόσφατη έρευνα σε ελληνικό πληθυσμό, στην οποία φάνηκε ότι, όσο καλύτερη είναι η ψυχολογία των ηλικιωμένων, τόσο καλύτερη διατροφή ακολουθούν- συνεπώς έχουν και καλύτερο επίπεδο θρέψης. Οι ηλικιωμένοι, επίσης, που μένουν στο σπίτι με κάποιο άλλο άτομο έχουν καλύτερη κατάσταση θρέψης σε σύγκριση μ’ αυτούς που μένουν μόνοι τους ή στα γηροκομεία.
«Για την αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη παρέμβαση από διατροφολόγο, ψυχολόγο, γιατρό για τη διατροφική, ψυχολογική και ιατρική αποκατάσταση, καθώς και από άλλους ειδικούς. Για να έχει αποτέλεσμα η παρέμβαση, το πρώτο βήμα είναι η διερεύνηση και διαχείριση των ψυχολογικών θεμάτων κι έπειτα της απώλειας βάρους ή των διατροφικών επιλογών. Επίσης, είναι βοηθητικό τα άτομα του περιβάλλοντος να δώσουν προσοχή σε πιθανές αλλαγές της συμπεριφοράς ή σημάδια διαταραχής στη διατροφή του ηλικιωμένου», τονίζει η κα Μήτσιου.
Πώς, όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε προληπτικά τους ηλικιωμένους; «Να τους παρακινήσουμε να συμμετέχουν σε ομάδες για να είναι κοινωνικά ενεργοί ή να τρώνε με παρέα, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή- αν δυσκολεύονται στην παρασκευή των γευμάτων μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από άλλους-, να υπάρχει μέριμνα από οικείους για το άτομο με ασθενή μνήμη ότι έχει τραφεί επαρκώς, να τους προστατεύσουμε να ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης για να αυξηθεί η αντοχή, η κινητικότητα και η ισορροπία τους».

** ΕΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ  ΑΔΕΔΥ :
Κώστας Τσικρικάς
ImageΈνας Μεσσήνιος στην κορυφή της ΑΔΕΔΥ
Το λεξιλόγιό τους συχνά παραπέμπει σε μάχη. Η απεργία είναι «όπλο». Τα συλλαλητήρια «πάλη». Ο συμβιβασμός «ήττα». Στον κόσμο των συνδικαλιστών αρκετοί βλέπουν τη ρήξη ως μονόδρομο. Ο εκπαιδευτικός Κώστας Τσικρικάς, όμως, είναι γνωστός για τους χαμηλούς του τόνους. Ως πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σε περίοδο καταλήψεων υπουργείων και μισθολογικών περικοπών, καλείται να βρει - ή να δημιουργήσει - περιθώρια για διάλογο.
Βρέθηκε σε μια θέση που δε διεκδίκησε. Όταν ο απελθών πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, τον πρότεινε ως διάδοχό του την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ο Κώστας Τσικρικάς είχε ενδοιασμούς. Συνδικαλιστής για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ο Μεσσήνιος εκπαιδευτικός δεν ήθελε αρχικά να αναλάβει τη θέση.

Σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν από την πορεία του στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και άλλα συνδικαλιστικά όργανα, είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στη συλλογική δράση και δεν επιδιώκει την προβολή. Αν και προέρχεται από τα σπλάγχνα της ΠΑΣΚ (παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ), έθεσε μόνο μία φορά υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος του Ηρακλείου Αττικής στις εκλογές του 2006. Ο συνδυασμός του ηττήθηκε σε εκείνη την αναμέτρηση. Στην ΑΔΕΔΥ ο κ. Παπασπύρος έψαχνε για ένα πρόσωπο που θα ενώνει. Έχοντας να αντιμετωπίσει περικοπές, εργασιακή εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο, ο κλάδος των δημοσίων υπαλλήλων δεν είχε περιθώρια και για εσωτερικό εμφύλιο. ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΟΣ. Στη συνδικαλιστική του δράση ο κ. Τσικρικάς προσπαθούσε να καλλιεργήσει κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Γεώργιος Σεφέρης» στον οποίο διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ (που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία) είχαν συχνά σύγκλιση απόψεων. Τελικά, αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Παπασπύρου. Και τώρα δηλώνει ότι ήταν χρέος του να εκπροσωπήσει τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων.
Τις τελευταίες μέρες το τηλέφωνό του χτυπά αδιάκοπα. Και το πρόσωπό του, γνωστό μέχρι πρότινος κυρίως στο χώρο των εκπαιδευτικών και στην κοινωνία του Ηρακλείου Αττικής, κάνει το γύρο της Ελλάδας και του κόσμου. Μετά τη συνάντησή μας στο γραφείο του, υποδέχεται δύο Ολλανδούς δημοσιογράφους. Την προηγουμένη είχε μιλήσει σε εφημερίδα από την Ιρλανδία. Είναι ευθυτενής, με δυνατή χειραψία. Η φωνή του έχει διδακτική χροιά. Δεν επιβάλλει την άποψή του. Αλλά την παρουσιάζει με την πραότητα και την αυτοπεποίθηση δασκάλου. Σαν να πρόκειται για μάθημα Ιστορίας που δε χωρά αμφισβήτηση. «Χρησιμοποίησαν τους δημοσίους υπαλλήλους και αφού ψηφοθήρησαν πάνω τους, τώρα τους συκοφαντούν», λέει για τους πολιτικούς. «Στο πάρε-δώσε, και αυτός που λαδώνεται έχει ευθύνη. Τα συνδικάτα όμως ούτε κυβέρνησαν ούτε νομοθέτησαν. Άλλοι νομοθετούν. Εμείς διεκδικούμε αξιοκρατία και ισονομία στις προσλήψεις», προσθέτει. Για τον ίδιο η εφεδρεία ισοδυναμεί με επίδομα ανεργίας και η μονιμότητα είναι κεκτημένο που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του δημόσιου τομέα από τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία. Ενώ για όσους υποστηρίζουν ότι η ασφάλεια της μονιμότητας μπορεί να λειτουργήσει εφησυχαστικά, ο κ. Τσικρικάς αναφέρει ότι πέρσι σε περίπου 40 δημοσίους υπαλλήλους επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές οριστικής απόλυσης.
Το Δημόσιο ήταν για τον κ. Τσικρικά διέξοδος από την αγροτική ζωή στο Αχλαδοχώρι Μεσσηνίας. Εκεί γεννήθηκε το 1952. Ο πατέρας του ήταν αγρότης, αλλά αγαπούσε τα γράμματα. Είχε φοιτήσει σε σχολαρχείο και, όπως θυμούνται τα παιδιά του, είχε μάθει να απαγγέλλει απ’ έξω στα αρχαία αποσπάσματα από το βιβλίο «Κύρου Ανάβασις» του Ξενοφώντος. Το σπίτι τους ήταν γεμάτο βιβλία. Ακόμα και στο υπόγειο είχαν βιβλιοθήκη. Ο πατέρας τους έλεγε ότι ο αγρότης συγκέντρωνε όλες τις ιδιότητες που συνοδεύονται από το στερητικό «α»: «αμόρφωτος, ανυπόληπτος, ακατάστατος». Ήθελε και τα τέσσερα παιδιά του να σπουδάσουν - όπως κι έγινε. «Προσπαθούσαμε μέσω των γραμμάτων να ανεβούμε κοινωνικά και να ξεφύγουμε από τη φτώχεια», λέει ο κ. Τσικρικάς. Ήταν χρόνια δύσκολα εκείνα. Όταν κόπηκε η δημόσια συγκοινωνία στο χωριό, περπατούσε κάθε μέρα συνολικά 14 χιλιόμετρα σε μονοπάτια προς και από το σχολείο. Ήθελε να σπουδάσει Νομικά ή Οικονομικά. Επέλεξε, τελικά, να ακολουθήσει τη μεγαλύτερη αδελφή του στην προσπάθειά της να περάσει στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Η δική της προτροπή και οι παραινέσεις ενός ξαδέλφου του που έλεγε ότι ως δάσκαλος θα έβρισκε άμεσα δουλειά με εξασφαλισμένο μισθό, τον έπεισαν να αλλάξει κατεύθυνση. Πέρασε στην Ακαδημία με υποτροφία. Όμως, τον πρώτο χρόνο είχε απογοητευτεί με την επιλογή του. Έπρεπε να μπει για πρώτη φορά σε τάξη για πρακτική άσκηση και να επικοινωνήσει με μαθητές, ώστε να «ερωτευτεί», όπως λέει, το επάγγελμα του δασκάλου.
Τα τελευταία 25 χρόνια ζει στο Ηράκλειο Αττικής. Έχει δύο παιδιά. Η κόρη του είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο γιος του σπουδάζει στο Φυσικό. Όταν ήταν μικροί, τους έπαιρνε μαζί του μετά το σχολείο και επισκεπτόταν απογευματινά σχολεία για να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς σε εργασιακά θέματα. Αν και δικαιούνταν συνδικαλιστική άδεια τα τελευταία έξι χρόνια, δεν είχε κάνει χρήση της μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε τη θέση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ. Ήταν εδώ και μία δεκαετία διευθυντής στο 2ο Δημοτικό Ηρακλείου. «Δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ των παιδιών. Ήταν προσιτός στους γονείς, κοντά στο διδακτικό προσωπικό και αυστηρός όποτε χρειαζόταν», λέει η Σοφία Περιβολάρη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο δημοτικό. «Ήταν διαλλακτικός. Πάντα έλυνε ό,τι ζήτημα ανέκυπτε με συζήτηση», θυμάται ο Στυλιανός Μονέος, υποδιευθυντής του σχολείου.

ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ. Η συζήτηση, όμως, δεν είναι για όλους τους συνδικαλιστές ο ενδεδειγμένος δρόμος. «Είμαι της άποψης ότι πρέπει να έλθεις σε σύγκρουση. Ο κ. Τσικρικάς είναι ταγμένος στη σοσιαλδημοκρατική γραμμή της συναίνεσης που οδηγεί όμως σε συμβιβασμούς», λέει ο Κώστας Κατιμερτζόγλου, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στο Σύλλογο «Γ. Σεφέρης». Η Νινέτα Αλτάνη, στέλεχος του ΠΑΜΕ που διαδέχτηκε τον κ. Τσικρικά στην ηγεσία του συλλόγου, αναφέρει ότι ο νυν πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έλεγε ότι οι εκπαιδευτικοί θα εξαιρεθούν από το Ασφαλιστικό και ότι μπορεί να εξασφαλίσουν αυξήσεις με το νέο μισθολόγιο. Ωστόσο, ο Δημήτρης Καμπούρης, στέλεχος της ΠΑΣΚ στον ίδιο σύλλογο, τονίζει ότι ο κ. Τσικρικάς δεν έκανε ποτέ δηλώσεις παροχολογίας. Ως εκπρόσωπος των δημοσίων υπαλλήλων, ο Μεσσήνιος εκπαιδευτικός καλείται τώρα να πάει κόντρα στις αποφάσεις του κόμματος που ο ίδιος υποστηρίζει. «Ο ρόλος μας δεν είναι να χειροκροτούμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά να υπερασπιζόμαστε αυτούς που εκπροσωπούμε. Είμαστε απέναντι σε πολιτικές που κατεδαφίζουν δικαιώματα», λέει και προσθέτει ότι το κίνημα θα κάνει ό,τι χρειαστεί με νέες απεργίες και συλλαλητήρια.
-Αναδημοσίευση
από τα «Νέα του Σαββάτου»

** ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ :
Kαλαμάτα
ImageΣύλληψη 60χρονου για κατοχή 818 γραμμαρίων χασίς
Συνελήφθη, χθες το πρωί, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας 60χρονος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 60χρονου, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν δύο  ανισοβαρείς συσκευασίες που περιείχαν κάνναβη συνολικού βάρους 818 γραμμαρίων.


** ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ :
Δήμος Δυτικής Μάνης
ImageΑύξηση 9% στα τέλη ύδρευσης
Στο δρόμο που βάδισαν οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση με το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων, Τάσο Αποστολόπουλο, για τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων μεταξύ υπηρεσιών και δημοτών, αποφάσισε να περπατήσει και ο Δήμος Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, εκτός ημερήσιας διάταξης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε, επίσης, για την επιβολή – αναπροσαρμογή των τελών ύδρευσης. Σε προηγούμενη συνεδρίαση, ανέφερε ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας, είχε εγκριθεί ο κανονισμός λειτουργίας της ύδρευσης, στον οποίο περιλαμβάνονταν και τα τέλη ύδρευσης.

Ωστόσο, από τα υπερκείμενα όργανα, λόγω του ότι πρόκειται για κανονιστική πράξη, κρίθηκε ότι η επιβολή τελών θα πρέπει να αναφέρεται σε ξεχωριστή απόφαση και για το λόγο αυτό συζητήθηκε ξανά το θέμα στο Συμβούλιο.
Καταρτίστηκε δε ισολογισμός εσόδων – εξόδων και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τροποποίηση με αυξήσεις 9% επί των προηγούμενων τιμών. Ο κ. Γιαννημάρας διευκρίνισε ότι το τιμολόγιο δεν είναι απόλυτα ενιαίο λόγω των διαφορών που υπήρχαν ήδη από το προηγούμενο, ενώ στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι η εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου για όλο το Δήμο. Με βάση δε τον κανονισμό ύδρευσης που έχει τεθεί σε ισχύ, μειωμένο τιμολόγιο έως 50% θα πληρώνουν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.λπ.), καθώς και οι κτηνοτρόφοι που έχουν οργανωμένη μονάδα με ρολόι ύδρευσης, προκειμένου, όπως είπε, να στηριχθεί και η κτηνοτροφία της περιοχής.
Αποδοχή των ΚΑΠ
του Αυγούστου
Το Συμβούλιο προχώρησε και σε αποδοχή της χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών για τους ΚΑΠ του Αυγούστου. Το ποσό που αντιστοιχεί στο Δήμο είναι 147.000 ευρώ. Λόγω δανείων που είχαν συναφθεί στο παρελθόν από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές Λεύκτρου και Αβίας, το ποσό που αποδίδεται στο Δήμο ανέρχεται σε 117.000 ευρώ περίπου. Αν αφαιρεθούν περίπου 65.000 ευρώ για τη μισθοδοσία προσωπικού και 41.000 για τη μεταφορά των απορριμμάτων, απομένουν περίπου 16.000 ευρώ για όλο το μήνα και, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ, επειδή ο Δήμος θεωρείται μικρός και μειονεκτικός.
Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί η παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιοχή, ανάλογα με τα έργα προστασίας για τη μελέτη στο Ακρογιάλι. Έτσι, αποφασίστηκε να νομιμοποιηθεί το επίχωμα που υπάρχει εκεί και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάπλασης του χώρου. Τέλος, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της παράδοσης στο Δήμο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λεύκτρου, μετά την παρουσίαση της σχετικής έκθεσης εκκαθάρισης από τους ορκωτούς λογιστές, ενώ ψηφίστηκε και κανονισμός καθαριότητας.

**
**** ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ στο Διαδύκτιο :
*** http://www.networkedblogs.com/user/1037492258  ,
*** http://picasaweb.google.com/SNstam/stamos02?authkey=c4yYKCCDPiO  .-

****ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ μήνας  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ   2011

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση   : Σάββατο 1  Οκτωβρίου  2011 και Κυριακή  2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html , ΣΤΟ  Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου :  1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html , H Ζωή είναι μπροστά μας   : ,  Δευτέρα  3  Οκτωβρίου 201 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης   :  Δευτέρα  3 Οκτωβρίου  2011 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html , Διάλογοι  2011Δευτέρα  , 3  Οκτωβρίου  2011 , .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση  : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2011 ,.-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/blog-post.html , Aυτή η Τετάρτη στην ενημέρωση  : 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ..-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση  : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011  - Πτωχεύσεις στην Ελλάδα,.-
         
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/6-2011.html , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/7-10-2011.html , Αυτή  την Παρασκευή στην ενημέρωση 7-10-2011 .-
~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/2011.html , Οδοιπορικό στη μυθική Κίνα  2011  : 7/10/2011  .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html  , Ανέκδοτα για όλους και για όλα :,  Σάββατο  ,  8 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html , ,  

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-

 ~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html , Αυτή  τη Δευτέρα στην Ενημέρωση , 10 Οκτωβρίου 2011.-  .

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/2011.html , Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/11-o-2011.html , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση 11 Oκτωβρίου  2011  .-

~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html , Αρφαρά - Καλαμάτας -Μεσσηνίας 2011 .- 

 

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/12-2011.html , Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html ,  Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Φωτογραφίες και Βίντεο από το Αρφαρά Μεσσηνίας .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/13-2011.html , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/14-2011.html , Παρασκευή και ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011

~**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου