Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

YΓΕΙΑ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ

YΓΕΙΑ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ,


                      ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ Και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .-



 Παιδοδοντίατρος, είναι ο οδοντίατρος που έχει μετεκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά προγράμματα ειδίκευσης στην Παιδοδοντιατρική. Η εκπαίδευση αυτή εξασφαλίζει μοναδική γνώση και εμπειρία για την προαγωγή της στοματικής υγείας των παιδιών και των ειδικών ασθενών. Σημαντική προσφορά του Παιδοδοντίατρου είναι όχι μόνον η απαλλαγή του παιδιού από το φόβο, αλλά και η αρμονική συνεργασία μαζί του.
Ο Παιδοδοντίατρος, χρησιμοποιώντας ψυχολογικές τεχνικές και ειδικό λεξιλόγιο για την περιγραφή της θεραπείας, αλλάζει την εικόνα της οδοντιατρικής από επώδυνη και αγχώδη διαδικασία, σε πράξη απλή και αποδεκτή για το παιδί.
Η επιτυχία του Παιδοδοντίατρου δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνική του επιδεξιότητα, αλλά και από την ικανότητά του να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και συνεργασία του παιδιού όχι μόνο για την πρώτη,  αλλά και για τις επόμενες επισκέψεις που θα ακολουθήσουν.  Για τον σκοπό αυτό βοηθούν η κατάλληλη διαμόρφωση του ιατρείου, που αποτελεί χώρο ευχάριστο και φιλικό, προσαρμοσμένο στις παιδικές ανάγκες και η ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου βοηθητικού προσωπικού.
Η σωστή προσέγγιση του παιδιού, διαμορφώνει άριστους μελλοντικούς οδοντιατρικούς ασθενείς και γενικότερα άτομα πρόθυμα να συνεργάζονται με τους γιατρούς.-

Πρόληψη στην τερηδόνα
Ξεκινά από τη στιγμή που ανατέλλει το πρώτο δοντάκι (4-6 μηνών συνήθως, αν  και αποκλίσεις στο χρονικό αυτό διάστημα είναι παραδεκτές). Ακόμη  και αν υπάρχει ένα δόντι πρέπει να καθαρίζεται με τυλιγμένη στο δάκτυλο βρεγμένη γάζα. Όταν  υπάρχουν περισσότερα  δόντια είναι δυνατή η χρήση παιδικής οδοντόβουρτσας. Μέχρι τα 2,5-3 έτη ο καθαρισμός γίνεται μόνο με νερό, γιατί μέχρι τότε είναι συχνό φαινόμενο η κατάποση της οδοντόκρεμας και η λήψη υπερβολικής ποσότητας φθορίου.To φθόριο είναι η άλλη μαγική λέξη στην πρόληψη αλλά καλό είναι η χρήση του να γίνεται μετά από συνενόηση με τον ειδικό παιδοδοντίατρο όπως αυτός είναι σε θέση να κρίνει από ποια ηλικία θα δώσει τροχίσκους φθορίου ή θα κάνει τοπικές φθοριώσεις στο ιατρείο του. Καλό είναι οι μαμάδες να έχουν υπόψη τους ότι στη διάρκεια της ανατολής της πρώτης (νεογιλής) οδοντοφυΐας είναι δυνατόν να υπάρξει έντονη:

    • σιελόρροια
    • δυσφορία του παιδιού
    • ανορεξία
    • διόγκωση και ερυθρότητα στα ούλα
    • εξάνθημα στα μάγουλα του παιδιού (όχι όμως πυρετός ,διάρροια ή φυσαλίδες στα ούλα ,που αφορούν άλλες παθολογικές καταστάσεις και όχι μία φυσιολογική διαδικασία όπως η ανατολή των δοντιών).-
Αν το μωρό δεν έχει βγάλει κανένα δοντάκι μέχρι την ηλικία του ενός έτους καλό είναι να συμβουλευτείτε παιδοδοντίατρο. Συνήθως το παιδί μέχρι την ηλικία των 3 ετών έχει αποκτήσει είκοσι νεογιλά δοντάκια, 8 τομείς, 4 κυνόδοντες και 8 νεογιλούς γομφίους.Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα προσωρινά δοντάκια δεν αλλάζουν την ίδια χρονική περίοδο και έχει μεγάλη σημασία να τα διατηρήσει κανείς υγιή γιατί εκτός του ότι ότι εξασφαλίζουν σωστή μάσηση και ομιλία και εμφάνιση είναι επιπλέον και οδηγοί για την εμφάνιση των μόνιμων δοντιών στο στόμα του παιδιού.- Ακόμη και αν έχουν προσβληθεί από τερηδόνα η θεραπευτική τους αποκατάσταση είναι σημαντική. Χωρίς την παρουσία τους το κενό που δημιουργείται από έλλειψη νεογιλού δοντιού αν αφεθεί χωρίς παρέμβαση ειδικού  θα κλείσει και θα δημιουργήσει ορθοδοντικό πρόβλημα στο μέλλον. Ο ειδικός Παιδοδοντίατρος είναι σε θέση από την νεογιλή ακόμη οδοντοφυΐα να προβλέψει έως ένα βαθμό κάποια μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα που είναι δυνατόν να εμφανιστούν σε ένα παιδί. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να δει το παιδί  πριν την ηλικία του ενός έτους για πρώτη φορά και στην ηλικία των  2,5-3 ετών για δεύτερη φορά.
Μία σοβαρή αιτία ανάπτυξης τερηδόνας σε μωρά που χρησιμοποιούν μπιμπερό, είναι η λήψη γάλακτος σε θέση κατάκλισης την ώρα που πάνε για ύπνο. Αυτό αποτελεί καταστροφική συνήθεια για τα δοντάκια του παιδιού ακόμη κι όταν δεν βάζουν επιπλέον ζάχαρη μέσα στο γάλα, το οποίο από μόνο του είναι σάκχαρο (γαλακτόζη).

Η χρήση μπιμπερό στον ύπνο είναι σοβαρή αιτία για καταστροφικές τερηδόνες στα μπροστινά και στα πίσω νεογιλά δοντάκια .- Η αμέλεια ορισμένων γονιών αλλά και παιδιάτρων να ασχοληθούν με τα παιδικά νεογιλά δοντάκια με την δικαιολογία ότι αυτά κάποτε θα αλλάξουν είναι αδικαιολόγητη καθώς τώρα πια είναι γνωστό το πόσο σημαντική είναι αυτή η προσωρινή οδοντοφυΐα του παιδιού για την μόνιμη οδοντοφυΐα του και την επίδραση που έχει αυτή όχι μόνο στην οδοντοσκελετική του ανάπτυξη αλλά και στην εμφάνιση του παιδιού και κατά συνέπεια στον ψυχισμό του..- ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΠΙΜΠΕΡΟ.

  • Τα γεύματα στη διάρκεια της νύχτας καλό είναι να μην συνηθίζονται.
  • Όταν πίνουν το γάλα να είναι όρθια και όχι ξαπλωμένα, ώστε να τα παίρνει ο ύπνος στην θέση αυτή.
  • Εφόσον υπάρχουν δοντάκια πάντοτε να καθαρίζονται (με νερό) μετά από κάθε γεύμα και πριν από τον ύπνο (αρχικά με βρεγμένη γάζα-κατόπιν με μαλακή μικρού μεγέθους οδοντόβουρτσα).

·         Να αποφεύγεται η χρήση πιπίλας βουτηγμένης στο μέλι ή στη ζάχαρη.-

**  ΔΙΑΤΡΟΦΗ  ΤΟΥ  ΠΑΙΔΙΟΥ.

  • Όχι στις καραμέλες -τσίχλες- αναψυκτικά με ζάχαρη .
  • Ένα μικρό κουτί αναψυκτικού είναι δυνατό να έχει μέχρι και 20 κουταλιές ζάχαρη .Δεν βλάπτει μόνο τα δόντια αλλά δίνει επιπλέον άχρηστες θερμίδες στο παιδί .Μην ξεχνάμε ότι η ζάχαρη μεταβολίζεται αποκλειστικά σε λίπος με αποτέλεσμα το παιδί να “φουσκώνει’’ αντί να “αναπτύσσεται’’.
  • Να μην δίνονται γλυκά στα ενδιάμεσα των γευμάτων αλλά να δίνονται αμέσως μετά τα γεύματα (εφόσον η λήψη είναι αναπόφευκτη ). Σε μελέτες που έχουν γίνει ,τα παιδιά που καταναλώνουν καραμέλες και άλλες γλυκές ουσίες στο διάστημα μεταξύ των γευμάτων έχουν πολύ περισσότερες τερηδόνες στα δοντάκια τους από αυτά που τρώνε κάποια γλυκά μετά το γεύμα τους και αμέσως μετά βουρτσίζουν τα δόντια.
  • Έχει βρεθεί μετά από έρευνες ότι είναι πιο τερηδονογόνες οι τροφές που είναι κολλώδεις όπως οι καραμέλες, τα chips και γαριδάκια, το μέλι, οι σοκολάτες, το λευκό, από επεξεργασμένο αλεύρι, ψωμί, μπισκότα, μαρμελάδες, κλπ.
  • Να μην ξεχνούν οι γονείς ακόμη τα μεταλλαγμένα προϊόντα που βρίσκονται ειδικά στην Ελλάδα ανεξέλεγκτα σε πάρα πολλά τρόφιμα (π.χ σοκολάτες - μεταλλαγμένη σόγια, έτοιμα τυποποιημένα φαγητά, κλπ.)
  • Καλή επιλογή για τη διατροφή  του παιδιού είναι τα φρούτα, οι φυσικοί  χυμοί τους, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά (καρότα ,αγγουράκια), τα κίτρινα τυριά, το γιαούρτι και οπωσδήποτε το γάλα χωρίς ζάχαρη.
·         Αυτές οι τροφές συστήνονται και στην περίπτωση που το παιδί ζητά να φάει στα ενδιάμεσα γευμάτων και όχι οι καραμελίτσες και τα σοκολατάκια .- Παρόλαυτά για να είναι κανείς κοντά στην πραγματικότητα γιατί μόνο με τα «πρέπει» δεν μεγαλώνουν τα παιδιά μας ,δεν σημαίνει πως οι γνώσεις για μια σωστή διατροφή θα μας κάνουν «μπαμπούλες» που θα παραμονεύουμε τα παιδιά σε κάθε τους βήμα καθώς είναι δύσκολο να ελέγχουμε συστηματικά όλους τους γλυκούς πειρασμούς που περιμένουν τα παιδιά μας σε κάθε στιγμή της ζωής τους. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον τα εξής:
  • να μπει το παιδί από νωρίς στο πνεύμα της προσοχής στα δοντάκια του με τακτικό βούρτσισμα πάντοτε με τη βοήθεια παραμυθιών όπου τα μικρόβια και η τερηδόνα αναφέρονται με ονόματα κατανοητά για ένα παιδάκι. Εάν μπει στο πνεύμα αυτό σε μικρή ηλικία είναι σίγουρο ότι αυτές τις συνήθειες θα διατηρήσει και στις μεγαλύτερες ηλικίες του.
  • εάν βρεθεί σε κάποιο παρτάκι καταλαβαίνουμε ότι το παιδί θα δοκιμάσει τούρτα και κάποια άλλα γλυκά. Θα γνωρίζει όμως ότι μόλις γυρίσει στο σπίτι τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται αμέσως
  • να μην υπάρχουν στο σπίτι διαθέσιμες γλυκές ουσίες. Καλό είναι αυτές να μην καταναλώνονται ούτε από εμάς τους μεγάλους γιατί δίνουμε παράδειγμα στα παιδιά μας.
  • να αποφεύγεται η καθημερινή κατανάλωση γλυκών ουσιών (π.χ κάθε μέρα σοκολάτα ή παγωτό ). Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει εθισμός στη γλυκιά γεύση  που ξεκινά από τις πολύ μικρές ηλικίες εφόσον τα γλυκά είναι συνεχώς διαθέσιμα στο σπίτι. .- SNS stamatis skoulikas DENTIST From Arfara- Kalamatas.- 2010 .-

*** ΙΣΙΑ  ΔΟΝΤΙΑ - Ορθοδοντικές αποκαταστάσεις:
***   (ΒΙΝΤΕΟ Νο1) 12 ΜΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ::  http://youtu.be/kgN6BAhfkek ,
***  (ΒΙΝΤΕΟ Νο2) 14 ΜΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : http://youtu.be/_gSsMFqxMRo ,
***   (ΒΙΝΤΕΟ Νο3) 12 ΜΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : http://youtu.be/aZPOAwcGrRM ,
 **  Τα καρδιαγγειακά νοσήματα οδηγούν σε πρόωρο θάνατο*  Αλλαγή του τρόπου ζωής, με στροφή στην υγιεινή διατροφή, τη καθημερινή άσκηση και τη διακοπή τους καπνίσματος, συνιστούν οι ειδικοί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα, καθώς αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες πρόωρου θανάτου και χαρακτηρίζονται από πολλούς ως «πανδημία».
* Το 29% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το 70% των καρδιαγγειακών επεισοδίων συμβαίνει στο σπίτι με τα μέλη της οικογένειας παρόντα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την 25η Σεπτεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.
* Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν πεθάνει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως το 2030 θα φτάσει τα 23,6 εκατομμύρια. Το 80% των θανάτων παρατηρείται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
* Πολλοί από τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα (εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) που καταγράφονται ανά έτος θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Είναι σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να γνωρίζει και να αναγνωρίζει τα σημεία και συμπτώματα μια καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ώστε να μπορεί να δράσει άμεσα, καλώντας επείγουσα βοήθεια, και επομένως προληπτικά στις θανατηφόρες καταστάσεις.
* Αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο καθένας χωριστά, ανεξάρτητα από τους φορείς που σχεδιάζουν τις πολιτικές υγείας, μπορεί να περιορίσει αυτή την επιβάρυνση στην υγεία του, μαθαίνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ώστε να είναι σε θέση να πάρει ζωτικές αποφάσεις για την ατομική προστασία και την προστασία των μελών της οικογένειάς του. Τέτοιες αποφάσεις αφορούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής (life style) ως προς τη διατροφή, την άσκηση και τις συνήθειες.
* Στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα περιλαμβάνονται: το κάπνισμα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη, η αυξημένη γλυκόζη αίματος, η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και δραστηριότητας γενικά και η χαμηλή και ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

** Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

* Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
~ Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.
~* Στατιστικά Στοιχεία:
• Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερο τυχερές, καθώς το καρδιακό επεισόδιο συνήθως «προειδοποιεί» με πόνο στο στήθος.
• Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25% μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.
• Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
• Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται έως το 2010 να αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
• Πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά των νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα είναι σήμερα η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-Μεσογειακή αναιμία, ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.
• Σημαντικά μειωμένος εμφανίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου σε όσους καταναλώνουν 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ, αντίθετα, εμφανίζεται αυξημένος σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
• Σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους στερούν κάθε χρόνο τη ζωή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι το 2025 οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως!
• Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.
• Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.

** Η MIG εγκαινίασε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αλβανίας
~ Τη μεγαλύτερη νοσοκομειακή μονάδα στα Τίρανα εγκαινίασε την Τετάρτη ο όμιλος MIG.
* Το έργο – προσφορά στην προβληματική νοσοκομειακή υποδομή της Αλβανίας- αποτελεί επένδυση του Ομίλου MIG και εντάσσεται στην οικογένεια του “HYGEIA GROUP”.
* Στα εγκαίνια έδωσαν το παρών ο Αντρέας Βγενόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.
* Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Δημόπουλος.-
** ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ..ΕΔΩ!!! :
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/09/2011.html , .-

** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2011 :

ΤΡΊΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011  . Ελληνικές Διαδρομές -Ελληνικές ομορφιές -Αξέχαστες περιηγήσεις  .-                                                                                                            

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/09/blog-post.html , Στην καθημερινότητά μας εικόνες βίντεο  :  Πέμπτη  , 15  Σεπτεμβρίου  2011 .-   

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης   : Παρασκευή , 16  Σεπτεμβρίου  2011  .-

~  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_17.html ,  Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στηνΕΝΗΜΈΡΩΣΗ  , Σάββατο  17 Σεπτεμβρίου  2011

~** * http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/09/2011.html  , ΚΥΘΗΡΑ  2011  : Τα  Κύθηρα  στο Νομό Λακωνίας , στο νησί της Παγαγιάς της Μυρτιδιώτισσας : Κυριακή  18 Σεπτεμβρίου  2011 .-

~* * http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/09/blog-post_18.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης  : Δευτέρα  19 Σεπτεμβρίου 2011.-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_19.html , Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 , Ο Δρόμος της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας  .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011  , Αλήθεια η ψέματα για την μετοχή τέρας;

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/09/2011.html , Προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου -Άνδρος 2011  :   Σάββατο  24 Σεπτεμβρίου  2011 .-

** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/09/2011.html , Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011, ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2011 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/09/blog-post_25.html , Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/09/blog-post_26.html , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   : Δευτέρα , 26 Σεπτεμβρίου  2011 , .-

** MΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !! :   
~~** http://www.youtube.com/stamos01 ,  : 1205  αναρτήσεις Βίντεο από stamos01 , ΣΤΑΜΟΣ01 .-
** Στο πλοίο Νεάπολη -Κύθηρα 2011   : http://www.youtube.com/watch?v=WGFX09WitYo . ,
~** ** ΝΕΑΠΟΛΗ - ΚΥΘΗΡΑ 2011   : http://www.youtube.com/watch?v=UatYG4D_VMs ,
*** Κύθηρα  2011 : http://www.youtube.com/watch?v=6iHnEHOAXRQ ,
** Κύθηρα  2011 : http://www.youtube.com/watch?v=HXn2S1SPF3U ,
** Λιμάνι Διακόπτη στα Κύθηρα 9-9-2011  : http://www.youtube.com/watch?v=ra_qv8sIJWE ,
** Ψαροχώρι  Διακόφτης στα   Κύθηρα  : http://www.youtube.com/watch?v=CWYtMrZB4YM ,
** Νεάπολη -Κύθηρα και θάλασσα  : http://www.youtube.com/watch?v=DPvlVUi4J_Y ,
** ΚΥΘΗΡΑ  _ - 0-  : http://www.youtube.com/watch?v=dkCOlol4O1Q ,
** Κύθηρα  Νο -10-   :    http://www.youtube.com/watch?v=51in9Mp5Vxg ,
** ΚΥΘΗΡΑ  -11-  :                                                               http://www.youtube.com/watch?v=jnmGc0I0LaE  ,
** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση Νο 1  : http://www.youtube.com/watch?v=19AKFu8uOOY ,
** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση Νο 2 : http://www.youtube.com/watch?v=IJbsXhYkVyA ,
** ΚΥΘΗΡΑ   Αφήγηση Νο3  : http://www.youtube.com/watch?v=4wjWdGOtDD0 ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 4 :                 http://www.youtube.com/watch?v=jJ1VrXyQ0aQ ,
** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση  Νο 5 : http://www.youtube.com/watch?v=bJE7VeFEPfs ,
** ΚΥΘΗΡΑ  ΑΦΉΓΗΣΗ   Νο - 6 -  : http://www.youtube.com/watch?v=ZDtheqZi8qE ,
** ….   ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση  Νο  7  :  http://www.youtube.com/watch?v=Rx1f-qTia1s ,
** ΚΗΘΥΡΑ  αφήγηση  Νο 8       :                     http://www.youtube.com/watch?v=Mm0ENYXy3N0 .
** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση  Νο 9   : http://www.youtube.com/watch?v=2vZMKbdJ75w .
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 10   : http://www.youtube.com/watch?v=GWwkGJdSSOc ,
** Κύθηρα αφήγηση  11     : http://www.youtube.com/watch?v=ZWWeb2buWyg ,
** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση  Νο 12                   : http://www.youtube.com/watch?v=2sPm3Kz1A2w ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 13  : http://www.youtube.com/watch?v=7lGdZv-VUFY ,
** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση  14    :
** * ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση 14α  : http://www.youtube.com/watch?v=9p9nMoCSblI ,
****     ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση 14β :
**ΚΥΘΗΡΑ Μο 14γ αφήγηση :
** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση 15  : http://www.youtube.com/watch?v=HXn2S1SPF3U  ,
** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση  16  : http://www.youtube.com/watch?v=2wdVSuDh66k ,
** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση  Νο17  : http://www.youtube.com/watch?v=KdF_XJKAHNI  ,
** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση Νο 18   : http://www.youtube.com/watch?v=CBJXyret2K0 ,
~** MVI_3542.avi  ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση Νο 19    : http://www.youtube.com/watch?v=oRhSxHjtCRs ,
~** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση Νο 20  : http://www.youtube.com/watch?v=MH2T9TNJtjY ,
~** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο  21  : http://www.youtube.com/watch?v=spJcaIUc7M4 ,
~** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 22   :  http://www.youtube.com/watch?v=XcL6is0slHA ,
~** ΚΥΘΗΡΑ  αφήγηση Νο 23  : http://www.youtube.com/watch?v=cTVyLp5FXEw ,
~** MVI_3549.avi  ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 24  : http://www.youtube.com/watch?v=jAjpxmRuDg8  ,
~** ** Ι.Μ. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας 2011  : http://www.youtube.com/watch?v=Mx4QfMhAsds ,
** Ι.Μ. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Κύθηρα  : http://www.youtube.com/watch?v=tKSeORzWlo8  ,
** Ι.  Μ. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας  : http://www.youtube.com/watch?v=J0VtzmwUYfg ,
** Στη Χώρα Κυθήρων 2011   : http://www.youtube.com/watch?v=YuWkicTCp9g ,
** Καψάλι Κύθηρα  Κάστρο  αφηγ. 25  : http://www.youtube.com/watch?v=QPt_RqNuTSE ,
** Καψάλι  Κυθήρων  2011  : http://www.youtube.com/watch?v=nMIRTDUsQWQ   ,

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου